I bitter VM-krangel: – Det er litt skremmende

Sjukjemper Ida Marcussen (28) trodde hun beviste VM-form med Universiaden-sølv. Nå er hun mektig lei forbundets krav.

Marcussen

IKKE KLAR: Ida Marcussen har tatt VM-kravet og mener hun selv har bekreftet form, men VM-billetten venter fortsatt. Her fra EM i fjor.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ronny Nilsen

SIER NEI: Sportssjef Ronny Nilsen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Det er litt skremmende at du kan klare et krav, men likevel ikke få dra. Jeg trodde ikke VM bare dreide seg om den gullmedaljen, sier Marcussen til NRK.

Vi spoler tilbake til lørdag: En lettet Marcussen tok sølvmedalje i Universiaden i Sør-Korea, også kalt «studentenes OL», som er det største idrettsarrangementet i 2015.

28-åringen fikk poengsummen 5865 etter å ha «bommet» med spydkastingen (42,15 meter), men Marcussen håpet forbundet «kunne gi henne VM-billett med god samvittighet».

Sjukjemperen klarte nemlig VM-kravet allerede i fjor høst.

50 utøvere

– Hun er et godt stykke bak internasjonal verdensklasse. Det er rundt 50 utøvere i verden som har klart 6000 poeng i år. Slike ting må vi ta med i betraktningen, sier Nilsen.

– Det betyr at innsatsen i Sør-Korea ikke holder til VM-billett?

– Ja, det er for tidlig å gi henne klarsignal, svarer friidrettsjefen.

Dermed har Marcussen hastverk med å score VM-kravet på 6000 poeng. Fristen er 10. august.

– Det logiske er at de som har klart det, har klart det. Jeg har ikke stor forståelse for dette, sier Marcussen.

– Er poengsummen din god nok til å hevde seg i VM?

– Er VM bare for å ta gull? Eller også for de som tar kravet og får mulighet til å utvikle seg? Etter min mening skal man være stolte av de som faktisk tar kravet og får være med. At man da skal gjøre det vanskeligere for de som har klart det, skjønner jeg ingenting av, sier Marcussen.

– Spurt meg selv om det mange ganger

27-årige Marcussen står utenfor landslaget, et valg hun tok i 2009 da friidrettsforbundet oppfordret henne til å bytte ut trener Lukas Udelhoven. De to har samerbeidet siden 2001, men forbundet har ikke vært fornøyd med Marcussens fremgang.

Sørlendingen lurer på om hennes posisjon utenfor landslaget gjør at hun blir forskjellsbehandlet.

– Det har jeg spurt meg selv om mange ganger, kan du tro. Jeg håper og tror at det ikke er sånn, men det vil vise seg. Situasjonen er at formen er i bedring, og bortsett fra én øvelse, viser jeg at jeg er i god utvikling, sier Marcussen.

Ifølge Nilsen er VM-kravet helt uavhengig en forbundskontrakt eller ikke.

Siste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal