Hopp til innhold

– Veldig vanskelig å forstå at man ikke prøver å kopiere en suksessformel

Fram mot OL i Sydney i 2000 hadde Olympiatoppen stor sukess med å få flere norske jenter til å ta mesterskapsmedaljer.

Johan Kaggestad

ENGASJERT: Johan Kaggestad mener bevisst satsing på kvinner må til om man skal få fram flere medaljevinnere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Onsdag fortalte NRK at skjevfordelingen mellom norske mesterskapsmedaljer tatt av jenter og gutter er stor.

Mens norske kvinner siden 1992 har tatt 239 medaljer har mennene tatt 443.

Fra 1994 og fram mot OL i Sydney i år 2000 var det fokus på problemet, og Olympiatoppen forsøkte målbevisst å få fram nye kvinnelige medaljevinnere, og også stimulere til å få flere kvinner inn i ledelsen i de ulike idrettene.

Trude Gundersen med OL-medaljen i 2000

Trude Gundersens tok sølv i Taekwondo i OL i Sydney

Foto: RUSSELL MCPHEDRAN / AP

Det ble lagt til rette for tettere samarbeid mellom utøverne på tvers av idrettene, slik at de lære, utveksle erfaringer og bli støttespillere for hverandre.

– Det er ofte sånn at mange kvinner i litt mindre idretter er veldig alene. Gjennom det prosjektet så havnet de i nettverksgrupper med utøvere fra andre idretter, forteller Johan Kaggestad.

– Det ble skapt et bredere grunnlag for toppidrettskultur og det ble også fokus på at jentene skulle ha bedre trenere enn det de hadde, sier han.

Kaggestad forteller at de gjennom prosjektet så at jentene generelt fikk dårligere trenere enn guttene. Prosjektet var imidlertid bare planlagt fram til år 2000, og ble ikke videreført etter det.

Møttes gjennom jenteprosjektet

Kaggestad forteller at prosjektet, som ble startet av Bjørge Stensbøl og Åsne Havnelid, var en suksess i hans øyne. Sydney-OL er også det første OL der Norge har stilt med en tropp med flere kvinner enn menn, og medaljehøsten var stor.

I OL i Sydney tok Norge ti medaljer, og hele fem av dem var på kvinnesiden. Trine Hattestad og landslaget i fotball tok gull, mens håndballjentene tok bronse.

Bergensjentene Kjersti Tysse Plätzer (kappgang) og Trude Gundersen (Taekwondo) tok begge sølv, og de to hadde blitt gode venninner nettopp gjennom jenteprosjektet.

Gundersen synes det er merkelig at ikke satsingen ble videreført eller er forsøkt tatt opp igjen.

– Det er veldig vanskelig å forstå at man ikke prøver å kopiere en suksessformel, sier hun.

– Ikke undervurder fellesskapet

Gundersen har bare gode ord å si om oppfølgingen fra Olympiatoppen og prosjektet generelt, og hadde stort utbytte av å knytte kontakt med utøvere fra andre idretter.

Særlig ble Kjersti Tysse Plätzer en god venn og støttespiller, og det kulminerte med at de begge tok OL-sølv i løpet av to dager i Sydney.

– Fellesskapet gir en ekstra dytt. Den dagen jeg gikk om morgenen snakket jeg med henne og sa «jeg skal ha en sånn medalje som du har Kjersti, bare glem noe annet». Sånt fellesskap skal man ikke underslå viktigheten av, at man driver hverandre og pusher hverandre, sier Gundersen.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Saggi-debut i serieligaen

  Rohit Saggi skal leie oppgjeret mellom AZ Alkmaar og Apollom Limassol i serieligaen torsdag. Det blir debuten til nordmannen i turneringa.

  Noregs Fotballforbund (NFF) opplyser at Saggi får med seg Geir Oskar Isaksen, Morten Jensen og Sivert Øksnes Amland i kampen, som blir spelt på AZ Alkmaars heimebane nord for Amsterdam.

  Håkon Evjen er norsk innslag i AZ, men nordlendingen er skadd og rekk høgst truleg ikkje kampen. Nederlendarane har full pott etter to kampar i turneringa.

  Frå før er det klart at Espen Eskås skal dømme meisterligakampen mellom RB Leipzig og celtic onsdag.

  Rohit Saggi
 • Indonesia-ofra skal minnast

  Det europeiske fotballforbundet har bestemt at det skal haldast eitt minutts stille før kampar i Uefa-regi denne veka etter tribunetragedien i Indonesia.

  Det startar med kveldens meisterligakampar, opplyser forbundet på sine nettsider.

  Minst 133 menneske er stadfesta døde etter at ei av dei verste stadionkatastrofene i fotballhistoria utspelte seg i Indonesia laurdag. Supportarar frå klubben Arema FC storma banen etter 2-3-tapet for rivalen Persebaya Surabaya i indonesisk fotball. Banestorminga leidde til det komplette kaos, og politiet tok i bruk tåregass i eit forsøk på å få kontroll på situasjonen.

  Mange menneske døydde av kveling eller blei trampa i hel.

  Det skal haldast eit minutts stille både i meisterliga-, europaliga-, serieliga- og VM-omspelkampar denne veka.

  Av de 133 omkomne skal 37 vere barn og ungdommar. 91 menn og 42 kvinner mista livet.

  Malang-ulykka
  Foto: WILLY KURNIAWAN / Reuters
 • Matforgifting kan gi Nusa meisterliga-start

  Antonio Nusa (17) blei i førre Champions League-runde tidenes yngste nordmann i turneringa. Tysdag får han truleg sjansen frå start mot Atlético Madrid.

  Årsaka er at Nusas danske lagkamerat Andreas Skov Olsen har slite med ei matforgifting de siste dagane. Han er uaktuell for spel.

  Ifølge den belgiske avisa Het Nieuwsblad inneber det etter alle solemerke at Nusa tar hans plass i startoppstillinga.

  17-åringen fekk sjansen som innbytar mot Porto i førre meisterligakamp. Der trakket han for tilliten ved å hamre inn 4-0-målet i kampens 89. minutt. Med det blei han turneringas nest yngste målscorar nokon gang med sine 17 år, fire månader og 27 dagar.

  Berre Barcelonas Ansu Fati hadde vore yngre med 17 år og 40 dagar, ifølge Gracenote.

  Club Brugge har fått ei kanonstart på Champions League. Laget har vunne de første to kampane mot høvesvis Bayer Leverkusen og Porto.

  Antionio Nusa i mesterligaen.
  Foto: Luis Vieira / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste