Hopp til innhold

Iransk fotballstjerne raste mot eget regime – så ble innlegget slettet

Irans største fotballstjerne, Sardar Azmoun (27), har fått nok av moralpolitiet og kvinneundertrykkelsen i hjemlandet. Da han ba regimet skamme seg, gikk det kort tid før alle innleggene hans ble slettet.

AFC Asian Cup - Quarter Final - China v Iran

KRITISK: Azmoun rettet skarp kritikk og ba eget regime skamme seg.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Nå går mannen som står med 40 mål på 64 landskamper til angrep på regimet i hjemlandet. Han han fått nok av kvinneundertrykkelse og støtter protestene som har oppstått etter at Mahsa Amini døde etter å ha blitt pågrepet av moralpolitiet.

22-åringen hadde vist for mye hår under hijaben. For det ble hun tatt med til politistasjonen i Irans hovedstad Teheran, der bilder viser henne segne om. Vitnebeskrivelser peker på at hun ble slått av politiet. I kjølvannet har tusenvis av innbyggere strømmet til gatene.

Nå har også Azmoun fått nok.

Han trosse munnforbudet som han er ilagt som iransk landslagsspiller med en krystallklar melding på Instagram:

– Se hva dere gjør med folket vårt. Skam dere! Dere dreper uten å nøle. Lenge leve iranske kvinner!

Sardar Azmoun: Instagram

PUBLISERTE PÅ INSTAGRAM: Sardar Azmoun

Ikke lenge etter at han gikk ut med meningene sine på sosiale medier, ble alle innleggene hans slettet. En rekke andre landslagsspillerne sluttet å følge ham på generalsekretæren i forbundet ordre, ifølge journalisten Armin Ghobadi Pasha. Han jobber i London-baserte Iran International.

Twitter skriver han at det nå skal være splittelse i spillergruppen. Svenskfødte Saman Ghoddos skal være blant spillerne som er på Azmouns side.

– I verste fall kaster de meg ut av landslaget. Jeg ofrer det (å spille for landslaget) for hver eneste strå av håret til Irans kvinner, skriver Azmoun.

NRK har prøvd å få en kommentar på uttalelsen fra den iranske ambassaden i Norge, foreløpig uten å lykkes.

Azmoun

NØKKELSPILLER: Sardar Azmoun går hardt ut mot regime på sin Instagram-konto.

Foto: FARSHAD ABBASI / AFP

Den iranske stjernen har tilbrakt mesteparten av seniorkarrieren i Russland, men ble i sommer klar for Bayer Leverkusen i Bundesliga. Han er ikke den eneste iranske fotballprofilen som har uttalt seg kritisk til regimet.

Den tidligere Bayern München-spilleren Ali Karimi har kommet med støtteerklæringer til Irans kvinner til sine nesten 12 millioner følgere på Instagram.

Nyhetsbyrået Fars – som er kontrollert av den iranske nasjonalgarden – har ifølge Telegraph bedt om at han blir tatt hånd om av politiet.

– Forbundet med risiko

Kjetil Selvik er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og mener den internasjonale fordømmelsen har vært sterkere nå enn under andre demonstrasjoner de siste fem årene.

Det er forbundet med risiko å komme med så åpen kritikk på flere nivåer. Men nå har myndighetene i Iran mange andre bekymringer akkurat nå. Hvis de får kontroll på situasjonen, så glemmer de ikke denne type uttalelser. Det er modig og et uttrykk for den støtten som mange iranere uttrykker til protestene, selv om de ikke deltar selv.

Kjetil Selvik, Norsk utenrikspolitisk institutt

FORSKER: Kjetil Selvik har en doktorgrad i statsvitenskap fra Sciences Po i Paris og forsker på stater og regimer i Midtøsten.

Foto: CHRISTOPHER OLSSON / Christopher Olssøn

– Det har vært mer internasjonal fordømmelse enn vanlig. Det har vært veldig stor mobilisering blant iranere i andre land, sier Selvik til NRK.

– Det har vært protester før de siste årene som har vært ganske voldsomme de siste fem årene, Men det har vært en litt annen profil på dem, for det har i større grad vært knyttet til levevilkår, prisnivå og mangel på grunnleggende tjenester. Mens nå er det fokus på kvinners slør og at de har stått i første rekke. Det er nytt.

Han mener enkelte av protestene de siste årene har fått lite oppmerksomhet internasjonalt. Og myndighetene har alltid klart å ta tilbake kontrollen.

– De har et sterkt undertrykkelsesapparat, og de har en del av befolkningen som har støttet opp om dette systemet av egen overbevisning og fordi de er indoktrinert til å mene at det er det beste styret og at alternativet vil være skadelig og farlig for Iran.

– Viktig budskap

Moloud Hajizadeh har tidligere jobbet som journalist i Iran, men er nå forfatter i Norge. Hajizadeh var fengslet i hjemlandet for å stille kritiske spørsmål til regimet.

Moloud Hajizadeh, iransk journalist, som flyktet til Larvik i 2021.

KRITISK: Hajizadeh påpeker viktigheten av at offentlige personer uttaler seg i saken.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Hun har lenge kjempet en kamp for blant annet kvinners rettigheter i Iran, og mener det er viktig at Azmoun – og flere – uttaler seg om tema.

– Han hadde aldri kritisert regimet før, mens det var andre protester i Iran tidligere. Dette er første gang noen idrettsutøvere og artister har motarbeidet regimet så direkte og kritisert dem hardt. Denne saken er viktig fordi den har et viktig budskap til det protesterende folket i gatene, og det er at i dag er alle mennesker i Iran samlet, sier Hajizadeh til NRK.

Hun påpeker også at flere har uttalt seg kritisk mot regimet den siste tiden, blant annet den tidligere fotballspilleren Ali Karimi.

– Når kjente skikkelser protesterer og motarbeider som vanlige mennesker, øker håpet og empatien. Denne empatien kan øke styrken til Irans protester. Også folk som protesterer i gatene innser at de ikke er alene, sier Hajizadeh.

Siste nytt

  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal