Hopp til innhold

Utøvarar i ordkrig etter krasj: – Håplaus manøver

Det var høg temperatur under langrennssprinten på Lillehammer. Briten James Clugnet krasja i Erik Valnes i kvartfinalen, og no fyrer både utøvarane og ekspertane.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

Sjå situasjonen her.

– Slik kan ikkje James Clugnet gå. Om og om igjen gjer han feil undervegs. Det er ein håplaus manøver av briten, seier NRKs ekspert Torgeir Bjørn etter at Clugnet kom for tett på Erik Valnes i siste sving før oppløpet.

Clugnet gjekk i bakken, og eine staven brakk. Då slo han oppgitt med armane, og var tydeleg irritert på nordmannen som kom seg heilskinna i mål, og vidare til semifinalen som nummer to.

Johannes Høsflot Klæbo vann sprinten oppskriftsmessig. Italienske Federico Pellegrino blei nummer to, medan Even Northug blei nummer tre.

Forbanna

Etter kvartfinalen møtte Clugnet NRK i pressesona, og han var irritert.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

SKUFFA: Britiske James Clugnet.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er så kjedeleg. Eg følte meg så bra, eg har nesten aldri følt meg så bra. Det er ikkje ofte det er folk frå Storbritannia som går fort på ski, så det er kjedeleg at eg ikkje går vidare, seier han.

Briten meiner at Valnes hadde all skuld i at han gjekk i bakken.

– Ja, eg tykkjer det. Eg tykkjer ikkje det var min feil, men vi får sjå på bileta og sjå kva juryen seier. Når du er i konkurranse er det lett å føle at det er andre folk sin feil, men vi får sjå, seier han.

Fyrer tilbake

Erik Valnes, som feila i å ta seg vidare frå semifinalen, er ikkje einig i James Clugnet sin vurdering av situasjonen.

– Eg visste at det var viktig at eg fekk den linja. Eg meiner at eg ikkje skal trenge å bremse. Det var klønete av han, synest eg, seier Valnes til NRK.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

KLØNETE: Valnes meiner Clugnet var klønete.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han meiner at ingen treng å bli straffa for situasjonen som oppstod, men at Clugnet nok bør tenkje over korleis han vurderer ulike situasjonar.

– Det er ikkje disk på nokon, det er jo ikkje det. Det er slikt som skjer, men du ser at Johannes Klæbo og dei som er der framme heile tida, dei hamnar aldri i slike situasjonar, seier Valnes.

Ekspertane i heit diskusjon

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland kan skjønne at Clugnet meiner det var Valnes sin feil.

– Spørsmålet er om Valnes rett og slett kom bakfrå. Det kan bli ein fin jurysak, for dei går såpass tett på kvarandre. Clugnet gjekk inn på skia til Valnes, det er heilt klart, men eg meiner Valnes kjem bakfrå i den situasjonen, seier Aukland i NRKs radiosending.

Det tykkjer ikkje NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

– Men samstundes så held ikkje briten seg inne på lista, og han er først, og har valt linja over svingen der. Det er ein liten nøtt, seier han.

NRKs kommentator Jann Post følgjer opp:

– Han kom seg aldri forbi Valnes, så han var på innersida heile vegen, seier Post.

– Ja, han var det. Eg meiner Valnes må stå imot eventuelle protestar der, seier Bjørn.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

FALL: Clugnet på bakken i siste sving.

Foto: Geir Olsen / NTB

Fleire sinte utøvarar

Juryen måtte tidlegare i konkurransen dele ut ein munnleg åtvaring til Thomas Helland Larsen, som dytta til ein konkurrent.

Og på kvinnesida var det ein svært oppgitt Amalie Håkonsen Ous, som fekk kvartfinalen øydelagd etter å ha blitt pressa av sveitsiske Lea Fischer i ein sving.

Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer

TRIST: Amalie Håkonsen Ous.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ho går veldig stressa, og går oppå meg inst i svingen. Kva kan eg gjere? Eg kan ikkje gå ut av løypa, seier Håkonsen Ous til NRK.

– Føler du at ho pressar deg ut?

– Ja, ho gjer jo det. Det er jo slik det er i sprint, men du kan ikkje gå oppå folk. Det kan du ikkje gjere.

Ho er ekstremt skuffa etter å ha fått spolert ein ypparleg sjanse i verdscupen på den måten.

– Kroppen kjennest veldig bra, og det er det som er så surt. Eg kunne kjempa mot Tiril Udnes Weng og Emma Ribom på slutten. Eg veit eg er god på slutten på denne sletta her. At eg ikkje får vist meg fram er kjempesurt og trist, rett og slett, seier Håkonsen Ous.

Tiril Udnes Weng blei nummer tre på sprinten, bak svenskane Emma Ribom på førsteplass, og Maja Dahlqvist på andreplass.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste