Hopp til innhold

Haugesund-spiss Ibrahima Wadji tatt i doping: – Overraskende, skuffende og surrealistisk

HAUGESUND/OSLO (NRK): Haugesund-spiss Ibrahima Wadji har testet positivt på morfin.

Eliteserien fotball 2019: Lillestrøm-Haugesund. 1-0

TATT I DOPING: Ibrahima Wadji.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det skriver Haugesund i en pressemelding som de også har publisert på sine hjemmesider.

I pressemeldingen skriver klubben at Wadji testet positivt på morfin da Antidoping Norge gjennomførte en dopingkontroll i forbindelse med Haugesunds seriekamp hjemme mot Kristiansund 19. mai.

– Wadji er selvsagt dypt fortvilet, og er lei seg for at han har satt klubben og seg selv i en fryktelig vanskelig situasjon, sier advokat Trond Jarle Bachmann, som representerer Wadji, i pressemeldingen.

– Han forklarte seg for Antidoping Norge i går og vil samarbeide med Antidoping Norge i den videre etterforskningen, slik at saken kan bli avgjort så snart som mulig.

Ifølge advokaten tok Wadji medisin mot diaré i første halvdel av mai. Medisinen, som hans kone hadde kjøpt i deres felles hjemland Senegal, ble han torsdag kjent med inneholder det forbudet stoffet morfin, heter det i pressemeldingen.

– Det er viktig for Wadji å understreke at medisinene han har tatt ikke har noen prestasjonsfremmende effekt og at han aldri har hatt noen intensjoner om å jukse, sier Bachmann.

Straff avhenger av skyldgrad

Leder av avdeling for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, sier til NRK at morfin er et særskilt stoff som kun er forbudt i konkurranse.

Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge

VIL IKKE SPEKULERE I STRAFF: Britha Røkenes, avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dersom Wadji hadde testet positivt for morfin utenfor kamp, hadde ikke prøven blitt betegnet som positiv.

Hun sier det er umulig å spekulere i hvor lang en eventuell dom kan bli.

– Det avhenger av hvilken skyldgrad som er utvist, men det kan være alt fra null til fire år.

Informerte selv klubben

Leiv Helge Kaldheim, styreleder i Haugesund, bekrefter at Wadji selv gjorde klubben kjent med den positive dopingprøven.

– Det var veldig overraskende, skuffende og surrealistisk. Vi skal forsøke å ivareta gutten. Vi må ikke glemme at han er en ung gutt i et fremmed land, og han har lite familie rundt seg. Han har for så vidt et ekstremt lite nettverk utenom lagkamerater og oss andre i klubben, sier Kaldheim til NRK.

– Dette er en trist sak både for Wadji og for oss som klubb. Bruken av denne medisinen har ikke vært klarert med vårt medisinske støtteapparat. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig er det viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de blir godt ivaretatt i den situasjonen som har oppstått, sier Kaldheim i pressemeldingen.

Leiv Helge Kaldheim

STYRELEDER I HAUGESUND: Leiv Helge Kaldheim.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Den positive dopingprøven var årsaken til at klubben tok Wadji ut av troppen til cupkampen mot Bryne, som Haugesund vant 6-2.

– Vi er glade for at Wadji viser vilje til å ta ansvar for sine handlinger ved å erkjenne de faktiske forhold og umiddelbart godta en frivillig suspensjon til saken er avgjort, sier Kaldheim.

Haugesund-spissen har scoret fire mål på ti kamper i Eliteserien denne sesongen, som har resultert i interesse fra Rosenborg.

Siste nytt

 • Solbakken vil ha mer mål fra Ødegaard

  Martin Ødegaard har scoret to mål på 47 landskamper. Både han og Ståle Solbakken vil se mer.

  – Det er uunngåelig. Det presset om å score mer mål på landslaget må han ha på seg. Han har et veldig bra skuddbein, sier Solbakken, som selv scoret ni landslagsmål på 58 landskamper.

  – Han har syv færre enn meg og det kler ham dårlig, sier Solbakken.

  Ødegaard selv er klar på at han ønsker å bli mer målfarlig i den norske landslagstrøyen. Denne sesongen har han vist fremgang foran mål med ti fulltreffere for Arsenal.

  – Jeg føler at jeg fortsatt kan bli bedre på å score mål, sier han, og legger til at det er mange deler av spillet han kan ta store steg på.

  På spørsmål om hvorfor han scorer flere mål for Arsenal denne sesongen, svarer han:

  – Det handler mye om hvordan vi spiller, posisjonen min og rollen i laget. Jeg jobber selvfølgelig mye med det selv også, blant annet med en trener. Jeg har sett mye på klipp om hvilke rom jeg skal true, forteller han.

  Første sjanse til å plusse på antall landslagsscoringer kommer lørdag mot et Spania-lag han har troen på et godt resultat mot.

  – De har en historie som tilsier at de skal være favoritter. De har vært med på mye og preget landslagsfotballen. Det er klart de er favoritter, men jeg tror oppriktig at vi kan få et resultat, sier landslagskapteinen.

  Ødegaard
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Ola Kamara klar for Häcken

  Den norske spissen Ola Kamara er Per-Mathias Høgmos nyeste signering i den svenske fotballklubben Häcken.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  «Den landslagsmeritterte norske spissen signerer for to år», skriver Häcken.

  Kamara kommer fra den amerikanske MLS-klubben DC United, hvor han har spilt siden 2019.

  – Jeg håper at jeg kan bidra til de yngre spillerne med rutinen min, og så håper jeg å score mål. Det er det jeg lever for, sier Kamara.

  Spissen har fortid i klubber som Stabæk, Strømsgodset, Ried, Austria Wien, Columbus Crew, LA Galaxy og Shenzhen.

  Kamara spilte under Høgmo på det norske landslaget. (NTB)

  Kamara
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Høgmo bekrefter til NRK: Blir værende i Häcken

  Per-Mathias Høgmo har den siste tiden blitt koblet til danske FC Midtjylland. Torsdag bekrefter han overfor NRK at han blir værende i svenske Häcken.

  – Jeg er og blir i Häcken, skriver Høgmo til NRK.

  Han har hatt stor suksess i Häcken, som han ledet til et historisk seriegull forrige sesong. I januar forlenget han kontrakten med klubben.

  Bekreftelsen fra Høgmo kommer etter at den danske avisen Herning Folkeblad torsdag morgen erfarte at Høgmo kom til å bli Midtjyllands nye trener.

  Det avviser altså Høgmo, og kort tid etter gjorde Herning Folkeblad helomvending. Nå melder de at det er Thomas Thomasberg som tar over klubben.

  Han har vært hovedtrener i Midtjylland tidligere, fra 2008 til 2009, men nå forlater han en annen dansk klubb, Randers, for å returnere til gamle trakter. Han skal etter planen presenteres som ny hovedtrener torsdag ettermiddag.

  Per-Mathias Høgmo
  Foto: Adam Ihse/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste