Halve OL på stillaser – snart skal det rives

LONDON (NRK.no) På TV-skjermen ser det ut som «vanlige» arenaer. Sannheten er at halve OL er bygget på stillaser som fjernes så snart OL og Paralympics er ferdig.

Kenneth Patterson Mark Patterson Henry Patterson Charlie Patterson

Familien Patterson med bestefar Kenneth (t.v.), pappa Mark og sønnene Henry og Charlie mener stemningen på Riverbank Arena er upåklagelig.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Inne på stadion ser det fint ut. Det føles mer uttrykt når vi står her ute enn det gjør når vi er der inne, sier Charlie Patterson.

Han er en av 15.000 tilskuere som flommer ut av Riverbank Arena sentralt plassert i OL-parken i London. Han har vært sammen med broren, faren og bestefaren på en av de 70 landhockey-kampene som spilles der.

Det har vært mer eller mindre fullsatt hver eneste gang, og familien Patterson kan melde om kjempestemning.

Hele arenaer skal bort

Utenfor stadion ser det imidlertid mer ut som en byggeplass enn som en ordinær idrettsarena.

Alle tribunene er nemlig bygget på stillas.

– Det er bygget sånn for å få det billigere. Det tror jeg er smart, sier Charlie.

For et utrent øye kan det virke utrygt å plassere tusenvis av mennesker på et stillas, men arrangørene insisterer på at det er fullstendig ufarlig.

Og de bør vite hva de snakker om. Over halvparten av arenaene er nemlig satt helt eller delvis opp bare for disse lekene (se faktaboks til høyre). En gjennomgang viser at et sted mellom 100.000 og 150.000 sitteplasser er satt opp midlertidig på stillaser.

Blant de rene stillastribunene er 20.000 plasser på ro- og padlearenaen, hele sandvolleyballarenaen med 15.000 tilskuere, alle BMX-tribunene og tribunene på alle de «mindre» arenaene i gigantiske Excel Arena.

Tribunene blir i hovedsak stående til etter Paralympics. Da er det slutt, og en gigantisk nedbygging starter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tribune Riverbank Arena

Under Riverbank Arena er det meter på meter på meter med stillasrør.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

I tillegg til stillastribunene som skal ned, vil olympiastadion med 80.000 sitteplasser trolig være 50.000 seter fattigere. Den mektige svømmehallen blir stående, men 15.000 av de 17.500 setene skal bort.

Frykt: Hvite elefanter

Arrangørene av OL i London har lovet å holde miljøvennlige leker og unngå sin største frykt: Hvite elefanter. De ønsker for alt i verden å unngå oppslag om gigantiske arenaer som blir stående og forfalle etter lekene slik blant annet Beijing-arrangørene har blitt utsatt for den siste tiden.

– Målet har hele tiden vært å bygge permanente arenaer bare der det er et åpenbart behov for så store arenaer etter lekene. Når det gjelder for eksempel vannpolo og basket, er det ikke behov for slike arenaer, sier Stuart Boss, mediesjef på basketarenaen.

Den gigantiske basketarenaen med 15.000 seter skal nemlig plukkes fra hverandre etter OL. Det samme gjelder tre haller der det har vært skyting, samt vannpolohallen.

Har laget lett stadion

OL-stadion

På nært hold kan man se undersiden av tribunene på OL-stadion. Det er resultatet av at arkitektene har laget en 'lett' stadion med minst mulig masse.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Foreløpig er det ikke avgjort hva som skjer med den gigantiske OL-stadion når lekene er over. Flere fotballag har meldt seg på i kampen om å få bruke den etter lekene, men ingen ting er avgjort.

Nettopp fordi ingen vet hvilken form stadion skal ha etter OL, er den designet for å være «lettest» mulig og mest mulig fleksibel.

– Friidrett kan ikke forsvare et stadion med 80.000 tilskuere. Vi har laget et stadion som kan bygges om til for eksempel 25.000 tilskuere etterpå. Når vi bygger ned så mye, så er det en ombygging så stor at ingen har sett det tidligere, sier Rod Sheard som har ledet arkitektarbeidet.

Han forteller at det «bare» er brukt 10.000 tonn stål i byggingen, mot det femdobbelte på tilsvarende arenaer andre steder. En resirkulert gassledning fra Nordsjøen er blant elementene som er brukt som en del av forsøket på å være miljøvennlige.

– Når man skal bygge et miljøvennlig stadion, så tenker folk ofte på hvor mye strøm man bruker til oppvarming, lys og så videre. Når man bygger et normalt hus, så vil det ta mellom fem og ti år før driften av huset har krevd mer energi enn det har tatt å bygge huset. For et stadion er det helt annerledes, og det tar 40-50 år før du har brukt mer energi på driften enn på å bygge, sier han.

Siste nytt

 • Første verdenscupseier

  Vetle Sjåstad Christiansen tok sin første verdenscupseier i karrieren, under sprinten fra amerikanske Soldier Hollow. 26-åringen kjempet en innbitt kamp med Simon Desthieux, men tok franskmannen med 1,3 sekunder. Johannes Thingnes Bø fikk fire bom på den stående skytingen, men kjempet seg inn til en femteplass.

  Sjåstad Christiansen.
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Opptur for Norge i lagkonkurransen

  Polen vant lagkonkurransen i tyske Willingen foran Tyskland og Slovenia. Etter å ha ligget på en sjetteplass etter den første omgangen, klatret de norske hopperne to plasser. Mye takket være unggutten Thomas Aasen Markeng, som leverte to solide hopp.

  NORDIC-SKIING/
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • 3. div-spiller til slovensk mester

  Mirza Mujcic (24) fra den norske 3. divisjon-klubben Lysekloster har meldt overgang til den slovenske dobbeltvinneren Olimpija Ljubljana. – Jeg kan ikke tenke meg at noe sånt har skjedd før, sier breddefotballekspert Jørgen Tjærnås til Aftenposten.

  NM fotball 3. runde, Brattvåg - Rosenborg.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal