- Ikke avgjort: Tror OL-avstemningen utløser nytt politisk spill
Idrettspresident Børre Rognlien kan juble for et ja-flertall i Oslo.
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpixDet viser de ferske tallene publisert på Oslo kommunes nettsider. 172.837 stemte for, mens 140.982 stemte imot. 9519 stemte blankt.
Det gir et ja-flertall på 53,5 prosent ja-stemmer, mens 43,6 stemte nei.
De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.
– Det er en formidal ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.
Resultatet fra OL-avstemningen ble nemlig utsatt gang på gang mandag kveld. Etter at idrettstoppene først jublet for gode forhåndstall, måtte valgresultatet settes på vent til tirsdag morgen.
Forhåndsstemmene viste riktig nok at nei-siden hadde et ørlite forsprang på 1000 stemmer, men idrettstoppene var selvsikre på at kampanjeinnspurten hadde snudd OL-vinden.
– Viktige steg
Blant dem var idrettspresident Børre Rognlien.
– Det er et fantastisk hyggelig resultat. Det er all grunn til å takke byens ungdom, idrettslagene og alle som har stått på dag og natt, sier Rognlien til NRK.no tirsdag morgen.
– Nå har vi tatt tre viktige steg, fra idretten til bystyret til folkeavstemningen, fortsetter han.
– Men det er fortsatt lang vei igjen?
Rødt-leder Bjørnar Moxnes var skeptisk på nei-sidens vegne mandag kveld.
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix– Nå vil regjeringen og Stortinget få saken til behandling, og det hadde vært synd hvis de ikke fikk den muligheten, svarer Rognlien.
– Er det ferske stortingsvalget positivt eller negativt for dere?
– Jeg regner med at et hvert storting vil merke seg disse tallene. Folkeavstemningen er viktig her.
– Er 55,1 prosents oppslutning nok?
– Det er ingen som har antydet at mer enn halvparten var nødvendig, sier Rognlien.
Inge Andersen er overbevist om at valgresultatet vil påvirke politikerne.
– Dette er en rådgivende folkeavstemning, men det har vært god valgdeltakelse, og det er en klar forskjell. Det burde være en grei sak nå, sier Andersen.
– Voldsom kampanje
OL-meningsmålingene viser at Oslo-innbyggerne snudde brått i synet på å arrangere vinterlekene i hovedstaden (se faktaboks). Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er blant de mest profilerte OL-motstanderne, fikk en tidlig anelse om at slaget var tapt.
- Les også: Derfor ble det folkeavstemning
Moxnes tror den massive mobiliseringen fra ja-siden har vært utslagsgivende.
– Det har vært en voldsom kampanje fra ja-siden de to siste ukene. Ja-siden har hatt Norges Idrettsforbund, kjendiser og PR-byråer i ryggen. Det har vært et massivt kjør, og jeg blir overrasket hvis ikke det har hatt effekt, sa Moxnes til NRK.no mandag kveld.
Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen. Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.
Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.
Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen. I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.
VIDEO: Stor jubel for OL-flertall.