Hopp til innhold

Van Dijk hardt ut mot Fifas kapteinsbind-forbud: – Helt latterlig

Mandag kom Fifa først med trusler om sportslig straff ved bruk av kapteinsbind med regnbuefarger, som førte til at en rekke land droppet å bruke det. Nå må Belgia også endre på bortedrakten.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group A - Senegal v Netherlands

KRITISK: Virgil van Dijk er lite imponert over Fifa. Forbundet truet med straff om nederlenderen og andre kapteiner brukte et kapteinsbind i regnbuens farger.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Det belgiske fotballandslagets bortedrakt inneholder regnbuefargene og ordet «kjærlighet». Den får de ikke lov å bruke under Qatar-VM.

Det er Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) som har satt ned foten. Det bekrefter den belgiske fotballtoppen Peter Bossaert i et intervju med avisen Het Nieuwsblad.

Han sier at drakten, som er utformet i samarbeid med utstyrsprodusenten Adidas, må endres og tilpasses Fifas ønsker.

– Ordet «kjærlighet» må tas vekk, sier Bossaert.

– Det er trist, men Fifa gir oss ikke noe valg. Resten av utstyret forblir uendret, fortsetter han.

I de tre gruppekampene i VM er det ventet at Belgia kan bruke sin sedvanlige røde hjemmedrakt.

Belgia-kaptein Eden Hazard skulle etter planen ha spilt VM-oppgjørene med det mye omtalte regnbuefargede kapteinsbindet, men Fifa stopper også det. Hazard ville ha fått gult kort for markeringen, og det ønsker ikke fotballforbundet i landet å ta sjansen på.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, sier på Dagsnytt 18 at hun har snakket med den belgiske generalsekretæren, som ikke kunne bekrefte at draktene ble nektet på grunn av regnbuefargene.

– Vi er forbi dette med signaler. Det var en maktdemonstrasjon fra Fifa. Dette er grunnleggende, universelle verdier som man ikke ønsker å provosere med. Ingen er tjent med å eskalere dette, sier Klaveness.

– Relasjonen med Fifa er på et bunnpunkt etter dette, sier hun.

Engelsk ekspert markerte med regnbuebind

Da de syv VM-nasjonene som planla å bruke regnbuefargede kapteinsbind under VM i Qatar ombestemte seg etter trusler fra Fifa om sportslig straff, gjorde tidligere England-spiller Alex Scott noe som har gått sin seiersgang på sosiale medier:

Hun stilte opp på BBC' sending fra Qatar med «OneLove»-kapteinsbindet på.

– Noen er i det minste modige nok til å gjøre det. Bra jobbet, Alex Scott, skriver fotballnettstedet FootballJoe på Twitter.

– Hun viser det vi alle tenker. Så lenge man ikke får et gult kort som konsekvens, så er det noe man har lyst til å stå opp for. Det er en ganske tydelig beskjed fra henne til Fifa, sier NRKs Tete Lidbom, og får medhold fra NRKs VM-ekspert Kristoffer Løkberg

BBC

TOK GREP: Alex Scott (til høyre) stilte opp på BBC' før kampen-sending med det kapteinsbindet Fifa ikke vil se.

Foto: BBC

– Hun representerer jo England hun også, på sitt vis. Det blir vanskelig for spillerne å ta det på når konsekvensene blir et gult kort, og det har såpass stor betydning. Hun viser hvor engelskmennene står i denne saken.

England vant mandagens kamp mot Iran 6-2. Callum Wilson sier til NRK at han ikke så Scotts markering før kampen, og sier følgende om Fifas trussel om sportslig straff.

– Det er Fifas konkurranse, Fifas regler og til syvende og sist så følger vi dem. Slik er det, sier han.

– Det er VM. Det har blitt mye fokus på utenomsportslige problemer. Vi har latt det være opp til FA (det engelske fotballforbundet) å håndtere det. Vi er her for å spille VM. Jeg vet ikke for mye om armbindet. Jeg tror det var en avgjørelse tatt av FA, men alt jeg vet er at vi støtter alt utenfor banen som alle snakker om, sier Englands Declan Rice til NRK.

Jude Bellingham scoret Englands første mål i kampen mot Iran. Han sier at armbind-truslene «er skuffende».

– Det er skuffende at de ikke kunne støtte en slik sak. Jeg forstår de kulturelle utfordringene her, men det ville vært fint å ha det som en markering og vise folk at dette (fotballen) er alles spill.

– Dessverre har ikke det skjedd her i kveld, og i seg selv har de gjort et stort problem ut av at vi ikke skulle bruke armbindet. Det viser at vi har mye mer å gjøre, og forhåpentligvis kan ekspertene, media og meg selv ta den samtalen, sier 19-åringen til SVT.

Nederland-kaptein Virgil van Dijk raser mot FIFAs avgjørelse.

– Det er helt latterlig å true med sanksjoner på grunn av et kapteinsbind. Jeg forstår det ikke, sier Liverpool-stjernen ifølge nyhetsbyrået DPA.

VM-landene: – Frustrerte

Tidligere mandag kom syv VM-nasjoner med en felles uttalelse etter Fifas advarsel om sportslig straff:

– Vi kan ikke sette spillerne våre i en posisjon der de straffes sportslig, som i form av gule eller røde kort. Vi er veldig frustrerte over Fifas avgjørelse, som er noe vi aldri før har sett maken til.

– Vi skrev til Fifa i september og informerte dem om vårt ønske om å bruke «OneLove»-bindene for å aktivt støtte inkludering i fotball, og fikk aldri noe svar. Både spillerne og trenerne våre er skuffet.

England, Nederland, Danmark, Wales, Belgia, Tyskland og Sveits hadde alle planlagt å bruke et regnebuefarget kapteinsbind med teksten «OneLove» under VM i Qatar.

Vertslandet der homofili er forbudt og ifølge Amnesty kan straffes med syv år i fengsel.

UEFA Nations League - Group C - England v Germany

OPPSTYR: De regnbuefargede kapteinsbindene har blitt brukt av flere nasjoner i lang tid.

Foto: CARL RECINE / Reuters

Men etter trusler om sportslig straff fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har samtlige snudd.

President i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, reagerer kraftig på det.

– Vi er dypt uenig i Fifas beslutning om å ikke tillate dette kapteinsbindet. Denne kampanjen underbygger universelle verdier som Fifa har i egne statutter og som ikke skal politiseres. Kampanjen har pågått i mange måneder, også for Norge og andre land som ikke er i VM, og vi har kommunisert dette til Fifa for like mange måneder siden, sier hun i en uttalelse.

– Fifa har ikke kommunisert noen motstand før 24 timer før åpningskampen og da med kompromissløs atferd og trusler om sportslige sanksjoner. Fifas beslutning og ikke minst den måten beslutningen fattes på er urovekkende. Alle landene som deltar i kampanjen er frustrerte, også Norge, selv om vi ikke deltar i VM, sier Klaveness.

Lise Klaveness

REAGERER: Fotballpresident Lise Klaveness kaller måten beslutningen har blitt tatt for urovekkende.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt kaller det hele for en «maktdemonstrasjon»

– Dette er hentet rett fra læreboka for hvordan autoritære styrer slår ned opposisjon. Og en ytterligere politisering av VM. Hvordan kan de be om respekt for arrangørenes kultur når de ikke selv viser respekt for støtte til universelle menneskerettigheter? spør han

England, som tok initiativet til kampanjen, var i møter med Fifa mandag. En liten stund etter disse møtene bestemte de seg for å droppe kapteinsbindet. Administrerende direktør i FA, Mark Bullingham, sa tidligere mandag at de «med glede» ville betale en bot for å bruke bindet. Men om de ville straffes sportslig måtte de revurdere. Bekreftelsene på de endrede planene kom så i tur og orden:

Først Nederland, så Danmark, deretter England.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: NRKs Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

– Et maktspill

Saltvedt synes det er synd at lagene ikke er villig til å ta det gule kortet for å markere hvor viktig saken er. Samtidig har han forståelse for den sportslige usikkerheten blir så stor at andre må ta avgjørelsen.

I VM må du stå over en kamp dersom du får får gult kort i to forskjellige kamper.

– Det vet Fifa godt. Det er de som har satt den regelen, også. De rammer motstanderne der de er svakest. Vi må kalle det et maktspill, sier Saltvedt.

I Fifa-reglementet, regel 4.3 under forskrifter om utstyr, står det:

«Ingen gjenstand (drakt eller annet utstyr) skal brukes i et spillområde hvis Fifa anser det som farlig, krenkende eller uanstendig, inkluderer politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser, bilder eller lignende som ikke er helt i tråd med spillets retningslinjer».

– Skammelig

I dagene før det kontroversielle mesterskapet startet, lanserte Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) sin egen kampanje med sine egne kapteinsbind, og oppfordret alle VM-landene om å benytte seg av disse på kampdag.

De varslet også at å gå imot disse oppfordringene ville resultere i straff.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Netherlands Press Conference

VILLE BRUKE BINDET: Nederland-kaptein Virgil van Dijk.

Foto: GARETH BUMSTEAD / Reuters

Leder i organisasjonen FRI (foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), Inge Alexander Gjestvang, kaller Fifas trusler for skammelig.

– Vi i FRI er svært bekymret for situasjonen til migrantarbeidere, kvinner og den skeive befolkingen i Qatar, og ikke minst hvordan menneskerettighetene blir ivaretatt generelt. Det at utøvere og publikum straffes for å sette søkelyset på problematiske ting er både pinlig og skammelig, sier han til NRK, og legger til:

– Man bruker idrett som en overfladisk og fin glasur, men under befinner det seg en råtten kake som kommer tydelig til syne så fort man skraper litt i overflaten.

– Ser ikke problemet

Fra før har Danmarks landslagstrener Kasper Hjulmand varslet at han ikke ønsker å presse sin kaptein Simon Kjær til å starte VM med å pådra seg et gult kort. Danskene, har i likhet med de andre nevnte nasjonene, planlagt å bruke regnbue-kapteinsbindet.

Kasper Hjulmand

KRITISK: Kasper Hjulmand, Danmarks landslagssjef.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

– Dette kan ikke være opp til spillerne. Se for deg å entre banen med et klart gult kort fra starten av. Det går ikke, sier Hjulmand, som er forvirret over Fifas klare oppfordringer om å droppe «OneLove»-bindene.

– Dette er ikke noe nytt vi har funnet opp til denne anledningen. Det er noe vi har gjort før. For å være helt ærlig ser jeg ikke problemet. Det er noe jeg setter et stort spørsmålstegn ved.

Football Supporters' Association (FSA), en supporterorganisasjon fra England og Wales, skriver i en uttalelse at de føler avsky mot Fifa, «som har vist sine sanne verdier ved å gi gult kort til spillere og rødt kort til toleranse».

– Alle kunne se dette komme, og det er utrolig at Fifa sensurerer spillere og fotballforbund som ønsker å dele et positivt budskap.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal