Hopp til innhold

IOC bekymret for Rio-OL: – Det verste jeg har sett

Den internasjonale olympiske komité (IOC) frykter Rio de Janeiro ikke blir klar til å arrangere OL i 2016. Nå sender de for første gang inn egne eksperter for å redde forberedelsene.

Brazil OLY Rio 2016 Inspectors

Slik så det ut på i mars på området hvor den olympiske parken etter planen skal bygges. Ordføreren i Rio de Janeiro innrømmer at OL-byen ligger etter skjema i forberedelsene.

Japan IOC Tokyo 2020 John Coates

– Vi er oppriktig bekymret, sier IOCs visepresident John Coates.

Foto: Koji Sasahara / Ap

– Situasjonen «på bakken» er kritisk, sier John Coates, visepresident i IOC, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Han har vært i Rio de Janerio seks ganger for å inspisere forberedelsene til OL i 2016, og er forskrekket over det han har sett.

Slettene er fortsatt brune og tomme på flere steder vertsnasjonen har planlagt å reise viktige OL-anlegg.

– Byggingen har ikke startet på flere arenaer, infrastrukturen er betydelig forsinket og byen har også sosiale problemer vi må ta opp, sa Coates på en IOC-samling i Sydney tirsdag.

Ansetter egne eksperter

IOC er så bekymret for situasjonen at de nå har bestemt seg for å gjøre noe høyst uvanlig, nemlig å ansette egne eksperter som skal hjelpe de lokale arrangørene med å sette OL-byen i stand.

– IOC har bestemt seg for å ta en mer hands on-rolle. Det er et enestående tilfelle, men vi har ingen plan B. Vi kommer til Rio, sier Coates.

– Vi er blitt veldig bekymret. De er ikke klar på mange, mange måter. Det er det verste jeg har sett, legger han til.

Han forteller at byggingen av det såkalte Deodoro, et kompleks som skal huse åtte sportsarenaer, ikke engang er påbegynt.

Brasil og Rio de Janeiro skal også arrangere fotball-VM i sommer. I likhet med IOC har også det internasjonale fotballforbundet (FIFA) flere ganger uttalt at de er misfornøyde med forsinkelser i forberedelsene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OLYMPICS-BRAZIL/FIGHTING/ Construction workers on strike protest outside the Rio 2016 Olympic Park construction site in Rio de Janeiro

I begynnelsen av april streiket arbeiderne som jobber med OL-anleggene. De krever bedre lønn og bedre arbeidsforhold.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Vil ikke bygge mer enn nødvendig

Tidligere denne måneden luftet 18 idrettsforbund sin bekymring for OL-arrangøren. Også de stilte seg undrende til om idrettsarenaene ville bli klare i tide.

Eduardo Paes, ordfører i Rio de Janeiro, har svart at idrettsforbundene stiller

BRAZIL-OLY2016-1000 DAYS-TRANSPORT

Rio-ordfører Eduardo Paes inspiserer et av de kommende OL-anleggene.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

altfor mange krav, og at han regner med de vil fortsette å klage frem til lekene starter.

Ordføreren skal ikke være særlig lysten på å bygge mange anlegg som ikke kan brukes når lekene er ferdige. Han har imidlertid medgitt at byen ligger et stykke etter i forberedelsene.

– Jeg vil fortsette å kjempe for å gi kun det som vil være helt nødvendig for å arrangere OL, har han uttalt ifølge AFP.

– Tung byråkrati

Coates forklarer at i forberedelsene må IOC jobbe mot tre nivåer av regjeringen i Brasil, noe han opplever som noe tungvint.

– Det er byråkratiet. Det er lite koordinering mellom den føderale, statlige myndigheten og byen som er ansvarlig for byggingen. Midlene kommer ikke rakt nok, og jeg tror vi trenger hjelp til å forenkle det, forklarer han.

Coates understreker at han tror det hele vil løse seg til slutt.

– Vi må få dette til å skje. Rio er en magisk by på så mange måter, og det vil bli en fantastisk opplevelse for utøverne, sier han.

Intervju med IOCs visepresident John Coates.

Siste nytt

 • Overraskelseslaget Molde møter Rosenborg i cupen

  2.-divisjonslaget Molde skal opp mot serieleder Rosenborg i cupens 3. runde.

  Det var Molde som sto for den største skrellen sist runde da toppserielaget Kolbotn ble slått 1-0 onsdag.

  Slik spilles kampene:

  Tirsdag 25. juni 19.00: Start – Vålerenga

  Onsdag 26. juni 18.00: Stabæk – Hønefoss, Røa – TIL 2020, Åsane – Brann, Arna-Bjørnar – Viking, AaFK Fortuna – LSK Kvinner, Molde – Rosenborg

  Onsdag 26. juni 19.30: Lyn – Bodø/Glimt (1. omgang på nrk.no, 2. omgang på NRK 2).

  (NTB)

  Toppserien i fotball 2024: Lyn - Rosenborg BK (0-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Sjåartoppen til NRK i EM i friidrett kom da Jakob Ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden.

  Det var 891.000 sjåarar då Ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. I snitt var det 517.000 som følgde sendinga til NRK onsdag kveld.

  – Vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt EM i friidrett på alle plattformer. Friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

  Ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest EM-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks EM-gull på seks forsøk.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: NTB
 • Edin Terzic ferdig som Borussia Dortmund-trener

  Edin Terzic (41) er etter tre år ferdig som trener for Julian Ryersons Borussia Dortmund. Han har sagt opp sin stilling.

  Det opplyser den tapende mesterligafinalisten i sine mediekanaler.

  Terzic tok over som permanent hovedtrener i juli 2022 etter å ha vært midlertidig trener året i forveien. I perioden har han ledet de gulkledde i 96 kamper. Terzic hentet den norske landslagsbacken Ryerson til klubben i januar i fjor, og lyngdølen ble en fast mann på laget under 41-åringens ledelse.

  Denne sesongen tok de seg til mesterligafinale der det ble tap for Real Madrid. I Bundesliga ble det en skuffende femteplass.

  Nå har altså Terzic valgt å gi seg. (NTB)

  Edin Terzic
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal