Bø kraftig irritert etter helsprekk – så reddet han gullet med drømmeetappe

ÖSTERSUND (NRK) Johannes Thingnes Bø var i ferd med å rote det ordentlig til på sin første etappe av parstafetten i VM. Men råsterke Marte Olsbu Røiseland la opp til revansje for stryningen. Den sjansen tok han vare på – og sikret Norge gull.

Thingnes Bø

SIKRET GULL: Torsdagens parstafett ble en berg-og-dalbane for Johannes Thingnes Bø. Men til slutt kunne han smile for gull.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Endelig våknet villdyret i meg. Det var tilbake til duellskyting. Endelig fikk jeg det til. Det var stas, sier Bø til NRK, etter å ha sikret Norge medalje av edleste valør.

Høydramatisk siste skyting

I ren duell med italienske Lukas Hofer på den avgjørende stående skytingen viste han nerver av stål. Thingnes Bø plaffet ned samtlige blinker og kunne gå i ensom majestet den siste drøye kilometeren til mål.

Han fikk til og med med seg flagget på oppløpet, så god tid hadde han, og sikret Norge gull i den første parstafett-konkurransen i et VM noen gang. Bak ham gikk nettopp Hofer italienerne inn til sølvmedalje, mens Sverige tok bronse foran hjemmepublikummet.

– Det kjennes kjempebra. VM har ikke gått helt som jeg hadde håpet på for min del. Da smaker det ekstra godt å stå her som verdensmester, sier Olsbu Røiseland, som hadde to veldig gode etapper under VM-øvelsen, spesielt i sporet og hvor hun noterte seg for tre ekstraskudd.

FULLT HUS: Johannes Thingnes Bø avgjorde på siste skyting.

«Ræva»

Men noen etapper tidligere så ikke Norge ut som noe gull-lag. Olsbu Røiseland åpnet godt og vekslet Thingnes Bø ut i god posisjon. Men stryningen svarte med en håpløs liggende serie. Han bommet tre ganger, men traff på sine tre ekstraskudd. Det gjorde uansett at Norge på det tidspunktet var hektet av de beste lagene.

Da han litt senere vekslet makker Røiseland ut til Norges tredje etappe, la han ikke skjul på hvor frustrert han var, slik TV-bildene under viser. Han kalte senere skyteserien for «ræva».

Irritert trener

Når han stiller på pressekonferanse etter rennet, forteller Thingnes Bø følgende om hva som føk gjennom hodet hans etter skytebommene på første etappe.

– Jeg vet ikke om jeg bannet. Jeg vet ikke om jeg vil ha det på trykk. Jeg er ikke vokst opp med banning, så det vil jeg ikke ha på meg, sier han og smiler.

Han forteller deretter at han fikk klar beskjed av en bestemt skytetrener Siegfried Mazet etter missene på standplass.

Mazet

NORGE-TRENER: Siegfried Mazet, her avbildet under skiskytter-VM i Östersund.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Man har jo lyst til det her. Han vet hva jeg er god for og når jeg ikke viser det så blir han jo irritert, sier Thingnes Bø.

Men Røiseland holdt altså hodet kaldt og med en fantometappe var Norge plutselig helt i teten igjen sammen med to andre nasjoner.

Fikk revansje

For utgangspunktet hans før siste etappe var klart. Gullkampen kom til å stå mellom Thingnes Bø fra Norge, Sebastian Samuelsson fra Sverige og Lukas Hofer fra Italia.

Samuelsson sviktet imidlertid på den liggende skytingen på den siste etappen og da det hele skulle avgjøres på siste stående skyting, stod bare Hofer og Thingnes Bø igjen.

Der fikk 25-åringen fra Stryn sin revansje. Fem nydelige treff gjorde at ingen kunne true ham den siste runden. Dermed gikk han Norge inn til gull.

Thingnes Bø og Røiseland

GULLGLISET: Johannes Thingnes Bø og Marte Olsbu Røiseland, her etter at gullet er sikret i Östersund torsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Fantastisk spennende stafett. Det er så trøkk. Vi lå langt bak, Marte redder oss inn og ga meg smash på siste etappe. Det var teamwork i verdensklasse fra Marte, sier Thingnes Bø, og fortsatte litt senere hyllesten av Olsbu Røiseland.

– Heldigvis hadde hun full kontroll og gikk oss inn i tetkampen i dag. Det var grunnen til at vi vant.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Ruud videre etter ett sett

  Casper Ruud slo sørafrikanske Lloyd Harris tirsdag og er klar for 3. runde i ATP-turneringen i tennis i North Carolina. Oppgjøret i Winston-Salem ble stoppet etter at Ruud hadde vunnet åpningssettet 6-1. Harris ga seg da med skade.

  ATP 250-turnering Kitzbühel
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • Toppjockey tatt i doping

  Jockeyen Rafael Schistl red inn til seier i to av Norges største galoppløp i fjor. Nå har han avlagt positiv dopingprøve.

  Han testet positivt etter løpene på Øvrevoll 29. juni,melder Norsk Rikstoto.

  Schistl skulle vært en av nøkkelaktørene på Norsk Derby førstkommende søndag.

  Rafael Schistl
  Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
 • Billetthysteri før Elverum - PSG

  Elverum håper å selge ut hele Haakons Hall til mesterligakampen mot Paris Saint-Germain i september.

  Klubben vurderer å be om at det settes opp ytterligere tribuner til kampen. Da kan det komme inn 13.500 personer.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal