Hopp til innhold

Må bryte magisk grense to ganger: – Høres ut som tull

Daniel Komen var så trygg på verdensrekordene sine at han lovet bort en Mercedes til kenyanerne som tok rekorden hans. Fredag skal Jakob Ingebrigtsen prøve å slette en av dem.

_LAT2411

POPULÆR I FRANKIRKE: Den franske storavisen L'Équipe fikk sitte lenge med Jakob Ingebrigtsen før rekordforsøket.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Da må han bryte en dobbel grense. Roger Bannister var den første i historien som løp en mile på under fire minutter i 1954, en tid som er blitt en målestokk på mellomdistanse.

Skal Ingebrigtsen sikre seg sin andre verdensrekord i karrieren fredag, må han bryte den magiske grensen to ganger.

I 1997 løp kenyanske Daniel Komen nemlig to miles (3219 meter) på tiden 7.58.61. I Paris gjør Ingebrigtsen et forsøk på å ta rekorden.

– Det er litt morsomt når du setter det i kontekst. Fire minutter på en mile er en grense og nå skal jeg prøve to på rad. Det høres ut som tull, men samtidig har jeg løpt 14 sekunder raskere på en mile. Da bør det være mulig, sier Ingebrigtsen til NRK.

Morocco Athletics Diamond League

PERFEKT SESONGSTART: Jakob Ingebrigtsen vant sesongåpningen under Diamond League-stevnet i Rabat i slutten av mai. Det var på 1500 meter.

Foto: Mosa'ab Elshamy / AP

Fredagens forsøk er første gang Ingebrigtsen løper distansen i konkurranse, og motivasjonen er stor for å prøve å sikre seg en ny verdensrekord.

– Tanken er å lage litt show. Det er en litt uvanlig distanse og en ganske bra rekord. Det er gøy å prøve ting man ikke har prøvd før, forteller Sandnesgauken som har stor respekt for Komens tid:

– Som jeg har skjønt det er han den eneste i historien som har løpt to mile under åtte blank. Det sier jo litt.

Får ikke bil

Komens største triumf var VM-gullet på 5000 meter i 1997, men han står også oppført med to knallsterke verdensrekorder:

 • 7.20,67 minutter på 3000 meter fra 1996
 • 7.58,61 på to miles (3219 meter) fra 1997
  Jordbærfest

  NORGESVENN: Daniel Komen (t.h.) var på plass på det tradisjonelle jordbærpartyet før Bislett Games i 2005. Kenyaneren skulle løpe drømmemilen, altså halvparten av distansen som Jakob Ingebrigtsen løper fredag kveld i Paris.

  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I tillegg sto 7.24,90 som verdensrekord innendørs i 25 år før Lamecha Girma snek seg ned på 7.23-tallet i Liévin i februar i år. Nå mener han nyvinningene bidrar for mye.

– Verden forandrer seg og jeg vet at med den nye teknologien, som lysharer og skoene, kommer vi til å bli vitne til raskere tider. Det er bra for sporten, sier Komen i et intervju med kenyanske Nation.

Og derfor har han valgt å trekke lovnaden om å kjøpe en Mercedes til kenyanerne som klarte å slå rekordene hans.

Han tror nå at flere av rekordene hans står for fall.

– Jeg klarte å sette verdensrekord fordi det var vinter og jeg hadde trent godt, selv om jeg løp i feil sko. Jeg brukte sprintsko fordi på den tiden spesialiserte ikke managementet mitt seg på langdistanse. Hvis jeg hadde hatt de riktige skoene, hadde jeg løpt enda fortere, hevder Komen.

Kontant svar

Jakob Ingebrigtsen står hittil oppført med én verdensrekord på seniornivå. Den kom på 1500 meter innendørs i Liévin i 2022. Han har også europarekordene på 1500 og 5000 meter utendørs.

Han mener likevel at Komen tar feil når han hevder det er lettere å ta rekordene i dag.

– Det var kanskje mye enklere på 90-tallet. Det skal uansett løpes, så da gjenstår det å se. At det er enkelt tror jeg ingen kan påstå at det er, uansett hvor mye lys man har, svarer Ingebrigtsen kenyaneren flirende.

Les også: Fnyser av rivalene etter brorens drømmeåpning: – De er veldig store i kjeften

Filip
Filip

22-åringen sesongåpnet med seier på 1500 meter i Diamond League-stevnet i Rabat 28. mai. Paris-stevnet blir sesongens andre start og den siste før han skal i aksjon på Bislett Games neste torsdag.

– Jeg tror på meg selv og mine egne evner til å løpe fort. 3000 meter er en ganske fin distanse som bør passe meg bra. Jeg gleder meg til å komme i gang og prøve. Jeg tror jeg skal løpe fort, men om det blir noen rekord vet man ikke før man ser løpet, sier Ingebrigtsen.

PS! Diamond League ser du på NRK. Jakob Ingebrigtsens verdensrekordforsøk starter fredag, klokken 20.42.

Siste nytt

 • Disiplinærsak mot James for dommerhets

  Englands fotballforbund (FA) har innledet disiplinærsak mot Chelsea-kaptein Reece James, for oppførsel mot en dommer i spillertunnelen.

  Hendelsen skal ha skjedd etter Chelseas 0-1-tap for Aston Villa på Stamford Bridge søndag. James spilte ikke kampen, men han skal etter kampslutt ha opptrådt med upassende eller fornærmende språk eller handlinger mot en i dommerteamet.

  Den 23-årige engelske landslagsspilleren har frist til fredag med å gi sin versjon av hendelsene. (NTB)

  hqk-N1xhV54
  Foto: Reuters
 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste