Hopp til innhold

Halve OL på stillaser – snart skal det rives

LONDON (NRK.no) På TV-skjermen ser det ut som «vanlige» arenaer. Sannheten er at halve OL er bygget på stillaser som fjernes så snart OL og Paralympics er ferdig.

Kenneth Patterson Mark Patterson Henry Patterson Charlie Patterson

Familien Patterson med bestefar Kenneth (t.v.), pappa Mark og sønnene Henry og Charlie mener stemningen på Riverbank Arena er upåklagelig.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Inne på stadion ser det fint ut. Det føles mer uttrykt når vi står her ute enn det gjør når vi er der inne, sier Charlie Patterson.

Han er en av 15.000 tilskuere som flommer ut av Riverbank Arena sentralt plassert i OL-parken i London. Han har vært sammen med broren, faren og bestefaren på en av de 70 landhockey-kampene som spilles der.

Det har vært mer eller mindre fullsatt hver eneste gang, og familien Patterson kan melde om kjempestemning.

Hele arenaer skal bort

Utenfor stadion ser det imidlertid mer ut som en byggeplass enn som en ordinær idrettsarena.

Alle tribunene er nemlig bygget på stillas.

– Det er bygget sånn for å få det billigere. Det tror jeg er smart, sier Charlie.

For et utrent øye kan det virke utrygt å plassere tusenvis av mennesker på et stillas, men arrangørene insisterer på at det er fullstendig ufarlig.

Og de bør vite hva de snakker om. Over halvparten av arenaene er nemlig satt helt eller delvis opp bare for disse lekene (se faktaboks til høyre). En gjennomgang viser at et sted mellom 100.000 og 150.000 sitteplasser er satt opp midlertidig på stillaser.

Blant de rene stillastribunene er 20.000 plasser på ro- og padlearenaen, hele sandvolleyballarenaen med 15.000 tilskuere, alle BMX-tribunene og tribunene på alle de «mindre» arenaene i gigantiske Excel Arena.

Tribunene blir i hovedsak stående til etter Paralympics. Da er det slutt, og en gigantisk nedbygging starter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tribune Riverbank Arena

Under Riverbank Arena er det meter på meter på meter med stillasrør.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

I tillegg til stillastribunene som skal ned, vil olympiastadion med 80.000 sitteplasser trolig være 50.000 seter fattigere. Den mektige svømmehallen blir stående, men 15.000 av de 17.500 setene skal bort.

Frykt: Hvite elefanter

Arrangørene av OL i London har lovet å holde miljøvennlige leker og unngå sin største frykt: Hvite elefanter. De ønsker for alt i verden å unngå oppslag om gigantiske arenaer som blir stående og forfalle etter lekene slik blant annet Beijing-arrangørene har blitt utsatt for den siste tiden.

– Målet har hele tiden vært å bygge permanente arenaer bare der det er et åpenbart behov for så store arenaer etter lekene. Når det gjelder for eksempel vannpolo og basket, er det ikke behov for slike arenaer, sier Stuart Boss, mediesjef på basketarenaen.

Den gigantiske basketarenaen med 15.000 seter skal nemlig plukkes fra hverandre etter OL. Det samme gjelder tre haller der det har vært skyting, samt vannpolohallen.

Har laget lett stadion

OL-stadion

På nært hold kan man se undersiden av tribunene på OL-stadion. Det er resultatet av at arkitektene har laget en 'lett' stadion med minst mulig masse.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Foreløpig er det ikke avgjort hva som skjer med den gigantiske OL-stadion når lekene er over. Flere fotballag har meldt seg på i kampen om å få bruke den etter lekene, men ingen ting er avgjort.

Nettopp fordi ingen vet hvilken form stadion skal ha etter OL, er den designet for å være «lettest» mulig og mest mulig fleksibel.

– Friidrett kan ikke forsvare et stadion med 80.000 tilskuere. Vi har laget et stadion som kan bygges om til for eksempel 25.000 tilskuere etterpå. Når vi bygger ned så mye, så er det en ombygging så stor at ingen har sett det tidligere, sier Rod Sheard som har ledet arkitektarbeidet.

Han forteller at det «bare» er brukt 10.000 tonn stål i byggingen, mot det femdobbelte på tilsvarende arenaer andre steder. En resirkulert gassledning fra Nordsjøen er blant elementene som er brukt som en del av forsøket på å være miljøvennlige.

– Når man skal bygge et miljøvennlig stadion, så tenker folk ofte på hvor mye strøm man bruker til oppvarming, lys og så videre. Når man bygger et normalt hus, så vil det ta mellom fem og ti år før driften av huset har krevd mer energi enn det har tatt å bygge huset. For et stadion er det helt annerledes, og det tar 40-50 år før du har brukt mer energi på driften enn på å bygge, sier han.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal