Hopp til innhold

Armbåndet ga Granerud trygghet: – Har tenkt over hvor heldig jeg er

Halvor Egner Granerud var best i syv av åtte hopp, vant tre av fire renn og vant til slutt hoppuka i overlegen stil – som første nordmann på 16 år.

Halvor Egner Granerud

SPESIELL BETYDNING: Armbåndet som kan skimtes på den venstre armen til Halvor Egner Granerud ble en solid støtte i avslutningen av hoppuka.

Foto: AP Photo/Matthias Schrader

– Han avslutter med å vise hvem som virkelig er kongen i hoppuka i år, sier NRKs hoppekspert Anders Bardal.

Med konkurransens lengste hopp, på 143,5 meter, hoppet Halvor Egner Granerud seg ned til både rennseier i Bischofshofen og sammenlagtseier i den tysk-østerrikske hoppuka.

– Helt fantastisk. Helt nydelig. Det føles helt uvirkelig, rett og slett, sier Granerud til NRK.

Og på veien til hoppukeseieren spilte en gave - armbånd - fra datteren til Clas Brede Bråthen, Selma (13), en liten, men kanskje viktig rolle.

Tilbake på hotellet la han armbåndet over halsen til gullørnen han fikk for hoppukeseieren.

– Det var et «lykke til»-armbånd jeg fikk av Selma før Innsbruck, som jeg nå har hoppet med de siste to dagene. Jeg har bare kunnet se på det på toppen og tenkt over hvor heldig jeg er. Det er så mange som har heiet på meg. Jeg har fått så mange lykkeønskninger. Jeg må bare si tusen takk. Jeg har brukt den, sett på den og nytt den, sier Granerud.

Granerud armbånd

FIKK PLASS PÅ ØRNEN: Mens pappa Svein holdt gullørnen, plasserte Halvor Egner Granerud armbåndet over halsen til gullørnen.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Ny Haaland-feiring

På podiet fikk han også med seg resten av det norske laget og støtteapparatet.

Granerud markerte seg tidligere i hoppuka med å feire som Erling Braut Haaland da han vant nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

Fredag var det resten av det norske laget som feiret som den norske superstjernen, mens Granerud sto på toppen av podiet.

– Vi har stått her mange ganger. Vi har hatt folk på pallen og vært ganske nære å vinne. Vi har vært helt hektet av. Så det å endelig kunne levere og kunne ha en som står på toppen – og den gleden man opplever når alle står der på sletta og synger nasjonalsangen og alle står der og tar bilde med Halvor – det kan man ikke beskrive, sier landslagstrener Alexander Stöckl om den første norske hoppukeseieren på 16 år.

Granerud Haaland-feiring

SOM HAALAND: Slik feiret det norske laget.

Foto: GEORG HOCHMUTH / AFP

At Granerud også ble båret på gullstol av nummer to og tre i hoppuka, Dawid Kubacki og Anze Lanisek, var svært sterkt for nordmannen.

– Det var ikke planlagt. Jeg hadde bare et ønske om at vi skulle ha med et flagg. Så var det et flagg. Alt med feiringen og alt med det siste hoppet var bare tatt ut av Halvor åtte år, som ligger på sengen på gutterommet og drømmer, sier Granerud.

– Jeg visste ikke at det var mulig at noe i virkeligheten kan være så nærme det du drømmer om så liten. Det var som tatt ut av mine villeste drømmer.

– Det sier så mye om hvor gode personer de er. Jeg synes det var et fantastisk fint øyeblikk og jeg satte utrolig stor pris på at de som mine nærmeste konkurrenter ville hylle på den måten, sier Granerud.

Halvor Egner Granerud hoppuka

TOPP TRE: Halvor Egner Granerud fikk en tur på gullstol av Anze Lanisek (venstre) og Dawid Kubacki (høyre), nummer tre og to i hoppuka etter rennet.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Vinterens store mål

– Hvordan har de siste dagene vært?

– De har vært litt stressende, men også veldig kule. Jeg har drømt om å være i denne posisjonen hele livet. Det er stressende, for hoppuka er noe eget. Det er så mye ekstra greier, men jeg har vært veldig flink til å leve ekstremt kjedelig. Det er jeg veldig glad for nå, sier Granerud.

– Det er dette jeg hadde som mål i vinter. Det var den ene tingen jeg virkelig satte meg som mål. Det er det jeg har trent for. Det er det hver ekstra serie med knebøy har vært for. Akkurat nå betyr det alt, sier nordmannen.

På podiet kunne dermed juble med gullørnen.

– Jeg kjente bare et brus. Det føles litt uvirkelig, for å være helt ærlig. Det er den kanskje mest ikoniske premien i skihoppingen og den er så gjev. Da de skulle overbringe den til meg, så føltes det bare helt uvirkelig, sier Granerud.

– Det tar tid før dette synker inn, legger han til.

Halvor Egner Granerud

GULLØRN: Granerud kunne løfte gullørnen etter hoppukeseieren.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Lov til å kalle han en legende

Granerud kom seg trygt over fallgrensen etter det siste hoppet, før han la seg ned på bakken. Der ble han omfavnet av lagkameratene, som kunne juble for den første norske sammenlagtseieren i hoppuka siden Anders Jacobsen vant i 2006/07-sesongen.

– Det var en fantastisk opplevelse. At Halvor klarer å ta hjem ørnen ... Spesielt det siste hoppet viser at han virkelig fortjener å vinne hoppuka sammenlagt, sier landslagstrener Stöckl.

– Det er lov til å kalle han en legende allerede. Han har verdenscupen sammenlagt. Nå har han hoppuka og vi skal ikke se bort fra at han tar noen VM-gull i vinter også, sier Bardal.

– Helt vill hopping. Han og Kubacki har vært i en annen liga. Jeg bøyer meg i hatten, skriver Anders Jacobsen i en tekstmelding og avslutter med et blunke-smilefjes.

– Han har vært veldig suveren. Han har vist stor styrke og fokus, sier Sigurd Pettersen, som vant hoppuka for 19 år siden.

Granerud er også den mestvinnende norske herrehopperen i verdenscupen med 17 verdenscupseirer.

Se vinnerhoppet her:

– Det er helt ubeskrivelig. Det betyr veldig, veldig mye, sier en rørt og ordknapp hoppsjef, Clas Brede Bråthen til NRK like etter rennet.

– Det var helt fantastisk. Det var veldig godt å se det fantastiske sistehoppet, sier mor Marit Egner.

– Det er nesten bakkerekord i siste hopp, med lavere fart. Det er helt sykt bra og utrolig deilig, sier far Svein Granerud, om hoppet som var halvannen meter bakkerekorden.

Best i syv av åtte hopp

Siden 2010 har seks norske hoppere stått for åtte pallplasseringer i sammendraget, men seieren har uteblitt. Frem til nå.

Granerud ble selv nummer tre sammenlagt forrige sesong, men denne gangen var det ingenting som kunne stoppe nordmannen.

Seieren var til slutt av det suverene slaget. Granerud var best i syv av åtte hopp og vant tre av de fire rennene. Det hele ble kronet i Bischofshofen, hvor han var best i begge omganger og vant rennet.

Allerede før det avsluttende rennet i Bischofshofen hadde en ledelse på 23,3 poeng ned til Dawid Kubacki. Det var en ledelse som ble økt til 28,2 poeng etter den første omgangen, hvor Granerud var best av samtlige med et hopp på 139,5 meter.

– Han gjør jobben sin og det er et fantastisk hopp igjen av Halvor Egner Granerud, under ganske tunge forhold, sa NRKs hoppekspert Anders Bardal etter den første omgangen.

– Vi følte hoppukeseieren lå i lomma før start og nå er den enda lenger ned i lomma, sa Bardal.

Se hoppet her:

I den andre omgangen satte Dawid Kubacki et lite press på Granerud med et hopp på 140 meter, men det holdt ikke. Granerud hoppet selv 143,5 meter og vant dermed rennet i overlegen stil, 7,9 poeng foran Anze Lanisek og 9,7 poeng foran Kubacki.

Dermed vant Granerud til slutt hoppuka sammenlagt 33 poeng foran Kubacki.

Ellevte norske sammenlagtseier

I løpet av de første 20 utgavene av hoppuka, som ble arrangert for første gang i 1953, ble det hele syv norske sammenlagtseirer.

Siden har det vært langt mellom de norske seirene, med «kun» tre norske sammenlagtseirer på de neste 50 utgavene.

I den 71. utgaven var det imidlertid klart for en ny norsk seier, signert Halvor Egner Granerud.

Det er også den 51. rennseieren til en norsk hopper i hoppuka.

Stor ledelse før siste renn

Granerud hadde lagt et godt grunnlag for seieren i hoppuka i de tre første rennene. Etter seier i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen, samt en andreplass i Innsbruck, hadde han 23,3 poeng ned til Kubacki.

For Kubacki ble det også en helt spesiell oppladning. Han ble far for andre gang tidligere fredag.

Svein Granerud Marit Egner

FORELDRENE PÅ PLASS: Far Svein Granerud og mor Marit Egner var på plass for å heie frem sønnen i Bischofshofen.

Foto: Frode Søreide / NRK

Ledelsen på 23,3 poeng var også et sterkt signal på at det ville bli sammenlagtseier for Granerud. De største opphentingene i hoppukas avsluttende renn tidligere var Helmut Recknagel i 1958 og Espen Bredesen i 1994.

Recknagel lå på femteplass, 15,7 poeng bak Nikolaj Kamenskij før det siste rennet. Der vant Recknagel og hoppet seg helt opp til sammenlagtseier.

Bredesen er den toeren som har hentet inn det største forspranget. Han var 12,2 poeng bak Jens Weissflog før avslutningsrennet i Bischofshofen i 1994, men vant der i overlegen stil og endte til slutt åtte poeng foran Weissflog i sammendraget.

Like spennende ble det aldri fredag og dermed kunne Halvor Egner Granerud juble for karrierens første sammenlagtseier i hoppuka.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal