Hopp til innhold

Oslo-flertall for OL: – En formidabel seier

OL-vinden snudde i tide for idretten: Oslo har gitt sin støtte til lekene med over 30.000 stemmer.

OSLOOL

Her er hotelleier Petter Stordalen (t.v.), idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen (nr. to f.h.) og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien kan juble for et ja-flertall i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det viser de ferske tallene publisert på Oslo kommunes nettsider. 172.837 stemte for, mens 140.982 stemte imot. 9519 stemte blankt.

Det gir et ja-flertall på 53,5 prosent ja-stemmer, mens 43,6 stemte nei.

De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.

– Det er en formidal ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.

Resultatet fra OL-avstemningen ble nemlig utsatt ganggang mandag kveld. Etter at idrettstoppene først jublet for gode forhåndstall, måtte valgresultatet settes på vent til tirsdag morgen.

Forhåndsstemmene viste riktig nok at nei-siden hadde et ørlite forsprang på 1000 stemmer, men idrettstoppene var selvsikre på at kampanjeinnspurten hadde snudd OL-vinden.

– Viktige steg

Blant dem var idrettspresident Børre Rognlien.

– Det er et fantastisk hyggelig resultat. Det er all grunn til å takke byens ungdom, idrettslagene og alle som har stått på dag og natt, sier Rognlien til NRK.no tirsdag morgen.

– Nå har vi tatt tre viktige steg, fra idretten til bystyret til folkeavstemningen, fortsetter han.

– Men det er fortsatt lang vei igjen?

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var skeptisk på nei-sidens vegne mandag kveld.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nå vil regjeringen og Stortinget få saken til behandling, og det hadde vært synd hvis de ikke fikk den muligheten, svarer Rognlien.

– Er det ferske stortingsvalget positivt eller negativt for dere?

– Jeg regner med at et hvert storting vil merke seg disse tallene. Folkeavstemningen er viktig her.

– Er 55,1 prosents oppslutning nok?

– Det er ingen som har antydet at mer enn halvparten var nødvendig, sier Rognlien.

Inge Andersen er overbevist om at valgresultatet vil påvirke politikerne.

– Dette er en rådgivende folkeavstemning, men det har vært god valgdeltakelse, og det er en klar forskjell. Det burde være en grei sak nå, sier Andersen.

– Voldsom kampanje

OL-meningsmålingene viser at Oslo-innbyggerne snudde brått i synet på å arrangere vinterlekene i hovedstaden (se faktaboks). Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er blant de mest profilerte OL-motstanderne, fikk en tidlig anelse om at slaget var tapt.

Moxnes tror den massive mobiliseringen fra ja-siden har vært utslagsgivende.

– Det har vært en voldsom kampanje fra ja-siden de to siste ukene. Ja-siden har hatt Norges Idrettsforbund, kjendiser og PR-byråer i ryggen. Det har vært et massivt kjør, og jeg blir overrasket hvis ikke det har hatt effekt, sa Moxnes til NRK.no mandag kveld.

Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen. Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.

Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen. I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.

Inge Andersen og resten av støttespillerne for et OL i Oslo i 2022 kunne juble både når forhåndsstemmene var talt og når alle stemmene var registrert.

VIDEO: Stor jubel for OL-flertall.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal