Hopp til innhold

Har ikke trent på det han skal gjøre i OL

Nils Jakob Hoff (31) husker ikke sist han rodde singelsculler internasjonalt. Nå skal han gjøre det for Norge i OL.

OS 2012 Sommer OL i London 2012

STOR UTFORDRING: På to måneder skal Nils Jakob Hoff finne sitt gamle jeg i egen båt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg har ikke peiling på hva jeg kan oppnå. Jeg var veldig god i singelsculler for noen år siden, men så har jeg måttet ofre mye av min egen teknikk for å tilpasse meg dem jeg har rodd med. Så jeg vet ikke hva mitt eget potensial er. Men jeg er bedre trent enn noensinne og veldig gira på å finne det ut, sier Nils Jakob Hoff til NRK.

Mandag ble han tatt ut til OL i Rio de Janeiro. Der skal han, satt på spissen, gjøre noe han ikke kan. I hvert fall gjøre noe han ikke har gjort på svært lang tid. Han skal ro den norske singelsculleren.

Vrakingen

Dette er historien, sånn rimelig kort fortalt:

I 2013 ble han verdensmester i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch. Målet var også å ro i samme båt som Borch i OL.

Slik ble det ikke. For etter et testløp i februar, mistet bergenseren plassen sin til veteranen Olaf Tufte.

– Det var en veldig vanskelig periode for meg, jeg slet mye med en prolaps og hadde ikke fått rodd noe særlig. Da de fant ut at de skulle ha uttaket, hadde jeg rodd i omtrent en uke. Så jeg var ikke klar i det hele tatt. Jeg var sjanseløs. Det var ganske tungt å miste den plassen, innrømmer han nå.

Han klager likevel ikke. Hoff synes både prosessen og utfallet av den var helt fair.

Ikke desto mindre ga det ham et stort dilemma. For Olaf Tufte hadde allerede sikret Norge en plass i singelsculler under OL i Rio. Med Olaf Tufte over i dobbeltsculleren, trengte Norge en ny mann til å ro singelsculleren.

Video Ble mobbet i ungdomsårene

VIDEO: Bli bedre kjent med Nils Jakob Hoff.

– Feil å være egoistisk

Men Nils Jakob Hoff ble bedt om å ta plass i dobbeltfireren – i håp om å kvalifisere den til OL.

– Det føltes feil å være egoistisk og si at jeg ikke ville bidra til noe innover i gruppen, for det er en så bra gruppe. Så jeg valgte å gjøre det på denne måten. Vi har et veldig bra rekruttlag med gutter med enormt potensial. Vi trodde vi kunne få den båten til å gå veldig fort, og at det var en sjanse for at vi kunne klare å kvalifisere oss, sier han.

Dobbeltfireren klarte ikke å kvalifisere seg. Håpet forsvant under den siste kvalifiseringsregattaen i Luzern i forrige uke.

Da valgte Norges roforbund å arrangere amerikansk uttak om den ledige OL-plassen i singelsculler. Plutselig var de fire som ikke klarte å komme til OL i samme båt, konkurrenter om én ledig plass.

Etter to heat på Årungen lørdag, falt valget på Hoff.

Han har to kongepokaler i singelsculler fra før og er sånn sett ingen rookie. Men han gjør ingen hemmelighet av at han er dårlig forberedt.

Husker ikke sist

Når NRK spør om hvor mye han har rodd singelsculler i år, kan han ikke annet enn å le.

Så sier han det som det er:

– Omtrent ingenting! Jeg har nesten ikke rodd singel de siste to-tre årene. Jeg har ikke konkurrert internasjonalt på fem-seks år.

– Husker du sist?

– 2009, kanskje? Eller 2010? Nei, jeg husker rett og slett ikke.

Nils Jakob Hoff trenger med andre ord hjelp. Og han vet hvem han skal gå til. Allerede før kvalifiseringsløpene på Årungen tok han kontakt med sin gamle trener Kjetil Undset, som selv har OL-sølv i dobbeltfirer fra 1992 og i dobbeltsculler fra 1996.

– Det vi gjorde på et par dager før kvalifiseringsløpet, viser meg at jeg har et stort potensial. Det kan bli bra, sier Hoff optimistisk.

Som utfor og slalåm

Kjetil Undset legger imidlertid ikke skjul på at det er en stor oppgave Hoff har foran seg, ut fra det han rakk å se før helga.

– Han var på et mye skralere nivå i singelsculler nå enn da han satset på det. Han var ikke i stand til å utføre roing i på samme måte som da han for eksempel hadde to åttendeplasser i verdenscup. Han har en enorm jobb å gjøre før han kan prestere, erkjenner Undset.

Likevel mener han det er håp.

– Han er jo en mer erfaren toppidrettsutøver og i mye bedre fysisk form, påpeker Undset.

– Hva består jobben i nå?

– Å få til en omstilling fra dobbelfirer til singelsculler. Å gripe fatt i forskjellene som er der. Å klare å endre på så kort tid som mulig. Det er en rå oppgave han har fått. Det kan sammenlignes med å gå fra utfor og slalåm, og det er ekstremt liten tid å gjøre endring enepå.

– Hva består forskjellene i?

– Det er i selve utførelsen av taket. I en dobbelfirer går taket mye fortere, muskulaturen må være vant til en mye raskere bevegelse. Det er en tyngre og tregere bevegelse i singelsculler som gjør at man fort begynner å kutte i taket. Man skynder seg og blir fryktelig sliten uten å flytte båt, forklarer han.

South Korea Rowing Worlds

GULLGUTTER: I 2013 ble Nils Jakob Hoff verdensmester i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch.

Foto: Lee Jin-man / Ap

– Veldig mye tyngre

Dette får åpenbart konsekvenser for treningsarbeidet.

– Det gjelder å omstille muskulaturen til å gjøre en mye tregere bevegelse på et høyt syrenivå. Nå blir det veldig mye tyngre å utføre samme jobb. Intervallene må utføres annerledes. Det blir en langt større kraftutholdenhetsøvelse. Han skal tråkke på tyngste gir på sykkelen i stedet for letteste, forklarer Undset, og fortsetter:

– Det er en helt annen frekvens og han vil bli mye mer fysisk sliten. Da må man bruke tid og restituere riktig, og ikke bli stresset om han ror sakte sammenlignet med andre i de første tre-fire ukene.

Utfallet tør de ikke spå.

– Han kan gå videre fra forsøket. Han må bare få anledning til å jobbe med de rette tingene, ha is i magen og tro på konseptet han bygger mot OL.

– Mulig å nå finale?

– Da skal han virkelig ha dagen.

«Tufte snart 300.000 år»

Nils Jakob Hoff er glad for at han i det hele tatt er i OL, etter alt som har skjedd, selv om medalje virker urealistisk. Kanskje gir han seg selv en ny sjanse i Tokyo om fire år.

– Jeg har vært tydelig på at etter Rio skal jeg bli ferdig med studiene. Jeg har to år igjen på medisin. Men jeg lukker ingen dører for Tokyo. Jeg må bare holde meg i gang. Men Olaf Tufte er jo snart 300.000 år, så vi kan satse så lenge vi vil.

– Det blir deg og Tufte i dobbeltsculler i neste OL da?

– Kanskje vi får alle gutta i en åtter!

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal