Hopp til innhold

Oslo-flertall for OL: – En formidabel seier

OL-vinden snudde i tide for idretten: Oslo har gitt sin støtte til lekene med over 30.000 stemmer.

OSLOOL

Her er hotelleier Petter Stordalen (t.v.), idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen (nr. to f.h.) og konstituert toppidrettssjef Tore Øvrebø under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien kan juble for et ja-flertall i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Det viser de ferske tallene publisert på Oslo kommunes nettsider. 172.837 stemte for, mens 140.982 stemte imot. 9519 stemte blankt.

Det gir et ja-flertall på 53,5 prosent ja-stemmer, mens 43,6 stemte nei.

De endelige resultatene vil legges frem for valgstyret 11. september for godkjenning.

– Det er en formidal ja-seier. Nå er jeg veldig glad. Det var absolutt verdt å vente på, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.no.

Resultatet fra OL-avstemningen ble nemlig utsatt ganggang mandag kveld. Etter at idrettstoppene først jublet for gode forhåndstall, måtte valgresultatet settes på vent til tirsdag morgen.

Forhåndsstemmene viste riktig nok at nei-siden hadde et ørlite forsprang på 1000 stemmer, men idrettstoppene var selvsikre på at kampanjeinnspurten hadde snudd OL-vinden.

– Viktige steg

Blant dem var idrettspresident Børre Rognlien.

– Det er et fantastisk hyggelig resultat. Det er all grunn til å takke byens ungdom, idrettslagene og alle som har stått på dag og natt, sier Rognlien til NRK.no tirsdag morgen.

– Nå har vi tatt tre viktige steg, fra idretten til bystyret til folkeavstemningen, fortsetter han.

– Men det er fortsatt lang vei igjen?

Moxnes

Rødt-leder Bjørnar Moxnes var skeptisk på nei-sidens vegne mandag kveld.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Nå vil regjeringen og Stortinget få saken til behandling, og det hadde vært synd hvis de ikke fikk den muligheten, svarer Rognlien.

– Er det ferske stortingsvalget positivt eller negativt for dere?

– Jeg regner med at et hvert storting vil merke seg disse tallene. Folkeavstemningen er viktig her.

– Er 55,1 prosents oppslutning nok?

– Det er ingen som har antydet at mer enn halvparten var nødvendig, sier Rognlien.

Inge Andersen er overbevist om at valgresultatet vil påvirke politikerne.

– Dette er en rådgivende folkeavstemning, men det har vært god valgdeltakelse, og det er en klar forskjell. Det burde være en grei sak nå, sier Andersen.

– Voldsom kampanje

OL-meningsmålingene viser at Oslo-innbyggerne snudde brått i synet på å arrangere vinterlekene i hovedstaden (se faktaboks). Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som er blant de mest profilerte OL-motstanderne, fikk en tidlig anelse om at slaget var tapt.

Moxnes tror den massive mobiliseringen fra ja-siden har vært utslagsgivende.

– Det har vært en voldsom kampanje fra ja-siden de to siste ukene. Ja-siden har hatt Norges Idrettsforbund, kjendiser og PR-byråer i ryggen. Det har vært et massivt kjør, og jeg blir overrasket hvis ikke det har hatt effekt, sa Moxnes til NRK.no mandag kveld.

Folkeavstemningen om OL i Oslo i 2022 er rådgivende. Alle som er bosatt i Oslo, og har stemmerett, har kunnet delta i avstemningen. Flere har vært kritiske til at kun osloinnbyggere får si sin mening, siden det er staten og skattebetalerne som eventuelt må betale den største regningen.

Oslo kommune har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner.

Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen. I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.

Inge Andersen og resten av støttespillerne for et OL i Oslo i 2022 kunne juble både når forhåndsstemmene var talt og når alle stemmene var registrert.

VIDEO: Stor jubel for OL-flertall.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste