Henrik (17) kan bli Norges neste alpinstjerne

Alpintalentet Henrik Kristoffersen er kun 17 år, men har allerede slagplanen klar for det som kan bli en fantastisk karriere.

Henrik Kristoffersen

Henrik Kristoffersen under NM i Trysil i fjor, der han sikret seg en bronsemedalje.

Henrik Kristoffersen gjør det bra i europacupen, og vant to renn i Bulgaria nylig. Dette bildet er fra NM i fjor.

– Jeg vil bli best, koste hva det koste vil, utbryter Henrik Kristoffersen til NRK.no.

Den unge alpinisten er uten blygsel i stemmen når han sier det.

17-åringen er ambisiøs, og legger ikke skjul på det, og i helgen tok han de første skrittene mot det som kan bli en plass på det norske verdenscuplaget.

Da var nemlig navnet hans øverst på resultatlisten i to strake europacuprenn i Bulgaria.

Sensasjonell seier

Mandag vant han sensasjonelt foran flere sterke verdenscupkjørere.

Junioren fra Rælingen endte 0,22 sekund foran Reinfried Herbst. Østerrikeren har ni verdenscupseire, og er ingen hvem som helst.

Søndag vant han også foran Naoki Yuasa fra Japan (nr. 6 i VM i fjor og nr. 5 i det siste VC-rennet i Schladming).

Håvard Tjørhom

Verdenscupsjef Håvard Tjørhom er imponert over 17-åringen.

Mange stusset da de så navnet Henrik Kristoffersen øverst på resultatlistene i Bulgaria.

– Jeg har trent mye i det siste, blant annet barmark. Dessuten føler jeg at hodet og grunnteknikken er på plass. Men jeg har trent egentlig trent jevnt tiden, sier Kristoffersen om de gode resultatene.

Stor fremgang

Alpinisten har vært et relativt ukjent navn for de fleste inntil nå. De som følger bedre med, hørte om ham under NM i Trysil i 2011.

Den da 16 år gamle alpinisten var den store overraskelsen da han tok bronse i slalåm og også kom foran Aksel Lund Svindal.

Siden har fremgangen fortsatt.

Vil holde glasskula

Denne sesongen har han tilbrakt på europacuplaget til Norges Skiforbund, der han har vist jevn fremgang. Han er også en del av talentutviklingsprosjektet "Morgendagens helter", som støttes av Statoil.

– Jeg satser på å komme med på verdenscuplaget denne sesongen, sier alpintalentet, som ikke legger skjul på ambisjonene.

– Det er ingen ting som er større enn å holde glasskula (verdenscuptrofeet, red.anm.) i hendene, sier han.

I likhet med sitt store forbilde, Kjetil André Aamodt, kjører Kristoffersen alle grener.

Foreløpig har han imidlertid gjort det best i slalåm og storslalåm.

Av mange blir han vurdert som Norges neste store alpinstjerne.

– Jeg kan ikke kjøre stort raskere enn jeg gjør nå, uten å være med i verdenscupen, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet

17-åringen kjører alle grener, men er best i slalåm og storslalåm.

– Han får prøve seg

Og verdenscupsjef for alpingutta, Håvard Tjørhom, har latt seg imponere av prestasjonene til 17-åringen.

– Det er naturlig at han får prøve seg, han har vist gode prestasjoner i år, sier verdenscupsjef Håvad Tjørhom til NRK.no.

– Han er et stort talent, som jobber hardt. Det blir lagt merke til, kommenterer han.

Han åpner for at Kristoffersen skal få prøve seg i verdenscupen denne sesongen.

– Det er naturlig at han får prøve seg, han har vist gode prestasjoner i år. Det å vinne i Bulgaria var veldig sterkt gjort av ham, forteller han.

Kan få kjøre i Kranjska Gora

Tjørhom sier at han er i dialog med trenerapparatet rundt Kristoffersen for å finne en passende dato.

Lars Lystad

NRKs alpinkommentator Lars Lystad: - Har ventet på et slikt talent.

I øyeblikket er det verdenscuprennet i Kranjska Gora 10.- 11. mars som er mest aktuelt.

Før dette er det junior-VM i månedsskiftet februar-mars.

Skulle han gjøre det bra der, er han sikret ny verdenscupdeltakelse siden vinneren av junior-VM får kjøre det siste verdenscuprennet i sesongen.

– Det blir også svært viktig for ham, sier verdenscupsjefen til NRK.no.

Har ventet på slalåmtalent

NRKs alpinkommentator Lars Lystad er forventningsfull når det gjelder det nye talentet.

Norge regjerte i slalåmbakken gjennom det gylne 90-tallet med kjørere som Ole Kristian Furuseth, Finn Christin Jagge, Hans Petter Buraas, Tom Stiansen, Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt.

Men siden 2004 (Truls Ove Karlsen) har ikke Norge vunnet et verdenscuprenn i slalåm.

– Norge har ventet på et slalåmtalent lenge, sier han.

– Jeg har ikke sett ham i aksjon selv, men det virker veldig lovende, påpeker han.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.