NRK Meny
Normal

Fant endelig årsaken til sykdomsmarerittet

ZÜRICH/LUZERN (NRK.no): EM-klare Filip Ingebrigtsen har vært syk hver vinter fra han var liten. Han har ofte lurt på hvor god han hadde vært om han hadde fått trene som sin hakket mer kjente storebror, Henrik Ingebrigtsen.

Filip Ingebrigtsen løper i mål som vinner med armene ut til side

Da Filip Ingebrigtsen fjernet mandlene forsvant også sykdommen som har plaget ham hver vinter. Nå har han mål om finaleplass på 1500-meteren i EM. Her er han under NM i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Hver vinter har det vært det samme. Jeg har hanglet og hanglet, uten at noen helt har visst hva det har vært, og jeg har ikke fått trent skikkelig, sier Filip Ingebrigtsen.

21-åringen debuterer fredag i sitt første mesterskap på seniornivå, hvor en av hans beste konkurrenter på 1500-meter blir storebroren Henrik – som er regjerende europamester.

Filip er to år yngre enn broren, og nærmer seg stadig de beste løperne internasjonalt. Hans personlige rekord på 3.38,76 er riktig nok fortsatt et stykke unna brorens norske rekord på 3.31,46, men det har han tenkt å gjøre noe med.

Det virker lovende nå som han omsider har funnet ut hvorfor han hver vinter har blitt stanset av langvarig sykdom.

Fjernet mandlene

Etter flere runder hos leger, ble Olympiatoppen koblet på før denne sesongen for å finne ut hva som var galt med ham. Ingebrigtsen ble sendt til en spesialist, som bare trengte en rask titt ned i halsen hans for å se hva som var problemet. Mandlene måtte bort.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen, her fra Bislett Games i juni, er fortsatt den mest kjente av Ingebrigtsen-brødrene, men lillebror Filip kommer jagende bakfra.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Uten å fjerne dem, ville han med stor sannsynlighet fortsatt blitt syk med jevne mellomrom i uoverskuelig fremtid.

Saken var med andre ord ikke så veldig vanskelig å løse når det kom til stykket, men for Ingebrigtsen har all sykdommen likevel betydd utallige tapte treningsperioder.

Sykehus i USA

Han innrømmer at han ofte tenker på hvor han hadde vært om han hadde fått trene mer, slik for eksempel broren Henrik har.

– Jeg føler all sykdommen har hemmet utviklingen min, helt klart. Det sier seg selv at det er kontinuitet som gjelder. Samtidig ser jeg hva jeg har fått til med litt begrenset trening, og det gir motivasjon, sier han.

Mellomdistanseløperen har hatt sin porsjon uflaks. I vår fikk han store magesmerter på vei til en samling i USA, og ble etter hvert lagt inn på intensivavdelingen på sykehuset i Flagstaff. Han hadde fått en infeksjon i leveren.

Igjen måtte han droppe all trening i flere uker, midt i sesongstarten. Sykdommen satte sine spor i kroppen, og først flere uker etter sykehusoppholdet var Ingebrigtsen i stand til å ta sin første, korte joggetur. Deretter tok det ytterlige uker før han følte seg like pigg som før sykdommen.

Femti prosent

– Jeg regnet litt på det. Av mulige treningstimer fra i høst til i vår, trente jeg bare femti prosent av dem. Det sier seg selv at det ikke er helt gunstig, konkluderer han.

Starten på sesongen har naturlig nok ikke vært den beste aller beste, men håpet er at han har funnet formen i tide til EM-debuten på fredag.

– Jeg føler jeg er i mitt livs form nå, selv om jeg kjenner at jeg kunne hatt litt bedre grunnlag. Jeg er spent på å se hvordan det går, sier Ingebrigtsen.

For to år siden overrasket broren Henrik med å løpe inn til EM-gull, men Filip tror han må vente en stund til før han er i stand til det samme.

– Målet er å komme til finalen, sier han.

Og hva han tror om broren Henriks sjanser?

– Han er god nok til å ta et nytt gull, og i alle fall medalje, fastslår Filip Ingebrigtsen.

Siste nytt

 • Ingen endringer i hopptroppen

  Norge stiller med de samme hopperne til helgens verdenscuprenn i Finland som sist helg, i følge NTB. Det er Daniel-André Tande, Halvor Granerud, Andreas Stjernen, Johann Forfang, Robert Johansson og Anders Fannemel.

  Daniel Andre Tande
  Foto: Alik Keplicz / AP
 • Curlinggutta slo Italia i EM

  Norge og skip Thomas Ulsrud vant 8-5 over Italia i curling-EM mandag. Det var det norske lagets fjerde seier i mesterskapet. Tidligere på dagen slo det norske laget Slovakia 7-2. Det norske kvinnelaget vant 8-4 over England, før det ble 2-9-tap mot Finland.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP
 • Sykkelforbundet vil låne penger

  Norges Cykleforbund vil låne penger av Norges idrettsforbund etter sykkel-VM, skriver VG.

  – I forbindelse med sykkel-VM ga vi Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) en garantisum som står på en konto frem til 24. desember. Hadde det ikke vært for de pengene, så hadde vi ikke hatt behov for dette lånet, sier Tiedemann Hansen.

  Idrettspresident Tom Tvedt var ikke kjent med låneønsket da avisen kontaktet ham mandag.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal