Hopp til innhold

Mener koronakrisen gir rivalen en fordel: – Vi vet det vil hjelpe ham

Mens den polske rivalen Marcin Lewandowski kan drive så mye høydetrening han ønsker fram mot et eventuelt EM i august, må Jakob Ingebrigtsen og brødrene ta til takke med havluft.

CFM7TuFgeYU

RIVALER: Marcin Lewandowski viste Jakob Ingebrigtsen ryggen i to mesterskapsfinaler i 2019.

Foto: Alastair Grant / Alastair Grant

Marcin Lewandowski (32) og Jakob Ingebrigtsen (19) har vært de store mesterskapsløperne på 1500-meter i europeisk friidrett de to siste sesongene.

I EM i Berlin i 2018 vant Ingebrigtsen foran Lewandowski. I innendørs-EM i Glasgow i fjor var rekkefølgen snudd. I VM i Doha knep Lewandowski bronsemedaljen og henviste Ingebrigtsen til den sure fjerdeplassen.

Felles for den polske veteranen og det norske stjerneskuddet er at de bruker høydetrening som et vesentlig element i jakten på å løpe raskere. Akkurat nå skulle begge ha vært i Flagstaff, Arizona, for å bo og trene i tynnluft.

Har høydetelt hjemme

I stedet er de i sine respektive hjemland på grunn av viruset som herjer verden rundt, stenger landegrenser og isolerer folk i sine hjem. Og hjemme er det bare én av dem som kan dra nytte av høyde.

Høydeeffekt kan nemlig skapes kunstig. Det er tillatt i de fleste land i verden, men ikke for norske idrettsutøvere.

– Jeg har et høydetelt her hjemme, bekrefter Lewandowski når NRK snakker med ham på telefon.

Teltet han har hjemme er lite, og derfor kun til å sove i. Selv om han har hatt muligheten, har han ikke brukt det de siste ukene. Ettersom alt av konkurranser de nærmeste månedene er utsatt, og OL i Tokyo er flyttet til 2021, har han prioritert et mer normalt familieliv med kona og de to barna.

Også i Polen har det vært restriksjoner på å bevege seg utendørs, så treningen har foregått på tredemølle.

Kommende uke åpner det seg imidlertid nye muligheter. Lewandowski forteller at det olympiske treningssenteret i Zakopane gjenåpner.

– Der har de ti rom med simulert høyde, hvor du kan bo og trene, forteller han.

-yqFVraAfW0

EN ANNEN VERDEN: Jakob Ingebrigtsen (i midten) og rivalene på jakt etter VM-medalje i Doha. Akkurat nå er Ingebrigtsen den eneste på dette bildet som ikke har anledning til å benytte seg av høydetrening.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Har en ting jeg ikke har

Lewandowskis foreløpige plan er å drøye noen uker før han flytter inn der. Men han kan ombestemme seg på dagen. Muligheten er der.

Det er den muligheten Jakob Ingebrigtsen og andre norske idrettsutøvere ikke har. Ingebrigtsen mener det gir rivalen en klar fordel om EM i Paris går som planlagt i perioden 26.–30. august.

– Det er helt klart at han har en ting jeg ikke har. Og vi vet at det vil hjelpe ham til å få bedre kvalitet på trening og til være bedre forberedt til det mesterskapet hvis det eventuelt kommer, sier Ingebrigtsen til NRK.

Det som skjer når man trener og oppholder seg i høyden, er at kroppen øker produksjonen av røde blodceller, som øker kroppens transportkapasitet av oksygen. Å få mer oksygen ut i muskulaturen er en nøkkelfaktor i utholdenhetsidrett.

– Vi har ikke noe valg, akkurat nå har vi ikke lov å reise til høyden, og ikke lov til å bruke høydetelt som omtrent den eneste nasjonen i verden, konstaterer Jakob Ingebrigtsen.

– Handikap

Norges Friidrettsforbund gjorde et framstøt for å få dispensasjon fra høydehusforbudet for enkelte utøvere fram mot OL i Tokyo. Men etter at OL ble utsatt, gjør ikke forbundet mer for å få til en slik dispensasjon, opplyser toppidrettssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet til NRK.

Forbundet vil i stedet jobbe for å få forbudet opphevet på neste idrettsting.

Det betyr at Jakob Ingebrigtsen og hans brødre ikke får trent i høyden så lenge det foreligger reiserestriksjoner som for eksempel hindrer dem fra å dra til det sveitsiske høydeparadiset St. Moritz, som nesten har blitt familiens andre hjem.

Ingebrigtsen er dermed klokkeklar på at han har et handikap i kampen mot både Lewandowski og rivalene fra Øst-Afrika, som akkurat nå bor og trener i naturlig høyde i sine hjemland, hvis det etter hvert blir en konkurransesesong i 2020.

– Det vil være en prestasjon hvis vi da slår dem. For da er vi ikke bare bedre enn dem, da er vi veldig mye bedre, for da har vi slått dem med handikap, fastslår Ingebrigtsen.

Vil ha like vilkår

Skulle du ønske dere fikk lov til å bruke høydehus?

– Jeg ønsker å stille på startstreken på lik linje med de andre når det er lov å springe løp igjen, med samme oppkjøring og tilgang til de samme tingene, slik at vi kan si at vi har hatt samme vilkår og samme muligheter til å gjøre det bra, sier Jakob Ingebrigtsen.

Både Lewandowski og Ingebrigtsen håper at det blir et EM i Paris – og at konkurransesesongen kommer i gang igjen så fort som mulig.

Lewandowskis plan var å trappe ned vesentlig etter OL i Tokyo etter et liv med 300 reisedager i året, for å bruke mer tid med familien. Nå må familien i stedet vente et år til.

Sportsnyheter

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - Arsenal v Bayern Munich

Maanum hylles etter drømmescoring: – Ikke en keeper i verden som tar den

Det ble en stor jubeldag for to av Norges største landslagsstjerner.

Siste nytt

 • Danmark avlyser fektestevne – ønsker ikke russisk deltakelse

  Det danske fekteforbundet (DFF) har avlyst et internasjonalt stevne i København. Årsaken er at DFF ikke vil ha russere og belarusere i aksjon.

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nemlig gitt russere og belarusere tillatelse til å delta igjen.

  Styreleder Jan Sylvest Jensen i DFF opplyser at avgjørelsen om avlysningen ble tatt onsdag kveld.

  – Vi kom fram til at vi dessverre ikke klarer å gjennomføre det. Det kan vi ikke gjøre når reglene er som de er nå, når russerne og belaruserne får være med, sier Jensen. (NTB)

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP
 • City taus om Haaland før nøkkelkamp

  Det er helt stille rundt Erling Braut Haalands skadesituasjon to dager før oppgjøret mot Liverpool.

  Haaland var ikke med på et bilde eller nevnt i tekst på Citys hjemmeside etter onsdagens treningsøkt.

  Haaland meldte forfall til landskampene mot Spania og Georgia på grunn av en lyskeskade.

  Manchester City ligger åtte poeng bak (med én kamp mindre spilt) serieleder Arsenal og tåler trolig ikke et tap mot Liverpool om det skal bli ligagull.

  Fredag klokken 14.30 holder City-manager Pep Guardiola en pressekonferanse, og der vil Haaland-spørsmålene bli helt sentrale. (NTB)

  FA Cup - Quarter-Final - Manchester City v Burnley
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste