Hopp til innhold

Inspirert av Benítez og Ranieri – slik vil Riise nå trenerdrømmen

TØNSBERG/OSLO (NRK): Du har sett ham i Liverpool-drakt i mesterligafinale, men nå venter en helt ny reise for John Arne Riise (39). Den starter i klubbhuset til et tredjedivisjonslag.

Riise

NY JOBB: Onsdag møtte John Arne Riise sine nye spillere i Flint Tønsberg for første gang.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg stod ved et veiskille: Kontrakten med Betsson var på vei ut. De ville fornye, men jeg ville bli trener. Det er det som er drømmen, forteller Riise.

NRK får være med når John Arne Riise tar seg inn i lokalene til tredjedivisjonslaget Flint Tønsberg og møter spillerne for første gang.

Det er nemlig her den tidligere superstjernen skal vie mesteparten av tiden sin fremover.

– Hva er din rolle? spør Riise.

– Jeg gjør alt rundt deg, svarer Flints oppmann.

– Ok, men da får du mye å gjøre, sier Riise og bryter ut i latter.

Den tidligere Liverpool-spilleren og mesterligavinneren har hatt en lang reise hit. Etter fotballkarrieren har han prøvd seg som sportslig leder på Malta, han har vært fotballagent, satset på langrenn og vært bettingambassadør.

Nå har han startet reisen mot en trenerjobb på aller høyeste nivå. Den starter altså ikke på Anfield eller i Eliteserien. Den starter i Tønsberg, hos klubben Flint på nivå fire i Norge.

I Tønsberg bor også mesteparten av familien til Riise: Mor, far, søster og bror.

– Jeg er ydmyk på denne rollen her og vet hvor mye hardt arbeid som ligger foran meg. Et lag i Premier League er den store drømmen, men nå starter jeg her, sier Riise.

Får tredjedivisjons-lønn

Det er en smilende Riise som vandrer rundt på sin nye arbeidsplass. Han prater med flere av sine nye kollegaer, tuller og ler.

– For å være helt ærlig, så har jeg funnet roen. Jeg har alltid drømt om å leve litt som normalt, forteller Riise.

39-åringens hovedinntekt de siste syv årene har kommet fra rollen som bettingambassadør. Nå må den tidligere Liverpool-, Monaco-, og Roma-spilleren belage seg på tredjedivisjons-lønn.

– Hvor mye tjener du? 250-300.000, som andre trenere i samme divisjon?

– Ja, svarer Riise og legger til:

– Jeg gjør dette som en investering for fremtiden min. Folk tenker ofte at jeg gjør ting for pengenes skyld. Jeg gjør ikke dette for pengenes skyld.

Riise

GOD STEMNING: John Arne Riise koser seg i sin nye rolle.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Han forklarer at ingen i norsk fotball har våget å bruke ham når han har vært bettingambassadør. Nå ønsker han å bidra med erfaring og kunnskap til både tredjedivisjonsklubben og norsk toppfotball.

– Jeg håper å bli lagt merke til og gå gradene i Norge. Jeg er veldig klar på hvilken vei jeg skal gå, så får jeg håpe resultatene viser til det, sier Riise.

Inspirert av fotballhjerner

Selv vet ikke treneren noe særlig om norsk tredjedivisjon, men han skal bruke tiden fremover til å lære og analysere.

Han virker spent når han setter seg ned på stolen. Men samtidig veldig rolig. Foran ham sitter hele spillergruppen. Det er Riises første møte med sine nye elever.

Riise forteller lavmælt, men strengt.

– En ting skal jeg love dere: Dere kommer til å få trent hardt nok, forteller Riise.

– Jeg tar med meg mye taktisk læring fra Rafa Benítez i Liverpool. Måten jeg vil oppføre meg på trening er mer Claudio Ranieri fra tiden min i Roma. Samtidig ser jeg opp til Pep Guardiola og Jürgen Klopp i dagens fotball, sier Riise.

Den tidligere venstrebacken forteller at han ønsker å innprente et 4-3-3-system med høy intensitet. Mye av det en ser i dagens Liverpool.

Kaptein Flint

SPENT: Kaptein i Flint, Mads Jensen, gleder seg til å få Riise som trener.

Kaptein for Flint, Mads Jensen, ser frem mot å få en tidligere Liverpool-legende som mentor og trener.

– Først og fremst er det utrolig spennende. Det er et stort navn for klubben og distriktet. Jeg ønsker å lære mye av ham, forteller Jensen.

Om Riise en gang lander drømmejobben i Liverpool, så peker han ut en ung norsk spiss som han kunne tenkt seg å ha med: Toppscoreren i mesterligaen, Erling Braut Haaland.

– Erling er så aktiv, kriger så mye og er en målmaskin. For meg hadde det vært perfekt å få Erling til Liverpool, så jeg tror jeg må pushe ham litt, sier Riise smilende.

Rivaler møtes igjen

En gang stod de på banen, som rivaler i en av verdens gjeveste ligaer: Premier League. John Arne Riise for Liverpool og Ronny Johnsen for Manchester United.

Nå vil de to møtes igjen – på trenerbenken. For Johnsen tar nemlig over FK Eik Tønsberg til neste sesong. Da skal de to legendene møtes igjen, i tredjedivisjon.

– Vi blir rivaler igjen, akkurat som i gamle dager. Det blir moro det, smiler Riise.

LANDSLAGSTRENING

MØTES IGJEN: John Arne Riise og Ronny Johnsen var lagkamerater på landslaget og rivaler i den engelske ligaen. Nå møtes de igjen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Men hvem som er den beste treneren vil ikke Riise si med sikkerhet ennå.

– Det gjenstår å se. Tror vi er litt forskjellige, men vi skal legge vekk vår fortid. Her er det to klubber som er viktigst, sier Riise før han legger til:

– Men det er klart: Det vil være ekstra deilig å slå ham, humrer Riise.

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Supporter tiltalt for overfall på Sheffield United-kapteinen

  En Nottingham Forest-supporter må i retten for å ha skallet ned Sheffield United-kaptein Billy Sharp i tirsdagens kamp i den engelske opprykkskvalifiseringen.

  Forest vant oppgjøret etter straffesparkkonkurranse, og supporterne feiret vilt og stormet banen. Sharp sto ved sidelinjen da han ble «løpt ned» og skallet til av en supporter. Morgenen etter opplyste politiet om at en mann var pågrepet og mistenkt.

  Torsdag er det klart at den 30 år gamle mannen er tiltalt og skal møte i retten i Nottingham senere samme dag, skriver Yorkshire Post. (NTB)

  Britain Soccer
  Foto: Zac Goodwin / AP
 • Solberg stiller med leiebil i VM-runde

  Sponsorer hjelper Oliver Solberg til start i Rally Portugal. 20-åringen skulle egentlig stå over årets fjerde VM-runde.

  Den svensknorske rallyprofilen fikk før sesongen beskjed fra Hyundai om å dele bil med spanjolen Daniel Sordo i den ypperste VM-klassen. Solberg kjørte de tre første rundene, mens stallkameraten tar over på portugisisk grus.

  Opprinnelig betød det kjørefri for Solberg, men tre av hans sponsorer har steppet inn og leid en Hyundai i20. Det gjør at han likevel kan delta de neste dagene.

  – Jeg er evig takknemlig overfor sponsorene mine som gir meg denne sjansen. I rally betyr erfaring med de forskjellige løpene svært mye, og nå sørger de for at jeg ikke går glipp av denne muligheten i Portugal, sier Solberg i en pressemelding. (NTB)

  Oliver Solberg
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • BA: Bayern ønsker seg Brann-sjef Straus

  Bayern München har siktet seg inn på Brann-trener Alexander Straus og vil hente ham til den tyske klubbens kvinnelag, skriver Bergensavisen.

  Jens Scheuer var nylig ferdig som Bayern-trener etter tre år i jobben. Ifølge BA skal Brann ha blitt kontaktet med formål om å få Straus til Tyskland.

  Straus har de siste sesongene ledet Brann-kvinnene til suksess i ligaen. I fjor ble det seriegull og cupfinaletap for Vålerenga.

  – Et lag som opplever suksess har attraktive trenere og spillere, og det er klart at det er interesser rundt dem. Noe mer enn det ønsker jeg ikke å si, sier styreleder for Brann-damene, Pål Hafstad Thorsen, til BA.

  Straus har ikke villet kommentere opplysningene overfor avisen. Brann står med åtte seirer og én uavgjort på de første ni kampene av årets sesong i Toppserien. (NTB)

  Toppserien 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste