Hopp til innhold

Jacobsen kritisk til skøytediskingen: – Må finne en klarere linje

Flere og flere utøvere reagerer på hvordan reglene rundt «smugskøyting» i klassisk langrenn blir håndhevet. Men landslagsledelsen er fornøyd.

Uhrenholdt Jacobsen

FORSTÅR FRUSTRASJONEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjønner at utøvere reagerer på skøytereglsene som blant annet førte til at hele 16 stafettlag ble ilagt tidsstraff under NM i Tromsø i helgen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Skøyting under klassiskrenn har vært en av de mest omtalte temaene i langrennsmiljøet denne sesongen.

Det siste kontroversielle eksempelet kom da hele 16 lag ble ilagt tidsstraff for å ha skøytet på klassiskdelen under NM-stafetten i Tromsø søndag.

– Må finne en klarere linje

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok to individuelle gull, og kronet en fantastisk helg med stafettgull med Heming søndag. NM-dronninga har imidlertid forståelse for frustrasjonen som blir uttrykt etter diskbonanzaen.

Jacobsen

PÅ PLASS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er på plass i Holmenkollen hvor hun håper å kjempe om seieren på tremila søndag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Jeg har faktisk ikke sett TV-bildene, så det er vanskelig å uttale seg veldig konkret om den saken. Det jeg tror mange har reagert på er at det er en rekke av løpere i en bakke, hvor alle sporene er snødd ned, som får straffen. Så virker det på en måte litt rart at de tre beste lagene går klar. Men jeg har som sagt ikke sett de bildene, så jeg kan ikke si noe konkret, gjentar hun.

Men episoden i Tromsø er langt fra den eneste denne sesongen. Både i verdenscupen og i nasjonale renn er flere utøvere blitt disket. Samtidig har noen sluppet unna etter episoder hvor de kanskje skulle blitt straffet. Et eksempel er da Therese Johaug utførte det som mistenkelig lignet på skøytetak under klassisksprinten under Tour de Ski - men slapp unna med en advarsel.

– Det har vært veldig varierende dømming. Oppe i Tromsø var de veldig strenge, mens de i andre tilfeller ikke har vært så strenge. Så jeg tror de må finne en enda klarere linje for hvor man skal legge lista. Vi kan ikke være veldig strenge i et renn, så skal man være veldig liberal neste gang, alt avhengig av hvem som småskøyter, sier hun.

– Fornøyd med arbeidet som er gjort

Landslagssjef Vidar Løfshus mener på sin sider at det ikke er noe å utsette på juryarbeidet som er blitt utført denne sesongen.

– Nå har vi lagt oss på en linje der vi skal ha dommeravgjørelser. Da blir det slik at det noen ganger blir urettferdig. Men toppidretten er ikke alltid rettferdig. Noen ganger blir du nedrevet i straffefeltet i fotball og får straffe, neste gang får du det kanskje ikke. Slik blir det også i fremtiden, sier han.

– Har det vært konsekvent nok dømming i år?

– Ja, sånn som vi har klonkludert, så har det vært god dømming. Så kan juryen bruke dette året til å bli enda bedre, og kanskje enda mer konsekvente neste år. Men vi er veldig fornøyd med det juryarbeidet som er blitt gjort, sier han.

Her er videoen med skøytebevisene som NM-arrangøren i Tromsø har redigert sammen.

JURYENS VIDEO: Det er denne videoen juryen har brukt for å straffe 15 lag for smugskøyting på herrestafetten i NM. Ett lag på kvinnestafetten fikk

Siste nytt

  • Griner om fangenskapet i Russland: – Ville ta mitt eget liv

    Selvmordstanker preget Brittney Griners første uker som fengslet i Russland. Det forteller basketballspilleren i et TV-intervju.

    Amerikaneren gir for første gang et dypere innblikk i hvordan det var å sitte i varetekt gjennom mange måneder i 2022. Først på tampen av året ble 33-åringen løslatt i en fangeutveksling.

    – Jeg ville ta mitt eget liv mer enn én gang de første ukene. Jeg følte veldig for å komme meg bort derifra, sier Griner i et timelangt intervju på ABC.

    Av blant annet frykt for at russiske myndigheter ikke kom til å utlevere liket hennes til familien, bestemte Griner seg for å holde seg i live.

    Marerittet i Russland startet da hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva med cannabisolje for e-sigaretter i bagasjen.

    Før løslatelsen ble Griner dømt til ni års fengsel for narkotikasmugling.

    Hun ble arrestert samme måned som da den russiske invasjonen av Ukraina startet. Krigen førte til økt spenning mellom Russland og USA, og det gjorde ikke Griners situasjon lettere.

    Griner forteller at hun måtte skrive til Russlands president Vladimir Putin for å bli satt fri.

    – De tvang meg til å skrive brevet. Det var på russisk, og jeg måtte be om tilgivelse og takke deres såkalte store leder. Jeg ville det ikke, men samtidig ville jeg hjem.

    I mai i fjor gjorde Griner comeback som basketballspiller. Hun spiller til daglig for Phoenix Mercury. (NTB)

    Griner
    Foto: AP
  • Bild: Rangnick sier nei til Bayern München

    Tyske Ralf Rangnick har avslått tilbudet om å bli ny manager i Bayern München, det melder den tyske avisen Bild.

    Rangnick fortsetter heller som østerriksk landslagssjef, hvor han har kontrakt frem til 2026.

    Han har hatt landslagsjobben i snart to år, og i sommer leder han laget i EM.

    – Jeg vil understreke at dette ikke er en avvisning av Bayern, men snarere en avgjørelse for laget mitt og vårt felles mål. Vi skal gjøre alt for å komme så langt som mulig i EM, sier Rangnick i en uttalelse.

    Thomas Tuchel gir seg i Bayern etter sesongen, og det har lenge blitt spekulert i hvem som vil overta den tyske storklubben.

    65 år gamle Rangnick har vært hovedkandidaten til å overta for Tuchel siden det ble klart at Xabi Alonso fortsetter som manager i Bayer Leverkusen, samtidig som Julian Nagelsmann signerte ny kontrakt med det tyske landslaget i april.

    Rangnick
    Foto: AFP
  • Tyskerne tok innersvingen på Premier League – får en ekstra mesterliga-plass

    Italia og Tyskland er garantert å kunne stille med fem lag i neste sesongs Champions League. Svake europaresultater stoppet England.

    Tidligere i år lå Premier League godt an til å få utvidet kvoten for antall CL-deltakere, men sjansene stupte brått da ingen engelske lag tok seg til semifinale i verken mesterligaen eller europaligaen.

    Der har Tyskland med tre klubber, og onsdag ble Bundesliga sikret å bli blant de to beste ligaene på Uefas ranking for 2023/24-sesongen. Nylig kunne italiensk Serie A juble for det samme.

    Borussia Dortmunds 1-0-seier over Paris Saint-Germain sørget for å ta tyskerne over «målstreken».

    Med resultatet hjalp Dortmund seg selv. Klubben er nummer fem i Tyskland, men er nå sikret CL-spill uansett hva som skjer i de tre siste rundene.

    Til høsten spilles Champions League i et nytt format. Blant nyvinningene er at det deles ut en ekstra plass til de to ligaene som presterte best sesongen før.

    Premier League må som før nøye seg med fire plasser. I øyeblikket innehar Aston Villa 4.-plassen. (NTB)

    Dortmund
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal