Jakter verdensrekord i revolusjonerende hette

BEIJING (NRK): En av verdens råeste idrettsutøvere har presentert en teknisk nyvinning i VM. Nå kan Ashton Eaton sette verdensrekord i tikamp.

Ashton Eaton

TØFFING: Ashton Eaton i sin nye kuldemaske.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Eaton har for første gang vist fram nyvinningen under årets VM.

Verdensrekordholderen og OL-vinneren bruker kjølehetten for å avkjøle seg mellom de forskjellige ti-kampøvelsene.

Han skal gjennom alle ti øvelser på bare to dager, og det er opp mot 30 grader i «Fugleredet» i Beijing.

– I begynnelsen tenkte jeg «dette kommer aldri til å bli kult». Men etter én runde med tilbakemeldinger gjorde de den om til noe dødskult. Jeg har brukt den på trening, og liker den veldig godt, sier Ashton Eaton til Business Insider.

Ahton Eaton

AVSLAPPET: Ashton Eaton mellom øvelsene i Beijing.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Først og fremst mental hjelp

Masken er bygget rundt den samme teknologien som brukes i isposer.

Tidligere har Eaton brukt kuldevester, men han følte at det var mer å hente ved å holde hodet og ansiktet kaldt. Han mener den største fordelen er mental.

– Det handler like mye om å maksimere det mentale. Hvorfor føles det så bra å helle kaldt vann over ansiktet etter et løp? Jeg vet ikke hvorfor fysiologisk, men jeg vet at det får meg til å føle meg bedre, sier han i en pressemelding fra utstyrsleverandøren.

Eaton

VIDEO: Møt Ashton Eaton, en av verdens villeste atleter.

Kan sette verdensrekord

Det er i hvert fall ingen tvil om at Eaton har prestert godt så langt i VM. Han leverte en fantastisk 400-meter på fredag, og leder tikampen klart etter åtte øvelser. De siste to øvelsene gjennomføres lørdag formiddag, og amerikaneren truer sin egen verdensrekord på 9039 poeng.

Han er så langt litt bak skjema, men har vist såpass sterk form i løpsøvelsene at han kan hente mye på 1500-meteren, som avslutter tikampen.

Produsenten av kuldemasken har for øvrig avslørt at de jobber med en prototype for kvinner. Den skal frontes av Eatons kone, VM-sølvvinner i syvkamp Brianne Theisen-Eaton.

Se Eatons elleville jubel etter rekord på 400-meter

Siste nytt

  • Halden kriget seg til cupfinale

    Halden snøt ØIF Arendal for cupfinalebillett i håndball da de tirsdag kveld gikk opp i ledelsen og vant 27-26 i kampens siste sekund. Det andre cupfinalelaget blir vinneren av onsdagens semifinale mellom Elverum og Bækkelaget.

  • Thorsnes signerte for LSK

    Ifølge RB har Elise Thorsnes (30) blitt enig med LSK Kvinner om en ettårskontrakt. Veteranen kommer fra spill i amerikanske Utah Royals og oppgir at kjemien med landslagskollega Guro Reiten var en viktig årsak til klubbytte.

    VM kvalifisering fotball damer Norge - Slovakia (6-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal