Hopp til innhold

Her sitter Sundby med tårer i øynene før sønnens hjerteperasjon: – Jeg er dritredd

Martin Johnsrud Sundby har hatt store utfordringer i hele oppkjøringen til årets sesong. Han har slitt med ryggen. Han har mindre tid etter å ha blitt far for tredje gang. Men smertene og tidsklemma blir barnemat sammenlignet med en sen høstdag i 2020.

Martin Johnsrud Sundby er redd før sønnens hjerteoperasjon.

Martin Johnsrud Sundby er redd før sønnens hjerteoperasjon.

Økten i treningslokalene til lillebroren Sondre i Holmenkollen er unnagjort. Han sitter mutters alene. Det er midten av oktober. Dagen etter skal han følge sønnen og være sammen med ham i to dager på Rikshospitalet. Markus er syv år og har opplevd å få hjerteflimmer flere ganger den siste tiden.

Sundby titter inn i kameraet.

– Av og til kjenner jeg på at når jeg er på trening... Så er jeg ikke så gira på å dra hjem. Livet med trening er ganske enkelt. Trene. Presse seg. Tenke på seg selv. Ryggen er vond. De bekymringene som er her, de er så små at det er piss i havet. Men nå har jeg ikke lyst til å dra hjem, sier Sundby.

Det er i NRK-dokumentaren «Sundby mot verden» som slippes lørdag at 36-åringen for første gang avslører utfordringen familien fikk i fanget i oktober i fjor.

NRK TV: Se episode 1 «Vraket fra landslaget» her

NRK TV: Se episode 2 «Familien og toppidretten»

Martin Johnsrud Sundby med sønnen Markus på sykehus.

TØFFE DAGER: For Markus (7) og Martin Johnsrud Sundby, her på Rikshospitalet høsten 2020.

Foto: Christina Norum

Sterkt preget

Sykehusbesøket og inngrepet som måtte gjøres kom litt uventet. Han hadde tenkt at det har vært nok med den vonde korsryggen. Tenkt at det koster mer enn nok å være ektemann, far til tre og toppidrettsutøver som vil til VM i Oberstdorf.

Men det som skjedde i oktober preget ham stort. Markus på syv år hadde riktignok slitt med flimmer en stund. Men nå hadde det gått for langt. Nok en stressfaktor i livet til Sundby, men mye mer alvorlig enn alt annet.

Hentet ut av Nordmarka med helikopter

Han har selv slitt med hjerteflimmer gjennom karrieren. For rundt ti år siden kjente han virkelig på hvor ubehagelig det kan være. Han ble plukket ut av Nordmarka i Oslo med helikopter. Sundby hadde fått hjerteflimmer. Siden har den regjerende verdensmesteren på 15 kilometer hatt stor angst for hjerteproblemer.

Selv denne sesongen må han roe ned intensiteten på enkelte økter fordi han kjenner på flimmer-tendenser. I dag kaller Sundby seg for en av idrettsutøverne i Norge som er mest utredet for hjertet.

– Jeg blir jo redd

Dagen før operasjonen opptar Markus’ situasjon ham mye. Øynene blir våte mens han i dokumentaropptakene snakker om situasjonen. Så triller tårene fra øyekroken hos 36-åringen.

Sundby

NÆRT FORHOLD: Martin Johnsrud Sundby og eldstesønnen Markus, her avbildet tidligere i år.

Foto: Sondre Matre

– Jeg blir jo redd. Uten at jeg kan vise det til ham. Jeg synes det er veldig ubehagelig at han for eksempel har 220 i puls i tre timer på sofaen. Alt annet blir uviktig. Det var dette vi fokuserte på i en periode der.

– Jeg var redd for at det ikke skulle bli bra. Det finnes jo en risiko for det, sier Sundby i dag, før han skal gå uhyre viktige renn under norgescup på Lygna.

Røa-løperen forteller at alt annet fokus forsvinner når det skjer noe med barna av medisinsk art. Det var ikke bare tre dager på sykehuset, men et krevende halvår. Uvisshet om hvordan familien skulle håndtere situasjonen.

– Har en unik evne

En av hans nærmeste støttespillere, lillebror, venn og trener – Sondre Sundby – forteller at han var mer en bror enn trener i denne perioden. Det handlet om å ta vare på hverandre.

– Men likevel fikk Martin og jeg trent. Det kan ha vært viktig. Man får blåst ut, tenkt på andre ting og vært sammen. Det tror jeg egentlig kan være fin medisin, sier han, og legger til at alt som skjedde på treningsmølla kom i andre rekke i den perioden.

Sundby mot verden.

TRENER OG BROR: Sondre Sundby er en av Martin Johnsrud Sundbys nærmeste støttespillere. Her er de to under en treningsøkt i fjor vår.

– Vi har vært gjennom en del «trøkker» før. Alt fra skader, til at det står om livet. Slik det var med pappa før Seefeld. Martin har jo en unik evne til også å klare å gjøre jobben sin. Det er imponerende og kanskje lettere å gjøre jobben når man er to om det.

Sundby sier at det går bra med sønnen i dag. Legene fikk gjort det de skulle. Prosedyren på Rikshospitalet var god og det har ikke vært problemer siden den gangen.

– Vi krysser fingrene for at det ikke kommer tilbake, selv om vi vet det kan skje. Vi håper han kan være frisk fremover og slippe å plages mer med dette her. Men vi har i bakhodet at vi kanskje må gå en runde til på dette på et senere tidspunkt.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal