Hopp til innhold

Haugesund-spiss Ibrahima Wadji tatt i doping: – Overraskende, skuffende og surrealistisk

HAUGESUND/OSLO (NRK): Haugesund-spiss Ibrahima Wadji har testet positivt på morfin.

Eliteserien fotball 2019: Lillestrøm-Haugesund. 1-0

TATT I DOPING: Ibrahima Wadji.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det skriver Haugesund i en pressemelding som de også har publisert på sine hjemmesider.

I pressemeldingen skriver klubben at Wadji testet positivt på morfin da Antidoping Norge gjennomførte en dopingkontroll i forbindelse med Haugesunds seriekamp hjemme mot Kristiansund 19. mai.

– Wadji er selvsagt dypt fortvilet, og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon, sier advokat Trond Jarle Bachmann, som representerer Wadji, i pressemeldingen.

– Han forklarte seg for Antidoping Norge i går og vil samarbeide med Antidoping Norge i den videre etterforskningen, slik at saken kan bli avgjort så snart som mulig.

Ifølge advokaten tok Wadji medisin mot diaré i første halvdel av mai. Medisinen, som hans kone hadde kjøpt i deres felles hjemland Senegal, ble han torsdag kjent med inneholder det forbudet stoffet morfin, heter det i pressemeldingen.

– Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse, sier Bachmann.

Straff avhenger av skyldgrad

Leder av avdeling for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, sier til NRK at morfin er et særskilt stoff som kun er forbudt i konkurranse.

Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge

VIL IKKE SPEKULERE I STRAFF: Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dersom Wadji hadde testet positivt for morfin utenfor kamp, hadde ikke prøven blitt betegnet som positiv.

Hun sier det er umulig å spekulere i hvor lang en eventuell dom kan bli.

– Det avhenger av hvilken skyldgrad som er utvist, men det kan være alt fra null til fire år.

Informerte selv klubben

Leiv Helge Kaldheim, styreleder i Haugesund, bekrefter at Wadji selv gjorde klubben kjent med den positive dopingprøven.

– Det var veldig overraskende, skuffende og surrealistisk. Vi skal forsøke å ivareta gutten. Vi må ikke glemme at han er en ung gutt i et fremmed land, og han har lite familie rundt seg. Han har for så vidt et ekstremt lite nettverk utenom lagkamerater og oss andre i klubben, sier Kaldheim til NRK.

– Dette er en trist sak både for Wadji og for oss som klubb. Bruken av denne medisinen har ikke vært klarert med vårt medisinske støtteapparat. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig er det viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de blir godt ivaretatt i den situasjonen som har oppstått, sier Kaldheim i pressemeldingen.

Leiv Helge Kaldheim

STYRELEDER I HAUGESUND: Leiv Helge Kaldheim.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Den positive dopingprøven var årsaken til at klubben tok Wadji ut av troppen til cupkampen mot Bryne, som Haugesund vant 6-2.

– Vi er glade for at Wadji viser vilje til å ta ansvar for sine handlinger ved å erkjenne de faktiske forhold og umiddelbart godta en frivillig suspensjon til saken er avgjort, sier Kaldheim.

Haugesund-spissen har scoret fire mål på ti kamper i Eliteserien denne sesongen, som har resultert i interesse fra Rosenborg.

Siste nytt

 • Gullvinneren disket etter sykkelsti-drama i dansk mesterskap

  Johan Price-Pejtersen trodde han hadde tatt tempogullet under det danske mesterskapet i sykling. Så ble han diskvalifisert etter å ha tatt seg til mål via sykkelstier.

  Price-Pejtersen, som er lagkamerat med norske Torstein Træen i sykkellaget Bahrain-Victorious, passerte målstreken til bestetid i temporittet i Herning.

  Etter å ha jublet for gullet kom kontrameldingen. Juryen valgte å diske 25-åringen fordi han delvis hadde benyttet sykkelstier underveis i traseen.

  Dermed gikk det danske mesterskapet i stedet til langt mer profilerte og meritterte Mattias Skjelmose. Han sykler for stjernemannskapet Lidl-Trek.

  En annen av Danmarks fremste sykkelstjerner, Kasper Asgreen, ble flyttet opp fra bronse- til sølvplass etter diskvalifikasjonen av Price-Pejtersen.

  (NTB)

  ODOB78hZg0Q
  Foto: NTB
 • Nytt hackerangrep mot TV-sending under polsk EM-kamp

  Hackere forstyrret sendingen i Polen under landets kamp mot Østerrike i fotball-EM fredag. Det er andre gang det skjer under mesterskapet.

  Nyhetsbyrået Reuters viderebringer informasjonen om at polske fotballfans fikk seg en lite hyggelig overraskelse under fredagens kamp hos kringkasteren TVP.

  – Vi beklager for de tekniske problemene vi hadde under dagens kamp, heter det i en melding fra TVP.

  De første undersøkelsene har avdekket at hackerne brukte et såkalt DDoS-angrep, som betyr å overbelaste serverne slik at de svikter.

  Noe av det samme skjedde under åpningskampen mot Nederland. I etterkant av det oppgjøret gikk den polske viseministeren for digitalisering, Pawel Olszewski, ut i mediene og la skylden på Russland.

  – Det ble kjapt løst. Om ikke våre tjenester hadde fungert ordentlig, kunne det ha gått galt, sa han i intervjuet.

  Ifølge TVP ble angrepet mot Nederland-kampen gjennomført fra en IP-adresse i Polen. Det er ikke kjent hvor fredagens angrep kom fra.

  Seerne kan «trøste» seg med at kampen kanskje ikke var så mye å se. Polen tapte 1-3 for Østerrike. Dermed er de hvitkledde sist i puljen etter to kamper og trenger nærmest et mirakel for å gå videre.

  (NTB)

  nrxisShSNvY
  Foto: AP
 • Polen ble herjet med – trolig ute av EM

  Robert Lewandowski-comeback hjalp ikke for Polen, som tapte 1-3 mot Østerrike til slutt.

  Det betyr at det må et mirakel til for at polakkene skal ta seg videre til åttedelsfinalen i Tyskland.

  – Jeg tror Rangnick legger seg i kveld og er utrolig fornøyd med spillerne sine og hvordan de har opptrådd, sa TV 2s Yaw Ihle Amankwah om Østerrike og deres trener.

  Begge lag hadde en viktig kamp foran seg ettersom de tapte sine åpningskamper.

  Det var Østerrike som startet klart best og satte inn et voldsomt press fra start. Det skulle også betale seg i form av en scoring.

  Det var Gernot Trauner som stanget østerrikerne i ledelsen etter et hardt innlegg fra venstrekanten.

  Østerrike fortsatte å presse, men Polen var etter hvert mer og mer med i kampen. Etter halvtimen spilt dukket Krzystof Piatek opp på en retur og satte ballen enkelt i mål.

  Etter timen spilt fikk polakkene endelig se stjerna Robert Lewandowski på banen igjen, men det fikk ingen umiddelbar effekt.

  For kort tid etter banket Christoph Baumgartner ballen i nettet etter å ha gjort et sugende løp inn i boksen.

  Vondt skulle bli til verre for Polen. Marcel Sabitzer ble felt av keeper Wojciech Szczesny og Østerrike fikk tildelt et straffespark. Marko Arnautovic var sikker fra ellevemeteren og satte inn 3-1.

  Med det har Polen null poeng etter to kamper og de møter Frankrike i siste kamp i gruppespillet. Den må helst vinnes med flere mål om det skal være noe håp.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria

Sendeplan

Kl. Program Kanal