NRK Meny
Normal

Harde straffer til Penn State etter overgrepsskandale

Penn State-universitetets program for amerikansk fotball aksepterte mandag knallharde straffer etter overgrepsskandalen som har rystet collegeidretten i USA.

Penn State overgrepsskandale

Laura Lovins (i midten), en førsteårs-student ved Penn State University reagerer sammen med andre studenter da straffen ble offentliggjort.

Foto: Gene J. Puskar / Ap

I juni ble treneren Gerald Arthur Sandusky dømt til for å ha seksuelt misbrukt flere mindreårige gutter ved Penn State University i Pennsylvania. I rettssaken ble Sandusky funnet skyldig på 45 punkter som gjaldt perioden 1994 og frem til 2009.

Det er imidlertid mye som tyder på at misbruket har vart ennå lenger.

NCAA-president Mark Emmert

NCAA-president Mark Emmert offentliggjør straffen mot Penn State Universitys program for amerikansk fotball.

Foto: Michael Conroy / Ap

60 millioner dollar

Mandag ble det kjent at Penn State Universitys program for amerikansk fotball har blitt ilagt massive 60 millioner dollar (om lag 366 millioner norske kroner) i bøter. Bøtene ilegges av collegeidrettens øverste organ, The National Collegiate Athletic Associaton (NCAA).

Pengene skal gå til foreninger som motarbeider misbruk av barn, melder nyhetsbyrået AFP.

I tillegg utvises også universitetets lag i amerikansk fotball fra alle sluttspill de neste fire årene.

NCAA-president sa mandag at det er «grunnlag for å hevde at det sjokkerende dårlige ved oppførselen som har blitt vist i denne saken er større enn i noen annen sak i NCAAs historie».

Penn State University aksepterte straffen uten innsigelser, melder News Press Com.

Mister stipendordninger

Penn States lag i amerikansk fotball har vært et av de mest fremgangsrike og lukrative lagene innen amerikansk college-idrett.

I tillegg til de øvrige straffene vil også Penn State miste flere av sine stipend-ordninger, noe som vil gjøre skolen langt mindre attraktiv for søkere.

Den strenge straffen idømmes fordi det i kjølvannet av skandalen har det kommet frem flere av Sanduskys kolleger og ledere etter all sannsynlighet kjente til overgrepene, men valgte å holde saken skjult.

Joe Paterno Penn State statue

Penn State University fjernet søndag statuen av trenerlegenden Joe Paterno i kjølvannet av overgrepsskandalen.

Foto: PAT LITTLE / Reuters

Fjernet statue av trenerlegende

Det har også blitt spekulert i hvorvidt den legendariske treneren Joe Paterno kjente til overgrepene. Paterno, som døde i januar i år, var den treneren i USA med flest college-seire, inntil NCAA mandag erklærte at de seirene fra 1998 til 2011 vil bli erklært ugyldige.

Søndag ble også en statue av Paterno, som stod på utsiden av Penn States stadion fjernet, noe som har ført til sterke reaksjoner fra Paternos familie.

68 år gamle Gerald Sandusky sitter for tiden fengslet, i påvente av straffeutmåling. Han vil etter all sannsynlighet måtte tilbringe resten av livet i fengsel.

– Uansett hva vi gjør her i dag, er det ikke noe vi kan gjøre som vil fjerne den smerten denne saken har forårsaket for de berørte. Men vi kan innføre sanksjoner som gjenspeiler størrelsen på disse grufulle handlingene, og som sørger for at Penn State kan gjenoppbygge en kultur som gikk forferdelig feil, sa Emmert da sanksjonene mot Penn State ble kjent mandag.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld