Hopp til innhold

Mener koronakrisen gir rivalen en fordel: – Vi vet det vil hjelpe ham

Mens den polske rivalen Marcin Lewandowski kan drive så mye høydetrening han ønsker fram mot et eventuelt EM i august, må Jakob Ingebrigtsen og brødrene ta til takke med havluft.

CFM7TuFgeYU

RIVALER: Marcin Lewandowski viste Jakob Ingebrigtsen ryggen i to mesterskapsfinaler i 2019.

Foto: Alastair Grant / Alastair Grant

Marcin Lewandowski (32) og Jakob Ingebrigtsen (19) har vært de store mesterskapsløperne på 1500-meter i europeisk friidrett de to siste sesongene.

I EM i Berlin i 2018 vant Ingebrigtsen foran Lewandowski. I innendørs-EM i Glasgow i fjor var rekkefølgen snudd. I VM i Doha knep Lewandowski bronsemedaljen og henviste Ingebrigtsen til den sure fjerdeplassen.

Felles for den polske veteranen og det norske stjerneskuddet er at de bruker høydetrening som et vesentlig element i jakten på å løpe raskere. Akkurat nå skulle begge ha vært i Flagstaff, Arizona, for å bo og trene i tynnluft.

Har høydetelt hjemme

I stedet er de i sine respektive hjemland på grunn av viruset som herjer verden rundt, stenger landegrenser og isolerer folk i sine hjem. Og hjemme er det bare én av dem som kan dra nytte av høyde.

Høydeeffekt kan nemlig skapes kunstig. Det er tillatt i de fleste land i verden, men ikke for norske idrettsutøvere.

– Jeg har et høydetelt her hjemme, bekrefter Lewandowski når NRK snakker med ham på telefon.

Teltet han har hjemme er lite, og derfor kun til å sove i. Selv om han har hatt muligheten, har han ikke brukt det de siste ukene. Ettersom alt av konkurranser de nærmeste månedene er utsatt, og OL i Tokyo er flyttet til 2021, har han prioritert et mer normalt familieliv med kona og de to barna.

Også i Polen har det vært restriksjoner på å bevege seg utendørs, så treningen har foregått på tredemølle.

Kommende uke åpner det seg imidlertid nye muligheter. Lewandowski forteller at det olympiske treningssenteret i Zakopane gjenåpner.

– Der har de ti rom med simulert høyde, hvor du kan bo og trene, forteller han.

-yqFVraAfW0

EN ANNEN VERDEN: Jakob Ingebrigtsen (i midten) og rivalene på jakt etter VM-medalje i Doha. Akkurat nå er Ingebrigtsen den eneste på dette bildet som ikke har anledning til å benytte seg av høydetrening.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

– Har en ting jeg ikke har

Lewandowskis foreløpige plan er å drøye noen uker før han flytter inn der. Men han kan ombestemme seg på dagen. Muligheten er der.

Det er den muligheten Jakob Ingebrigtsen og andre norske idrettsutøvere ikke har. Ingebrigtsen mener det gir rivalen en klar fordel om EM i Paris går som planlagt i perioden 26.–30. august.

– Det er helt klart at han har en ting jeg ikke har. Og vi vet at det vil hjelpe ham til å få bedre kvalitet på trening og til være bedre forberedt til det mesterskapet hvis det eventuelt kommer, sier Ingebrigtsen til NRK.

Det som skjer når man trener og oppholder seg i høyden, er at kroppen øker produksjonen av røde blodceller, som øker kroppens transportkapasitet av oksygen. Å få mer oksygen ut i muskulaturen er en nøkkelfaktor i utholdenhetsidrett.

– Vi har ikke noe valg, akkurat nå har vi ikke lov å reise til høyden, og ikke lov til å bruke høydetelt som omtrent den eneste nasjonen i verden, konstaterer Jakob Ingebrigtsen.

– Handikap

Norges Friidrettsforbund gjorde et framstøt for å få dispensasjon fra høydehusforbudet for enkelte utøvere fram mot OL i Tokyo. Men etter at OL ble utsatt, gjør ikke forbundet mer for å få til en slik dispensasjon, opplyser toppidrettssjef Erlend Slokvik i friidrettsforbundet til NRK.

Forbundet vil i stedet jobbe for å få forbudet opphevet på neste idrettsting.

Det betyr at Jakob Ingebrigtsen og hans brødre ikke får trent i høyden så lenge det foreligger reiserestriksjoner som for eksempel hindrer dem fra å dra til det sveitsiske høydeparadiset St. Moritz, som nesten har blitt familiens andre hjem.

Ingebrigtsen er dermed klokkeklar på at han har et handikap i kampen mot både Lewandowski og rivalene fra Øst-Afrika, som akkurat nå bor og trener i naturlig høyde i sine hjemland, hvis det etter hvert blir en konkurransesesong i 2020.

– Det vil være en prestasjon hvis vi da slår dem. For da er vi ikke bare bedre enn dem, da er vi veldig mye bedre, for da har vi slått dem med handikap, fastslår Ingebrigtsen.

Vil ha like vilkår

Skulle du ønske dere fikk lov til å bruke høydehus?

– Jeg ønsker å stille på startstreken på lik linje med de andre når det er lov å springe løp igjen, med samme oppkjøring og tilgang til de samme tingene, slik at vi kan si at vi har hatt samme vilkår og samme muligheter til å gjøre det bra, sier Jakob Ingebrigtsen.

Både Lewandowski og Ingebrigtsen håper at det blir et EM i Paris – og at konkurransesesongen kommer i gang igjen så fort som mulig.

Lewandowskis plan var å trappe ned vesentlig etter OL i Tokyo etter et liv med 300 reisedager i året, for å bruke mer tid med familien. Nå må familien i stedet vente et år til.

Siste nytt

 • Advarer konkurrentene: – Ferien er over

  Etter en hektisk høst i danske Esbjerg inn mot VM-sluttspillet innrømmer Nora Mørk at det var litt deilig å møte antatt dårligere motstand innledningsvis i mesterskapet.

  – Ja, når alle snakker om jevne kamper fra start, så er det litt deilig, jeg skal innrømme det, sier Mørk til NRK.

  Mørk ble hvilt mot både Grønland og Østerrike i gruppespillet og fikk sine første VM-minutter mot Sør-Korea. I onsdagens seier mot Angola markerte 32-åringen seg for sin første scoring i årets VM.

  – For oss som spiller i Danmark, så spiller vi i den tøffeste ligaen og en tøff gruppe i Champions League. Det å få en dag fri mot Grønland var ikke feil, sier Mørk, før hun fortsetter:

  – Akkurat der og da var det god timing etter å ha kommet fra en hektisk periode, men nå er ferien over.

  Fredag venter Slovenia i andre kamp i hovedrunden.

  – De har mange spillere som spiller i Champions League og de har ett toppnivå som virkelig er bra. Det vi ser på svakheten deres er at de ikke er så mange gode spillere og kan kanskje ikke rullere. Vi må presse de lengst mulig, og så har vi enda flere å bytte på, sier Mørk.

  Samtidig som landslagssjef, Thorir Hergeirsson, ønsker at de etablerte norske stjernene utvikler relasjoner.

  – Det er en dimensjon man ikke oppdager før man står i det og da kan man risikere at kjernen ikke føler seg klar når man kommer til kamper når det gjelder som mest. Relasjoner er ferskvare. Det er ikke noe som hentes når man møtes, det må slipes, sier landslagssjefen til NRK.

  Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Ny spillersignering i Haugesund – islending klar

  Islendingen Hlynur Freyr Karlsson går fra Valur til Haugesund foran den kommende fotballsesongen.

  Eliteserieklubben opplyser selv om signeringen i egne kanaler torsdag. 19 år gamle Freyr Karlsson har skrevet under på en fireårskontrakt med FKH.

  FKHs nyeste signering er en allsidig spiller som kan bekle flere posisjoner.

  – Jeg elsker å forsvare. Det er kanskje ikke så vanlig lenger blant fotballspillere, men jeg elsker den biten av spillet. Jeg er også en god pasningsspiller, men den fremste egenskapen min er nok at jeg er en forsvarsspiller i blodet og min beste posisjon vil jeg si er som midtstopper, sier han. (NTB)

  skar Hrafn Thorvaldsson
  Foto: NTB
 • Frykter alvorlig kneskade for Ryerson

  Landslagsspiller Julian Ryerson pådro seg det som kan være en alvorlig kneskade og måtte hjelpes av banen i Borussia Dortmunds cupnederlag for Stuttgart onsdag.

  Det var mot slutten av onsdagens oppgjør at Ryerson landet feil etter en duell.

  Lokalavisen Ruhr Nachrichten skriver at nordmannen etter kampen ble sett i gangene på kamparenaen på krykker. En MR-undersøkelse torsdag skal gi flere svar på alvorlighetsgraden på skaden. (NTB)

  – Kneet hans er hovent. Det er ikke noe godt tegn, sier sportsdirektør Sebastian Kehl.

  Ryerson har vært en viktige brikke for Dortmund denne sesongen, og backen har blant annet scoret tre seriemål. (NTB)

  Julian Ryerson under åttedelsfinalen i den tyske cupen mot Stuttgart
  Foto: ANGELIKA WARMUTH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal