IOC bekymret for Rio-OL: – Det verste jeg har sett

Den internasjonale olympiske komité (IOC) frykter Rio de Janeiro ikke blir klar til å arrangere OL i 2016. Nå sender de for første gang inn egne eksperter for å redde forberedelsene.

Brazil OLY Rio 2016 Inspectors

Slik så det ut på i mars på området hvor den olympiske parken etter planen skal bygges. Ordføreren i Rio de Janeiro innrømmer at OL-byen ligger etter skjema i forberedelsene.

Japan IOC Tokyo 2020 John Coates

– Vi er oppriktig bekymret, sier IOCs visepresident John Coates.

Foto: Koji Sasahara / Ap

– Situasjonen «på bakken» er kritisk, sier John Coates, visepresident i IOC, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Han har vært i Rio de Janerio seks ganger for å inspisere forberedelsene til OL i 2016, og er forskrekket over det han har sett.

Slettene er fortsatt brune og tomme på flere steder vertsnasjonen har planlagt å reise viktige OL-anlegg.

– Byggingen har ikke startet på flere arenaer, infrastrukturen er betydelig forsinket og byen har også sosiale problemer vi må ta opp, sa Coates på en IOC-samling i Sydney tirsdag.

Ansetter egne eksperter

IOC er så bekymret for situasjonen at de nå har bestemt seg for å gjøre noe høyst uvanlig, nemlig å ansette egne eksperter som skal hjelpe de lokale arrangørene med å sette OL-byen i stand.

– IOC har bestemt seg for å ta en mer hands on-rolle. Det er et enestående tilfelle, men vi har ingen plan B. Vi kommer til Rio, sier Coates.

– Vi er blitt veldig bekymret. De er ikke klar på mange, mange måter. Det er det verste jeg har sett, legger han til.

Han forteller at byggingen av det såkalte Deodoro, et kompleks som skal huse åtte sportsarenaer, ikke engang er påbegynt.

Brasil og Rio de Janeiro skal også arrangere fotball-VM i sommer. I likhet med IOC har også det internasjonale fotballforbundet (FIFA) flere ganger uttalt at de er misfornøyde med forsinkelser i forberedelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OLYMPICS-BRAZIL/FIGHTING/ Construction workers on strike protest outside the Rio 2016 Olympic Park construction site in Rio de Janeiro

I begynnelsen av april streiket arbeiderne som jobber med OL-anleggene. De krever bedre lønn og bedre arbeidsforhold.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Vil ikke bygge mer enn nødvendig

Tidligere denne måneden luftet 18 idrettsforbund sin bekymring for OL-arrangøren. Også de stilte seg undrende til om idrettsarenaene ville bli klare i tide.

Eduardo Paes, ordfører i Rio de Janeiro, har svart at idrettsforbundene stiller

BRAZIL-OLY2016-1000 DAYS-TRANSPORT

Rio-ordfører Eduardo Paes inspiserer et av de kommende OL-anleggene.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

altfor mange krav, og at han regner med de vil fortsette å klage frem til lekene starter.

Ordføreren skal ikke være særlig lysten på å bygge mange anlegg som ikke kan brukes når lekene er ferdige. Han har imidlertid medgitt at byen ligger et stykke etter i forberedelsene.

– Jeg vil fortsette å kjempe for å gi kun det som vil være helt nødvendig for å arrangere OL, har han uttalt ifølge AFP.

– Tung byråkrati

Coates forklarer at i forberedelsene må IOC jobbe mot tre nivåer av regjeringen i Brasil, noe han opplever som noe tungvint.

– Det er byråkratiet. Det er lite koordinering mellom den føderale, statlige myndigheten og byen som er ansvarlig for byggingen. Midlene kommer ikke rakt nok, og jeg tror vi trenger hjelp til å forenkle det, forklarer han.

Coates understreker at han tror det hele vil løse seg til slutt.

– Vi må få dette til å skje. Rio er en magisk by på så mange måter, og det vil bli en fantastisk opplevelse for utøverne, sier han.

Intervju med IOCs visepresident John Coates.

Siste nytt

 • Carlsen imponerte - til semifinale

  Magnus Carlsen vant begge minikampene mot Wesley So tirsdag ettermiddag, og gikk dermed videre til semifinale i nett-turneringen som varer frem til 3. juni.

  I semifinalen skal Carlsen spille mot amerikanske Hikaru Nakamura.

  Turneringen er del av en sjakk-tour som Magnus Carlsen er med å arrangere. Vinneren av turneringen får med seg 450.000 dollar.

  1D_QdRP7-Q4
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Haaland fra start mot Bayern

  Erling Braut Haaland starter på topp i tirsdagens «Der Klassiker» mot Bayern München. Mats Hummels, som lenge var usikker, er på plass i midtforsvaret.

  Laster Twitter-innhold
 • Suspendert etter juks i billøp

  Tyske Daniel Abt ble suspendert fra sitt racinglag etter at han ble tatt for juks i helgen.

  Under det virtuelle formel E-løpet søndag ble Abt tatt i å la en profesjonell videospiller spille i stedet for ham. Tyske Bild hevder Abt har fått sparken.

  Daniel Abt
  Foto: Marco Ugarte / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal