Hopp til innhold

Hardt ut mot EM-dommerne: – Jeg blir trist

Kritikken mot de kvinnelige dommerparene i EM har vokst utover i mesterskapet. Danske eksperter mener det ødelegger idretten.

Jesper Jensen

DANSK SJEF: Jesper Jensen var oppgitt både under og etter Danmarks kamp mot Sverige.

Foto: HENNING BAGGER / AFP

Allerede før mesterskapet ble dommerne i håndball-EM et tema. For første gang ble bare kvinnelige dommere tatt ut til å dømme.

– Det er en helt feil form for likestilling. Det er ikke mange nok med et høyt nok nivå, og da blir det mangel på spilleforståelse og hvilken linje man dømmer etter, forklarer NRKs ekspert Geir Oustorp.

Og det har også vært problemet, mener flere lag. Blant annet gikk vertslandet Danmark hardt ut mot det litauiske dommerparet under deres møte med Sverige.

Mie Højlund

VAR FRUSTRERT: Danmarks playmaker Mie Højlund var åpen om hva hun mente etter kampen mot Sverige.

Foto: Bo Amstrup / AP

– Jeg opplevde dommerprestasjonen som en frustrasjon, sa Mie Højlund til dansk TV 2.

– Dommerne holder jo ikke nivå. Spillerne var dypt, dypt frustrerende, og det forstår jeg godt, påpekte Danmarks trener Jesper Jensen.

«Er jeg bare paranoid, eller er ikke nivået til dommerne i mesterskapet på par», skrev Frankrikes Grâce Zaadi Deuna på Twitter etter at de spilte uavgjort mot Russland.

Laster Twitter-innhold

– Helt natta

TV 2s danske håndballeksperter har vært minst like kritiske etter kampen mellom Norges to naboland.

– Det var en katastrofe, sa tidligere landslagstrener Klavs Bruun Jørgensen.

– Jeg forstår det ikke. Jeg blir trist, lei av det og oppgitt, før mitt følelsesregister ender i raseri, skriver Bent Nyegaard i en kommentar.

Bent Nyegaard

KLAR TALE: Dansk TV 2s håndballekspert, Bent Nyegaard.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Han mener Det europeiske håndballforbundets (EHF) dommerutvelgelse ødelegger idretten. Og skriver at han føler også det er synd på dommere som har fått oppgaven uten å ha dømt viktige internasjonale kamper på flere år.

NRKs ekspert gir kritikerne støtte.

– Det verste er når det ikke er likhet for loven. Hadde det vært likt så vet man i hvert fall hva man forholder seg til. Mellom Frankrike og Russland var det helt natta. Jeg forstår at spillerne reagerer, for de vet ikke når det blåses. Man spiller jo til man vet hvor linja er, men når du ikke vet det så er det vanskelig, forklarer Oustorp.

Det europeiske håndballforbundet er forelagt kritikken mot mesterskapets dommere og kommunikasjonsdirektør i forbundet, Thomas Schöneich, skriver følgende i en e-post til NRK:

– Dommerutnevnelsene ble diskutert nøye da alle parene ble nominert før mesterskapet. Etter hver kamp er det en nøye og detaljert analyse av prestasjonen til det aktuelle dommerparet. Utover dette kommenterer ikke EHF offentlig om dommernes prestasjoner.

Grâce Zaadi Deuna

SKEPTISK: Grâce Zaadi Deuna har uttalt seg om EM-dommerne på sosiale medier.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Mener Norge er heldige

Lagene som har uttrykt seg klarest kommer fra gruppe A og B, og spiller nå i motsatt hovedrunde enn Norge (som spilte i gruppe D).

– Norge er heldige som er på den siden av tabellen. Ut ifra all kritikken som har vært, så har Norge kommet godt ut av det, mener Oustorp.

Laguttak for håndballjentene 2017.

KRITISK: NRKs håndballekspert, Geir Oustorp er kritisk til dommerne i EM, samtidig som han mener Norge er heldige som slapp unna de «dårligste» dommerparene.

Foto: Mariam Butt / NTB

Han trekker frem dommerparene fra Frankrike, Danmark og Russland som de beste. De har da også dømt på Norges side av oppsettet fordi de ikke kan dømme lag fra samme land.

– Vi har egentlig ikke noe å klage på. Jeg synes dommerne på begge sider har fulgt forskriftene som ble sendt ut til lagene før mesterskapet. Da fikk alle ganske solid dokumentasjon med forklaring hva de skulle gjøre her, med videoklipp, forteller landslagssjef Thorir Hergeirsson.

– Har ikke alltid dagen

– Men dommere er som vi trenere og spillere, og har ikke alltid dagen og gjør feil. Det er ofte i de jevne kampene man henger seg opp i dommeravgjørelser. Det har det vært mer av på den andre halvdelen, fortsetter sjefen for Norge, som har vunnet sine kamper med en snittmargin på 11,6 mål.

Kroatia - Norge

HAR VUNNET ALT: Det var tøffe tak mellom Kroatia og Norges strekspiller-duo, Marit Malm Frafjord og Kari Brattset Dale (bak). Det var franske dommer i kampen.

Foto: BO AMSTRUP / AFP

I det norske laget er det uansett et motto å aldri bruke unødvendig energi på noe man ikke får gjort noe med.

– Noen ganger kan det være vanskelig for oss å forholde oss til nye regler men det må være enda vanskeligere for dommerne å forholde seg til nye ting. Det er alltid situasjoner hvor man ikke er helt enig med dommerne, men det er det om man har skikkelig gode dommere også. Man er kanskje ikke helt objektiv til dommerprestasjoner, påpeker Marit Malm Frafjord.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal