NRK Meny
Normal

Har ikke trent på det han skal gjøre i OL

Nils Jakob Hoff (31) husker ikke sist han rodde singelsculler internasjonalt. Nå skal han gjøre det for Norge i OL.

OS 2012 Sommer OL i London 2012

STOR UTFORDRING: På to måneder skal Nils Jakob Hoff finne sitt gamle jeg i egen båt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg har ikke peiling på hva jeg kan oppnå. Jeg var veldig god i singelsculler for noen år siden, men så har jeg måttet ofre mye av min egen teknikk for å tilpasse meg dem jeg har rodd med. Så jeg vet ikke hva mitt eget potensial er. Men jeg er bedre trent enn noensinne og veldig gira på å finne det ut, sier Nils Jakob Hoff til NRK.

Mandag ble han tatt ut til OL i Rio de Janeiro. Der skal han, satt på spissen, gjøre noe han ikke kan. I hvert fall gjøre noe han ikke har gjort på svært lang tid. Han skal ro den norske singelsculleren.

Vrakingen

Dette er historien, sånn rimelig kort fortalt:

I 2013 ble han verdensmester i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch. Målet var også å ro i samme båt som Borch i OL.

Slik ble det ikke. For etter et testløp i februar, mistet bergenseren plassen sin til veteranen Olaf Tufte.

– Det var en veldig vanskelig periode for meg, jeg slet mye med en prolaps og hadde ikke fått rodd noe særlig. Da de fant ut at de skulle ha uttaket, hadde jeg rodd i omtrent en uke. Så jeg var ikke klar i det hele tatt. Jeg var sjanseløs. Det var ganske tungt å miste den plassen, innrømmer han nå.

Han klager likevel ikke. Hoff synes både prosessen og utfallet av den var helt fair.

Ikke desto mindre ga det ham et stort dilemma. For Olaf Tufte hadde allerede sikret Norge en plass i singelsculler under OL i Rio. Med Olaf Tufte over i dobbeltsculleren, trengte Norge en ny mann til å ro singelsculleren.

Video Ble mobbet i ungdomsårene

VIDEO: Bli bedre kjent med Nils Jakob Hoff.

– Feil å være egoistisk

Men Nils Jakob Hoff ble bedt om å ta plass i dobbeltfireren – i håp om å kvalifisere den til OL.

– Det føltes feil å være egoistisk og si at jeg ikke ville bidra til noe innover i gruppen, for det er en så bra gruppe. Så jeg valgte å gjøre det på denne måten. Vi har et veldig bra rekruttlag med gutter med enormt potensial. Vi trodde vi kunne få den båten til å gå veldig fort, og at det var en sjanse for at vi kunne klare å kvalifisere oss, sier han.

Dobbeltfireren klarte ikke å kvalifisere seg. Håpet forsvant under den siste kvalifiseringsregattaen i Luzern i forrige uke.

Da valgte Norges roforbund å arrangere amerikansk uttak om den ledige OL-plassen i singelsculler. Plutselig var de fire som ikke klarte å komme til OL i samme båt, konkurrenter om én ledig plass.

Etter to heat på Årungen lørdag, falt valget på Hoff.

Han har to kongepokaler i singelsculler fra før og er sånn sett ingen rookie. Men han gjør ingen hemmelighet av at han er dårlig forberedt.

Husker ikke sist

Når NRK spør om hvor mye han har rodd singelsculler i år, kan han ikke annet enn å le.

Så sier han det som det er:

– Omtrent ingenting! Jeg har nesten ikke rodd singel de siste to-tre årene. Jeg har ikke konkurrert internasjonalt på fem-seks år.

– Husker du sist?

– 2009, kanskje? Eller 2010? Nei, jeg husker rett og slett ikke.

Nils Jakob Hoff trenger med andre ord hjelp. Og han vet hvem han skal gå til. Allerede før kvalifiseringsløpene på Årungen tok han kontakt med sin gamle trener Kjetil Undset, som selv har OL-sølv i dobbeltfirer fra 1992 og i dobbeltsculler fra 1996.

– Det vi gjorde på et par dager før kvalifiseringsløpet, viser meg at jeg har et stort potensial. Det kan bli bra, sier Hoff optimistisk.

Som utfor og slalåm

Kjetil Undset legger imidlertid ikke skjul på at det er en stor oppgave Hoff har foran seg, ut fra det han rakk å se før helga.

– Han var på et mye skralere nivå i singelsculler nå enn da han satset på det. Han var ikke i stand til å utføre roing i på samme måte som da han for eksempel hadde to åttendeplasser i verdenscup. Han har en enorm jobb å gjøre før han kan prestere, erkjenner Undset.

Likevel mener han det er håp.

– Han er jo en mer erfaren toppidrettsutøver og i mye bedre fysisk form, påpeker Undset.

– Hva består jobben i nå?

– Å få til en omstilling fra dobbelfirer til singelsculler. Å gripe fatt i forskjellene som er der. Å klare å endre på så kort tid som mulig. Det er en rå oppgave han har fått. Det kan sammenlignes med å gå fra utfor og slalåm, og det er ekstremt liten tid å gjøre endring enepå.

– Hva består forskjellene i?

– Det er i selve utførelsen av taket. I en dobbelfirer går taket mye fortere, muskulaturen må være vant til en mye raskere bevegelse. Det er en tyngre og tregere bevegelse i singelsculler som gjør at man fort begynner å kutte i taket. Man skynder seg og blir fryktelig sliten uten å flytte båt, forklarer han.

South Korea Rowing Worlds

GULLGUTTER: I 2013 ble Nils Jakob Hoff verdensmester i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Veldig mye tyngre

Dette får åpenbart konsekvenser for treningsarbeidet.

– Det gjelder å omstille muskulaturen til å gjøre en mye tregere bevegelse på et høyt syrenivå. Nå blir det veldig mye tyngre å utføre samme jobb. Intervallene må utføres annerledes. Det blir en langt større kraftutholdenhetsøvelse. Han skal tråkke på tyngste gir på sykkelen i stedet for letteste, forklarer Undset, og fortsetter:

– Det er en helt annen frekvens og han vil bli mye mer fysisk sliten. Da må man bruke tid og restituere riktig, og ikke bli stresset om han ror sakte sammenlignet med andre i de første tre-fire ukene.

Utfallet tør de ikke spå.

– Han kan gå videre fra forsøket. Han må bare få anledning til å jobbe med de rette tingene, ha is i magen og tro på konseptet han bygger mot OL.

– Mulig å nå finale?

– Da skal han virkelig ha dagen.

«Tufte snart 300.000 år»

Nils Jakob Hoff er glad for at han i det hele tatt er i OL, etter alt som har skjedd, selv om medalje virker urealistisk. Kanskje gir han seg selv en ny sjanse i Tokyo om fire år.

– Jeg har vært tydelig på at etter Rio skal jeg bli ferdig med studiene. Jeg har to år igjen på medisin. Men jeg lukker ingen dører for Tokyo. Jeg må bare holde meg i gang. Men Olaf Tufte er jo snart 300.000 år, så vi kan satse så lenge vi vil.

– Det blir deg og Tufte i dobbeltsculler i neste OL da?

– Kanskje vi får alle gutta i en åtter!

Siste nytt

 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

 • Suverent NM-gull til Warholm

  Den nybakte europeiske mesteren var helt overlegen på 400 meter hekk under NM i Byrkjelo. Karsten Warholm (Dimna) vant på tiden 49,01. Øyvind Strømmen Kjerpeset (Florø) ble nummer to, mens Joachim Sandberg (Sandnes) tok tredjeplassen.

 • Ingen avklaring rundt Ødegaard

  Martin Ødegaards sesongframtid er fortsatt ikke avklart. Real Madrid-spilleren blir koblet til nederlandske Vitesse.– Ikke noe nytt å melde om, sa Ødegaard-agent Bjørn Tore Kvarme til NTB fredag ettermiddag.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
NM-veka: Kveldsmagasin
NM-veka: NM-kveld
Toppidrettsveka: Langløp
Toppidrettsveka
NM-veka: NM-kveld