Hopp til innhold

Håndball-superstjerna får ikke komme tilbake til Norge

Elverum-spiller Luc Abalo ble stanset på Gardermoen da han prøvde å reise hjem til Norge. I flere uker har han måttet klare seg med det han har i en bag.

158EembydOQ

HÅPER PÅ Å FÅ UNNTAK: Elverum håndballklubb har de siste ukene jobbet hver dag for å prøve å få Luc Abalo tilbake til Norge.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Vi synes dette er leit, sier Mads Fredriksen, daglig leder i Elverum håndball.

I sommer kunne Norges beste håndballklubb på herresiden sprette sjampanjen da det ble klart at de hadde greid å sikre seg en av verdens mest profilerte håndballspillere, franske Luc Abalo. Han kom rett fra stjernegalleriet til franske PSG, og er regnet som en av tidenes kantspillere.

De siste ukene har situasjon snudd seg til noe langt mer fortvilende for klubben.

Det hele startet da Abalo skulle dra tilbake Elverum etter å ha spilt VM for Frankrike i januar. Da 36-åringen landet på Gardermoen, fikk han beskjed om at han ikke lenger slipper inn i Norge, og at han måtte dra rett hjem igjen.

– Han prøvde å forklare at hjem for ham er på Elverum, men det hjalp ingenting, sier Fredriksen, som helt siden den dagen har forsøkt å løse problemet.

Måtte snu på Gardermoen

Det hele bunner i at Norge stengte grensene i januar. Klubben tolket reglene som at Abalo ville slippe inn i Norge mot ti dager i karantene.

På nettsidene til Helsedirektoratet står det nemlig at man slipper inn i landet dersom man er bosatt i Norge, og det er Abalo.

Men så lett var det ikke.

– Problemet er visst at han ikke er folkeregistrert i Norge, men det sto ikke noe om det på sidene vi har lest, forklarer Fredriksen og refererer til blant annet regjeringens egen informasjonsside.

Dermed måtte Abalo snu på Gardermoen. Han valgte da å dra til sin gamle hjemby Paris, men der har han ikke lenger noe sted å bo, og heller ikke noe ønske om å være.

– Det var kjempeleit for ham. Han føler seg maktesløs, og vi føler oss maktesløse, sier Fredriksen.

1wO1EowE8tg

Abalo er regnet som den største stjernen som noensinne har spilt i norsk eliteserie for herrer.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Spleiser på hotellrom

De siste ukene har Elverum og det franske håndballforbundet spleiset på hotellrom i Paris til lynvingen, og det risikerer de å måtte fortsette med.

– Vi har prøvd å søke hos både Håndballforbundet, departementene, Idrettsforbundet og kulturministeren, men de sier bare at enkeltsaker som denne ikke behandles, sier Fredriksen.

– Det er akkurat som om de ikke vil behandle saken, og «dytter» problemet over til noen andre. «Og sånn går no dagan», fortsetter han.

Han skjønner at reglene er til for å minske smitten i pandemien, men sier han skulle ønske de ikke ble røktet fullt så svart-hvitt.

– Luc lever dessuten i et ekstremt strengt smittevernsregime. Vi tester annenhver dag og lever i boble, men det tas ikke med i vurderingen, sier den daglige lederen.

Vet ikke hvor han skal bo

Fredriksen vet ikke om noen andre idrettsutøvere som har havnet i denne situasjonen.

Elverums ungarske landslagsspiller Dominik Mathe slapp for eksempel rett inn i Norge etter VM, siden han har fått seg et såkalt d-nummer, som er et midlertidig identitetsnummer. Abalo har imidlertid en kontrakt med Elverum som ikke gir ham et slikt identitetsnummer.

Elverum har de siste ukene vært på reise mellom ulike land i Europa for å spille utsatte kamper i mesterligaen, og det gjorde at Abalo kunne reise og være med laget for første gang siden før jul. Han har slitt med en låsning i nakken, men er tilbake i tirsdagens mesterligakamp mot gamlelaget PSG.

Om noen dager drar han på landslagssamling med Frankrike igjen, og den varer til 15. mars. Etter det aner han ikke hvor han skal bo.

Alt han eier, har han på Elverum.

– Nå har Luc bare hatt den samme bagen som han reiste til VM med i desember. Vi maser på forbundet vårt ukentlig, og kommer til å fortsette med det, men vi føler at vi møter på en vegg. Det tror jeg forbundet føler også, sier Fredriksen.

– Skjønner frustrasjonen

Erik Langerud, generalsekretær i Håndballforbundet, bekrefter langt på vei det.

– Elverum har jobbet masse med dette, men kommer ingen vei, og det gjør ikke vi heller. Jeg skjønner frustrasjonen. Det er kjempeleit for Elverum, og samtidig føyer det seg inn i en del problemstillinger vi har hatt nå, sier Langerud, og sikter blant annet til alt som har blitt utsatt og avlyst.

Erik Langerud, generalsekretær i Håndballforbundet

Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Både han og Fredriksen understreker at de forstår at myndighetene har en svært vanskelig oppgave i å håndtere pandemien.

– I det store bildet er det jo vanskelig for myndighetene å behandle enkeltsaker, medgir Langerud.

Det er Justisdepartementet som håndterer disse innreisespørsmålene, og Hilde Barstad (H) bekrefter at det ikke er mye rom for å se på enkeltsaker per nå.

– Koronasituasjonen krever mye av oss. Svært få utledninger får reise til Norge akkurat nå. Det finnes unntak, men da må man være folkeregistrert i Norge. Dette gjelder også EØS-borgere. Utlendinger som ikke er folkeregistrert i Norge, må oppfylle ett av de øvrige villkårene for unntak fra innreiserestriksjoner, som arbeid innenfor kritiske samfunnsfunksjoner, eller de som etter søknad blir regnet som næringskritisk personell, sier hun.

Dermed er det fortsatt usikkert når norsk håndballs største stjerne blir å se på Elverum igjen.

Siste nytt

 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste