Her er beltet som skal stoppe hoppjukset

CANCUN (NRK): Nå blir det i teorien umulig for hopperne å «sagge» hoppdressen for å få større bæreflate i lufta.

Hoppbelte

SÅNN SER DET UT: Dette beltet skal gjøre hoppsporten mer rettferdig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hoppere som justerer dressen etter at den er kontrollert, for å fly lenger ned i bakken, har vært en stor utfordring i hoppsporten.

Walter Hofer

Renndirektør for hopp i FIS, Walter Hofer.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Kanskje er løsningen på problemet veldig enkel. Tirsdag kveld, norsk tid, bestemte hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) at et nytt tiltak skal testes ut.

I sommerens internasjonale plastrenn må hopperne ha et uelastisk belte sydd fast på innsiden av hoppdressen. Dette beltet skal sitte én centimeter over hoftebeinet – og være så trangt at det ikke skal være mulig å dra det ned over hofta.

Lettere å følge reglene

– Prinsippet er veldig enkelt. Nå går vi inn i en testfase for å finne ut om dette kan gjøre jobben lettere for utstyrskontrollørene. I teorien er vi veldig godt forberedt. Nå må vi teste det i praksis, og så får vi diskutere på høstmøtet om det virker, sier renndirektøren for hopp i FIS, Walter Hofer, til NRK.

– Så nå blir det vanskeligere å jukse?

– Jeg vil si at det blir enklere for utøverne å holde seg innenfor reglene, sier Hofer med et smil.

I utgangspunktet er det nasjonene selv som må sørge for beltet. Det er ikke definert hva slags materiale det skal lages av, men når det måles, skal det strekkes ut til maksimal lengde.

Etter testfasen, kan det bli aktuelt for FIS å definere nærmere hva slags materiale beltet skal lages av.

Ingen motstand

Det var ingen av medlemmene i hoppkomiteen som ytret skepsis til tiltaket på tirsdagens møte. Også Norge er positive.

– Jeg ser ingen utfordringer med dette. Det er verken kunnskapskrevende eller kostnadskrevende. Det er noe alle nasjoner kan gjøre på lik linje, uavhengig av budsjett, sier sportssjef Clas Brede Bråthen i Norges skiforbund til NRK.

– Tror du dette blir innført også i verdenscupen til vinteren?

– Først må vi se hvordan det fungerer i sommerens grand prix-renn. Fordelen med å ha en sånn cup er at vi kan teste ut ting i full skala, påpeker Bråthen.

Walter Hofer håper patenten er så god at den blir videreført også når hopperne får snø under skiene.

Siste nytt

 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Usikker Sagosen før mesterligakamp

  Det er høyst usikkert om Kiels Sander Sagosen spiller mesterligakampen mot gamleklubben Paris St. Germain onsdag.

  Lokalavisen Kieler Nachrichten skriver at håndballstjernen Sagosen fortsatt var syk mandag og hadde feber på grunn av en infeksjon.

  Avisen melder at «det står et stort spørsmålstegn bak Sagosen før kampen». Kiel har hjemmebane denne uka før returen spilles i Frankrike en uke senere.

  Sammenlagtvinneren er sikret plass i Champions League-sluttspillet 12. og 13. juni.

  Sander Sagosen
  Foto: Khaled Elfiqi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal