Hopp til innhold

Derfor var sjuendeplass «magisk» for Hynne: Trodde skade skulle knuse OL-drømmen

I sesongens femte løp kom Hedda Hynne endelig under to blank på 800 meter. Etterpå innrømmer trener Erik Sakshaug at OL-deltakelsen hang i en syltynn tråd for mindre enn en måned siden.

Athletics, Diamond League Stockholm, Bauhaus-galan 2021. Hedda Hynne

NØDVENDIG OPPTUR: Tvilen var i ferd med å vinne over troen. Derfor betydde søndagens opptur så mye for Hedda Hynne.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

I fjor hadde Hedda Hynne den nest beste tiden i verden på 800 meter med 1.58,10. Denne sesongen hadde hun inntil søndag ikke vært i nærheten av topp 100 på verdensstatistikken, fordi hun heller ikke hadde vært i nærheten av den magiske tominuttersgrensa.

Etter en ny skuffelse under Bislett Games torsdag kveld, vurderte trener Erik Sakshaug om han og samboeren burde droppe turen til søndagens Diamond League-stevnet i Stockholm. Han var redd for at enda en nedtur i et brutalt felt skulle virke mot sin hensikt.

Nå er han glad de dro. Hynne forbedret nemlig sin sesongbeste fra 2.01,65 til 1.59,82 etter å ha fulgt løpsplanen som ble lagt. Da var det grunn til å juble, selv om hun «bare» endte på sjuendeplass i løpet.

– Det er magisk. Det er fantastisk å løpe under to minutter, som alltid er en milepæl for oss. Og jeg føler fortsatt jeg har en del å gå på, så dette var veldig godt, sier Hynne selv til NRK.

– Tvilen i angrep

– Det betyr kjempemye. Det gir en selvtillitsboost, sier trenersamboer Sakshaug.

Selv om de før sesongen varslet at de sterke tidene ikke ville komme før i juli, innrømmer han at det har vært en kamp mellom tro og tvil de siste ukene.

Athletics, Diamond League, Bislett Games 2021. Hedda Hynne

TRO OG TVIL: Torsdagens løp på Bislett bidro bare til å styrke tvilen, men oppturen i Stockholm gir Hedda Hynne ny tro på et bra OL.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

– Og i det siste har tvilen vært i angrep, erkjenner Sakshaug.

Det handler blant annet om en skade som lenge var holdt helt skjult, til den ble omtalt i VG søndag.

– Og faktum er at den egentlig var enda verre enn det som kom fram i VG. Det var såpass alvorlig at vi var redd hun ikke kunne stille i OL. Vi fryktet at OL skulle ryke, sier Sakshaug.

– Kan gå skikkelig

Hynne reiste hjem Diamond League-stevnet i Doha 28. mai med store smerter. Etter et nytt løp i Hengelo 6. juni, ble det konstatert seneskjedebetennelse i en ankel som også plaget henne gjennom vinteren.

Da ble det ti dager uten en eneste løpeøkt.

– Jeg sleit litt med en fot etter Doha, og har måttet forskyve litt mer enn vi hadde planlagt. Men dere ser at nå begynner det å løsne. Nå skal vi trene på litt, så blir det enda bedre i Tokyo, sier Hynne smilende etter søndagens løp.

Skaden er fortsatt ikke helt borte, men er håndterbar.

– Jeg kan gå skikkelig nå. Jeg har en liten kjenning, men vi har 100 prosent kontroll på det. Det kjennes ikke når jeg har på meg piggsko, og det er en deilig følelse her i dag. Fantastisk, sier 31-åringen.

OPPTUR: Her løper Hedda Hynne inn til klar årsbeste.

– Hinsides nivå

Målet har hele tiden vært finale i OL. Det er det fortsatt.

– Vi har et veldig klart mål, og det holder vi oss til. Det er et hinsides nivå på 800 meter nå, men hvis jeg er opp mot mitt beste har vi sjans til å nå drømmene våre, sier hun.

Og det er ingen tvil om at nivået er vesentlig høyere enn i fjor. Søndagens tid gjør Hynne til 44. best i verden i år. Ni kvinner har løpt raskere enn det Hynne gjorde da hun var nest best i verden i fjor.

Søndagens løp i Stockholm ble vunnet av Rose Mary Almanza på 1.56,28 foran Natoya Goule på 1.56,44. Athing Mu har årsbeste i verden på 1.56,07.

Men gjentar Hynne fjorårets tid, er en finaleplass i OL realistisk.

– Hvis vi får gjort en god jobb den siste tiden nå, ser jeg ingen grunn til at Hedda ikke skal kunne løpe minst like fort som i fjor når vi kommer til OL, sier Erik Sakshaug.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal