Hopp til innhold

Fant endelig årsaken til sykdomsmarerittet

ZÜRICH/LUZERN (NRK.no): EM-klare Filip Ingebrigtsen har vært syk hver vinter fra han var liten. Han har ofte lurt på hvor god han hadde vært om han hadde fått trene som sin hakket mer kjente storebror, Henrik Ingebrigtsen.

Filip Ingebrigtsen løper i mål som vinner med armene ut til side

Da Filip Ingebrigtsen fjernet mandlene forsvant også sykdommen som har plaget ham hver vinter. Nå har han mål om finaleplass på 1500-meteren i EM. Her er han under NM i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hver vinter har det vært det samme. Jeg har hanglet og hanglet, uten at noen helt har visst hva det har vært, og jeg har ikke fått trent skikkelig, sier Filip Ingebrigtsen.

21-åringen debuterer fredag i sitt første mesterskap på seniornivå, hvor en av hans beste konkurrenter på 1500-meter blir storebroren Henrik – som er regjerende europamester.

Filip er to år yngre enn broren, og nærmer seg stadig de beste løperne internasjonalt. Hans personlige rekord på 3.38,76 er riktig nok fortsatt et stykke unna brorens norske rekord på 3.31,46, men det har han tenkt å gjøre noe med.

Det virker lovende nå som han omsider har funnet ut hvorfor han hver vinter har blitt stanset av langvarig sykdom.

Fjernet mandlene

Etter flere runder hos leger, ble Olympiatoppen koblet på før denne sesongen for å finne ut hva som var galt med ham. Ingebrigtsen ble sendt til en spesialist, som bare trengte en rask titt ned i halsen hans for å se hva som var problemet. Mandlene måtte bort.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen, her fra Bislett Games i juni, er fortsatt den mest kjente av Ingebrigtsen-brødrene, men lillebror Filip kommer jagende bakfra.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Uten å fjerne dem, ville han med stor sannsynlighet fortsatt blitt syk med jevne mellomrom i uoverskuelig fremtid.

Saken var med andre ord ikke så veldig vanskelig å løse når det kom til stykket, men for Ingebrigtsen har all sykdommen likevel betydd utallige tapte treningsperioder.

Sykehus i USA

Han innrømmer at han ofte tenker på hvor han hadde vært om han hadde fått trene mer, slik for eksempel broren Henrik har.

– Jeg føler all sykdommen har hemmet utviklingen min, helt klart. Det sier seg selv at det er kontinuitet som gjelder. Samtidig ser jeg hva jeg har fått til med litt begrenset trening, og det gir motivasjon, sier han.

Mellomdistanseløperen har hatt sin porsjon uflaks. I vår fikk han store magesmerter på vei til en samling i USA, og ble etter hvert lagt inn på intensivavdelingen på sykehuset i Flagstaff. Han hadde fått en infeksjon i leveren.

Igjen måtte han droppe all trening i flere uker, midt i sesongstarten. Sykdommen satte sine spor i kroppen, og først flere uker etter sykehusoppholdet var Ingebrigtsen i stand til å ta sin første, korte joggetur. Deretter tok det ytterlige uker før han følte seg like pigg som før sykdommen.

Femti prosent

– Jeg regnet litt på det. Av mulige treningstimer fra i høst til i vår, trente jeg bare femti prosent av dem. Det sier seg selv at det ikke er helt gunstig, konkluderer han.

Starten på sesongen har naturlig nok ikke vært den beste aller beste, men håpet er at han har funnet formen i tide til EM-debuten på fredag.

– Jeg føler jeg er i mitt livs form nå, selv om jeg kjenner at jeg kunne hatt litt bedre grunnlag. Jeg er spent på å se hvordan det går, sier Ingebrigtsen.

For to år siden overrasket broren Henrik med å løpe inn til EM-gull, men Filip tror han må vente en stund til før han er i stand til det samme.

– Målet er å komme til finalen, sier han.

Og hva han tror om broren Henriks sjanser?

– Han er god nok til å ta et nytt gull, og i alle fall medalje, fastslår Filip Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal