Hopp til innhold

Utklasset langløpseliten selv når han halter og sliter med fremmedlegemer i beinet

HITRA (NRK): Han kan ennå ikke gå ordentlig diagonalgang. Heller ikke løpe. Så preget er Mikael Gunnulfsen av sist sesongs beinbrudd. Men under Toppidrettsveka har han bevist at det går an å kjempe seg tilbake til Norgestoppen.

Gunnulfsen

GLAD OG FORNØYD: Mikael Gunnulfsen, her etter fredagens konkurranse i Aure.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

For der de fleste konkurrentene hans hastet for å få tak i varme klær i det sure høstværet på toppen av den tre kilometer lange motbakken i Aure, var det en som boblet over av glede i målområdet fredag.

– Større enn det burde vært

Gunnulfsen

BLE GRATULERT: Mikael Gunnulfsen, her etter seieren i Aure torsdag. Da fikk han en rekke gratulasjonsbeskjeder fra konkurrentene.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Syv måneder etter beinbruddet var han på toppen av seierspallen på dag to av Toppidrettsveka fredag.

– Dette er større enn det burde vært. Toppidrettsveka er et kult arrangement, det er ikke det viktigste vi gjør, men for min del finnes det ikke noe viktigere enn den bakken der, sier Gunnulfsen, og peker mot den tre kilometer lange løypa bak seg.

– Å komme så fort opp er et bevis på at de syv månedene etter beinbruddet har blitt brukt til noe positivt.

Storform under Toppidrettsveka

For 28-åringen ser ut til å være i rute i årets OL-sesong. Utrolig nok. Etter et over syv måneder langt skademareritt, ble Team Telemark-løperen nummer fire under langløpet på Hitra torsdag. Fredag viste han at det ikke er noe å si på stakeformen.

Han var soleklart best under det drøyt tre kilometer lange motbakkeløpet da Toppidrettsveka flyttet seg til Aure.

– Det har vært ensformig, brutalt

Det siste halvåret har imidlertid vært knalltøft. Gunnulfsen åpnet VM-sesongen i fjor med et brak. Spesialisten på 15 kilometer klassisk vant på Beitostølen i november 2020 og var en kjempekandidat til å gå VM-femmila i Oberstdorf i mars. Men i januar skjedde det som ikke skulle skje.

Han brakk leggbeinet under en trening og ble senere operert.

Gunnulfsen

STATUS JANUAR 2021: En ferdigoperert Mikael Gunnulfsen like etter nyttår.

Foto: Marthe Bjørnsgaard

VM-håpet var ute. Siden har han trent seg opp og rehabilitert etter skaden.

– I den situasjonen jeg har vært... Når du ser inn i en grå vegg på stakemaskinen, da tenker du enten er jeg syk i hodet eller så er dette mulig. Det er deilig å vite at det ikke er forgjeves når jeg står her.

– Det har vært ensformig, brutalt og jeg er langt ifra ferdig.

Haltet tidligere i uken

I dag er han overhodet ikke hundre prosent i beinet. Han har fortsatt en del fremmedlegemer der, som en margnagle (av metall) i leggen og to skruer.

Da han var på samling i Mosvik tidligere denne uken slet han så mye med beinet at han haltet og ikke trodde han ville komme på startstreken verken torsdag eller fredag. Han kan rett og slett ikke løpe.

Også klassiskteknikken diagonalgang er smertefull, men skruene skal ut av kroppen før langrennssesongen braker løs på Beitostølen i november.

– Gjort det på en fantastisk måte

Martin Johnsrud Sundby vartet opp med et oppløftende motbakkeløp i Aure fredag. Den tidligere landslagsveteranen ble nummer fem, men lot seg imponere over det Gunnulfsen leverte.

Sundby

IMPONERT: Martin Johnsrud Sundby, her etter motbakkeløpet i Aure under Toppidrettsveka fredag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Fyren har en fantastisk ressurs, som kanskje er helt øverst i verdenstoppen, i staking og styrke på ski er han virkelig rå. Men jeg håper ikke bruddet har gjort ham klønete i diagonalgang. Det er viktig fordi man må bruke beina litt i internasjonal topplangrenn.

– Når man ligger der i sykesengen midt på vinteren er du nødt til å snu det. Mange har gjort det før ham, men han har gjort det på en fantastisk måte, sier Sundby.

Må levere

Under langrennsåpningen på Beitostølen er det tøffe krav til de utøverne som vil til OL. Og spesielt dem utenfor landslag. Deretter må utøverne kvalifisere seg til verdenscupåpingen i finske Ruka. Det kommer fort og er bare tre måneder unna.

– Han må vise gjennom verdenscup at han er en medaljekandidat, er det allroundtrener Eirik Myhr Nossum sier om nåløyet for at Gunnulfsen skal slå seg inn på et OL-lag.

Gunnulfsen reiser nå videre på et høydeopphold før alvoret begynner. Han mener han har én oppgave foran seg om tre måneder:

– Det er gå fortest mulig når det er 15 kilometer klassisk på programmet. Og prestere godt i alle andre renn også. Men går jeg fort på 15 kilometer klassisk på Beitostølen, i hvert fall er på pallen, så får jeg muligheten i Ruka, sier Gunnulfsen.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Andersen hetset og truet etter nedskallingen

  Crystal Palace-stopper Joachim Andersen håper Instagram og Premier League tar grep etter å ha mottatt hundrevis av hatmeldinger etter 1-1-kampen mot Liverpool. – Jeg fikk kanskje 300–400 av disse meldingene i går kveld, skriver Andersen på Instagram og legger ved skjermdumper av flere hatmeldinger. – Jeg forstår at du støtter laget, men ha litt respekt og ikke lek tøff på nettet, fortsetter dansken. 57 minutter inn i kampen kokte det over for Liverpools Darwin Nuñez da han skallet ned Andersen etter en konfrontasjon.

  Liverpool
  Foto: PETER POWELL / Reuters
 • Lode fristilt fra kontrakten i Schalke 04

  Marius Lode er fristilt fra kontrakten i Schalke 04, melder klubben på Twitter. – Ingen av partene var fornøyd med situasjonen, og det er årsaken til at vi møttes og ble enige om å terminere kontrakten, sier sportsdirektør Rouven Schröder. Lode gikk til Schalke etter å ha vært med på å ta Bodø/Glimt til to seriegull i 2020 og 2021. Der har han kun fått slippe til i seks kamper og står med 206 spilleminutter for blåtrøyene.

  Fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Norge - Latvia 0 - 0
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Aalesund-spiller ute resten av sesongen

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet under 1-2-tapet hjemme mot Haugesund lørdag. Nå må han se resten av sesongen fra tribunen.

  – Det er fryktelig trist for oss og naturlig nok enda verre for Alexander selv, sier sportssjef Bjørn Erik Melland til klubbens nettside.

  Sju minutter ut i andreomgangen mot Haugesund gikk spissen i bakken. 23-åringen var tydelig preget da han ble hjulpet av banen.

  Undersøkelser i etterkant viste at fremre korsbånd hadde røket. Dermed må dansken operere og har en langt tid med opptrening foran seg. (NTB)

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste