NRK Meny
Normal

Her går finnene med «Star Wars-masker»

VAL SENALES (NRK): Kunstig tilførsel av oksygen i høyden. Det er de finske langrennsløpernes nye våpen før VM i Lahti.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

VIDEO: Slik ser det ut, finnenes nye hjelpemiddel.

– Det er litt som Star Wars eller dykking, sier Matti Jylhä smilende til NRK.

Han snakker om det nye utstyret de finske langrennsløperne har tatt med seg på høydesamling i Val Senales.

På nærmere3000 meters høyde går løperne runde på runde med oksygentank på ryggen. Gjennom en maske får de tilført ekstra surstoff.

– Vi får mange blikk fra andre nasjoner når vi går på ski med dette, men det er ikke noe spesielt, sier Jylhä, som naturligvis allerede har VM på hjemmebane i Lahti i 2017 i tankene.

Kan gå fortere

Så hvorfor gjør de det?

Jo, rett og slett for å kunne gå fortere på ski i den tynne lufta. Normalt må man gå veldig rolig på 3000 meters høyde for ikke å få opphoping av melkesyre i muskulaturen.

– Utøverne kan gå på ski i tilnærmet samme fart som i lavlandet. Det er hovedhensikten, sier den finske idrettsfysiologen Ville Vesterinen.

Morten Aa Djuvik, som nå er idrettssjef for de norske skiskytterne, har observert finnenes nye teknologiske hjelpemiddel på breen i Nord-Italia.

Vil trene i tynnluft

Han ser imidlertid ingen grunn til at norske skiløpere skal gjøre det sammen.

– Vi reiser til breen nettopp for å trene med lite oksygen, fordi det gir et stimuli til mer produksjon av røde blodceller. Så jeg skjønner ikke helt tankegangen, sier Djupvik til NRK.

For å kunne trene med høyere intensitet på høydesamlingene, er det vanlig at skiløperne kombinerer skigåing oppe på breen med rulleskiøkter nede i dalen på i underkant av 2000 meters høyde.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag