NRK Meny
Normal

Jakten på det optimale skihoppet

Et perfekt skihopp kan avgjøres med ørsmå detaljer og i løpet av hundredeler. Her gir vi deg jakten på det optimale skihoppet. Og modellen? Verdensmester Severin Freund.

Laster innhold, vennligst vent..


Klikk deg inn på vår presentasjon av det perfekte hoppet i vinduet over.

Et hopp kan vare i 10 sekunder fra du sitter på bommen til du har passert fallgrensa nede på sletta. Bak disse 10 sekundene ligger det enorme mengder trening. Perfeksjonering. Bare det å finne den optimale sittestillingen kan ta hundrevis av timer.

Østerrikske Severin Freund har gjort denne jobben. Det førte han hele veien til VM-gull i storbakken i Falun. Verdensmesteren er vår modell i fremstillingen av det perfekte skihopp.

– Må tenke minst mulig

Steinar Bråten er tidligere skihopper og har skrevet flere forskningsartikler om shihopping. Han sier at det krever rundt 10.000 repetisjoner for å finne det optimale trykket mot bakken.

– Marginene i kraftutviklingen i satsbevegelsen er faktisk de minste marginene som er målt innen idrett. Rommet mellom hva som er forsvarlig og hva som er nødvendig for resultatet er ørsmå, påstår Bråten.

Når marginene er så små, og tidsintervallet hvor bevegelsen skal gjøres er så kort, forstår man at det kreves repetisjoner. Du rekker rett og slett ikke å tenke underveis.

– Man må tenke minst mulig. Hvis du tenker er du for sent ute. Hopperne må rett og slett la autopiloten gjøre jobben, sier Bråten.

Bråten legger også vekt på at skihopp er en øvelse det er vanskelig å trene mye på. Han sammenligner det med tennis for å sette ting i perspektiv.

– Björn Borg kunne stå og slå en bakchand mot en vegg. På den måten kunne han kanskje trent på det samme slaget en gang hvert sekund. I et skihopp kan du maksimalt trene på den samme bevegelsen en gang hvert kvarter, sier Bråten.

Siste nytt

 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

 • Svenskene beskyldt for spionasje

  En svensk trener ble kastet ut av stadion da han fulgte Sør-Korea under deres VM-treningsleir i Østerrike. Nå beskyldes Sverige for urent spill og spionasje.

  Den svenske landslagssjefen Janne Andersson sier at en i trenerapparatet skulle følge sørkoreanernes trening, men at han ikke var klar over at treningen var lukket.

  – Treneren forlot stadion da han ble bedt om å gå, men fulgte treningen fra litt lenger distanse, sier svensken, ifølge AP.

  Janne Andersson
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • FIFA fornøyd med VAR-debuten i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt at det er fornøyd med videodømmingsverktøyet VARs første avgjørelser i VM.

  En talsmann uttalte søndag at forbundet er «svært fornøyd» med hvilke avgjørelser som ble tatt dagen i forveien.

  – Alt gikk som det skulle gjøre. Vi håper det fortsetter på denne måten, fortsatte talsmannen.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH5-FRA-AUS
  Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal