Hopp til innhold

Mener koronakrisen gir rivalen en fordel: – Vi vet det vil hjelpe ham

Mens den polske rivalen Marcin Lewandowski kan drive så mye høydetrening han ønsker fram mot et eventuelt EM i august, må Jakob Ingebrigtsen og brødrene ta til takke med havluft.

CFM7TuFgeYU

RIVALER: Marcin Lewandowski viste Jakob Ingebrigtsen ryggen i to mesterskapsfinaler i 2019.

Foto: Alastair Grant / Alastair Grant

Marcin Lewandowski (32) og Jakob Ingebrigtsen (19) har vært de store mesterskapsløperne på 1500-meter i europeisk friidrett de to siste sesongene.

I EM i Berlin i 2018 vant Ingebrigtsen foran Lewandowski. I innendørs-EM i Glasgow i fjor var rekkefølgen snudd. I VM i Doha knep Lewandowski bronsemedaljen og henviste Ingebrigtsen til den sure fjerdeplassen.

Felles for den polske veteranen og det norske stjerneskuddet er at de bruker høydetrening som et vesentlig element i jakten på å løpe raskere. Akkurat nå skulle begge ha vært i Flagstaff, Arizona, for å bo og trene i tynnluft.

Har høydetelt hjemme

I stedet er de i sine respektive hjemland på grunn av viruset som herjer verden rundt, stenger landegrenser og isolerer folk i sine hjem. Og hjemme er det bare én av dem som kan dra nytte av høyde.

Høydeeffekt kan nemlig skapes kunstig. Det er tillatt i de fleste land i verden, men ikke for norske idrettsutøvere.

– Jeg har et høydetelt her hjemme, bekrefter Lewandowski når NRK snakker med ham på telefon.

Teltet han har hjemme er lite, og derfor kun til å sove i. Selv om han har hatt muligheten, har han ikke brukt det de siste ukene. Ettersom alt av konkurranser de nærmeste månedene er utsatt, og OL i Tokyo er flyttet til 2021, har han prioritert et mer normalt familieliv med kona og de to barna.

Også i Polen har det vært restriksjoner på å bevege seg utendørs, så treningen har foregått på tredemølle.

Kommende uke åpner det seg imidlertid nye muligheter. Lewandowski forteller at det olympiske treningssenteret i Zakopane gjenåpner.

– Der har de ti rom med simulert høyde, hvor du kan bo og trene, forteller han.

-yqFVraAfW0

EN ANNEN VERDEN: Jakob Ingebrigtsen (i midten) og rivalene på jakt etter VM-medalje i Doha. Akkurat nå er Ingebrigtsen den eneste på dette bildet som ikke har anledning til å benytte seg av høydetrening.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Har en ting jeg ikke har

Lewandowskis foreløpige plan er å drøye noen uker før han flytter inn der. Men han kan ombestemme seg på dagen. Muligheten er der.

Det er den muligheten Jakob Ingebrigtsen og andre norske idrettsutøvere ikke har. Ingebrigtsen mener det gir rivalen en klar fordel om EM i Paris går som planlagt i perioden 26.–30. august.

– Det er helt klart at han har en ting jeg ikke har. Og vi vet at det vil hjelpe ham til å få bedre kvalitet på trening og til være bedre forberedt til det mesterskapet hvis det eventuelt kommer, sier Ingebrigtsen til NRK.

Det som skjer når man trener og oppholder seg i høyden, er at kroppen øker produksjonen av røde blodceller, som øker kroppens transportkapasitet av oksygen. Å få mer oksygen ut i muskulaturen er en nøkkelfaktor i utholdenhetsidrett.

– Vi har ikke noe valg, akkurat nå har vi ikke lov å reise til høyden, og ikke lov til å bruke høydetelt som omtrent den eneste nasjonen i verden, konstaterer Jakob Ingebrigtsen.

– Handikap

Norges Friidrettsforbund gjorde et framstøt for å få dispensasjon fra høydehusforbudet for enkelte utøvere fram mot OL i Tokyo. Men etter at OL ble utsatt, gjør ikke forbundet mer for å få til en slik dispensasjon, opplyser toppidrettssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet til NRK.

Forbundet vil i stedet jobbe for å få forbudet opphevet på neste idrettsting.

Det betyr at Jakob Ingebrigtsen og hans brødre ikke får trent i høyden så lenge det foreligger reiserestriksjoner som for eksempel hindrer dem fra å dra til det sveitsiske høydeparadiset St. Moritz, som nesten har blitt familiens andre hjem.

Ingebrigtsen er dermed klokkeklar på at han har et handikap i kampen mot både Lewandowski og rivalene fra Øst-Afrika, som akkurat nå bor og trener i naturlig høyde i sine hjemland, hvis det etter hvert blir en konkurransesesong i 2020.

– Det vil være en prestasjon hvis vi da slår dem. For da er vi ikke bare bedre enn dem, da er vi veldig mye bedre, for da har vi slått dem med handikap, fastslår Ingebrigtsen.

Vil ha like vilkår

Skulle du ønske dere fikk lov til å bruke høydehus?

– Jeg ønsker å stille på startstreken på lik linje med de andre når det er lov å springe løp igjen, med samme oppkjøring og tilgang til de samme tingene, slik at vi kan si at vi har hatt samme vilkår og samme muligheter til å gjøre det bra, sier Jakob Ingebrigtsen.

Både Lewandowski og Ingebrigtsen håper at det blir et EM i Paris – og at konkurransesesongen kommer i gang igjen så fort som mulig.

Lewandowskis plan var å trappe ned vesentlig etter OL i Tokyo etter et liv med 300 reisedager i året, for å bruke mer tid med familien. Nå må familien i stedet vente et år til.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal