Hopp til innhold

I 21 år har hun trent grytidlig før jobb. Nå har Hjelmseth spilt sitt siste mesterskap

LE HAVRE (NRK): Ingrid Hjelmseth tar ikke flere mesterskap for Norge. Dermed ble strafferedningen mot England muligens hennes siste inngripen for landslaget.

AFP_1HX1B6

GIR SEG ETTER SESONGEN: Ingrid Hjelmseth har voktet Norges og Stabæks bur i 10 år, men nå er det straks slutt.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

– Det er litt vemodig. Samtidig er jeg utrolig glad og stolt over det vi har fått til i dette mesterskapet. Det ble et fint mesterskap å avslutte med, sier Ingrid Hjelmseth.

Hjelmseth svarer følgende på NRKs spørsmål om England-kampen var hennes siste landskamp:

– Det har jeg ikke pratet med Martin og dem om, men det var min siste mesterskapskamp.

Det som i hvert fall er sikkert, er at hun har bestemt seg for å legge opp etter høstsesongen med Stabæk.

39-åringen er superveteranen på landslaget, og i VM har hun vist seg fra en god side. Hjelmseth kan egentlig ikke lastes for et eneste av målene Norge har sluppet inn, og hun har også vartet opp med to strafferedninger.

Trening, jobb, trening

Den siste strafferedningen kom mot slutten av kampen i 3-0-tapet for England i kvartfinalen. Da var Hjelmseth lynraskt til å kaste seg til riktig side og reddet forsøket fra Nikita Parris. En siste, strålende mesterskapsinngripen fra Norges mest rutinerte spiller.

France Norway England WWCup Soccer
Foto: Alessandra Tarantino / AP

Hjelmseth slet riktignok litt med å glede seg så veldig over den ene redningen etter kampen, som sendte Norge ut av VM.

– Akkurat nå er jeg bare så lei for at vi tapte. Men, får vi dette litt på avstand, så skal vi nok glede oss over prestasjonen vi har hatt her i VM, sier hun.

Hjelmseth forteller at hun i dette mesterskapet har følt seg i like god form som i 2013. 2013 var året Norge tok sølv i EM. Da spilte Hjelmseth et strålende mesterskap, noe som gjorde at det ble diskutert hvor hun hørte hjemme på listen over verdens beste målvakter. De fleste mente helt i toppen et sted.

AFP_1HX272

Hjelmseth har hatt god kontroll i feltet i årets VM. Her rydder hun opp i kampen mot England.

Foto: DAMIEN MEYER / AFP

Hun har forberedt seg til dette mesterskapet akkurat som hun pleier - gjennom å ha en ekstremt disiplinert hverdag.

Hver eneste dag har hun stått opp tidlig for å trene på Olympiatoppen, før hun har satt seg i bilen og kjørt til jobb. Hjelmseth arbeider nemlig som sivilingeniør ved siden av fotballen. Etter jobb har hun kjørt videre til Nadderud og trent med Stabæk.

– Så er jeg vel hjemme igjen kanskje rundt halv åtte, sier hun.

– Hvor lenge har du levd sånn?

– I 21 år, sier Hjelmseth og ler.

«Arvtakeren»: – Hun tråkket opp en vei

Hun spilte nemlig sin første Toppserie-kamp helt tilbake i 1999. Da var det Trondheims-Ørn som var klubben, men de ti siste årene har hun spilt for Stabæk. I 2009 ble hun fast førstekeeper for Norge.

LSK-målvakt Cecilie Fiskerstrand er spådd å bli den som tar over etter Hjelmseth, og sier det er utrolig å tenke på hvor lenge landslagskollegaen har holdt koken.

– Hun har spilt 21 år i Toppserien. Det å gjøre det samme igjen og igjen i 21 år, og fortsette å gjøre det med så høy kvalitet, det er det ikke mange som kan si at de har gjort. Det står det så stor respekt av, sier Fiskerstrand.

hjelmseth

Hjelmseth, Fiskerstrand og Oda Bogstad har utgjort Norges målvakt-gruppe i VM.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hjelmseth sier at det er en blanding av en sliten kropp og et ønske om å leve et litt mer normalt liv som gjør at hun har bestemt seg for å sette strek etter sesongen. Hun er egentlig ikke lei av å spille.

– Jeg blir ikke lei. Det er så artig. Det artigste jeg gjør er å få prestere og gjøre ting med andre. Det motiverer med noe sinnssykt. Men det er mer det at man blir eldre, kroppen er ikke helt den samme. Jeg trenger mer restitusjon enn jeg gjorde før og sånn, forklarer hun.

Fiskerstrand sier hun selv og den tredje målvakten på landslaget, Oda Bogstad, har lært mye av Hjelmseth. Hun mener de også har mye å takke henne for.

– Hun har tråkket opp en vei som gjør at det er enklere for oss som kommer bak. Det er mange rutiner og slikt hun har satt på plass, som bare er der nå. Det er en luksus for oss som kommer opp. Ting er på plass for oss på grunn av henne, beskriver Fiskerstrand.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal