Her er beltet som skal stoppe hoppjukset

CANCUN (NRK): Nå blir det i teorien umulig for hopperne å «sagge» hoppdressen for å få større bæreflate i lufta.

Hoppbelte

SÅNN SER DET UT: Dette beltet skal gjøre hoppsporten mer rettferdig.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Hoppere som justerer dressen etter at den er kontrollert, for å fly lenger ned i bakken, har vært en stor utfordring i hoppsporten.

Walter Hofer

Renndirektør for hopp i FIS, Walter Hofer.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Kanskje er løsningen på problemet veldig enkel. Tirsdag kveld, norsk tid, bestemte hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) at et nytt tiltak skal testes ut.

I sommerens internasjonale plastrenn må hopperne ha et uelastisk belte sydd fast på innsiden av hoppdressen. Dette beltet skal sitte én centimeter over hoftebeinet – og være så trangt at det ikke skal være mulig å dra det ned over hofta.

Lettere å følge reglene

– Prinsippet er veldig enkelt. Nå går vi inn i en testfase for å finne ut om dette kan gjøre jobben lettere for utstyrskontrollørene. I teorien er vi veldig godt forberedt. Nå må vi teste det i praksis, og så får vi diskutere på høstmøtet om det virker, sier renndirektøren for hopp i FIS, Walter Hofer, til NRK.

– Så nå blir det vanskeligere å jukse?

– Jeg vil si at det blir enklere for utøverne å holde seg innenfor reglene, sier Hofer med et smil.

I utgangspunktet er det nasjonene selv som må sørge for beltet. Det er ikke definert hva slags materiale det skal lages av, men når det måles, skal det strekkes ut til maksimal lengde.

Etter testfasen, kan det bli aktuelt for FIS å definere nærmere hva slags materiale beltet skal lages av.

Ingen motstand

Det var ingen av medlemmene i hoppkomiteen som ytret skepsis til tiltaket på tirsdagens møte. Også Norge er positive.

– Jeg ser ingen utfordringer med dette. Det er verken kunnskapskrevende eller kostnadskrevende. Det er noe alle nasjoner kan gjøre på lik linje, uavhengig av budsjett, sier sportssjef Clas Brede Bråthen i Norges skiforbund til NRK.

– Tror du dette blir innført også i verdenscupen til vinteren?

– Først må vi se hvordan det fungerer i sommerens grand prix-renn. Fordelen med å ha en sånn cup er at vi kan teste ut ting i full skala, påpeker Bråthen.

Walter Hofer håper patenten er så god at den blir videreført også når hopperne får snø under skiene.

Siste nytt

 • Solbakken-seier i gjenåpningen

  Ståle Solbakkens FC København slo Lyngby 4-1 borte da den danske serien startet igjen mandag.

  De tok dermed litt innpå serieleder Midtjylland som overraskende tapte hjemme mot Horsens, men avstanden opp til Midtjylland er likevel på hele ni poeng med én runde igjen til sluttspillet.

  FCK ligger på andreplass.

  Solbakken
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / NTB scanpix
 • Carlsens overmann leder finalen

  Hikaru Nakamura, som slo Magnus Carlsen i semifinalen i Rapid Challenge, åpnet finalen med 2,5-1,5-seier over Daniil Dubov i første kamp mandag.

  Finalen spilles best av tre kamper.

  Hikaru Nakamura
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Måtte snu - er fire timer forsinket

  Iditarod-vinner Thomas Wærner rakk bare så vidt å komme seg på vingene med veteranflyet tilbake til Norge før han måtte lande igjen 2. pinsedag.

  Flyet måtte snu etter ca 40 minutter i luften for å reparere en feil på den ene motoren, skriver Wærners kone på Facebook.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

  Men etter ca to timer på bakken i Fairbanks i Alaska får NRK litt før kl 18 opplyst at flyet er på vingene igjen og omtrent halvveis mot mellomlanding i canadiske Yellowknife, en tur på totalt drøyt fire timer. Det bekrefter prosjektleder Ole Johan Berg.

  – Det var en ledning som var litt løs. Den måtte fikses for å ikke risikere at propellen får såkalt «over speed» og rives løs, sier Berg til NRK.

  Det skal ha vært en enkel feil å fikse. Planen er å fly direkte til Stavanger lufthavn Sola etter drivstoffylling i Canada, om det gode været holder seg.

  Men forventet ankomst Sola er nå rundt kl 16 tirsdag.

  «Motor i stykker ved avgang. I orden nå. Vi er nok fire timer forsinket», skriver Wærner i en tekstmelding til Nils Marius Otterstad mandag kveld.

  Otterstad er prosjektleder for verdenscupen i hundekjøring og pressekontakt i forbindelse med Wærners hjemkomst.

  Wærner har sittet koronafast i Alaska i tre måneder etter at han vant det prestisjetunge hundeløpet Iditarod 18. mars.

  Thomas Wærner
  Foto: Marc Lester / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal