Hopp til innhold

Leverte under press: – Èn av tingene vi har etterlyst

Hode. Venstre fot. Høyre fot. Ada Hegerberg (28) vartet opp med hat trick i skjebnekampen hjemme mot Portugal.

– Jeg føler vi fortjener dette etter mange runder med tøffe resultater. Vi var klar over viktigheten av denne kampen, så en seier gjør veldig godt for hele gjengen, sier Ada Hegerberg til NRK.

28-åringen var svært delaktig med hat trick hjemme mot Portugal da Norge måtte unngå tap for å å unngå direkte nedrykk fra nivå A i nasjonsligaen.

– Det er godt å se et norsk kvinnelandslag som leverer når presset er som størst. Det er en av tingene vi har etterlyst. Dette er et effektivt norsk lag kan vi gjerne bli glad i, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Vi fikk en påminnelse av mange om at dette var en kamp vi måtte vinne. Når vi får denne responsen, så blir jeg veldig stolt som trener, sier midlertidig landslagssjef, Leif Gunnar Smerud, til NRK.

Norge sto uten seier på de siste fem kampene før fredagens skjebnekamp, men med en etterlengtet seier festet landslaget grepet om den viktige tredjeplassen i gruppe 2.

Landslagssjefen trekker spesielt frem og roser hvordan superstjernen Hegerberg tok grep før kampstart.

– Ada er en stødig person som omfavnet presset og viste de andre hvordan presset skal håndteres, sier Smerud.

– Hun fokuserer på det hun kan gjøre noe med. Hun var tydelig og klar på viktige ting i spillet. Så dette var en veldig god tilbakekomst på landslaget for Ada, utdyper han.

Norsk drømmestart

Hegerberg sørget for en norsk drømmestart da hun sendte Norge i ledelsen allerede etter tre minutter i kampens første angrep.

– Hun er tilbake, utbrøt NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp da Hegerberg scoret sitt første landslagsmål siden 4-2-tapet for Spania i april tidligere i år.

Ada Hegerberg scorer i landskampen i fotball for kvinner mellom Norge - Portugal på Ullevaal stadion

FEIRING: Ada Hegerberg tegnet seg på scoringslisten da Portugal gjestet Ullevaal fredag kveld.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

For første gang siden sommerens skuffende VM-sluttspill var Lyon-stjernen tilbake på landslaget.

28-åringen, som har slitt med en belastningsskade de siste månedene, løp seg fri i gjestenes sekstenmeter og kunne juble for sitt 44. landslagsmål da hun umarkert styrte inn innlegget fra venstreback Marit Bratberg Lund.

– Det er spisskvalitetene som slår seg sammen. Venstrefoten til Bratberg Lund og den ekstreme spisskompetansen til Ada i feltet, sa NRK-ekspert Torp.

Kun fem minutter senere doblet Hegerberg ledelsen etter åtte magiske åpningsminutter.

Dommer Ivana Martinčić pekte på straffemerket da en klønete Carole Costa handset i eget straffefelt og Hegerberg scoret sitt andre da hun plasserte straffesparket utagbart nede ved høyre stolperot.

Les også Ristar på hovudet etter historisk skrekkår: – Frykteleg og oppsiktsvekkande

Ada Hegerberg VM 2023

Portugal dominerte banespillet på et iskaldt Ullevaal, men slet med å spille seg til de største mulighetene mot en veletablert norsk forsvar.

– Det har vært en solid norsk omgang. Norge har sluppet til lite defensivt og offensivt ønsker vi kanskje mer, men Norge har vært effektive, oppsummerte Torp etter første omgang.

– Ypperste verdensklasse

Og fem minutter sidebytte fortsatte effektive Norge å herje.

Fra kloss hold reddet Portugal-keeper Ines Pereira skuddet til Brighton-angriper Elisabeth Terland, men måtte gi retur og Hegerberg spaserte enkelt inn 3-0.

Ada Hegerberg

HAT TRICK: Ada Hegerberg scoret hat trick i fredagens oppgjør mot Portugal.

Foto: NTB

– For et comeback etter skadeavbrekk. Hun er en stjernespiss i ypperste verdensklasse. Hun har en helt egen evne til å plassere seg, utbrøt NRK-kommentator Olav Traaen.

Dermed fullførte hun sitt første hat trick for det norske landslaget siden 5-1-seieren i april i fjor. Siden den gang hadde hun kun scoret to mål på 11 landskamper.

– Det er ikke så ofte man får muligheten til å score hat trick for Norge. Det å være god for Norge betyr veldig mye for meg, fortsetter 28-åringen.

Det var Hegerberg sitt første hat trick for det norske landslaget siden 5-1-seieren mot Kosovo i april i fjor. Siden den gang hadde hun kun scoret to mål på 11 landskamper.

Så langt denne sesongen har Norge kun vunnet privatlandskampen mot Uruguay i februar og landskampen mot Filippinene i VM-sluttspillet i sommer, men fredag hadde landslaget få problemer med å sikre sesongens tredje seier.

Alene med Portugal-keeper Pereira var Frida Maanum svært nær å sette 4-0, men Pereira vartet opp med en mesterlig redning.

Pereira kunne derimot ikke forhindre 4-0 på overtid da Sophie Roman Haug steg til værs og styrte inn kampens siste mål.

Det norske landslaget styrer mot det dårligste landslagsåret siden 1981, men med tre svært viktige poeng mot Portugal klatrer Norge fordi Portugal i gruppen og står med fem poeng etter fem kamper.

Dersom Østerrike taper mot gruppeleder Frankrike senere fredag kveld kan Norge sikre andreplassen i gruppen med seier borte mot Østerrike på tirsdag.

– Det blir en ny viktig kamp. Det er det jeg liker med nasjonsligaen og det er slik det bør være i fotballen. Vi spiller flest mulig avgjørende kamper, sier Smerud.

Siste nytt

 • Henrik Kristoffersen på slalåmpallen i Aspen

  Henrik Kristoffersen kjørte ned til 3.-plass i søndagens slalåmrenn i Aspen.

  Romerikingen inntok dermed verdenscuppallen for 86. gang i karrieren. 52 av dem har kommet i slalåm.

  Kristoffersen endte 1,17 sekunder bak vinneren Loïc Meillard. Han var også nummer tre etter første omgang og hadde 1,07 sekunder opp til Clément Noël.

  I pallkampen var også Alexander Steen Olsen en aktør. Kjelsås-gutten lå rett bak Kristoffersen med fire hundredeler før finalen, men passiv kjøring i andreomgangen tok ham ned ni hakk på resultatlista.

  Timon Haugan kjørte seg opp fra 18.- til 6.-plass i snøværet i Colorado, mens Sebastian Foss-Solevåg ble nummer 20.

  Atle Lie McGrath, Halvor Hilde Gunnleiksrud og Theodor Brækken kjørte alle ut i første omgang.

  Den skjebnen var det mange som led. Hele 26 alpinister kom aldri til mål, og det bidro til å gi Foss-Solevåg en omgang til. (NTB)

  ofcwzkn9cc8
  Foto: AP
 • Nordås før VM-finalen: – Det blir et helsikes kaos

  Narve Gilje Nordås tror det blir et bikkjeslagsmål om medaljene på 1500 meter i VM innendørs i Glasgow.

  Søndag formiddag gikk NRK på Narve Gilje Nordås og Gjert Ingebrigtsen langs elven Clyde, der de gjorde siste finpuss før kveldens VM-finale på 1500 meter.

  – Det blir jo et helsikes kaos, sier Nordås, som er den best rangerte løperen på 1500 meter i VM-finalen, til NRK.

  Opprinnelig skulle det være tolv løpere i finalen. I tillegg fikk to øvrige utøvere plass i finalen etter fall i forsøket. Totalt dermed 14 løpere.

  Til sammenligning var det bare syv løpere i forsøksheatet til Nordås.

  – Selv til å være utendørs så er det forbanna mye folk, så når du skal fordele det på en innendørsbane, så tror jeg det blir folk som faller. Jeg må bare satse på at jeg ikke blir en av dem. Hvis jeg holder meg på beina, så tror jeg det kan bli bra.

  NRKs friidrettsekspert håper det blir satt fart fra start.

  – Det er litt for mange til at det er helt bra, men vi får tro at det går bra og at noen tar ansvar for å springe raskt fra start, sier Vebjørn Rodal.

  Finalen ser du 22.30 på NRK1 og i NRK TV.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB
 • Rooth bryter syvkampen før siste øvelse

  Markus Rooth står over den avsluttende 1000-meteren i syvkamp i VM innendørs i friidrett.

  Det bekrefter sportssjef Erlend Slokvik til NRK.

  Rooth lå an til å kjempe om en 5.-plass i VM, men vil ikke ta noen risiko. Han fikk en kjenning i låret etter stavsprangkonkurransen på formiddagen.

  Det var etter Rooths siste forsøk på 5,20 at han tok seg til låret like etter landingen.

  Sander Skotheim ligger på tredjeplass og kan kjempe om gull. Den avsluttende 1000-meteren starter 21.45.

  Friidretts-VM 2023: Dag 7
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal