Hopp til innhold

Irritert Riiber ut mot FIS-grep: – Et håpløst konsept

Kombinertsporten ønsker å fornye seg. Sportens største stjerne, Jarl Magnus Riiber, er lite imponert over endringene som er foreslått før kommende sesong.

Holmenkollen skifestival 2023

STJERNE: Jarl Magnus Riiber dominerer kombinertsporten. Men nye rennkonsept kan stoppe hans suverene posisjon.

Foto: Geir Olsen / NTB

Jeg synes det er et håpløst konsept. Som skihopper får du ikke frem noen av kvalitetene dine, sier han til NRK.

Han snakker om et konsept som foreløpig har fått navnet «individuell kompakt». Her er avstanden løperne går ut med i langrennet avgjort på forhånd.

Vinner du hopprennet starter du uansett seks sekunder foran nummer to, tolv sekunder foran nummer tre og så videre. Samtlige løpere i feltet går ut innenfor 1,5 minutt. I det nye formatet skal kvinnene gå 5 kilometer og mennene 7,5 kilometer.

I dag brukes Gunder-metoden for å bestemme tidsdifferansen mellom utøverne før langrenn. Her er ett poeng i bakken verdt fire sekunders forsprang i skiløypa.

Holmenkollen skifestival 2023

SUVEREN: Jarl Magnus Riiber er kombinertsportens beste hopper.

Foto: Geir Olsen / NTB

Riiber har vært kombinertsportens suverent beste skihopper de siste sesongene, men vil ikke få den samme fordelen av sine lange svev med det nye konseptet.

Jeg er for at kombinert skal være kombinert. Den beste hopperen og den beste langrennsløperen skal vinne til slutt. Gjør du det på denne måten er lista allerede tuklet med, mener han.

Det er ikke vits å hoppe?

Nei, egentlig ikke. Du går opp og hopper, og så er det ett fett om du hopper bra eller dårlig, sier Riiber, som frykter at FIS prøver å begrense hans dominans.

Riiber har vunnet verdenscupen sammenlagt fire av de fem siste årene, og vant fire VM-gull av fire mulige i Planica i vinter.

Holmenkollen skifestival 2023, Riiber

FIS forklarer

Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, forklarer at det nye konseptet er foreslått å brukes i tre-fire av verdenscuprennene kommende sesong. Majoriteten av rennene vil fremdeles gå på tradisjonelt vis.

Han forklarer at de har IOC på nakken, og at de ønsker å se på alle muligheter for å gjøre kombinert mer spennende. De ønsker mer blest om sporten og vil forsøke å fange nye, yngre fans.

Gjennom vinteren var det flere møter mellom IOC og kombinertleiren, hvor blant annet kombinertsportens videre eksistens i OL-sammenheng har vært diskutert.

Lasse Ottesen

RENNDIREKTØR: Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Først og fremst ønsker vi selvfølgelig å fornye oss. De siste tre-fire årene har kombinertutøverne utviklet seg voldsomt. Riiber er en av årsakene til at feltet har utviklet seg veldig godt i hoppbakker, sier Ottesen og fortsetter:

– Samtidig har gjennomsnittlig langrennstid gått ned med over ett minutt. Man hopper bedre og går fortere. Vi må henge med på utviklingen, og det er en av grunnene til at vi diskuterer nye formater.

De nye formatene er foreløpig på forslagsstadiet. Utøverne er invitert inn til å ha et ord med i laget, men endringene skal behandles på FIS' kalendermøte i Dubrovnik 5. mai.

– Ønsket fra IOC er mer bredde av nasjoner i toppen. Da må også forskjellene mellom de store og de små nasjonene bli mindre, sier Riiber.

Han poengterer at små kombinertnasjoner som Japan, Estland og Frankrike, som alle har sin spisskompetanse i hoppbakken, vil lide av de foreslåtte endringene. Dermed mener han at forskjellene vil bli større, ikke mindre.

– De vil ta store steg tilbake, mens det vil gi en kjempefordel til Norge og Tyskland, som på papiret har de sterkeste langrennsløperne og i snitt de beste langrennskiene i feltet, sier Riiber.

Moan støtter Riiber: – Spiller ingen rolle

Magnus Moan tok i sin tid 25 verdenscupseirer og en drøss med medaljer i både OL og VM. Trønderen var spesielt kjent for styrken i langrennsløypa, men støtter Riibers motstand mot det nye formatet.

– Man tar jo vekk hele konseptet med Gundersen og å skape seg et godt utgangspunkt etter hoppingen. Satt på spissen, så spiller det ingen rolle hvor godt du har hoppet, sier Moan.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn er klar på at det nye systemet vil favorisere de beste langrennsløperne.

– Man prøver hele tiden å finne forandringer for å gjøre kombinertsporten mer attraktiv. Vi hadde en fellesstart hvor hopperne hadde en kjempefordel. Med dette nye konseptet og at man også går 12,5 kilometer istedenfor 10 kilometer, så kommer langrennsløperne mye mer til sin rett. Jeg synes det er greit å prøve dette til vinteren og så får man evaluere etterpå, sier Bjørn.

Magnus Krog, Magnus Moan og Jarl Magnus Riiber

KOMBINERTTRIO: Magnus Krog, Magnus Moan og en 18 år gammel Jarl Magnus Riiber kunne juble for en helnorsk pall i Ramsau i 2015. Seieren var Moans siste individuelle verdenscupseier.

Foto: Kerstin Joensson / AP

Mener FIS tar grep mot Riiber

Et annet av forslagene er å nemlig øke langrennet i standarddistansen fra 10 til 12,5 kilometer for menn og fra 5 til 7,5 kilometer for kvinner.

Veldig mye er tiltenkt for at hovedfeltet skal komme tettere opp til meg, sier Riiber, som spekulerer i om reformene i kombinertsporten er laget for å begrense hans dominans.

Det er ingen forslag på det bordet annet enn skiflygning som er positivt for min del. Samtidig så endrer det bare tankesettet litt. Man må begynne å vektlegge langrenn litt mer, sier Riiber.

Moan er positiv til å øke langrennsdistansen, i hvert fall i enkelte renn, og mener også at det vil gagne Riiber – som med gode utgangspunkt fra hoppbakken kan tillate seg roligere åpninger enn konkurrentene.

– Det er ikke Jarl sin feil at han er så god som han er. Han har satt den standarden i bakken og også i løypa, når han er i form. For å bevare spenningen og gjøre produktet kombinert mer attraktivt, så skjønner jeg at de er nødt til å prøve noen endringer. Det er ikke første gang i historien det, sier Moan.

– Han må vel venne seg til at de gjør alt for å stoppe Riibers suverenitet, sier Bjørn.

Les også Full forvirring etter medisinsk tilfelle – Riiber fryktet aktivister

Røde Kors i løypa

Ottesen avviser at de er ute etter å ødelegge for den norske stjernen. Ifølge renndirektøren har de fått tilbakemeldinger på at rennkalenderen deres er for lik, og at de søker fornying.

Det er viktig for oss å poengtere. Vi forandrer ikke formatene ut ifra de utøverne vi har eller de sterke sidene til ulike nasjoner. Selvfølgelig håper vi at det skal være litt mer spennende enn at Riiber går i front alene hvert eneste renn. Men hvis han er så suveren, så skal ikke vi ta fra ham det og straffe ham fordi han hopper lenger enn de andre, sier Ottesen.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

 • Hegerberg forlenger med Lyon

  Ada Hegerberg har bestemt seg for å bli i Lyon, og har skrevet under på en kontrakt frem til sommeren 2027.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider onsdag kveld.

  Hegerberg hadde en kontrakt som gikk ut til sommeren, og i januar kunne NRK erfare at Hegerbergs representanter var i dialog med flere storklubber.

  Agentene til Hegerberg var også i dialog med Lyon om en ny kontrakt, og valget falt altså til slutt ned på det.

  – Jeg er glad for at vi fikk til dette. Historien er ikke over ennå, sier Hegerberg i en pressemelding.

  Dermed forlenger den norske superstjernen rekken i den franske storklubben. Til sommeren har 28-åringen vært i Lyon i ti år.

  Hegerberg har scoret 264 mål på 244 kamper i klubben, og i løpet av hennes tid der har hun blant annet vært med å vinne Mesterligaen seks ganger, serien åtte ganger og cupen seks ganger.

  – Jeg tror virkelig at vi har et lag som kan vinne flere troféer i årene som kommer, og støtten vi trenger for å holde laget og klubben på det høyeste nivået mulig, sier Hegerberg.

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Norge møter tittelforsvareren i G19-EM

  Norge skal opp mot regjerende mester Italia, Ukraina og vertsnasjon Nord-Irland i sommerens EM-sluttspill for G19-landslag i fotball.

  Det ble klart da gruppene ble trukket onsdag. Mesterskapet spilles fra 15. til 28. juli.

  Norge tok seg nylig til EM som en av sju puljevinnere i den avgjørende eliterunden. Som vertsnasjon blir Nord-Irland det åttende deltakerlaget.

  Gruppe A: Norge, Italia, Nord-Irland og Ukraina

  Gruppe B: Danmark, Frankrike, Spania og Tyrkia.

  Kampene spilles i Belfast og Larne. Mesterskapet fungerer også som kvalifisering til neste års U20-VM i Chile.

  I fjor tok Norge seg til semifinale i G19-EM under ledelse av Luis Pimenta, og i sommer er han sluttspillklar igjen med et nytt årskull. (NTB)

  Nypan
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Uno-X imponerte i storritt: – Hva skjer?

  Regn, snø og kulde gjorde at mennenes utgave av La Flèche Wallonne ble av det uvanlige slaget onsdag.

  Det tradisjonsrike rittet er kjent for den stupbratte avslutningen opp Mur de Huy, men grunnet været ble gruppen kraftig skallet av før avslutningen.

  I feltet satt de norske rytterne meget godt representert. Inn på de siste kilometerne satt Uno-X med fem ryttere godt plassert i en gruppe på rundt 30 ryttere, hvor også Visma-Lease a Bikes norske Johannes Staune-Mittet var med i front.

  – Hva skjer med Uno-X? Massivt overrepresentert med under 15 kilometer til mål. Imponerende!, skrev mangeårig sykkelkommentator for dansk TV 2, Dennis Ritter på X.

  – Hva enn Uno-X-rytterne hadde til frokost, så skal jeg ha det før mitt neste ritt, skrev sykkelprofilen Thomas De Gendt på X.

  Opp til mål var Tobias Halland Johannessen det antatt sterkeste norske kortet. 24-åringen var lenge med i kampen om en pallplass, men klarte ikke å svare da Stephen Williams gikk til med et par hundre meter til mål.

  Johannessen kjørte inn til en sterk sjetteplass i rittet og alle de syv Uno-X-rytterne endte blant de 42 beste. Staune-Mittet ble nummer 27.

  Fleche
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal