NRK Meny
Normal

Heiberg: - Nå har Oslo en stor sjanse til å få OL

IOC-medlem Gerhard Heiberg jubler uhemmet for Oslos OL-ja, og mener byen nå har en stor sjanse til å sikre seg vinter-OL 2022. Nå skal han drive lobbyvirksomhet.

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg jubler over Oslos OL-ja, og mener Oslo nå har en meget god sjanse til å få OL i 2022

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg er strålende begeistret. Dette er festlig. Det så stygt ut i lang tid, men de frivillige – ikke minst fra idretten – har gjort en fantastisk jobb med å få snudd det, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK. Han var overbegeistret da han fikk vite resultatet i dag tidlig.

Han jubler over at folkeavstemningen i Oslo mandag ga ja-flertall til en søknad om OL i 2022 med 53 mot 43 prosent. Nå skal saken videre til Stortinget .

– Jeg gleder meg til arbeidet videre, der det også dreier seg om å jobbe internasjonalt og ikke minst å påvirke IOC-medlemmene, sier Heiberg.

– Positiv betydning for Norge

Han er akkurat nå i Buenos Aires der IOC har sin 125. sesjon, og seinere i dag skal velge ny president etter Jacques Rogge, som gir seg etter 12 år.

– Hvilken betydning har dette ja-resultatet for IOC?

– Det har en veldig positiv betydning. Tokyo fikk lekene i 2020, og da har vi flere store evenement i det fjerne Østen, sier Heiberg, og tenker også på vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

– Og vi vet at USA ikke kommer til å søke OL i 2022. Dermed går det nok mot Europa, og der står Oslo veldig sterkt som søkerby, sier Heiberg.

– Alle husker Lillehammer

– Hvorfor det?

– Alle i IOC kjenner Lillehammer og de fleste kjenner til ski-VM 2011. Derfor vet alle i IOC at om man velger Oslo, får man et godt arrangement med veldig entusiasme. Det ville passe IOC enormt bra, sier IOCs visepresident.

I går ble det også klart at Norge sannsynligvis får en borgerlig regjering. Men Heiberg vil ikke ha noen sterk mening om hva dette har å si.

– Jeg håper og tror at det ikke har noe å si, men vi får vente og se. Noen spekulasjoner her vil jeg ikke begi meg ut på.

– Hva med at Fremskrittspartiet har sagt at de vil gå imot?

– Da gjelder det å overbevise dem om at de budsjettene vi har lagt fram, kommer til å holde, at entusiasmen er stor og at dette er så viktig for Norge i en større sammenheng, slik at vi kan få et flertall i Stortinget.

– Vil drive lobbyvirksomhet

Heiberg vil selv hjelpe til i dette arbeidet.

– Siden jeg er IOCs mann i Norge, vil jeg ha som utgangspunkt hvorfor dette er bra for Norge i en større sammenheng, og hvorfor dette også er bra for IOC og idrettsverden.

– Her må man drive litt lobbyvirksomhet som jeg også gjorde i forbindelse med Lillehammer-OL, sier Heiberg.

Han innrømmer at han var litt i tvil om Oslo skulle si ja.

– For noen uker siden trodde jeg det kom til å bli et lett løp mot et ja. Men så opplevde vi plutselig at det ikke var flertall, men en nei-stemning blant folket. Dette inspirerte mange til å kaste seg rundt for å få det til. Dette blir et OL for dagens ungdom. Vi må tenke på dem og ikke så mye på oss eldre, sier Gerhard Heiberg.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live