Må betale 75.000 for landslagsplass

Norges Skiforbund starter et b-landslag i hopp, men det koster å være med.

Tom Hilde

KOSTBART: Tom Hilde blir en del av det nye b-landslaget til skiforbundet. Det er ikke gratis.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er langt ifra ideelt, sier Tom Hilde.

Hilde er godt i gang med treningen på Olympiatoppen i Oslo og hopper over fem hekker. Rune Velta, som er nybakt verdensmester, står ved siden av ham.

Nå er de på hvert sitt landslag. Hilde må betale, men Velta slipper.

– Jeg tropper inn som en delsponsor for skiforbundet. Vi må betale 75 tusen kroner for å være med på dette. Det gjenstår å se om det er verdt det, sier Tom Hilde som ble vraket til verdenscuplaget kommende sesong.

Vil bli verdens beste hoppnasjon

Norges Skiforbund går nye veier for å få verdens beste hoppere. For første gang starter de et landslag for de nest beste.

– Vi sørger for å ta det fulle og hele ansvaret for de som ligger rett under verdenscupnivået, sier sportsjef på landslaget, Clas Brede Bråthen, til NRK.

Clas Brede Bråthen

VIL BLI BEDRE: Sportssjef Clas Brede Bråthen satser på et nytt b-landslag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

B-landslaget består av tolv utøvere. Thomas Lobben og Roy Erland Myrdal blir trenere på heltid, mens Henning Stenrud er ansatt på deltid. Laget får det beste utstyret, oppfølging på tester, forbundets kompetanse og et trenerteam. Hopperne deltar i utgangspunktet i kontinental- og norgescupen.

– De er underlagt akkurat det samme regimet som våre fremste utøvere. De har et verdenscupopplegg, men tilpasset det nivået de er på, sier Bråthen.

– Lever ikke i en drømmeverden

Mens de som er på verdenscuplaget slipper å betale noe som helst, må altså de nest beste betale 75.000 kroner hver for å være med. Tom Hilde er glad for tilbudet.

– Jeg betaler en liten sum for å få lov til å gå med sponsorene til skiforbundet, men det er det desidert beste tilbudet vi har og den eneste løsningen. Det er kompetansen som skiforbundet sitter med og den daglige oppfølgingen vi betaler for, sier Hilde mens han tråkker lett på ergometersykkelen.

Sportsjefen forsvarer prisen på landslagsplassen.

– Selvfølgelig skulle man ønske at det var omvendt, men vi lever ikke i en drømmeverden. Alternativet var å ikke gjøre det. Derfor tilbyr vi disse tolv utøverne å få være med på denne satsningen. Samtlige har takket ja. Det er et tegn på at tilbudet er bra, sier Bråthen.

Tom Hilde mistet landslagsplassen, men er godt fornøyd med b-landslagsplassen. Reporter: Anders Engeland, foto: Andreas Molland, redigerer: Øistein Solli

VIDEO: Hilde om b-landslaget.

Siste nytt

 • Gjerdalen vant La Sgambeda

  Tord Asle Gjerdalen slo til rett før mål og vant Ski Classics-rennet La Sgambeda i Livigno. Seieren kom til tross for at flere i Team Santander var slått ut av sjukdom. Gjerdalen hadde mest krefter de siste hundre meterne og slo russiske Ilja Tsjernousov i spurten. Langløpskongen Petter Eliassen, som vant sist helgs Ski Classics-prolog i Sveits, måtte ta til takke med tredjeplass.

  Gjerdalen
  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • Trine Rønning gir seg på landslaget

  Etter 164 kamper og 22 mål med flagget på brystet gir tidligere landslagskaptein Trine Rønning seg på landslaget. Norge mister dermed en viktig brikke i laget foran EM sommeren 2017.

  – Det blir nok ett år til i Stabæk, men det føles som jeg legger opp. Det er jo landslaget man trener og spiller for, sier Rønning til NRK.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter
V-cup kombinert: 10 km langrenn
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting sprint menn
V-cup skiskyting: sprint menn
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup hopp: Laghopp
V-cup hopp laghopp