NRK Meny
Normal

Stephen Hawking har fasiten for engelsk VM-suksess

Professoren avslører sin vinnende formel for hvordan England kan vinne VM i fotball. Se listen over faktorer som spiller inn, og hvordan England skal unngå enda en straffe-nedtur.

 Stephen Hawking

Professor Stephen Hawking har regnet funnet formelen for at England skal få VM-suksess. Forholdene ligger ikke helt til rette for landslaget i det kommende VM i Brasil.

Foto: TIM ANDERSON / Afp

Hodgson

Sannsynligheten for at den engleske landslagssjefen Roy Hodgson klør seg i hodet når han blir presentert for Hawkings formel er nok høy.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Se videoen der Stephen Hawking forklarer utregningene lenger ned i saken!

– Sammenlignet med fotball er kvantefysikk relativt rett frem, sier professor Stephen Hawking og dermed setter han premissene for sin utregning av hvordan England kan vinne VM i fotball.

Vanligvis foreleser Hawking om sorte hull og kvantefysikk, men nå begir han seg ut på ukjent mark. Sammen med Paddy Power har professor Hawking gått gjennom Englands VM-prestasjoner siden de vant VM på hjemmebane i 1966.

Han har forsøkt å finne nøkkelfaktorer og variabler som skiller vinnerne fra taperne. Funnene har han satt sammen til en formel som minner mer om beregning av teoretisk fysikk enn 4-4-2 og kontringer.

Men han har også satt sammen en liste for å finne ut idealforholdene for at England igjen skal løfte pokalen som viser at de er verdens beste landslag.

Hawkings idealtilstand i fotball

Professorens forutsetninger virker kanskje ikke ideelle sett med engelske øyne for det kommende VM i Brasil.

Mildt klima

En fem graders økning i temperatur er forventet å redusere Englands sjanser til å vinne med 59%. Dette har imidlertid det engelske landslaget tatt høyde for og har trent med flere lag med klær for å svette mest mulig i oppladningen til VM.

Professor Stephen Hawkings formel

Her er formelen Hawking mener optimaliserer sjansene for engelsk VM-suksess.

Foto: TIM ANDERSON / Afp

Lav høyde

England har dobbelt så stor sannsynlighet for å vinne kamper når de spiller under 500 meter over havoverflaten.

Vær nær hjemmet

Når England reiser korte distanser er det 22% høyere sannsynlighet for å vinne. Lang reise, jet lag og kulturelle forskjeller tærer på en spillergruppe, ifølge Independent.

Draktfarge

Den røde fargen på bortedrakten til England gir dem en 20% høyere sannsynlighet for suksess.

Engelske landslaget

Den røde fargen på bortedrakten til England gir dem en 20% høyere sannsynlighet for suksess, ifølge Hawking.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Tidspunkt for avspark

Engelskmenn er vanedyr og sannsynligheten for seier øker med en tredel hvis avspark er kl 15 lokal tid. Dette er samme tid som hoveddelen av Premier League-kampene går av stabelen.

Formasjon

England har en seiersprosent på 58% når de spiller 4-3-3 mot 48% når de spiller 4-4-2. Så gjenstår det å se om Hodgson hører på Hawking når det drar seg til i Brasil.

Europeisk dommer

Dommere som kommer fra Europa har gitt England en seiersprosent på 63%, sammenlignet med 38% når dommerne kommer fra utenfor Europa.

Se hvordan England kan overkomme straffekomplekset sitt under videoen!

Hvordan ta den perfekte straffen?

Stephen Hawking tok også for seg hvordan England kan unngå enda en straffenedtur i mesterskap. Hele seks ganger har det engelske landslaget røket ut på straffer i VM eller EM i fotball.

En liten overraskelse var det dermed da Englands U-17 landslag vant EM på straffer for en uke siden.

Stephen Hawking ramser opp følgende faktorer for å ta den perfekte straffen:

Vær spiss

Angrepsspillere finner nettmaskene på 81%, mens midtbanespillere scorer på «bare» 67% og forsvarsspillere scorer på 65%.

Vær blond

Lyshårede spillere scorer på 84% av straffesparkene sine. De med mørkere hår eller de uten hår har en scoringsprosent på henholdsvis 69% og 71%, ifølge professoren.

Ta et skikkelig tilløp

Spillere som tar et lettere nonchalant tilløp mot ballen på tre steg eller færre scorer på bare 58% av straffene.

Bruk bredsiden

Ved å plassere ballen med innsiden av foten så har man 10% større sannsynlighet for å score enn ved å strekke vrista og gå for kraft.

Sikt på hjørnet

«Krysset er alltid ledig» er et klassisk begrep som også holder vann i virkeligheten. 84% av ballene som går mot et av de øverste hjørnene finner veien forbi keeperne. Det er den høyeste prosentandelen av alle plasseringer i fotballmålet.

Og for keeperne?

De har 18% større sannsynlighet for å redde hvis de hopper litt fra side til side før straffen tas.

England taper på straffer

Stephen Hawking har oppskriften for at England skal unngå slike scener igjen. her har landslaget akkurat tapt på straffer i VM-kvartfinalen i 2006.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting