Hopp til innhold

Iversen garanterer fluorjuks når eliten samles – Norge forventer «razzia» mot smøretraileren

BEITOSTØLEN (NRK): En drøy uke før verdenscupen starter har nasjonene skrevet under på å følge Det internasjonale skiforbundets regler for bruk av fluor under skiene. Men flere av Norges største langrennsprofiler har bortimot ingen tro på at det vil overholdes.

tL8DZ9AZCe8

KLAR FOR SESONGSTART: Emil Iversen, her under et pressetreff i forkant av langrennsåpningen på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Folk har jukset i idrett der det har vært doping. Det er mye enklere å legge fluor under skiene enn å blod-dope seg systematisk. Det vil bli jukset, det kommer til å skje, sier Emil Iversen til NRK.

– Dessverre tror jeg når det er basert på tillit, så er det noen som kommer til å bryte det. Så tror jeg ikke vi kommer til å bryte det. Såpass sterkt står vår moral. Men jeg forventer kanskje ikke det overalt, spesielt de som må ta innpå oss norske, sier sprintlandslagets Sindre Bjørnestad Skar.

Signerte dokument

Stein Olav Snesrud

NORGES SMØRESJEF: Stein Olav Snesrud, her i den norske smøretraileren denne uken.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I den norske smørebussen på Beitostølen står Norges smøresjef Stein Olav Snesrud. Han viser frem hyller tomme for produkter som inneholder såkalt C8-kjedet fluor. Det har gitt fantastisk glid i mange år.

Nå er det forbudt å selge og bruke både i EU og EØS. FIS (Det internasjonale Skiforbundet) har nå også et regelverk om det samme til verdenscupkonkurransene. Egentlig ønsket FIS et totalforbud, men har blitt utsatt fordi apparatet som skal avdekke fluor ikke er ferdig enda.

Derfor har ledere i Norges Skiforbund i stedet signert et dokument før denne sesongen om at de ikke skal bruke produkter med det utskjelte stoffet. Men det finnes ingen testing på hver arena som umiddelbart avslører om noen bruker det. Det er i stor grad basert på tillit.

Forberedt på razzia

Og det er en forskjell på C8- og C6-kjedet fluor, samt alternative produkter, og hvordan det presterer i en skiløype, ifølge langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg kan ikke gå rundt og mistenke folk. Vi har alle sammen skrevet under på et dokument om at vi godtar at vi får razzia (gjennomsøk) i traileren. Så det må vi stole på at folk gjør. Så får vi fokusere på det vi gjør. Vi har et knakende godt smøreteam, så om noen jukser, så skal vi ha like god fordel.

Kvinnelandslag langrenn

SKREV UNDER AVTALE: Espen Bjervig og det norske laget har skrevet under på fluor-avtale.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kan det bli mye skuling på hverandre i verdenscupen til vinteren?

– Selvfølgelig kan det bli det. Vi får håpe FIS bruker de mulighetene de har til å gjøre noen kontroller – det hadde vært avskrekkende. Men jeg skal garantere at i de norske trailerne er alt som er ulovlig ryddet bort.

– Kan skade sporten

Skiløperne er også smertelig klar over at det blir et utfordrende år.

Simen Hegstad Krüger tror det blir en svært negativ effekt av mulige glidforskjeller til vinteren.

Langrenn Beitostølen 2021

SKEPTISK: Simen Hegstad Krüger tror det vil bli mye fluor-spekulasjoner i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det tror jeg dessverre vil føre til ekstremt mye spekulasjoner. Jeg håper virkelig at når dette forbudet kommer, så må man ha en god nok test. Hvis ikke blir dette, i hvert fall på elitenivå, problematisk. For med en gang noen har truffet med smurning eller har en god dag, vil det kunne føre til spekulasjoner og det tror jeg vil kunne skade sporten.

– Vil det nesten bli flaut å ha god glid, fordi de andre kan tro at du har jukset?

– Ja, potensielt kan det bli det, og det vil jo bli en parodi hvis det går til det punktet. Så jeg mener man må ha et testregime før man kan ha et forbud, sier Krüger.

Pål Golberg svarer slik på spørsmål om han har tro på det tillitsbaserte forbudet.

– Nei. Det har jeg ikke.

– Skulle gjerne hatt kontrollmulighet

Erik Røste er president i Norges Skiforbund og medlem av FIS Council (styret). Han er også blant dem som har jobbet hardt i en arbeidsgruppe med fluorutfordringen. Han innleder med å si at FIS er nødt til å følge EU-direktivet for salg og bruk av C8-kjedet fluor og ikke kan gi noen dispensasjon for bruk av det i sine konkurranser.

– Så skulle vi gjerne hatt en kontrollmulighet av det. Men vi har gjort det vi kan ved at samtlige nasjoner som ønsker å delta i verdenscup må signere at de forholder seg til det. Det gjelder også serviceteam og utstyrsleverandører, sier Røste.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

FORSTÅR FRUSTRASJON: Skipresident Erik Røste.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Når NRK antyder at frustrasjonen også må tolkes dit hen at utøverne er frustrert over det manglende totalforbudet av fluor på grunn av et uferdig testapparat, svarer han slik:

– Det forstår jeg. Det er en krevende teknologi å utvikle. Det skulle vi gjerne ha klart. Da hadde ting vært enklere. Men det er under utøving.

– Og så er det viktig å presisere at jeg har fått innspill fra våre folk i spørsmålet om man skulle innføre et totalt fluorforbud basert på tillit. Men som våre smørere sa: Når man kan bruke C6-kjedet fluor, så har man en rettferdig mulighet til å konkurrere, sier Røste.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal