Leverte under press: – Èn av tingene vi har etterlyst

Hode. Venstre fot. Høyre fot. Ada Hegerberg (28) vartet opp med hat trick i skjebnekampen hjemme mot Portugal.

– Jeg føler vi fortjener dette etter mange runder med tøffe resultater. Vi var klar over viktigheten av denne kampen, så en seier gjør veldig godt for hele gjengen, sier Ada Hegerberg til NRK.

28-åringen var svært delaktig med hat trick hjemme mot Portugal da Norge måtte unngå tap for å å unngå direkte nedrykk fra nivå A i nasjonsligaen.

– Det er godt å se et norsk kvinnelandslag som leverer når presset er som størst. Det er en av tingene vi har etterlyst. Dette er et effektivt norsk lag kan vi gjerne bli glad i, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Vi fikk en påminnelse av mange om at dette var en kamp vi måtte vinne. Når vi får denne responsen, så blir jeg veldig stolt som trener, sier midlertidig landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, til NRK.

Norge sto uten seier på de siste fem kampene før fredagens skjebnekamp, men med en etterlengtet seier festet landslaget grepet om den viktige tredjeplassen i gruppe 2.

Landslagssjefen trekker spesielt frem og roser hvordan superstjernen Hegerberg tok grep før kampstart.

– Ada er en stødig person som omfavnet presset og viste de andre hvordan presset skal håndteres, sier Smerud.

– Hun fokuserer på det hun kan gjøre noe med. Hun var tydelig og klar på viktige ting i spillet. Så dette var en veldig god tilbakekomst på landslaget for Ada, utdyper han.

Norsk drømmestart

Hegerberg sørget for en norsk drømmestart da hun sendte Norge i ledelsen allerede etter tre minutter i kampens første angrep.

– Hun er tilbake, utbrøt NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp da Hegerberg scoret sitt første landslagsmål siden 4-2-tapet for Spania i april tidligere i år.

Ada Hegerberg scorer i landskampen i fotball for kvinner mellom Norge - Portugal på Ullevaal stadion

FEIRING: Ada Hegerberg tegnet seg på scoringslisten da Portugal gjestet Ullevaal fredag kveld.

For første gang siden sommerens skuffende VM-sluttspill var Lyon-stjernen tilbake på landslaget.

28-åringen, som har slitt med en belastningsskade de siste månedene, løp seg fri i gjestenes sekstenmeter og kunne juble for sitt 44. landslagsmål da hun umarkert styrte inn innlegget fra venstreback Marit Bratberg Lund.

– Det er spisskvalitetene som slår seg sammen. Venstrefoten til Bratberg Lund og den ekstreme spisskompetansen til Ada i feltet, sa NRK-ekspert Torp.

Kun fem minutter senere doblet Hegerberg ledelsen etter åtte magiske åpningsminutter.

Dommer Ivana Martinčić pekte på straffemerket da en klønete Carole Costa handset i eget straffefelt og Hegerberg scoret sitt andre da hun plasserte straffesparket utagbart nede ved høyre stolperot.

Ada Hegerberg VM 2023

Portugal dominerte banespillet på et iskaldt Ullevaal, men slet med å spille seg til de største mulighetene mot en veletablert norsk forsvar.

– Det har vært en solid norsk omgang. Norge har sluppet til lite defensivt og offensivt ønsker vi kanskje mer, men Norge har vært effektive, oppsummerte Torp etter første omgang.

– Ypperste verdensklasse

Og fem minutter sidebytte fortsatte effektive Norge å herje.

Fra kloss hold reddet Portugal-keeper Ines Pereira skuddet til Brighton-angriper Elisabeth Terland, men måtte gi retur og Hegerberg spaserte enkelt inn 3-0.

Ada Hegerberg

HAT TRICK: Ada Hegerberg scoret hat trick i fredagens oppgjør mot Portugal.

– For et comeback etter skadeavbrekk. Hun er en stjernespiss i ypperste verdensklasse. Hun har en helt egen evne til å plassere seg, utbrøt NRK-kommentator Olav Traaen.

Dermed fullførte hun sitt første hat trick for det norske landslaget siden 5-1-seieren i april i fjor. Siden den gang hadde hun kun scoret to mål på 11 landskamper.

– Det er ikke så ofte man får muligheten til å score hat trick for Norge. Det å være god for Norge betyr veldig mye for meg, fortsetter 28-åringen.

Det var Hegerberg sitt første hat trick for det norske landslaget siden 5-1-seieren mot Kosovo i april i fjor. Siden den gang hadde hun kun scoret to mål på 11 landskamper.

Så langt denne sesongen har Norge kun vunnet privatlandskampen mot Uruguay i februar og landskampen mot Filippinene i VM-sluttspillet i sommer, men fredag hadde landslaget få problemer med å sikre sesongens tredje seier.

Alene med Portugal-keeper Pereira var Frida Maanum svært nær å sette 4-0, men Pereira vartet opp med en mesterlig redning.

Pereira kunne derimot ikke forhindre 4-0 på overtid da Sophie Roman Haug steg til værs og styrte inn kampens siste mål.

Det norske landslaget styrer mot det dårligste landslagsåret siden 1981, men med tre svært viktige poeng mot Portugal klatrer Norge fordi Portugal i gruppen og står med fem poeng etter fem kamper.

Dersom Østerrike taper mot gruppeleder Frankrike senere fredag kveld kan Norge sikre andreplassen i gruppen med seier borte mot Østerrike på tirsdag.

– Det blir en ny viktig kamp. Det er det jeg liker med nasjonsligaen og det er slik det bør være i fotballen. Vi spiller flest mulig avgjørende kamper, sier Smerud.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)