Hopp til innhold

Iversen garanterer fluorjuks når eliten samles – Norge forventer «razzia» mot smøretraileren

BEITOSTØLEN (NRK): En drøy uke før verdenscupen starter har nasjonene skrevet under på å følge Det internasjonale skiforbundets regler for bruk av fluor under skiene. Men flere av Norges største langrennsprofiler har bortimot ingen tro på at det vil overholdes.

tL8DZ9AZCe8

KLAR FOR SESONGSTART: Emil Iversen, her under et pressetreff i forkant av langrennsåpningen på Beitostølen torsdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Folk har jukset i idrett der det har vært doping. Det er mye enklere å legge fluor under skiene enn å blod-dope seg systematisk. Det vil bli jukset, det kommer til å skje, sier Emil Iversen til NRK.

– Dessverre tror jeg når det er basert på tillit, så er det noen som kommer til å bryte det. Så tror jeg ikke vi kommer til å bryte det. Såpass sterkt står vår moral. Men jeg forventer kanskje ikke det overalt, spesielt de som må ta innpå oss norske, sier sprintlandslagets Sindre Bjørnestad Skar.

Signerte dokument

Stein Olav Snesrud

NORGES SMØRESJEF: Stein Olav Snesrud, her i den norske smøretraileren denne uken.

Foto: Morten Stenberg / NRK

I den norske smørebussen på Beitostølen står Norges smøresjef Stein Olav Snesrud. Han viser frem hyller tomme for produkter som inneholder såkalt C8-kjedet fluor. Det har gitt fantastisk glid i mange år.

Nå er det forbudt å selge og bruke både i EU og EØS. FIS (Det internasjonale Skiforbundet) har nå også et regelverk om det samme til verdenscupkonkurransene. Egentlig ønsket FIS et totalforbud, men har blitt utsatt fordi apparatet som skal avdekke fluor ikke er ferdig enda.

Derfor har ledere i Norges Skiforbund i stedet signert et dokument før denne sesongen om at de ikke skal bruke produkter med det utskjelte stoffet. Men det finnes ingen testing på hver arena som umiddelbart avslører om noen bruker det. Det er i stor grad basert på tillit.

Forberedt på razzia

Og det er en forskjell på C8- og C6-kjedet fluor, samt alternative produkter, og hvordan det presterer i en skiløype, ifølge langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg kan ikke gå rundt og mistenke folk. Vi har alle sammen skrevet under på et dokument om at vi godtar at vi får razzia (gjennomsøk) i traileren. Så det må vi stole på at folk gjør. Så får vi fokusere på det vi gjør. Vi har et knakende godt smøreteam, så om noen jukser, så skal vi ha like god fordel.

Kvinnelandslag langrenn

SKREV UNDER AVTALE: Espen Bjervig og det norske laget har skrevet under på fluor-avtale.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Kan det bli mye skuling på hverandre i verdenscupen til vinteren?

– Selvfølgelig kan det bli det. Vi får håpe FIS bruker de mulighetene de har til å gjøre noen kontroller – det hadde vært avskrekkende. Men jeg skal garantere at i de norske trailerne er alt som er ulovlig ryddet bort.

– Kan skade sporten

Skiløperne er også smertelig klar over at det blir et utfordrende år.

Simen Hegstad Krüger tror det blir en svært negativ effekt av mulige glidforskjeller til vinteren.

Langrenn Beitostølen 2021

SKEPTISK: Simen Hegstad Krüger tror det vil bli mye fluor-spekulasjoner i vinter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det tror jeg dessverre vil føre til ekstremt mye spekulasjoner. Jeg håper virkelig at når dette forbudet kommer, så må man ha en god nok test. Hvis ikke blir dette, i hvert fall på elitenivå, problematisk. For med en gang noen har truffet med smurning eller har en god dag, vil det kunne føre til spekulasjoner og det tror jeg vil kunne skade sporten.

– Vil det nesten bli flaut å ha god glid, fordi de andre kan tro at du har jukset?

– Ja, potensielt kan det bli det, og det vil jo bli en parodi hvis det går til det punktet. Så jeg mener man må ha et testregime før man kan ha et forbud, sier Krüger.

Pål Golberg svarer slik på spørsmål om han har tro på det tillitsbaserte forbudet.

– Nei. Det har jeg ikke.

– Skulle gjerne hatt kontrollmulighet

Erik Røste er president i Norges Skiforbund og medlem av FIS Council (styret). Han er også blant dem som har jobbet hardt i en arbeidsgruppe med fluorutfordringen. Han innleder med å si at FIS er nødt til å følge EU-direktivet for salg og bruk av C8-kjedet fluor og ikke kan gi noen dispensasjon for bruk av det i sine konkurranser.

– Så skulle vi gjerne hatt en kontrollmulighet av det. Men vi har gjort det vi kan ved at samtlige nasjoner som ønsker å delta i verdenscup må signere at de forholder seg til det. Det gjelder også serviceteam og utstyrsleverandører, sier Røste.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

FORSTÅR FRUSTRASJON: Skipresident Erik Røste.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Når NRK antyder at frustrasjonen også må tolkes dit hen at utøverne er frustrert over det manglende totalforbudet av fluor på grunn av et uferdig testapparat, svarer han slik:

– Det forstår jeg. Det er en krevende teknologi å utvikle. Det skulle vi gjerne ha klart. Da hadde ting vært enklere. Men det er under utøving.

– Og så er det viktig å presisere at jeg har fått innspill fra våre folk i spørsmålet om man skulle innføre et totalt fluorforbud basert på tillit. Men som våre smørere sa: Når man kan bruke C6-kjedet fluor, så har man en rettferdig mulighet til å konkurrere, sier Røste.

Siste nytt

 • Rankinghopp for Ruud

  Casper Ruud går opp to hakk på verdensrankingen i tennis og er rangert som verdens 8. beste spiller kort tid før sesongens store mål.

  Ruud måtte gi tapt for verdensener Novak Djokovic i semifinalen i Masters-turneringen i Roma i helgen. Djokovic blir værende på toppen av mandagens ferske ranking. Bak ham følger Daniil Medvedev og Alexander Zverev.

  Ruud har 7.-plass som sin høyeste plassering på rankingen. Nordmannen har vært blant de ti beste spillerne i verden siden september i fjor. (NTB)

  ATP Masters 1000 - Italian Open
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Moldes Brynhildsen ute i to måneder

  Molde-angriper Ola Brynhildsen må være på sidelinjen i omkring to måneder, opplyser lagets trener Erling Moe til VG.

  23 år gamle Brynhildsen måtte forlate banen i 3-0-seieren over Odd etter 78 minutter. Etter et skuddforsøk tok han seg til lysken og signaliserte at han måtte bytte.

  Fra før har Molde Eirik Ulland Andersen på skadelisten. Han røk korsbåndet i kneet i cupfinalen og mister resten av sesongen. Kristoffer Haraldseid, Sheriff Sinyan, Etzaz Hussain og Martin Ellingsen er andre spillere som også er utilgjengelig for de blåkledde. Spiss David Datro Fofana har vært ute lenge, men er med Molde-troppen til kampen mot Aalesund, meldte Romsdals Budstikke søndag kveld.

  Molde møter Aalesund på bortebane mandag kveld. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund-Molde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Russlands tennisess Medvedev om Ukraina-krigen: – Veldig rystende

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev sier han har fulgt krigen i Ukraina tett den siste tiden. Han er forferdet over det som utspiller seg i nabolandet.

  26-åringen svarte søndag på spørsmål fra pressen foran grusturneringen i Genève. Der skal han i dyst etter fem ukers fravær fra ATP-touren. Russeren ble i starten av mai operert for brokk, og i mellomtiden har Medvedev fulgt nyheter fra Ukraina-krigen tett.

  – Jeg hadde litt tid til å følge med på hva som skjer, ja. Det er veldig rystende.

  Tidligere har Medvedev sagt at han er «kun for fred». Uttalelsen kom kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

  Russiske tennisspillere er ikke utestengt fra å konkurrere på ATP- eller WTA-touren, men det har Wimbledon-arrangørene valgt å se bort ifra. Nylig besluttet de å forby russisk og hviterussisk deltakelse i årets turnering.

  Medvedev satser fortsatt på at det vil komme en helomvending, slik at han kan konkurrere i Wimbledon. Grand Slam-turneringen starter 27. juni og varer over to uker.

  – Jeg håper denne avgjørelsen ikke er fastsatt for godt. Hvis jeg får spille, så kommer jeg til å gjøre det. Jeg elsker Wimbledon. (NTB)

  Daniil Medvedev
  Foto: Wilfredo Lee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste