NRK Meny
Normal

Jakten på det optimale skihoppet

Et perfekt skihopp kan avgjøres med ørsmå detaljer og i løpet av hundredeler. Her gir vi deg jakten på det optimale skihoppet. Og modellen? Verdensmester Severin Freund.

Laster innhold, vennligst vent..


Klikk deg inn på vår presentasjon av det perfekte hoppet i vinduet over.

Et hopp kan vare i 10 sekunder fra du sitter på bommen til du har passert fallgrensa nede på sletta. Bak disse 10 sekundene ligger det enorme mengder trening. Perfeksjonering. Bare det å finne den optimale sittestillingen kan ta hundrevis av timer.

Østerrikske Severin Freund har gjort denne jobben. Det førte han hele veien til VM-gull i storbakken i Falun. Verdensmesteren er vår modell i fremstillingen av det perfekte skihopp.

– Må tenke minst mulig

Steinar Bråten er tidligere skihopper og har skrevet flere forskningsartikler om shihopping. Han sier at det krever rundt 10.000 repetisjoner for å finne det optimale trykket mot bakken.

– Marginene i kraftutviklingen i satsbevegelsen er faktisk de minste marginene som er målt innen idrett. Rommet mellom hva som er forsvarlig og hva som er nødvendig for resultatet er ørsmå, påstår Bråten.

Når marginene er så små, og tidsintervallet hvor bevegelsen skal gjøres er så kort, forstår man at det kreves repetisjoner. Du rekker rett og slett ikke å tenke underveis.

– Man må tenke minst mulig. Hvis du tenker er du for sent ute. Hopperne må rett og slett la autopiloten gjøre jobben, sier Bråten.

Bråten legger også vekt på at skihopp er en øvelse det er vanskelig å trene mye på. Han sammenligner det med tennis for å sette ting i perspektiv.

– Björn Borg kunne stå og slå en bakchand mot en vegg. På den måten kunne han kanskje trent på det samme slaget en gang hvert sekund. I et skihopp kan du maksimalt trene på den samme bevegelsen en gang hvert kvarter, sier Bråten.

Siste nytt

 • Kritiserer ligacuptrekning

  Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

  Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

  United
  Foto: GEOFF CADDICK / AFP
 • Zekhnini testet seg mot Real

  Rafik Zekhnini spilte hele 2.-omgang da Fiorentina møtte Real Madrid i en privatkamp i den spanske hovedstaden. Jordan Veretout sendte gjestene i føringen før Borja Mayoral og Cristiano Ronaldo snudde kampen før pause til 2-1, som også ble sluttresultatet. Zekhnini fikk sin Serie A-debut i 0-3-tapet for Inter forrige uke.

  Zekhnini
  Foto: Paul White / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich