NRK Meny
Normal

Dopjegere hevder å ha laget supertest: – 1000 ganger mer følsom

Ifølge amerikanske forskere kan det bli betydelig vanskeligere å jukse i idrett fremover. De hevder å ha funnet en ny og langt bedre dopingtest for blant annet steroider.

Gay Teens Steroids

Anabole steroider er spesielt utbredt i kroppsbyggermiljøet, men også i toppidretten har det vært et problem. Bildet er av et større beslag gjort i USA.

Foto: Michael Orrell / Ap

ATHLETICS-WORLD-2013-JAVELIN

Roman Avramenko fra Ukraina var en av flere friidrettsutøvere testet positivt på forskjellige steroider under VM i fjor.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

– Vi kan bli i stand til å oppdage steroider mye lenger etter det ble tatt, sier Daniel Armstrong til BBC, lege ved University of Texas.

Han er en av de amerikanske forskerne som hevder de har utviklet en ny testmetode som tilsynelatende burde få juksere i idretten til å skjelve i buksene.

Kan avsløre bruk lenger

Metoden, som nylig ble presentert på et møte i American Chemical Society (ASC), skal være opp til 1000 ganger mer sensitiv enn de nåværende testene man har for å avsløre bruk av steroider og en del stimulerende midler.

– Vi listet følsomheten til testen vår mot alt vi fant så langt. Resultatet er at den er ti til 1000 ganger mer følsom enn noe annet når det gjelder stoffene vi snakker om, sier Armstrong.

Det beste med metoden skal være at den kan avsløre dopingbruk i et større tidsrom etter inntaket. Forskerne hevder deteksjonsvinduet kan øke til opp mot to år med den nye testen.

– Når det gjelder steroider er denne metoden ca 100 ganger mer følsom. Vi kan være i stand til å oppdage et langtlevende steroid et par år etter det ble tatt, sier Armstrong.

Alle stoffer bruker nemlig en viss tid på å brytes ned og forsvinne i kroppen, og det er ulikt hvor lenge de kan spores av dopingjegere. Det er også store variasjoner i hvor lenge ulike steroider kan spores, siden det finnes flere typer og det kommer an på brukerdosen.

Deteksjonsvinduet har vært alt fra noen få timer til et halvt år, men forskerne hevder nå å ha forlenget dette tidsrommet betydelig. Det vil i så fall bety større sjanse for å avsløre juks, ettersom dopingjegerne får mer tid på seg.

– Målet vår er å utvikle ultrasensitive metoder som vil utvide deteksjonsvinduene. Nå har vi kanskje den mest sensitive metoden i verden, sier Armstrong.

Metoden skal dessuten være billig og fungere med utstyret man allerede bruker.

Kan avsløre mer

I laboratorietester var testen i stand til å oppdage steroider, sentralstimulerende midler, alkohol og beroligende midler.

Spesielt steroider har vært et problem innen idretten. Dette er kunstige varianter av det mannlige hormonet testosteron, og kan blant annet øke muskelmassen.

Blant annet har den tidligere vektløfteren Leif Jensen innrømmet at han brukte anabole steroider da han vant OL-gull i 1972.

Steroider blir oppdaget gjennom en metode som kalles massespektrometriteknikk.

Den nye metoden bygger på samme teknikk, men skal være i stand til å oppdage biprodukter av dopingstoffer som den nåværende metoden ikke finner.

Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) har så langt ikke svart på spørsmål om den nye metoden og hvorvidt de vil validere den.

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal