Hopp til innhold

Engelsk landslag vant mesterskap – på straffer

Det engelske U-17-landslaget i fotball vant EM etter å ha slått Nederland på straffer. Det er en sjelden hendelse i engelsk fotballhistorie.

Jonjoe Kenny

Jonjoe Kenny fikk gleden av å sette inn den avgjørende straffen for England.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Yanick van Osch

Yanick van Osch måtte se fire baller i nettet bak seg i straffesparkkonkurransen.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

England og straffesparkkonkurranser er sjelden en suksess, men i onsdagens EM-finale viste ungguttene fra balløya at den nye generasjonen spillere ikke lar seg skremme av en trøblete historie.

Les om alle tapene nederst i saken!

Nederland ble slått i EM-finalen på Malta, og dermed vant de trofeet for andre gang. De slo også Spania 2-1 i finalen i 2010.

Chelsea sitt talent Dominik Solanke sendte England i ledelsen, mens Jari Schuurman gjorde at de var like langt ved full tid. Og straffer ventet. Der vant England klart med sifrene 4-1.

Seks forsøk – seks tap

Det engelske landslaget har lenge vært kjent for å ikke trives når det skal avgjøres på straffer. Hele seks ganger har landets beste spillere blitt felt i nervepirrende konkurranser.

VM 1990

I semifinalen i VM i 1990 røk England ut på straffer mot Vest-Tyskland. Stuart Pearce og Chris Waddle ble syndebukkene da Bodo Illgner voktet det tyske buret.

EM 1996

Det startet så godt for England i mesterskapet på hjemmebane. «Football's coming home» lød sangen og Spania ble slått, på straffer, i kvartfinalen. Stuart Pearce fikk en slags oppresning fra 1990-fadesen, og David Seaman ble keeperhelten.

Men igjen skulle et tysk lag hindre engelsk suksess. Det ble ny straffesparkkonkurranse i semifinalen, og Gareth Southgate misset den avgjørende straffen, da Andreas Möller gjorde sin del av jobben.

VM 1998

Kvartfinalen i Frankrike i 1998 ga en av de mer underholdene kampene i historien. David Beckhams røde kort etter hælsparket på Diego Simeone og Michael Owens solo-raid huskes av mange i kampen som endte 2-2.

Straffer måtte til for å skille lagene, og det var David Batty som ble den som bommet den avgørende straffen og dermed syndebukk sammen med Paul Ince. Tapet var et faktum.

David Batty misser straffe

David Batty misser straffe

Foto: GERARD CERLES / AFP

EM 2004

Igjen var det 2-2 etter full tid. Og igjen ventet straffesparkkonkurranse for England, denne gangen mot Portugal. David Beckham skled og smalt ballen himmelhøyt over, mens Ricardo ble helten for Portugal. Først reddet han Darius Vassels straffe uten hansker, før han selv tok den avgjørende straffen og satte den bak David Seamen.

Ricardo og Darius Vassell

Ricardo og Darius Vassell i EM 2004. Førstnevnte helten, helt uten hansker.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

VM 2006

Historien skulle gjenta seg. I VM i Tyskland møttes igjen England og Portugal i kvartfinalen, Denne gangen endte det 0-0, og Frank Lampard, Steven Gerrard og Jamie Carragher bommet alle på straffene sine. Cristiano Ronaldo kunne sette inn den avgjørende straffen for Portugal.

EM 2012

Italia og England møttes i kvartfinalen. To ganger Ashley, nemlig Youg og Cole, bommet på sine straffer og med målene til Andrea Pirlo og Antonia Nocerino kunne aldri England hente igjen forspranget. Dermed røk England ut på en måte som ikke er ukjent for laget fra fotballøya.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal