Hopp til innhold

Horrem: – Jeg har blitt tilbudt penger for å tape med vilje

Kampfiksingssaken ruller videre - nå også utenfor fotballen. Sandvolleyballspillerne Iver Horrem og Bjørn Maaseide kan begge fortelle at de har fått forespørsler om å fikse kamper.

Iver Horrem og Bjørn Maaseide

Iver Horrem og Bjørn Maaseide var partnere fra 2001-2004 og også en periode før Beijing-OL, da Maaseide gjorde comeback. Begge har blitt tilbudt å være med på å fikse kamper.

Foto: NTB Scanpix

– Det stemmer at jeg har blitt tilbudt penger for å tape en kamp, sier Iver Horrem til NRK.no.

Kampfiksingssaken, der norske fotballkamper har blitt mistenkt for å ha vært fikset eller resultatmanipulert, har preget nyhetsbildet de siste dagene. Siste nytt er at politiet ikke utelukker at det vil bli tatt ut siktelser i saken, melder Dagbladet.

Les også: Andresen gamblet på fikset kamp

NRK har vært i kontakt med utøvere i andre lagidretter for å høre om resultatmanipulasjon og pengesvindel også har foregått i deres idrett.

Sandvolleyballspillerne Iver Horrem og Bjørn Maaseide forteller begge at kampfiksing også er å finne i sandvolleyballmiljøet.

Takket tvert nei

Horrems eksempel stammer fra midten av 2000-tallet, da Horrem deltok i en World Tour-turnering. Et konkurrerende lag tilbød Horrem og hans daværende partner Bård Inge Pettersen penger for å tape med vilje.

Horrem takket imidlertid tvert nei.

– Det var ikke aktuelt for meg i det hele tatt. Vi kom aldri til det stadiet hvor størrelsen på beløpet ble nevnt en gang. Jeg likte ikke fyren i utgangspunktet, så det var aldri aktuelt, sier Horrem, som ikke ønsker å gå ut med navn eller nasjonalitet på spilleren som tilbød ham penger.

Les også: Ull/Kisa-keepertrener vant 20.000 kr på eget lag

Maaseide fikk OL-tilbud

Horrem er ikke alene om å ha fått forespørsler om pengejuks. Hans tidligere makker, Bjørn Maaseide, kan fortelle om lag som har tilbudt seg å tape for penger.

Før en avgjørende kvalifiseringskamp til Beijing-OL fikk Maaseide en skriftlig henvendelse fra motstanderlaget. De tilbød seg å tape kampen med vilje, om Maaseide betalte dem for det.

– Motstanderlaget spurte om vi var villige til å betale for å vinne. Vi besvarte aldri henvendelsen, sier Maaseide til NRK.no.

– Det var en svært viktig kamp for oss. Hadde vi vunnet den kampen hadde vi vært klare for OL i Beijing. Vi tok ikke imot tilbudet, og tapte på redelig vis. Det var dumt at vi ikke kvalifiserte oss, men jeg er utrolig glad for at vi ikke ble med på jukset, sier Maaseide.

Utbredt i alle idretter

Bjørn Maaseide Sandvolleyball VM

Bjørn Maaseide fikk tilbud om å kjøpe seg til OL i Beijing.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Sandvolleyballspillerne tror kampfiksing er langt mer utbredt enn det som har kommet frem til nå.

For to uker siden spilte Horrem og hans nåværende makker Geir Eithun OL-kvalifisering, og duoen sikret Norge en OL-plass til London.

Moldenseren er bombesikker på at flere kamper i turneringen var fikset.

– Det var høytseedede lag som tapte mot lavtseedede lag, og mange resultater hang ikke på greip. Jeg er helt sikker på at flere av kampene var fikset, sier han.

Horrem tror kampfiksing på langt nær bare foregår i sandvolleyballen og fotball.

– Jeg er sikker på at kampfiksing finnes i stort sett alle idretter som er kommersielle nok til at det kan settes penger på. Det finnes massevis av svarte tall der ute, sier han.

Også Maaseide tror kampfiksing finnes i all mulig lagidrett.

– I idretter der det er mye penger, og det står mye på spill, vil det alltid være en fare for pengespill og juks. Det har sikkert ikke blitt noe mindre av det etter at livebetting og internettgambling ble tilgjengelig, sier Maaseide.

PS! NRK har også vært i kontakt med kjente utøvere i håndball, ishockey og ulike vinteridretter. Ingen av dem hevder å ha kjennskap til kampfiksing i deres idrett. Flere idrettslag har imidlertid opplevd et høyt antall forespørsler om innsideinformasjon.

Les mer: Larvik: – Vi ble ringt ned av folk som ville ha tippetips

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal