Hopp til innhold

Nedbrutt i flere dager av EM-fiaskoen – drømmer om ting hun ikke tør snakke om

TRONDHEIM (NRK): For første gang føler Hedda Hynne (31) seg som en god løper. Da legger selv ikke EM-fiasko, en betent ankel og trøndersk vårvær en demper på OL-drømmen.

Hedda Hynne trener på Øya stadion i Trondheim

PÅ VEI: Hedda Hynne har gjort store ting, men vet hun har enda mer inne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det er forberedelse til sommeren og man tenker at nå skal du «gønne på» på trening. Så møter du tre grader og snø. Det er surt å bo i Trondheim da. Men vi blir tøffe av det.

Hedda Hynne intervjues på Øya stadion i Trondheim

OL-HÅP: Hedda Hynne.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hedda Hynne sitter i speakerboden med ryggen mot løpebanen på Øya friidrettsstadion i Trondheim. Rett før intervjuet med NRK har hun vært igjennom et halvtimes intervju på engelsk med IMG, den internasjonale rettighetshaveren for Diamond League.

Nest best i verden

Både økta og det sure aprilværet i Trondheim er standard prosedyre. Men at det dukker opp både regionale, nasjonale og internasjonale medier når Hedda Hynne trener, vitner om at noe er annerledes.

Dette «noe» er selvsagt at hun anses som medaljekandidat på 800 meter under sommerens OL i Tokyo. Etter mange år med hard trening nådde løperen fra Skien i fjor rett og slett verdenstoppen i en alder av 30 år.

15. september var det så nær full klaff som det aldri før hadde vært. 1.58,10 var soleklar norsk rekord – og den nest beste tiden i verden i 2020.

_Lg22OvPHS4

MYE Å FEIRE: Mesterskapsrekord i NM var én av mange prestasjoner Hedda Hynne kunne juble for i 2020.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Klarer ikke engang å si det

Det har definitivt gjort noe med Hynne. Hun kjenner det på seg, men synes nesten det er litt vanskelig å si rett ut, så budskapet kommer ut stykkevis og delt.

– Kanskje det jeg kjenner mest er at jeg føler meg på en måte ... en litt sånn større grad av at jeg kan tillate meg selv å tenke på meg selv som ... Herregud, jeg klarer ikke engang å si det ... Som en god løper! Ikke sant.

Men det har dukket opp noen småskjær i sjøen i 2021.

Riktig nok ble det 2.00,92 og norsk innendørsrekord i franske Liévin tidlig i februar. Men da Hynne en måned senere kom til innendørs-EM som klar medaljekandidat, gikk det rakt åt skogen.

zKrVXUxNff8

NEDTUR: Ansiktsuttrykket sier mye om hvordan det gikk for Hedda Hynne (t.v.) i innendørs-EM i Polen.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB

– Hviler en forbannelse over Hedda

Den norske stjerna røk rett ut i forsøket.

– Det får deg ned på jorda, det, kan du si.

Hvor lang tid tar det før humøret er tilbake etter en sånn opplevelse?

– Det tok noen dager da, det var litt brutalt. Men det var fullt og helt min egen skyld.

Trenersamboer Sakshaug prøver heller ikke å glatte over opplevelsen.

– EM ble en fiasko. Der var hun på forhånd en klar medaljekandidat, og når du ryker ut i forsøket da, da blir det dårlig stemning. Da var Hedda lynforbannet, og jeg var egentlig ganske forbannet jeg også, sier Sakshaug.

– Det virker som det hviler en forbannelse over Hedda og innendørsløping, konstaterer han.

Begge påpeker at hun sjelden er i sin beste form i mars. Selv om formen kanskje ikke var på topp i EM, er begge også enig om at det de betegner som en fiasko skyldtes taktisk bom i et rotete forsøksheat.

Stressende skade

Det de tar med seg er en påminnelse om at «itjnå kjæm tå sæ sjøl» i mellomdistanseløping.

En ny påminnelse om det fikk de da en vond ankel rundt påsketider viste seg å være en betennelse, trolig forårsaket av litt for mange runder i krappe, doserte svinger i Ranheimshallen og andre haller.

Det utøste tre uker med alternativ trening. Hynne selv anser det knapt som en skade, og påpeker at en forkjølelse omtrent kunne hatt de samme treningsmessige konsekvensene.

Trener Sakshaug innrømmer imidlertid at det for ham skapte et ikke ubetydelig hodebry.

– Vi visste jo at skaden mest sannsynlig var kortvarig, men det vet man aldri. Så det er stressende å få en skade, det er ikke til å legge skjul på, erkjenner han.

Hedda Hynne på trening på Øya stadion i Trondheim

BETENT ANKEL: Problemet er borte nå, men rundt påske tvang en betent ankel Hedda Hynne til å trappe ned løpinga vesentlig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Rehabiliteringen fra denne skaden er nå å anse som avsluttet. De så faren i tide og agerte riktig.

Press kan bli stress

Samtidig er Sakshaug tydelig på at skader nå er en av de største potensielle fiendene i de tre siste månedene før OL i Tokyo.

– I utgangspunktet er det en gradvis spissing av formen fram mot OL som skal skje nå, og da er det beste å være sykdoms- og skadefrie i den perioden, konstaterer han.

En annen potensiell fiende er forventningspresset, dersom det fører til energilekkasje. Mens Hedda Hynne de siste årene litt i fred har fått løpt seg i form, vil hun som potensielt medaljehåp i OL nå måtte finne seg i både norsk og internasjonal oppmerksomhet fra første konkurransemeter.

– Vi har snakket om det, for det er som du sier, det hun gjorde i fjor skaper noen forventninger og det er sikkert en del som tror at nå kan hun i det første løpet springe 1.58. Det er det jo helt klart ikke veldig sannsynlig at hun kommer til å gjøre, sier Sakshaug, som har forberedt seg på at spørsmålene kommer.

Erik Sakshaug og Hedda Hynne på Øya stadion i Trondheim

FORBEREDT: Trener Erik Sakshaug har svarene klare hvis det dukker opp kritiske spørsmål etter løp som er som de egentlig skal være.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Offisielt mål: Finale

19. mai sesongåpner Hynne i Ostrava Golden Spike. 29. mai står hun på startlista når sesongens første 800-meter i Diamond League går av stabelen i Doha.

Sesongoppkjøringa er i innspurten, og når du leser dette, ligger derfor pannebånd og hansker i fred i Trondheim. Hedda Hynne og Erik Sakshaug har forflyttet seg til Torremolinos, en liten joggetur fra flyplassen i Malaga på den spanske solkysten.

Der kan de kjøre konkurransefart, og mer enn det, på utendørsbane uten at trøndersk vårkulde utsetter musklene for skaderisiko.

Ambisjonen er at Hynne skal være i sitt livs form under OL i Tokyo.

– Målet er helt klart å nå en finale. Og så vet vi at når man kommer i en eventuell finale, så kan alt skje på 800 meter, sier Erik Sakshaug.

Hedda Hynne i Torremolinos

OPPVARMING: Hedda Hynne har reist til den spanske solkysten for å gjøre seg klar til OL-sesongen.

Foto: Erik Sakshaug / Privat

Holder drømmen for seg selv

Hynne bekrefter at OL-finale er det offisielle målet. Men hva som er det egentlige målet, og hvor den flytende overgangen mellom mål og drøm befinner seg, vil hun imidlertid ikke si så mye om.

– Jeg er ganske sikker på at jeg kan heve meg ytterligere fra det jeg har gjort tidligere. Jeg kjenner at jeg har trent veldig godt i år og kjenner meg mer robust enn jeg har vært tidligere. Så jeg har store forventninger. Men det er veldig vanskelig for meg å uttale det til deg eller dere. Jeg holder det litt for meg selv, bare fordi at det er det som føles nest naturlig for meg, sier Hedda Hynne.

– Vi får se hva som skjer. Jeg tror det kan bli bra, smiler hun.

Siste nytt

 • 35-åringen sikret EM-bronse på spektakulært vis

  35 år gamle Yasmani Copello tok en sterk bronsemedalje på 400 meter hekk, der Kasten Warholm tok gull til slutt.

  Mens Warholm var overlegen, var det full kamp om medaljene bak ham. Copello valgte til slutt å sikre seg medalje på spektakulært vis, da han kastet seg over målstreken.

  – Jeg kastet meg over, for det var umulig for meg å ta igjen én meter, smiler 35-åringen i intervju med NRK.

  – Jeg er veldig fornøyd. Denne sesongen har vært veldig vanskelig, for jeg har hatt mange skader. Jeg har ikke trent bra. I eugene kløpte jeg ikke bra. Nå har jeg EM-medalje igjen, sier tyrkeren.

  Hopp
 • Medaljen glapp for Amalie Iuel

  Amalie Iuel stivnet på tampen på 400 meter hekk, og endte på femtplass. Tiden ble til slutt 55,32.

  Hun hang med i medaljekampen lenge, men det holdt akkurat ikke for 28-åringen.

  Men det er karrierebeste plassering i mesterskapssammenheng. Likevel var hun ikke nevneverdig fornøyd etter løpet.

  – Det er litt sånn småkjipt å se at gårsdagens tid hadde holdt til medalje, sier Iuel.

  Jeg løp og ga mitt beste, men det var ikke nok igjen på oppløpet, sier hun.

  Trener Leif Olav Alnes var imponert.

  – Det var kjempebra. Det er litt krevende i bane én. Jeg synes det er strålende, sier Alnes til NRK.

  Han tror at forsøket og det å løpe på innerste bane kan ha kostet litt. Men treneren forteller at de så på det positive før løpet.

  – Jeg tror Amalie kan bli en del bedre. Det er sånn at det hjelper å trene, hun er flink til det. Det er fint å se at det går an, sier han.

  Friidrett, EM i München
 • Casemiro klar for Manchester United

  Real Madrid-stjernen er klar for Manchester United. Det bekrefter United på sine nettsider. Kort tid senere bekrefter også Madrid overgangen.

  Klubben skriver at personlige betingelser, visum og medisinsk test gjenstår før overgangen er i boks.

  Klubben opplyser ikke om lengden i kontrakten til brasilianeren, men flere melder at den strekker seg over fire år, med opsjon på et femte år.

  Ifølge Sky Sports betaler Manchester United i overkant av 60 millioner euro (589 millioner kroner) for 30-åringen.

  Han kommer fra en utrolig Real Madrid-karriere, der han står med tre seriegull og fire titler i Mesterligaen

  Champions League Final - Liverpool v Real Madrid
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste