Hopp til innhold

Idretten snur: NIF-styret vedtar full åpenhet

BODØ/OSLO (NRK): Idrettsstyret fulgte anbefalingen fra idrettslederne og vedtar full åpenhet og innsyn i idrettsforbundets regnskap også bakover i tid.

Tvedt

FIKK KLAR ANBEFALING: Idrettspresident Tom Tvedt og idrettsstyret vedtok full åpenhet i regnskapsopplysninger og bilag også før 2. juni 2015.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette bevitner at vi er en demokratisk organisasjon, sier idrettspresident Tom Tvedt til NRK.

Da har Tvedt nettopp kunngjort vedtaket fra talerstolen i Bodø.

– Vi har fått et råd fra dere – våre øverste tillitsmenn og –kvinner. Noen snakker om at det er nederlag eller ikke, men her er det bare vinnere, sa Tvedt.

– Rent personlig er jeg lettet. Det er et enstemmig styre. Så kan man humre av det, men i min innledning var jeg tydelig på at det var krevende, fortsatte idrettspresidenten.

Det nye vedtaket åpner for innsyn bakover i tid fra før 2. juni 2015.

Vedtaket var også forventet etter at samtlige særforbund og idrettskretser ga en enstemmig anbefaling noen timer tidligere.

Gerhardsen

KRITISK: Skøytepresident Rune Gerhardsen.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Før vedtaket åpnet praksisen for fullt innsyn fra og med 1. januar 2017, men det var ikke åpnet for ytterligere innsyn på bilagsnivå før det nåværende idrettsstyret ble valgt sommeren 2015.

– Slurver med åpenhet

– Idretten har vært ute i veldig hardt vær. Åpenhet og sannhet er grunnleggende kvaliteter i vårt samfunn. Åpenhet er en garanti mot hemmelighold, og hemmelighold er ødeleggende for en demokratisk organisasjon, sa skøytepresident Rune Gerhardsen fra talerstolen.

Han, sammen med flere, mener det ikke er nok å sette en «tidsfrist» eller begrensning for åpenheten.

Selv om det er blitt gitt innsyn i regnskap, har det ikke vært full åpenhet på bilagsnivå.

– Vi kommer et stykke med reiseregningene, men fokuset må være rettet på det viktigste: vårt rykte og omdømme. Det er det som angripes når vi slurver med åpenhet, sa Gerhardsen.

Ap-politikeren mener også at det ikke bør være et hinder at dagens idrettsstyre ikke var ansvarlige før sommeren 2015.

– Det som skjedde før dette styret ble valgt, er ikke det nåværende styres ansvar. Det er riktig, men det er jo ikke uvesentlig for nåtiden hva som har skjedd i fortiden. Som en av landets viktigste organisasjoner, må vi selvsagt åpne historien hvis det er mistanke om at det ligger igjen noe rusk og fanteri der bak, sa Gerhardsen.

– Alle ser elendigheten

Knut Bjørklund, som er leder i Troms idrettskrets, har lenge vært blant de skarpeste kritikerne av mangelen på åpenhet.

Fra talerstolen dro Bjørklund en sammenligning av reinflokken fra NRKs «reinflytting – minutt for minutt» og idrettsstyret.

– I motsetning til reinflokken, går idrettsstyret i ring. De vet ikke hvor de er. De lager utredninger, rapporter og setter ned utvalg. De er i en djup, mørk dal og omringet av ulver og ørner. Alle ser elendigheten bortsett fra dem selv, sa Bjørklund.

Jørgen Stang Heffermehl, president i Norges Seilforbund, ga idrettsstyret tre råd:

– 1. Legg frem Sotsji-dokumentene. 2. Åpne for innsyn bakover i tid. 3. Tenk bedre gjennom hvem som skal ha rett til innsyn, sa Heffermehl.

Da samtlige idrettsledere hadde stemt for full åpenhet bakover i tid fra før 2. juni 2015, trakk idrettspresident Tom Tvedt og resten av styret seg tilbake for å behandle saken.

En drøy halvtime senere var forslaget om full åpenhet vedtatt.

– Jeg synes det er et veldig fint vedtak. Det er viktig for særforbundene at det var et klart vedtak fra styret, sier Marit Wiig, som er president i golfforbundet.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal