Fryktet snubling da hun løp fra to verdensmestere: «Da er det game over»

TOKYO (NRK): Etter ekstreme nerver gjennom natta og morgenen, løp Hedda Hynne seg direkte til semifinale i OL. Etterpå innrømmer hun at OL allerede har bydd på tårer.

Hedda Hynne etter heat i Tokyo

TRYGT VIDERE: Hedda Hynne slapp å vente i spenning etter sitt forsøksheat. Hun gikk rett videre til semifinale.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg gråter når som helst, jeg, det er ikke noe som sitter så veldig hardt for meg. Men jeg er et følelsesmenneske, og man må spille med opp- og nedturene og følelsene. Det er bare veldig deilig når det går bra, da er det lettere å håndtere det, sier Hynne til NRK etter tredjeplass på 2.00,76 i sitt forsøksheat på 800-meter.

Den plasseringen ga direkte avansement til semifinalen, som er neste steg på veien mot det store målet i Tokyo.

– Målet er helt klart å nå en finale. Og så vet vi at når man kommer i en eventuell finale, så kan alt skje på 800 meter, sa nemlig Hynnes trener og samboer Erik Sakshaug da NRK møtte duoen på en treningsøkt i Trondheim tidlig i mai.

I fjor hadde Hynne enorm framgang, og med 1.58,10 hadde hun den nest beste tiden i verden.

Skadeproblemer

Men denne sesongen har nivået i verdenstoppen vært vesentlig høyere. Samtidig har Hynne vært et stykke unna fjorårsformen, blant annet på grunn av en ankelskade, og kom til Tokyo med en årsbeste på 1.59,82.

– Det var såpass alvorlig at vi var redd hun ikke kunne stille i OL. Vi fryktet at OL skulle ryke, sa Sakshaug til NRK etter Diamond League-stevnet i Stockholm 4. juli.

Da Hedda Hynne i tillegg fikk en tøff trekning før fredagens forsøksheat, var det fare på ferde med tanke på å avansere til semifinalen. Men Hynne løp taktisk smart og sikret tredjeplassen.

Hedda Hynne

MED HEVET HÅND: Slik kan man passere målstreken når jobben er gjort. Natoya Goule fra Jamaica vant heatet med 1.59,83.

Foto: Lise Åserud / NTB

At hun hadde to verdensmestere på distansen bak seg på resultatlista i heatet (Halimah Nakaayi og Eunice Jepkoech Sum) sier mye om motstand.

– Det var en trygg og sikker tredjeplass. Hun ble litt stiv på de siste 50-meterne, men de andre jentene som er mer meritterte, har i hvert fall ikke dagen, sier NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Selv prøvde Hynne å tenke minst mulig på konkurrentene.

– Jeg har faktisk sett på bare mitt heat og egentlig ikke engang visst hvem som har vært her, jeg har prøvd å lukke mest mulig ute og være i ei boble og hatt lite kontakt med de hjemme. Men som du sier, jeg ser på startlista og tenker at «dette er beintøft», sier Hynne.

Fryktet snubling

Gjennom natta og på oppvarmingen var hun mer nervøs enn normalt. Men i løpet gjorde hun det meste rett og fant seg tidlig en god rygg inne ved lista. Dermed ble det kortest mulig vei til mål.

Men taktikken innebar også en risiko for å bli stengt inne.

– Det var utfordrende, for jeg kjente det var flere som ville inn og kom borti meg flere ganger. Det var et par ganger jeg tenkte «søren og, hvis jeg snubler nå, da er det game over». Så jeg må bare senke skuldrene og ha fokus på det jeg gjør, sier Hynne.

– Det er ikke game over!

– Det er ikke game over. Det er game on, smiler Hynne, som løper semifinale lørdag.

– Utrolig lettelse

– Det kommer til å bli enda tøffere i morgen, men det er dette vi trener for. Det er kjempekult og kjempespennende og alt på en gang, sier Hynne.

Trener Erik Sakshaug var også oppglødd etter avansementet, og svarte følgende på SMS da NRK ba om en kjapp kommentar:

«Utrolig lettelse. Hun slet litt på oppvarmingen i dag, men løp taktisk veldig bra.»

Siste nytt

 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP
 • Skjerper sikkerheten rundt landslag

  Det newzealandske cricketforbundet (NZC) har høynet sikkerheten rundt sitt kvinnelandslag etter et trusselbrev under lagets opphold i England.

  Den hatefulle eposten ble sendt til Englands og Wales' cricketforbund (ECB).

  – ECB har mottatt et trusselbrev relatert til NZC. Selv om det ikke spesifikt ble referert til White Ferns så ble trusselen tatt på alvor, utredet og ikke vurdert som troverdig, opplyser ECB i en uttalelse.

  New Zealands kvinnelandslag, som kalles White Ferns, er i Storbritannia for å spille en kamp i Leicester tirsdag. Til tross for at trusselen ikke ble sett på som troverdig, har man likevel skjerpet sikkerheten rundt laget.

 • Tannproblemer ødela for Bolsjunov

  Den russiske langrennsstjernen Aleksandr Bolsjunov gikk ikke under rulleski-VM i Italia. En betennelse i tannkjøttet som endte med operasjon ødela, skriver VG, som siterer Tass.

  24 år gamle Bolsjusjov droppet en treningsleir i Sibir for å delta i rulleski-VM i Val di Fiemme, men fikk til slutt ikke deltatt i et eneste renn på grunn av tannproblemene.

  – Han måtte opereres. Han fikk en betennelse i tannkjøttet og fikk feber, forklarer trener Jurij Borodavko til nyhetsbyrået Tass.

  VM på ski 2021 i Oberstdorf, aleksandr bolsjunov
  Foto: Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal