Hopp til innhold

Her sitter Sundby med tårer i øynene før sønnens hjerteperasjon: – Jeg er dritredd

Martin Johnsrud Sundby har hatt store utfordringer i hele oppkjøringen til årets sesong. Han har slitt med ryggen. Han har mindre tid etter å ha blitt far for tredje gang. Men smertene og tidsklemma blir barnemat sammenlignet med en sen høstdag i 2020.

Martin Johnsrud Sundby er redd før sønnens hjerteoperasjon.

Martin Johnsrud Sundby er redd før sønnens hjerteoperasjon.

Økten i treningslokalene til lillebroren Sondre i Holmenkollen er unnagjort. Han sitter mutters alene. Det er midten av oktober. Dagen etter skal han følge sønnen og være sammen med ham i to dager på Rikshospitalet. Markus er syv år og har opplevd å få hjerteflimmer flere ganger den siste tiden.

Sundby titter inn i kameraet.

– Av og til kjenner jeg på at når jeg er på trening... Så er jeg ikke så gira på å dra hjem. Livet med trening er ganske enkelt. Trene. Presse seg. Tenke på seg selv. Ryggen er vond. De bekymringene som er her, de er så små at det er piss i havet. Men nå har jeg ikke lyst til å dra hjem, sier Sundby.

Det er i NRK-dokumentaren «Sundby mot verden» som slippes lørdag at 36-åringen for første gang avslører utfordringen familien fikk i fanget i oktober i fjor.

NRK TV: Se episode 1 «Vraket fra landslaget» her

NRK TV: Se episode 2 «Familien og toppidretten»

Martin Johnsrud Sundby med sønnen Markus på sykehus.

TØFFE DAGER: For Markus (7) og Martin Johnsrud Sundby, her på Rikshospitalet høsten 2020.

Foto: Christina Norum

Sterkt preget

Sykehusbesøket og inngrepet som måtte gjøres kom litt uventet. Han hadde tenkt at det har vært nok med den vonde korsryggen. Tenkt at det koster mer enn nok å være ektemann, far til tre og toppidrettsutøver som vil til VM i Oberstdorf.

Men det som skjedde i oktober preget ham stort. Markus på syv år hadde riktignok slitt med flimmer en stund. Men nå hadde det gått for langt. Nok en stressfaktor i livet til Sundby, men mye mer alvorlig enn alt annet.

Hentet ut av Nordmarka med helikopter

Han har selv slitt med hjerteflimmer gjennom karrieren. For rundt ti år siden kjente han virkelig på hvor ubehagelig det kan være. Han ble plukket ut av Nordmarka i Oslo med helikopter. Sundby hadde fått hjerteflimmer. Siden har den regjerende verdensmesteren på 15 kilometer hatt stor angst for hjerteproblemer.

Selv denne sesongen må han roe ned intensiteten på enkelte økter fordi han kjenner på flimmer-tendenser. I dag kaller Sundby seg for en av idrettsutøverne i Norge som er mest utredet for hjertet.

– Jeg blir jo redd

Dagen før operasjonen opptar Markus’ situasjon ham mye. Øynene blir våte mens han i dokumentaropptakene snakker om situasjonen. Så triller tårene fra øyekroken hos 36-åringen.

Sundby

NÆRT FORHOLD: Martin Johnsrud Sundby og eldstesønnen Markus, her avbildet tidligere i år.

Foto: Sondre Matre

– Jeg blir jo redd. Uten at jeg kan vise det til ham. Jeg synes det er veldig ubehagelig at han for eksempel har 220 i puls i tre timer på sofaen. Alt annet blir uviktig. Det var dette vi fokuserte på i en periode der.

– Jeg var redd for at det ikke skulle bli bra. Det finnes jo en risiko for det, sier Sundby i dag, før han skal gå uhyre viktige renn under norgescup på Lygna.

Røa-løperen forteller at alt annet fokus forsvinner når det skjer noe med barna av medisinsk art. Det var ikke bare tre dager på sykehuset, men et krevende halvår. Uvisshet om hvordan familien skulle håndtere situasjonen.

– Har en unik evne

En av hans nærmeste støttespillere, lillebror, venn og trener – Sondre Sundby – forteller at han var mer en bror enn trener i denne perioden. Det handlet om å ta vare på hverandre.

– Men likevel fikk Martin og jeg trent. Det kan ha vært viktig. Man får blåst ut, tenkt på andre ting og vært sammen. Det tror jeg egentlig kan være fin medisin, sier han, og legger til at alt som skjedde på treningsmølla kom i andre rekke i den perioden.

Sundby mot verden.

TRENER OG BROR: Sondre Sundby er en av Martin Johnsrud Sundbys nærmeste støttespillere. Her er de to under en treningsøkt i fjor vår.

– Vi har vært gjennom en del «trøkker» før. Alt fra skader, til at det står om livet. Slik det var med pappa før Seefeld. Martin har jo en unik evne til også å klare å gjøre jobben sin. Det er imponerende og kanskje lettere å gjøre jobben når man er to om det.

Sundby sier at det går bra med sønnen i dag. Legene fikk gjort det de skulle. Prosedyren på Rikshospitalet var god og det har ikke vært problemer siden den gangen.

– Vi krysser fingrene for at det ikke kommer tilbake, selv om vi vet det kan skje. Vi håper han kan være frisk fremover og slippe å plages mer med dette her. Men vi har i bakhodet at vi kanskje må gå en runde til på dette på et senere tidspunkt.

Siste nytt

 • Howe raser mot Chelseas Pochettino-sparking: – Trist for Premier League

  Newcastle-trener Eddie Howe er ikke imponert over Chelsea etter at de sparket trenerkollega Mauricio Pochettino.

  – Jeg synes det er trist for Premier League når en manager mister jobben. Jeg synes det er spesielt hardt med tanke på at hans prestasjoner har vært veldig sterke, sa Howe.

  Argentineren fikk sparken denne uken etter bare ett år i jobben, til tross for at han ledet Chelsea til en sjetteplass og spill i Europa neste sesong – tre poeng foran Newcastle på sjuende.

  – Jeg ble veldig overrasket, sa Howe på pressekonferansen i Melbourne etter å ha vunnet en treningskamp mot Tottenham onsdag kveld. (NTB)

  Bs9PMGqhZe4
  Foto: AP
 • Åpner opp om Reichenberg-dødsfallet: «Valgte å forlate oss»

  Den norsksvenske ishockeyspilleren Alexander Reichenberg (31) døde 5. mai. I dødsannonsen fra familien kommer det frem at Reichenberg tok sitt eget liv.

  «Ett hjärta av godhet har slutat att slå. Ditt hjärta som bankat så varmt för oss alla, och ögon som lyste och strålade så ömt, har stannat och slocknat till sorg för oss alla. Vad du har gjort kommer aldrig att glömmas.»

  Det var Gudbrandsdølen Dagningen som omtalte saken først.

  Begravelsen til den tidligere ishockeyspilleren er 31. mai ved Nordre Ål kirke.

  – Vi vil takke for all støtten vi har fått, sier broren Elias Reichenberg til avisen. Familien ønsker ikke å kommentere dødsfallet ytterligere.

 • Svensk langrenn omfavner KI: – Helt riktig vei å gå

  Sverges skiforbund satser på kunstig intelligens og håper det i framtiden kan gi perfekte ski uansett forhold.

  Nylig la forbundet selv ut en sak om at forskere ved Luleå tekniska universitet har utviklet en KI-basert metode som kan brukes til å optimalisere gliden.

  Målet er at alt ved løpernes utstyr er tilpasset snø- og værforhold allerede før det er blitt testet.

  – Samarbeidet for å implementere metodene på landslagsnivå er allerede i gang, sier forsker Kalle Kalliorinne.

  I den svenske langrennsleiren er man forsiktig optimistiske.

  – Generelt når jeg hører om KI, blir jeg litt redd. Men dette høres spennende ut, så får vi se hvordan det går. Er det noe som kan hjelpe oss, er det verdt å prøve det, sier Jonna Sundling til Aftonbladet. (NTB)

  Nul8C1cp4g0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal