Hopp til innhold

Nedbrutt i flere dager av EM-fiaskoen – drømmer om ting hun ikke tør snakke om

TRONDHEIM (NRK): For første gang føler Hedda Hynne (31) seg som en god løper. Da legger selv ikke EM-fiasko, en betent ankel og trøndersk vårvær en demper på OL-drømmen.

Hedda Hynne trener på Øya stadion i Trondheim

PÅ VEI: Hedda Hynne har gjort store ting, men vet hun har enda mer inne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er forberedelse til sommeren og man tenker at nå skal du «gønne på» på trening. Så møter du tre grader og snø. Det er surt å bo i Trondheim da. Men vi blir tøffe av det.

Hedda Hynne intervjues på Øya stadion i Trondheim

OL-HÅP: Hedda Hynne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hedda Hynne sitter i speakerboden med ryggen mot løpebanen på Øya friidrettsstadion i Trondheim. Rett før intervjuet med NRK har hun vært igjennom et halvtimes intervju på engelsk med IMG, den internasjonale rettighetshaveren for Diamond League.

Nest best i verden

Både økta og det sure aprilværet i Trondheim er standard prosedyre. Men at det dukker opp både regionale, nasjonale og internasjonale medier når Hedda Hynne trener, vitner om at noe er annerledes.

Dette «noe» er selvsagt at hun anses som medaljekandidat på 800 meter under sommerens OL i Tokyo. Etter mange år med hard trening nådde løperen fra Skien i fjor rett og slett verdenstoppen i en alder av 30 år.

15. september var det så nær full klaff som det aldri før hadde vært. 1.58,10 var soleklar norsk rekord – og den nest beste tiden i verden i 2020.

_Lg22OvPHS4

MYE Å FEIRE: Mesterskapsrekord i NM var én av mange prestasjoner Hedda Hynne kunne juble for i 2020.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Klarer ikke engang å si det

Det har definitivt gjort noe med Hynne. Hun kjenner det på seg, men synes nesten det er litt vanskelig å si rett ut, så budskapet kommer ut stykkevis og delt.

– Kanskje det jeg kjenner mest er at jeg føler meg på en måte ... en litt sånn større grad av at jeg kan tillate meg selv å tenke på meg selv som ... Herregud, jeg klarer ikke engang å si det ... Som en god løper! Ikke sant.

Men det har dukket opp noen småskjær i sjøen i 2021.

Riktig nok ble det 2.00,92 og norsk innendørsrekord i franske Liévin tidlig i februar. Men da Hynne en måned senere kom til innendørs-EM som klar medaljekandidat, gikk det rakt åt skogen.

zKrVXUxNff8

NEDTUR: Ansiktsuttrykket sier mye om hvordan det gikk for Hedda Hynne (t.v.) i innendørs-EM i Polen.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

– Hviler en forbannelse over Hedda

Den norske stjerna røk rett ut i forsøket.

– Det får deg ned på jorda, det, kan du si.

Hvor lang tid tar det før humøret er tilbake etter en sånn opplevelse?

– Det tok noen dager da, det var litt brutalt. Men det var fullt og helt min egen skyld.

Trenersamboer Sakshaug prøver heller ikke å glatte over opplevelsen.

– EM ble en fiasko. Der var hun på forhånd en klar medaljekandidat, og når du ryker ut i forsøket da, da blir det dårlig stemning. Da var Hedda lynforbannet, og jeg var egentlig ganske forbannet jeg også, sier Sakshaug.

– Det virker som det hviler en forbannelse over Hedda og innendørsløping, konstaterer han.

Begge påpeker at hun sjelden er i sin beste form i mars. Selv om formen kanskje ikke var på topp i EM, er begge også enig om at det de betegner som en fiasko skyldtes taktisk bom i et rotete forsøksheat.

Stressende skade

Det de tar med seg er en påminnelse om at «itjnå kjæm tå sæ sjøl» i mellomdistanseløping.

En ny påminnelse om det fikk de da en vond ankel rundt påsketider viste seg å være en betennelse, trolig forårsaket av litt for mange runder i krappe, doserte svinger i Ranheimshallen og andre haller.

Det utøste tre uker med alternativ trening. Hynne selv anser det knapt som en skade, og påpeker at en forkjølelse omtrent kunne hatt de samme treningsmessige konsekvensene.

Trener Sakshaug innrømmer imidlertid at det for ham skapte et ikke ubetydelig hodebry.

– Vi visste jo at skaden mest sannsynlig var kortvarig, men det vet man aldri. Så det er stressende å få en skade, det er ikke til å legge skjul på, erkjenner han.

Hedda Hynne på trening på Øya stadion i Trondheim

BETENT ANKEL: Problemet er borte nå, men rundt påske tvang en betent ankel Hedda Hynne til å trappe ned løpinga vesentlig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Rehabiliteringen fra denne skaden er nå å anse som avsluttet. De så faren i tide og agerte riktig.

Press kan bli stress

Samtidig er Sakshaug tydelig på at skader nå er en av de største potensielle fiendene i de tre siste månedene før OL i Tokyo.

– I utgangspunktet er det en gradvis spissing av formen fram mot OL som skal skje nå, og da er det beste å være sykdoms- og skadefrie i den perioden, konstaterer han.

En annen potensiell fiende er forventningspresset, dersom det fører til energilekkasje. Mens Hedda Hynne de siste årene litt i fred har fått løpt seg i form, vil hun som potensielt medaljehåp i OL nå måtte finne seg i både norsk og internasjonal oppmerksomhet fra første konkurransemeter.

– Vi har snakket om det, for det er som du sier, det hun gjorde i fjor skaper noen forventninger og det er sikkert en del som tror at nå kan hun i det første løpet springe 1.58. Det er det jo helt klart ikke veldig sannsynlig at hun kommer til å gjøre, sier Sakshaug, som har forberedt seg på at spørsmålene kommer.

Erik Sakshaug og Hedda Hynne på Øya stadion i Trondheim

FORBEREDT: Trener Erik Sakshaug har svarene klare hvis det dukker opp kritiske spørsmål etter løp som er som de egentlig skal være.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Offisielt mål: Finale

19. mai sesongåpner Hynne i Ostrava Golden Spike. 29. mai står hun på startlista når sesongens første 800-meter i Diamond League går av stabelen i Doha.

Sesongoppkjøringa er i innspurten, og når du leser dette, ligger derfor pannebånd og hansker i fred i Trondheim. Hedda Hynne og Erik Sakshaug har forflyttet seg til Torremolinos, en liten joggetur fra flyplassen i Malaga på den spanske solkysten.

Der kan de kjøre konkurransefart, og mer enn det, på utendørsbane uten at trøndersk vårkulde utsetter musklene for skaderisiko.

Ambisjonen er at Hynne skal være i sitt livs form under OL i Tokyo.

– Målet er helt klart å nå en finale. Og så vet vi at når man kommer i en eventuell finale, så kan alt skje på 800 meter, sier Erik Sakshaug.

Hedda Hynne i Torremolinos

OPPVARMING: Hedda Hynne har reist til den spanske solkysten for å gjøre seg klar til OL-sesongen.

Foto: Erik Sakshaug / Privat

Holder drømmen for seg selv

Hynne bekrefter at OL-finale er det offisielle målet. Men hva som er det egentlige målet, og hvor den flytende overgangen mellom mål og drøm befinner seg, vil hun imidlertid ikke si så mye om.

– Jeg er ganske sikker på at jeg kan heve meg ytterligere fra det jeg har gjort tidligere. Jeg kjenner at jeg har trent veldig godt i år og kjenner meg mer robust enn jeg har vært tidligere. Så jeg har store forventninger. Men det er veldig vanskelig for meg å uttale det til deg eller dere. Jeg holder det litt for meg selv, bare fordi at det er det som føles nest naturlig for meg, sier Hedda Hynne.

– Vi får se hva som skjer. Jeg tror det kan bli bra, smiler hun.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal