Hopp til innhold

IOC bekymret for Rio-OL: – Det verste jeg har sett

Den internasjonale olympiske komité (IOC) frykter Rio de Janeiro ikke blir klar til å arrangere OL i 2016. Nå sender de for første gang inn egne eksperter for å redde forberedelsene.

Brazil OLY Rio 2016 Inspectors

Slik så det ut på i mars på området hvor den olympiske parken etter planen skal bygges. Ordføreren i Rio de Janeiro innrømmer at OL-byen ligger etter skjema i forberedelsene.

Japan IOC Tokyo 2020 John Coates

– Vi er oppriktig bekymret, sier IOCs visepresident John Coates.

Foto: Koji Sasahara / Ap

– Situasjonen «på bakken» er kritisk, sier John Coates, visepresident i IOC, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Han har vært i Rio de Janerio seks ganger for å inspisere forberedelsene til OL i 2016, og er forskrekket over det han har sett.

Slettene er fortsatt brune og tomme på flere steder vertsnasjonen har planlagt å reise viktige OL-anlegg.

– Byggingen har ikke startet på flere arenaer, infrastrukturen er betydelig forsinket og byen har også sosiale problemer vi må ta opp, sa Coates på en IOC-samling i Sydney tirsdag.

Ansetter egne eksperter

IOC er så bekymret for situasjonen at de nå har bestemt seg for å gjøre noe høyst uvanlig, nemlig å ansette egne eksperter som skal hjelpe de lokale arrangørene med å sette OL-byen i stand.

– IOC har bestemt seg for å ta en mer hands on-rolle. Det er et enestående tilfelle, men vi har ingen plan B. Vi kommer til Rio, sier Coates.

– Vi er blitt veldig bekymret. De er ikke klar på mange, mange måter. Det er det verste jeg har sett, legger han til.

Han forteller at byggingen av det såkalte Deodoro, et kompleks som skal huse åtte sportsarenaer, ikke engang er påbegynt.

Brasil og Rio de Janeiro skal også arrangere fotball-VM i sommer. I likhet med IOC har også det internasjonale fotballforbundet (FIFA) flere ganger uttalt at de er misfornøyde med forsinkelser i forberedelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OLYMPICS-BRAZIL/FIGHTING/ Construction workers on strike protest outside the Rio 2016 Olympic Park construction site in Rio de Janeiro

I begynnelsen av april streiket arbeiderne som jobber med OL-anleggene. De krever bedre lønn og bedre arbeidsforhold.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Vil ikke bygge mer enn nødvendig

Tidligere denne måneden luftet 18 idrettsforbund sin bekymring for OL-arrangøren. Også de stilte seg undrende til om idrettsarenaene ville bli klare i tide.

Eduardo Paes, ordfører i Rio de Janeiro, har svart at idrettsforbundene stiller

BRAZIL-OLY2016-1000 DAYS-TRANSPORT

Rio-ordfører Eduardo Paes inspiserer et av de kommende OL-anleggene.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

altfor mange krav, og at han regner med de vil fortsette å klage frem til lekene starter.

Ordføreren skal ikke være særlig lysten på å bygge mange anlegg som ikke kan brukes når lekene er ferdige. Han har imidlertid medgitt at byen ligger et stykke etter i forberedelsene.

– Jeg vil fortsette å kjempe for å gi kun det som vil være helt nødvendig for å arrangere OL, har han uttalt ifølge AFP.

– Tung byråkrati

Coates forklarer at i forberedelsene må IOC jobbe mot tre nivåer av regjeringen i Brasil, noe han opplever som noe tungvint.

– Det er byråkratiet. Det er lite koordinering mellom den føderale, statlige myndigheten og byen som er ansvarlig for byggingen. Midlene kommer ikke rakt nok, og jeg tror vi trenger hjelp til å forenkle det, forklarer han.

Coates understreker at han tror det hele vil løse seg til slutt.

– Vi må få dette til å skje. Rio er en magisk by på så mange måter, og det vil bli en fantastisk opplevelse for utøverne, sier han.

Intervju med IOCs visepresident John Coates.

Sportsnyheter

Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen setter deg i den rette mesterskapstemningen når NRK og brødrene lanserer låt til OL.

Brødrene Ingebrigtsen debuterer som artister – slik har du aldri sett dem før

Jakob Asserson Ingebrigtsen (23) lar ikke mye forstyrre hviletiden i OL-oppladningen, men ett unntak har han gjort. Nå debuterer han som artist med brødrene Henrik og Filip.

Thomas Drage, utenlandsproff Gibraltar

Thomas (32) lever profflivet i bakgardsliga: – Stilte med ein fyr vi aldri hadde møtt

Det blir berre fleire og fleire av dei, nemleg norske utanlandsproffar. Ein av dei er Thomas Drage (32) som speler fotball framfor 50 tilskodarar i Gibraltar.

Forsker Madison Taylor og skiskytter Malin Auganæs Bergtun i testlab på St. Olavs hospital i Trondheim
FENDURA

Kritisk til mensen-trend på TikTok: – Misvisende

En gruppe forskere konkluderte nylig at mensen ikke påvirker den fysiske formen din. Nettopp derfor stiller de seg kritiske til trend som sprer seg i sosiale medier.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt forsterker stallen med den svenske kantspilleren Samuel Burakovsky

  Svenske Samuel Burakovsky har signert for Bodø/Glimt.

  Det bekrefter Aspmyra-klubben i sine kanaler torsdag.

  Angrepsspilleren Burakovsky kommer fra Landskrona på nivå to i Sverige, og melder umiddelbart overgang til Glimt.

  – Følelsen sier at dette vil være et utrolig steg, og jeg tror vi kan skape mange gode minner her. Følelsen er bare positiv, sier Burakovsky til glimt.no.

  Burakovsky har tidligere gått gradene i ungdomsakademiet til Malmö FF. Han er hentet som kantspiller til Bodø/Glimt.

  – Jeg er eksplosiv, og direkte i min spillestil. Jeg liker å utfordre og skape sjanser. Det er det som kjennetegner meg som spiller, sier nyervervelsen.

  Burakovsky har signert på en kontrakt som strekker seg ut 2028-sesongen.

  (NTB)

  Samuel Burakovsky
  Foto: BILDBYRÅN
 • Ruud innleder OL-turneringen mot japaner – mulig kamp mellom Nadal og Djokovic i 2. runde

  Norges tennisprofil Casper Ruud møter Taro Daniel i 1. runde i singleturneringen i Paris. 25-åringen er blant de fremste favorittene til å ta OL-gull.

  Trekningen for singleturneringen ble unnagjort torsdag formiddag.

  Ruud er sjetteseedet i turneringen. Dermed slipper han noen av de store kanonene før en eventuell kvartfinale.

  I 2. runde kan det imidlertid bli et stjernemøte mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic.

  Ruud deltar i år i sitt første OL. Han sto over lekene i Tokyo i 2021 for heller å sanke poeng på ATP-rankingen.

  Nordmannen har briljert på Roland-Garros-anlegget de siste årene. I 2022 og 2023 tok han seg til finale i den prestisjetunge Grand Slam-turneringen, før det ble exit i semifinalen tidligere i år. Da trøblet nordmannen med magen.

  Onsdag ble det kjent at både verdensener Jannik Sinner og danske Holger Rune uteblir fra lekene. De trøbler med henholdsvis betennelse i halsen og en håndleddsskade. Det betyr at verdenstoer Djokovic er førsteseedet i Paris.

  Heller ikke Andy Murray deltar i singleturneringen. Den doble olympiske mesteren spiller kun double i den franske hovedstaden.

  (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: AFP
 • Vålerenga vil ha eiermøte i Norsk Toppfotball og avstemning etter VAR-kaoset

  Vålerenga ber om at det innkalles til et eiermøte i Norsk Toppfotball etter den siste tidens VAR-bråk. Oslo-klubben vil også at det betente temaet skal stemmes over.

  Utspillet framkommer på klubbens nettsider torsdag.

  Der påpeker VIF-ledelsen at klubben var først ute med å fatte et årsmøtevedtak om å jobbe for å avvikle bruken av den omstridte VAR-teknologien i norsk fotball.

  Nå har Vålerenga-toppene henvendt seg til Norsk Toppfotball og bedt om at eiermøte der klubbene voterer over VARs framtid.

  – Det er avgjørende med en forventningsavklaring, noe vi og andre klubber har påpekt overfor NTF og NFF, sier daglig leder Svein Graff.

  – Forbundsstyret har formelt ansvar for innføringen av VAR og gjorde det etter tilslutning fra NTF og klubbene uten at dette ble forankret hos klubbenes medlemmer. Derfor forstår vi at supporterne reagerer, legger han til.

  Vålerenga vil at det omtalte eiermøter skal gjennomføres til våren etter klubbenes årsmøter.

  (NTB)

  Eliteserien fotball 2024: Rosenborg - Lillestrøm (AVBRUTT)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal