Hopp til innhold

Satte penger på eget lag: – Jeg visste ikke at det var ulovlig

Ull/Kisas keepertrener skrøt stolt til lokalavisa om hvordan han vant over 20 000 kroner på å tippe på eget lag i fjor - uten å vite at han brøt loven.

Ull-Kisa-keepertrener

Fredrik Vestgård er keepertrener i Ull/Kisa, og gjorde gode penger på at laget rykket opp i fjor.

Foto: (brukt med tillatelse fra klubben) / Ull/Kisa

– Flere fotballfolk vet nok ikke at det de gjør, faktisk er ulovlig, sier Andreas Selliaas, tidligere spesialrådgiver i Idrettsforbundet og ekspert på kampfiksing.

Før sesongen 2010/2011 satte keepertrener Fredrik Vestgård 400 kroner på at klubben hans, andredivisjonslaget Ull/Kisa, ville rykke opp til førstedivisjon ved sesongslutt.

Spillet ga ham en odds på 50 ganger innsatsen.

Da Ull/Kisa rykket opp 16. oktober 2011, satt keepertreneren igjen med en gevinst på 20.548 kroner, meldte regionsavisen Romerikes Blad.

Ikke klar over regelverk

Ingen reagerte på pengespillet da, men etter helgens mistanker om kampfiksing i norsk fotball, er han imidlertid bekymret for å ha gjort noe galt.

Han var nemlig ikke klar over at det, ifølge NFFs reglement, ikke er lov å sette penger på eget lag - uansett hva spillet gjelder (se faktaboks).

– Det visste jeg ikke noe om. Jeg spilte jo på at laget skulle vinne, sier Vestgård til NRK.no, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kan ikke spille på eget lag

Ifølge NFFs reglement kan man ikke «delta i veddemål om resultatet i kamp» dersom man er tilknyttet en klubb, enten som spiller, leder, trener, støtteapparat eller vanlig ansatt.

Dette gjelder også dersom man spiller på at eget lag skal vinne.

Andreas Selliaas har fulgt kampfiksing i en årrekke, og blant annet deltatt i UEFA-møter der temaet har vært oppe for debatt. Han mener det må gjennomføres omfangende holdningskampanjer for å opplyse om regelverk og alvorligheten av ulovlig pengespill.

– De siste dagers kampfiksingssak i Norge vitner om at retningslinjene overfor spillere og trenere er alt for svake, sier Selliaas.

Utbredt blant spillere

Keepertrener Vestgård er nemlig ikke alene om å overse denne loven.

Flere spillere NRK har snakket med, forteller åpent om at de har satset penger på eget lags suksess, uten at de føler de har gjort noe ulovlig.

En anonym tredjedivisjonsspiller fortalte blant annet at «sikkert halve laget har satt penger på at vi skulle vinne».

Tidligere Brann- og FFK-spiller Raymond Kvisvik stod frem i Dagbladet i 2007 og fortalte om hvordan han hadde satset penger på eget lag.

– Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Du må jo ha trua på det du driver med. Hadde man gjennomført en spørreundersøkelse, uten at NFF skulle fått innsyn, er det sikkert mange som har satt penger på eget lag, sa Kvisvik.

Prinsippsak

Selv Fotballforbundets egen fagjurst kan ikke med sikkerhet si om keepertrenerens spill på eget lag er en ulovlig handling.

– Hmmm... jeg kan bare refere til regelverket, sier juridisk konsulent i NFF, Henrik Salveson til NRK.no.

– Alle skal yte sitt beste. Det er hovedprinsippet. Mer enn det har jeg ikke myndighet til å si, sier fotballjuristen.

Norsk Tipping er imidlertid klare på at spill på eget lag, uansett om det spilles på seier eller tap, er ulovlig.

– Hvorfor kan man ikke spille på at eget lag skal vinne?

– Det går på prinsipp. Når man selv er deltaker, enten direkte eller indirekte, skal man holde seg unna dette spillobjektet, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Roar Jødahl.

(Saken fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tror regelverket blir presisert

I går stod tidligere England-proff Claus Lundekvam frem og innrømmet å ha manipulert situasjoner på fotballbanen for å vinne penger. Han er også klar på at lignende fusk har foregått i norsk fotball. Nå mener han regelverket må strammes inn.

– I England har de hatt mange saker om kampfiksing de siste årene, så der har de tatt en del oppgjør og strammet inn både regler og lovverk for hvordan man kan tippe, sier Lundekvam, som tror det samme bør skje i Norge.

Oddsekspert og tidligere bookmaker Ragnar Liaskar tror de siste dagenes mistanker om kampfiksing i norsk fotball vil føre til at regler og lover rundt pengespill vil utbedres.

– Jeg vil nok tro at det blir presisert. Anniken Huitfeldt har jo varslet at de nå skal sette ned en komité for å bekjempe dette, og da kan vi fort få en klarere presisering, sier Liaskar.

Tirsdag ble det kjent at NFF har planer om å stramme inn regelverket rundt tipping på egne kamper. Det er også muligheter for å at det kan bli innført et totalforbud mot tipping for fotballspillere.

Les mer her: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland