Hopp til innhold

Hemmeligholder UCI-ledernes krav til sykkel-VM

Norges Cykleforbund fikk en regning på nesten 70 millioner kroner fra det internasjonale forbundet før sykkel-VM. Men ingen vil vise hva pengene faktisk er brukt til.

Kick-off pressekonferranse.

NEKTER INNSYN i VM-KONTRAKTEN: VM-ambassadør Thor Hushovd, tidligere UCI-president Brian Cookson, og president i Norges Cykleforbund og daglig leder for sykkel-VM, Harald Tiedemann Hansen, på en pressekonferanse under VM i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I forbindelse med sykkel-VM i Bergen underskrev Norges Cykleforbund (NCF) en kontrakt med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Den skal blant annet inneholde detaljer om lisensregninga på nesten 70 millioner kroner – som NCF fortsatt skylder en del av – krav til arrangementet, og krav til forpleining for UCI-lederne under mesterskapet.

NRK har gjentatte ganger bedt om å få se denne kontrakten, men har blitt nektet innsyn.

«UCI hospitality costs»

– Beklager, den er ikke tilgjengelig. Vi dekker ingen utgifter til representasjon for UCI. De betaler alt selv, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i en e-post 26. september.

Harald Tiedemann Hansen

HENVISTE TIL UCI: Harald Tiedemann Hansen ville ikke svare på spørsmål om kontrakten med UCI.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Men i kostnadsanslaget det norske forbundet mottok i 2013 da de søkte om å arrangere VM, informerte UCI om at en lisensregning ville inkludere «UCI hospitality costs» på 340.000 euro – over tre millioner kroner.

Tallet var basert på VM i 2012. Siden da har lisensen økt med flere titalls millioner kroner, og regninga det norske forbundet fikk var altså på nesten 70 millioner kroner.

Inkludert i den skal det ligge en sum til bevertning og forpleining for UCI-lederne.

Offentliggjør ikke kontrakter

NRK spurte igjen Tiedemann Hansen om å få se kontrakten 5. oktober. Da var svaret et litt annet.

Folkefest på Landås under sykkel-VM

FOLKEFEST: Tilskuere i gatene koste seg med sykkel-VM. Lederne i UCI hadde egne VIP-telt.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– For min del må du gjerne se den. Men jeg tror jeg har rettet spørsmålet to ganger til UCI, så jeg syns du skal kontakte de med det spørsmålet, svarte Tiedemann Hansen, som selv sitter som styremedlem i UCI.

Spørsmålet ble deretter rettet til UCI. I en e-post nekter de å gi innsyn i kontrakten.

– Vi offentliggjør ikke kontrakter, skrev kommunikasjonssjef i UCI, Sébastien Gillot.

Fikk betalingsutsettelse

Sykkel-VM i Bergen ender som kjent trolig i underskudd, og fortsatt skylder Norges Cykleforbund angivelig nesten 20 millioner kroner av lisensregninga, mens 4,5 millioner kroner står på en konto i Sveits som garanti for UCI. Disse pengene skal i utgangspunktet tilbakebetales i desember 2017.

CYCLING-UCI/LAPPARTIENT

HAR GITT BETALINGSUTSETTELSE: UCI-president David Lappartient mener de har vært hjelpsomme med VM-arrangøren.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

På spørsmål fra NRK er UCI-president David Lappartient vag på om de faktisk kommer til å tilbakebetale garantien.

Kommer dere til å holde tilbake garantien på 4,5 millioner kroner så lenge de skylder dere lisenspenger?

– De har signert en kontrakt med UCI, og i denne kontrakten var lisensen en del av avtalen. Vi ønsker at arrangøren skal være i en god situasjon, og siden vi vet de vil motta momsrefusjon neste år, ble vi enige om at den siste betalingen kommer etter dette. Vi var veldig hjelpsomme med arrangørene og endret den opprinnelige kontrakten for å sikre at de kunne betale i henhold til deres kapasitet.

Men de vil altså ikke vise hva som faktisk står i kontrakten.

Siste nytt

  • Tittelforsvareren ute av NHL-sluttspillet

    Dallas Stars slo kraftfullt tilbake i sluttspillserien mot regjerende NHL-mester Vegas Golden Knights og avgjorde i sjuende kamp.

    Det skjedde i en dramatisk kamp der Radek Faksa scoret vinnermålet tidlig i tredje periode. Stars hadde startet best av sju-serien elendig med to strake hjemmetap, men vant fire av de fem siste kampene.

    For Vegas-spillerne er det nå bare å forberede seg til neste sesong. I kvartfinalen skal Dallas opp mot Colorado Avalanche, som slo ut Winnipeg Jets i løpet av fem kamper.

    I Eastern Conference ser New York Rangers fortsatt ut som en klar tittelkandidat. Den svenske stjernen Mika Zibanejad scoret to ganger og noterte én assist da laget åpnet kvartfinalen med 4-3-seier over Carolina Hurricanes søndag. (NTB)

    Golden Knights Stars Hockey
    Foto: Brandon Wade / AP
  • Sjokkseier for Norris – slo Verstappen i Miami

    Lando Norris tok sin første Grand Prix-seier i Formel 1 da han vant søndagens løp i Miami foran verdensmester Max Verstappen.

    – Jeg elsker dere alle, jeg elsker dere, utbrøt en ekstatisk Lando Norris på lagradioen, sendt på Viaplay.

    Den 24-årige britiske McLaren-føreren hadde en rask bil og leverte ypperlig kjøring. Han hadde også hellet på sin side da Logan Sargeant forsvant ut av løpet og han fikk et gratis depotbesøk mens sikkerhetsbilen var ute.

    For på 29. runde krasjet Kevin Magnussen med den amerikanske hjemmefavoritten Logan Sargeant, som forsvant ut av løpet, og sikkerhetsbilen måtte ut. Det gagnet Norris, som etter å ha hatt femte startspor var i ledelse og kjørte meget raske rundetider.

    Han avverget Verstappens forsøk på å passere rett etter omstarten, og så kjørte Norris fra VM-lederen.

    Norris vant klart foran Red Bull-fører Verstappen, med Ferrari-duoen Charles Leclerc og Carlos Sainz på de neste plassene.

    8XyRO3I6Vyo
    Foto: AFP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal