Heiberg: - Nå har Oslo en stor sjanse til å få OL

IOC-medlem Gerhard Heiberg jubler uhemmet for Oslos OL-ja, og mener byen nå har en stor sjanse til å sikre seg vinter-OL 2022. Nå skal han drive lobbyvirksomhet.

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg jubler over Oslos OL-ja, og mener Oslo nå har en meget god sjanse til å få OL i 2022

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er strålende begeistret. Dette er festlig. Det så stygt ut i lang tid, men de frivillige – ikke minst fra idretten – har gjort en fantastisk jobb med å få snudd det, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK. Han var overbegeistret da han fikk vite resultatet i dag tidlig.

Han jubler over at folkeavstemningen i Oslo mandag ga ja-flertall til en søknad om OL i 2022 med 53 mot 43 prosent. Nå skal saken videre til Stortinget .

– Jeg gleder meg til arbeidet videre, der det også dreier seg om å jobbe internasjonalt og ikke minst å påvirke IOC-medlemmene, sier Heiberg.

– Positiv betydning for Norge

Han er akkurat nå i Buenos Aires der IOC har sin 125. sesjon, og seinere i dag skal velge ny president etter Jacques Rogge, som gir seg etter 12 år.

– Hvilken betydning har dette ja-resultatet for IOC?

– Det har en veldig positiv betydning. Tokyo fikk lekene i 2020, og da har vi flere store evenement i det fjerne Østen, sier Heiberg, og tenker også på vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

– Og vi vet at USA ikke kommer til å søke OL i 2022. Dermed går det nok mot Europa, og der står Oslo veldig sterkt som søkerby, sier Heiberg.

– Alle husker Lillehammer

– Hvorfor det?

– Alle i IOC kjenner Lillehammer og de fleste kjenner til ski-VM 2011. Derfor vet alle i IOC at om man velger Oslo, får man et godt arrangement med veldig entusiasme. Det ville passe IOC enormt bra, sier IOCs visepresident.

I går ble det også klart at Norge sannsynligvis får en borgerlig regjering. Men Heiberg vil ikke ha noen sterk mening om hva dette har å si.

– Jeg håper og tror at det ikke har noe å si, men vi får vente og se. Noen spekulasjoner her vil jeg ikke begi meg ut på.

– Hva med at Fremskrittspartiet har sagt at de vil gå imot?

– Da gjelder det å overbevise dem om at de budsjettene vi har lagt fram, kommer til å holde, at entusiasmen er stor og at dette er så viktig for Norge i en større sammenheng, slik at vi kan få et flertall i Stortinget.

– Vil drive lobbyvirksomhet

Heiberg vil selv hjelpe til i dette arbeidet.

– Siden jeg er IOCs mann i Norge, vil jeg ha som utgangspunkt hvorfor dette er bra for Norge i en større sammenheng, og hvorfor dette også er bra for IOC og idrettsverden.

– Her må man drive litt lobbyvirksomhet som jeg også gjorde i forbindelse med Lillehammer-OL, sier Heiberg.

Han innrømmer at han var litt i tvil om Oslo skulle si ja.

– For noen uker siden trodde jeg det kom til å bli et lett løp mot et ja. Men så opplevde vi plutselig at det ikke var flertall, men en nei-stemning blant folket. Dette inspirerte mange til å kaste seg rundt for å få det til. Dette blir et OL for dagens ungdom. Vi må tenke på dem og ikke så mye på oss eldre, sier Gerhard Heiberg.

Siste nytt

 • Vonn planlegger comeback

  Den amerikanske alpinisten Lindsey Vonn vil trolig være tilbake i verdenscupen i januar etter kneskaden hun pådro seg for cirka én måned siden. Vonn kjørte ut på trening 19. november og fikk blant annet strukket et leddbånd.

  Lindsey Vonn
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Klare for Tour de Ski

  Martin Løwstrøm Nyenget og Anna Svendsen sikret seg friplass i Tour de Ski i helgen. Sammenlagtlederne etter åpningsrennene i Skandinavisk Cup er sikret Tour-billett, og de to sanket flest poeng. Den norske troppen offentliggjøres mot slutten av uka.

  Verdenscuprenn i Ruka
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Sandbech vant slopestyle i USA

  Snowboardkjører Ståle Sandbech vant slopestylefinalen i det store stevnet i Breckenridge i Colorado søndag. Mons Røisland ble nummer tre. Amerikanske Chris Corning endte på plassen foran. Silje Norendal ble nummer seks i kvinnenes slopestyle.

  VINTER-OS 2018 SNOWBOARD
  Foto: Andreas Hillergren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn