Hopp til innhold

– Veldig vanskelig å forstå at man ikke prøver å kopiere en suksessformel

Fram mot OL i Sydney i 2000 hadde Olympiatoppen stor sukess med å få flere norske jenter til å ta mesterskapsmedaljer.

Johan Kaggestad

ENGASJERT: Johan Kaggestad mener bevisst satsing på kvinner må til om man skal få fram flere medaljevinnere.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Onsdag fortalte NRK at skjevfordelingen mellom norske mesterskapsmedaljer tatt av jenter og gutter er stor.

Mens norske kvinner siden 1992 har tatt 239 medaljer har mennene tatt 443.

Fra 1994 og fram mot OL i Sydney i år 2000 var det fokus på problemet, og Olympiatoppen forsøkte målbevisst å få fram nye kvinnelige medaljevinnere, og også stimulere til å få flere kvinner inn i ledelsen i de ulike idrettene.

Trude Gundersen med OL-medaljen i 2000

Trude Gundersens tok sølv i Taekwondo i OL i Sydney

Foto: RUSSELL MCPHEDRAN / AP

Det ble lagt til rette for tettere samarbeid mellom utøverne på tvers av idrettene, slik at de lære, utveksle erfaringer og bli støttespillere for hverandre.

– Det er ofte sånn at mange kvinner i litt mindre idretter er veldig alene. Gjennom det prosjektet så havnet de i nettverksgrupper med utøvere fra andre idretter, forteller Johan Kaggestad.

– Det ble skapt et bredere grunnlag for toppidrettskultur og det ble også fokus på at jentene skulle ha bedre trenere enn det de hadde, sier han.

Kaggestad forteller at de gjennom prosjektet så at jentene generelt fikk dårligere trenere enn guttene. Prosjektet var imidlertid bare planlagt fram til år 2000, og ble ikke videreført etter det.

Møttes gjennom jenteprosjektet

Kaggestad forteller at prosjektet, som ble startet av Bjørge Stensbøl og Åsne Havnelid, var en suksess i hans øyne. Sydney-OL er også det første OL der Norge har stilt med en tropp med flere kvinner enn menn, og medaljehøsten var stor.

I OL i Sydney tok Norge ti medaljer, og hele fem av dem var på kvinnesiden. Trine Hattestad og landslaget i fotball tok gull, mens håndballjentene tok bronse.

Bergensjentene Kjersti Tysse Plätzer (kappgang) og Trude Gundersen (Taekwondo) tok begge sølv, og de to hadde blitt gode venninner nettopp gjennom jenteprosjektet.

Gundersen synes det er merkelig at ikke satsingen ble videreført eller er forsøkt tatt opp igjen.

– Det er veldig vanskelig å forstå at man ikke prøver å kopiere en suksessformel, sier hun.

– Ikke undervurder fellesskapet

Gundersen har bare gode ord å si om oppfølgingen fra Olympiatoppen og prosjektet generelt, og hadde stort utbytte av å knytte kontakt med utøvere fra andre idretter.

Særlig ble Kjersti Tysse Plätzer en god venn og støttespiller, og det kulminerte med at de begge tok OL-sølv i løpet av to dager i Sydney.

– Fellesskapet gir en ekstra dytt. Den dagen jeg gikk om morgenen snakket jeg med henne og sa «jeg skal ha en sånn medalje som du har Kjersti, bare glem noe annet». Sånt fellesskap skal man ikke underslå viktigheten av, at man driver hverandre og pusher hverandre, sier Gundersen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal