Tok stavsprang med baklengs salto – hadde holdt til NM-sølv

Renaud Lavillenie (31) kvalifiserte seg til finalen i det franske mesterskapet i stavsprang ved å ta baklengs salto, 5,40 meter over bakken.

ATHLETICS-FRA-ELITE-2018

REKKET TUNGE: Renaud Lavillenie leverte frekke triks under det franske mesterskapet.

Foto: PASCAL PAVANI / AFP

Laster Twitter-innhold

Renaud Lavillenie har verdensrekorden i stavsprang på 6,16 meter. Trolig er han også den første som noensinne tar baklengs salto over ei list plassert 5,40 meter over bakken.

– Jeg har tidligere klart 5,30 meter med baklengs salto, så dette var ny personlig rekord, sa Lavillenie til L'Equipe etter det noe uortodokse stavspranget.

Like under norsk rekord: – En vanvittig prestasjon

Til sammenligning er den norske rekorden i stavsprang for herrer på 5,72, satt av Trond Barthel i 1996. Det er altså kun 32 centimeter over høyden Lavillenie kom seg over ved hjelp av en baklengs salto.

5,40 hadde faktisk holdt til sølvmedalje under årets NM i friidrett, innendørs. Der vant Eirik Dolve med høyden 5,50. I 2017 hadde 5.40 holdt til soleklar gullmedalje under NM utendørs. Eirik Dolve gikk til topps, også utendørs, med et sprang på 5,10 meter.

– Det er jo en vanvittig prestasjon av Lavillenie. Bare det å hoppe 5.40, men i tillegg å kombinere det med baklengs salto. Det viser jo hvilken idrettsmann han er. For å få til dette må du ha ekstremt med tekniske ferdigheter, forklarer Dolve.

dolve

IMPONERT: Eirik Dolve synes prestasjonen til Lavillenie er helt vanvittig. Bildet er fra Norgesmesterskapet i friidrett 2016.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Selv har Dolve øvd mye på slå baklengs salto over lista, og mener han kunne tatt salto over fem meter selv.

– Det er nok ikke veldig mange stavhoppere som får det til, men jeg har øvd på dette jeg også. Jeg hadde nok på en god dag kunne tatt salto over fem meter selv. Men fyren har jo hoppet over seks meter, så han har jo en god halvmeter der oppe til å gjøre salto, sier Dolve.

Over 5,80

Lavillenie vant for øvrig det franske mesterskapet med en høyde på 5.80 meter (uten baklengs salto, vel å merke). Franskmannens store mål for sesongen er EM i friidrett, som starter 7. august.

– De siste årene har han vært den fremste personen innen stavsprang. Han har vunnet alt stort sett hele tiden. Folk har jo slått han i enkeltkonkurranser. Men sånn «all over», så har han jo tatt flest førsteplaser hvert eneste år de siste ti årene. Jeg tror det kommer litt av at han har et ekstremt vinnerhodet, sier Dolve.

Lavillenie ble olympisk mester i 2012. Under OL i Rio tok franskmannen sølv.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

 • Pinlig tap for Real Madrid

  Real Madrids gullsjanser er i ferd med å forsvinne etter at de rotet bort en 1-0-ledelse og tapte 1–2 hjemme mot bunnlaget Girona søndag. Hovedstadsklubben ligger på en tredjeplass i den spanske ligaen og har nå ni poeng opp til ledende Barcelona.

  Spain La Liga
  Foto: Andrea Comas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal