Hopp til innhold

Iversen garanterer fluorjuks når eliten samles – Norge forventer «razzia» mot smøretraileren

BEITOSTØLEN (NRK): En drøy uke før verdenscupen starter har nasjonene skrevet under på å følge Det internasjonale skiforbundets regler for bruk av fluor under skiene. Men flere av Norges største langrennsprofiler har bortimot ingen tro på at det vil overholdes.

tL8DZ9AZCe8

KLAR FOR SESONGSTART: Emil Iversen, her under et pressetreff i forkant av langrennsåpningen på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Folk har jukset i idrett der det har vært doping. Det er mye enklere å legge fluor under skiene enn å blod-dope seg systematisk. Det vil bli jukset, det kommer til å skje, sier Emil Iversen til NRK.

– Dessverre tror jeg når det er basert på tillit, så er det noen som kommer til å bryte det. Så tror jeg ikke vi kommer til å bryte det. Såpass sterkt står vår moral. Men jeg forventer kanskje ikke det overalt, spesielt de som må ta innpå oss norske, sier sprintlandslagets Sindre Bjørnestad Skar.

Signerte dokument

Stein Olav Snesrud

NORGES SMØRESJEF: Stein Olav Snesrud, her i den norske smøretraileren denne uken.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I den norske smørebussen på Beitostølen står Norges smøresjef Stein Olav Snesrud. Han viser frem hyller tomme for produkter som inneholder såkalt C8-kjedet fluor. Det har gitt fantastisk glid i mange år.

Nå er det forbudt å selge og bruke både i EU og EØS. FIS (Det internasjonale Skiforbundet) har nå også et regelverk om det samme til verdenscupkonkurransene. Egentlig ønsket FIS et totalforbud, men har blitt utsatt fordi apparatet som skal avdekke fluor ikke er ferdig enda.

Derfor har ledere i Norges Skiforbund i stedet signert et dokument før denne sesongen om at de ikke skal bruke produkter med det utskjelte stoffet. Men det finnes ingen testing på hver arena som umiddelbart avslører om noen bruker det. Det er i stor grad basert på tillit.

Forberedt på razzia

Og det er en forskjell på C8- og C6-kjedet fluor, samt alternative produkter, og hvordan det presterer i en skiløype, ifølge langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg kan ikke gå rundt og mistenke folk. Vi har alle sammen skrevet under på et dokument om at vi godtar at vi får razzia (gjennomsøk) i traileren. Så det må vi stole på at folk gjør. Så får vi fokusere på det vi gjør. Vi har et knakende godt smøreteam, så om noen jukser, så skal vi ha like god fordel.

Kvinnelandslag langrenn

SKREV UNDER AVTALE: Espen Bjervig og det norske laget har skrevet under på fluor-avtale.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kan det bli mye skuling på hverandre i verdenscupen til vinteren?

– Selvfølgelig kan det bli det. Vi får håpe FIS bruker de mulighetene de har til å gjøre noen kontroller – det hadde vært avskrekkende. Men jeg skal garantere at i de norske trailerne er alt som er ulovlig ryddet bort.

– Kan skade sporten

Skiløperne er også smertelig klar over at det blir et utfordrende år.

Simen Hegstad Krüger tror det blir en svært negativ effekt av mulige glidforskjeller til vinteren.

Langrenn Beitostølen 2021

SKEPTISK: Simen Hegstad Krüger tror det vil bli mye fluor-spekulasjoner i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det tror jeg dessverre vil føre til ekstremt mye spekulasjoner. Jeg håper virkelig at når dette forbudet kommer, så må man ha en god nok test. Hvis ikke blir dette, i hvert fall på elitenivå, problematisk. For med en gang noen har truffet med smurning eller har en god dag, vil det kunne føre til spekulasjoner og det tror jeg vil kunne skade sporten.

– Vil det nesten bli flaut å ha god glid, fordi de andre kan tro at du har jukset?

– Ja, potensielt kan det bli det, og det vil jo bli en parodi hvis det går til det punktet. Så jeg mener man må ha et testregime før man kan ha et forbud, sier Krüger.

Pål Golberg svarer slik på spørsmål om han har tro på det tillitsbaserte forbudet.

– Nei. Det har jeg ikke.

– Skulle gjerne hatt kontrollmulighet

Erik Røste er president i Norges Skiforbund og medlem av FIS Council (styret). Han er også blant dem som har jobbet hardt i en arbeidsgruppe med fluorutfordringen. Han innleder med å si at FIS er nødt til å følge EU-direktivet for salg og bruk av C8-kjedet fluor og ikke kan gi noen dispensasjon for bruk av det i sine konkurranser.

– Så skulle vi gjerne hatt en kontrollmulighet av det. Men vi har gjort det vi kan ved at samtlige nasjoner som ønsker å delta i verdenscup må signere at de forholder seg til det. Det gjelder også serviceteam og utstyrsleverandører, sier Røste.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

FORSTÅR FRUSTRASJON: Skipresident Erik Røste.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Når NRK antyder at frustrasjonen også må tolkes dit hen at utøverne er frustrert over det manglende totalforbudet av fluor på grunn av et uferdig testapparat, svarer han slik:

– Det forstår jeg. Det er en krevende teknologi å utvikle. Det skulle vi gjerne ha klart. Da hadde ting vært enklere. Men det er under utøving.

– Og så er det viktig å presisere at jeg har fått innspill fra våre folk i spørsmålet om man skulle innføre et totalt fluorforbud basert på tillit. Men som våre smørere sa: Når man kan bruke C6-kjedet fluor, så har man en rettferdig mulighet til å konkurrere, sier Røste.

Siste nytt

 • Girona gjenopptok Real Madrid-jakten etter tung rekke

  Brasilianske Savio scoret to ganger på overtid da Girona fant tilbake til vinnersporet i spansk fotball med 3-0 over Rayo Vallecano mandag.

  Girona har vært den store overraskelsen i La Liga denne sesongen. Lenge holdt askeladden følge med Real Madrid i gullkampen.

  Men på de siste tre kampene stod imidlertid Girona med én uavgjort og to tap.

  Seieren mandag betyr at tabelltoer Girona nå er seks poeng bak ligaleder Real Madrid. Ned til Barcelona på plassen bak skiller det to poeng.

  9tyX7hqm5X4
  Foto: AFP
 • Ajers Brentford knust av West Ham

  Kristoffer Ajers Brentford tapte 2-4 borte mot West Ham i Premier League mandag.

  Ajer var med fra start, men slet med Jarrod Bowen som herjet og scoret tre mål for hjemmelaget West Ham.

  Neal Maupay og Yoane Wissa scoret målene for bortelaget, mens Emerson scoret det fjerde målet for West Ham.

  Brentford står nå med åtte tap og to seire på de siste ti kampene i Premier League. Det er fem poeng ned til Luton på nedrykk, som har én kamp mindre spilt.

  c7tj95TXN3s
  Foto: AP
 • Oscar Bobb signerte ny langtidskontrakt med Manchester City

  Oscar Bobb har skrevet under på en ny kontrakt med Manchester City. Det opplyser Manchester City i sine mediekanaler.

  Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026. Nå har han undertegnet en ny og enda mer lukrativ avtale. Den strekker seg fram til sommeren 2029.

  – Jeg er veldig stolt og beæret over å ha signert min nye kontrakt med City, sier Bobb i en uttalelse.

  – Det er et utrolig miljø i klubben, og dette er det best mulige stedet å være for en ung spiller. Jeg har allerede lært så mye av Pep, hans trenerteam og lagkameratene mine, legger han til.

  20-åringen har fått mye tillit av Manchester City-manager Pep Guardiola denne sesongen.

  – Å vite at jeg kommer til å være her i klubben til 2029 betyr alt for meg. Nå vil jeg bare fokusere på å fortsette å videreutvikle meg, og å jobbe så hardt jeg kan hver eneste dag for å hjelpe klubben til å oppnå mer suksess, sier Bobb.

  Lyn-gutten har fått sju innhopp i ligaen og fikk sin første ligakamp fra start for de regjerende ligamesterne hjemme mot Brentford i februar.

  Han ble den store helten for Manchester City da han scoret det avgjørende 3-2-målet mot Newcastle i januar. Målet ble også kåret til månedens scoring i Premier League.

  Før jul nettet han sitt første mål i mesterligaen i puljekampen mot Røde Stjerne.

  Bobb fikk også sin A-landslagsdebut mot Kypros i oktober.

  (NTB)

  3tdKsKTgtfQ
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal