Hopp til innhold

Halve OL på stillaser – snart skal det rives

LONDON (NRK.no) På TV-skjermen ser det ut som «vanlige» arenaer. Sannheten er at halve OL er bygget på stillaser som fjernes så snart OL og Paralympics er ferdig.

Kenneth Patterson Mark Patterson Henry Patterson Charlie Patterson

Familien Patterson med bestefar Kenneth (t.v.), pappa Mark og sønnene Henry og Charlie mener stemningen på Riverbank Arena er upåklagelig.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

– Inne på stadion ser det fint ut. Det føles mer uttrykt når vi står her ute enn det gjør når vi er der inne, sier Charlie Patterson.

Han er en av 15.000 tilskuere som flommer ut av Riverbank Arena sentralt plassert i OL-parken i London. Han har vært sammen med broren, faren og bestefaren på en av de 70 landhockey-kampene som spilles der.

Det har vært mer eller mindre fullsatt hver eneste gang, og familien Patterson kan melde om kjempestemning.

Hele arenaer skal bort

Utenfor stadion ser det imidlertid mer ut som en byggeplass enn som en ordinær idrettsarena.

Alle tribunene er nemlig bygget på stillas.

– Det er bygget sånn for å få det billigere. Det tror jeg er smart, sier Charlie.

For et utrent øye kan det virke utrygt å plassere tusenvis av mennesker på et stillas, men arrangørene insisterer på at det er fullstendig ufarlig.

Og de bør vite hva de snakker om. Over halvparten av arenaene er nemlig satt helt eller delvis opp bare for disse lekene (se faktaboks til høyre). En gjennomgang viser at et sted mellom 100.000 og 150.000 sitteplasser er satt opp midlertidig på stillaser.

Blant de rene stillastribunene er 20.000 plasser på ro- og padlearenaen, hele sandvolleyballarenaen med 15.000 tilskuere, alle BMX-tribunene og tribunene på alle de «mindre» arenaene i gigantiske Excel Arena.

Tribunene blir i hovedsak stående til etter Paralympics. Da er det slutt, og en gigantisk nedbygging starter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Tribune Riverbank Arena

Under Riverbank Arena er det meter på meter på meter med stillasrør.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

I tillegg til stillastribunene som skal ned, vil olympiastadion med 80.000 sitteplasser trolig være 50.000 seter fattigere. Den mektige svømmehallen blir stående, men 15.000 av de 17.500 setene skal bort.

Frykt: Hvite elefanter

Arrangørene av OL i London har lovet å holde miljøvennlige leker og unngå sin største frykt: Hvite elefanter. De ønsker for alt i verden å unngå oppslag om gigantiske arenaer som blir stående og forfalle etter lekene slik blant annet Beijing-arrangørene har blitt utsatt for den siste tiden.

– Målet har hele tiden vært å bygge permanente arenaer bare der det er et åpenbart behov for så store arenaer etter lekene. Når det gjelder for eksempel vannpolo og basket, er det ikke behov for slike arenaer, sier Stuart Boss, mediesjef på basketarenaen.

Den gigantiske basketarenaen med 15.000 seter skal nemlig plukkes fra hverandre etter OL. Det samme gjelder tre haller der det har vært skyting, samt vannpolohallen.

Har laget lett stadion

OL-stadion

På nært hold kan man se undersiden av tribunene på OL-stadion. Det er resultatet av at arkitektene har laget en 'lett' stadion med minst mulig masse.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Foreløpig er det ikke avgjort hva som skjer med den gigantiske OL-stadion når lekene er over. Flere fotballag har meldt seg på i kampen om å få bruke den etter lekene, men ingen ting er avgjort.

Nettopp fordi ingen vet hvilken form stadion skal ha etter OL, er den designet for å være «lettest» mulig og mest mulig fleksibel.

– Friidrett kan ikke forsvare et stadion med 80.000 tilskuere. Vi har laget et stadion som kan bygges om til for eksempel 25.000 tilskuere etterpå. Når vi bygger ned så mye, så er det en ombygging så stor at ingen har sett det tidligere, sier Rod Sheard som har ledet arkitektarbeidet.

Han forteller at det «bare» er brukt 10.000 tonn stål i byggingen, mot det femdobbelte på tilsvarende arenaer andre steder. En resirkulert gassledning fra Nordsjøen er blant elementene som er brukt som en del av forsøket på å være miljøvennlige.

– Når man skal bygge et miljøvennlig stadion, så tenker folk ofte på hvor mye strøm man bruker til oppvarming, lys og så videre. Når man bygger et normalt hus, så vil det ta mellom fem og ti år før driften av huset har krevd mer energi enn det har tatt å bygge huset. For et stadion er det helt annerledes, og det tar 40-50 år før du har brukt mer energi på driften enn på å bygge, sier han.

Siste nytt

 • Nadal slått ut i første runde i Roland-Garros: – Vet ikke om det er siste gang

  Gruskongen Rafael Nadal har vunnet Grand Slam-turneringen Roland-Garros, også kjent som French Open, hele 14 ganger. Kun fire ganger tidligere på 18 deltakelser har han ikke vunnet, grunnet tre tap (i fjerde runde i 2009, i kvartfinalen i 2015 og i semifinalen i 2021) og at han trakk seg før tredje runde i 2016.

  Etter at Nadal sto over turneringen med skade i fjor, røk han i år ut i første runde etter tre intense sett mot tyske Alexander Zverev.

  Nadal har slitt stort med skader de siste årene og ikke vist seg fra sitt vante toppnivå denne sesongen. 37-åringen er for øyeblikket rangert som nummer 275 i verden.

  Zverev vant kampen 6-3, 7-6, 6-3.

  – Jeg vet ærlig talt ikke om det er siste gang jeg står her foran alle dere. Jeg vet helt ærlig talt ikke, sier Nadal til arrangøren like etter tapet.

  Der sier han også at han håper å være tilbake på grusen i Paris under OL i sommer.

  Nadal står med utrolige 112 seirer i enkeltkamper og kun fire tap over de 19 utgavene av Roland-Garros han har spilt.

  Nadal
  Foto: Reuters
 • Magnus Carlsen skapte full forvirring i Norway Chess – mattrøbbel skal være årsaken

  Sjakkstjernen Magnus Carlsen tok en overraskende lang pause fra brettet under partiet mot verdensmester Ding Liren i Norway Chess mandag. Det skapte uro og bekymring.

  Carlsen holdt nemlig på å komme for sent til åpningsseremonien av turneringen i Stavanger. Han skal ifølge TV 2 ha sittet på restaurant da han i hui og hast måtte forlate matbordet og komme seg til spillearenaen.

  Etter at partiet mot Ding Liren var kommet i gang, forsvant så Carlsen i om lag 12-13 minutter.

  – Han har slitt litt med tiden i dag. Spekulasjonen, og det vi tror, er at han har satt seg ned for å spise. Han har en skjerm som han kan se på mens han spiser, sa reporter Sverre Krogh Sundbø på TV 2s sending.

  Han la videre til at Carlsen skal ha fått maten han ikke rakk å spise på retauranten levert til spillelokalet i Stavanger.

  Carlsen starter turneringen med svarte brikker mot kineseren som i fjor ble verdensmester for første gang. Carlsen hadde før det vært mester i ti år sammenhengende, men takket nei til å stille opp i VM-kampen.

  Alle seks deltakere skal møte hverandre to ganger. Carlsen spiller mot Hikaru Nakamura (USA) med hvite brikker tirsdag. Carlsen sto med fire strake turneringstitler før Nakamura vant i fjor.

  Langsjakkdelen avsluttes 7. juni.

  Zt4_i_yxshY
  Foto: NTB
 • Unai Emery skrev ny managerkontrakt med Aston Villa – for andre gang på én måned

  Bare én måned etter at Unai Emery forlenget sin Aston Villa-kontrakt med tre nye år, har han fått plusset på to til.

  Premier League-klubben bekrefter på sine nettsider at manageren nå har undertegnet en ny avtale som strekker seg til sommeren 2029.

  Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I årets sesong sikret klubben mesterligaspill til høsten. Det har åpenbart utløst en belønning for Emery.

  (©NTB)

  aWiiqVI83Sg
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal