NRK Meny
Normal

Jakten på det optimale skihoppet

Et perfekt skihopp kan avgjøres med ørsmå detaljer og i løpet av hundredeler. Her gir vi deg jakten på det optimale skihoppet. Og modellen? Verdensmester Severin Freund.

Laster innhold, vennligst vent..


Klikk deg inn på vår presentasjon av det perfekte hoppet i vinduet over.

Et hopp kan vare i 10 sekunder fra du sitter på bommen til du har passert fallgrensa nede på sletta. Bak disse 10 sekundene ligger det enorme mengder trening. Perfeksjonering. Bare det å finne den optimale sittestillingen kan ta hundrevis av timer.

Østerrikske Severin Freund har gjort denne jobben. Det førte han hele veien til VM-gull i storbakken i Falun. Verdensmesteren er vår modell i fremstillingen av det perfekte skihopp.

– Må tenke minst mulig

Steinar Bråten er tidligere skihopper og har skrevet flere forskningsartikler om shihopping. Han sier at det krever rundt 10.000 repetisjoner for å finne det optimale trykket mot bakken.

– Marginene i kraftutviklingen i satsbevegelsen er faktisk de minste marginene som er målt innen idrett. Rommet mellom hva som er forsvarlig og hva som er nødvendig for resultatet er ørsmå, påstår Bråten.

Når marginene er så små, og tidsintervallet hvor bevegelsen skal gjøres er så kort, forstår man at det kreves repetisjoner. Du rekker rett og slett ikke å tenke underveis.

– Man må tenke minst mulig. Hvis du tenker er du for sent ute. Hopperne må rett og slett la autopiloten gjøre jobben, sier Bråten.

Bråten legger også vekt på at skihopp er en øvelse det er vanskelig å trene mye på. Han sammenligner det med tennis for å sette ting i perspektiv.

– Björn Borg kunne stå og slå en bakchand mot en vegg. På den måten kunne han kanskje trent på det samme slaget en gang hvert sekund. I et skihopp kan du maksimalt trene på den samme bevegelsen en gang hvert kvarter, sier Bråten.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal