Hopp til innhold

Hemmeligholder UCI-ledernes krav til sykkel-VM

Norges Cykleforbund fikk en regning på nesten 70 millioner kroner fra det internasjonale forbundet før sykkel-VM. Men ingen vil vise hva pengene faktisk er brukt til.

Kick-off pressekonferranse.

NEKTER INNSYN i VM-KONTRAKTEN: VM-ambassadør Thor Hushovd, tidligere UCI-president Brian Cookson, og president i Norges Cykleforbund og daglig leder for sykkel-VM, Harald Tiedemann Hansen, på en pressekonferanse under VM i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

I forbindelse med sykkel-VM i Bergen underskrev Norges Cykleforbund (NCF) en kontrakt med Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Den skal blant annet inneholde detaljer om lisensregninga på nesten 70 millioner kroner – som NCF fortsatt skylder en del av – krav til arrangementet, og krav til forpleining for UCI-lederne under mesterskapet.

NRK har gjentatte ganger bedt om å få se denne kontrakten, men har blitt nektet innsyn.

«UCI hospitality costs»

– Beklager, den er ikke tilgjengelig. Vi dekker ingen utgifter til representasjon for UCI. De betaler alt selv, sa sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen i en e-post 26. september.

Harald Tiedemann Hansen

HENVISTE TIL UCI: Harald Tiedemann Hansen ville ikke svare på spørsmål om kontrakten med UCI.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Men i kostnadsanslaget det norske forbundet mottok i 2013 da de søkte om å arrangere VM, informerte UCI om at en lisensregning ville inkludere «UCI hospitality costs» på 340.000 euro – over tre millioner kroner.

Tallet var basert på VM i 2012. Siden da har lisensen økt med flere titalls millioner kroner, og regninga det norske forbundet fikk var altså på nesten 70 millioner kroner.

Inkludert i den skal det ligge en sum til bevertning og forpleining for UCI-lederne.

Offentliggjør ikke kontrakter

NRK spurte igjen Tiedemann Hansen om å få se kontrakten 5. oktober. Da var svaret et litt annet.

Folkefest på Landås under sykkel-VM

FOLKEFEST: Tilskuere i gatene koste seg med sykkel-VM. Lederne i UCI hadde egne VIP-telt.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– For min del må du gjerne se den. Men jeg tror jeg har rettet spørsmålet to ganger til UCI, så jeg syns du skal kontakte de med det spørsmålet, svarte Tiedemann Hansen, som selv sitter som styremedlem i UCI.

Spørsmålet ble deretter rettet til UCI. I en e-post nekter de å gi innsyn i kontrakten.

– Vi offentliggjør ikke kontrakter, skrev kommunikasjonssjef i UCI, Sébastien Gillot.

Fikk betalingsutsettelse

Sykkel-VM i Bergen ender som kjent trolig i underskudd, og fortsatt skylder Norges Cykleforbund angivelig nesten 20 millioner kroner av lisensregninga, mens 4,5 millioner kroner står på en konto i Sveits som garanti for UCI. Disse pengene skal i utgangspunktet tilbakebetales i desember 2017.

CYCLING-UCI/LAPPARTIENT

HAR GITT BETALINGSUTSETTELSE: UCI-president David Lappartient mener de har vært hjelpsomme med VM-arrangøren.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

På spørsmål fra NRK er UCI-president David Lappartient vag på om de faktisk kommer til å tilbakebetale garantien.

Kommer dere til å holde tilbake garantien på 4,5 millioner kroner så lenge de skylder dere lisenspenger?

– De har signert en kontrakt med UCI, og i denne kontrakten var lisensen en del av avtalen. Vi ønsker at arrangøren skal være i en god situasjon, og siden vi vet de vil motta momsrefusjon neste år, ble vi enige om at den siste betalingen kommer etter dette. Vi var veldig hjelpsomme med arrangørene og endret den opprinnelige kontrakten for å sikre at de kunne betale i henhold til deres kapasitet.

Men de vil altså ikke vise hva som faktisk står i kontrakten.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal