Hopp til innhold

Hadde «tikkende bombe» i hjernen – nå vender utenlandsproffen hjem

I fjor sommer tok livet en dramatisk vending for Vårin Ness (25). Nå er Serie A byttet ut med Toppserien.

Ness profil

TILBAKE: Vårin Ness spilte to sesonger i Empoli, men måtte vente på Serie A-debuten etter en aneurisme i sommerferien i fjor. Nå er hun tilbake i norsk fotball og Røa.

Foto: Privat

Vårin Ness har vært en av Norges minst profilerte utenlandsproffer. Hun har imidlertid spilt fotball i USA, og møtt lag som Juventus og Roma i Serie A.

– Det var en opplevelse for livet å spille i Italia mot så mange ekstremt gode spillere. Men veien dit var tøffere enn planlagt, sier Ness til NRK.

Det er ingen underdrivelse.

Besvimte på jobb

Etter å ha rykket opp i sin første sesong med Empoli i fjor, skulle hun bruke sommeren mellom sesongene til å jobbe på båt hjemme i Norge.

En snau uke inn i sommerjobben gikk Ness i bakken. Helt uten forvarsel.

– Jeg opplevde hukommelsestap og har blitt fortalt at jeg gjentok meg selv en del.

Vårin Ness

Ness følte seg fin før operasjonen og holdt motet oppe.

Foto: privat.

På sykehuset fikk Ness påvist en aneurisme i hjernen, og legene kalte det for en tikkende bombe.

En aneurisme er en utposning på en pulsåre. Blod samler seg i en pose som står ut fra blodåren og vokser til den kan sprekke. Om den gjør det kan man i verste fall få hjerneblødning eller slag.

– Siden jeg er så ung ble det raskt klart at jeg måtte operere for å kunne leve et godt og aktivt liv, iallfall til jeg blir litt eldre.

Senere den sommeren ble hun operert. Legene presset ut det meste av blodet i aneurismen, men i frykt for at hun skulle bli blind presset de den ikke helt tom.

– Den kan vokse, men den skal ikke kunne sprekke nå, sier Ness.

Vårin Ness

Ukene og månedene etter at Ness besvimte var hun ofte innom sykehuset i Førde og i Bergen. Her fra rett etter operasjonen.

Foto: privat.

Hjem til Norge

Selv etter å ha kommet friskmeldt til Italia, var det ikke bare enkelt å komme tilbake på banen. Empoli ville nemlig gjennomføre egne tester før Ness slapp til.

Debuten kom først mot Fiorentina i syvende serierunde.

Det ble totalt fem kamper for Ness før koronasituasjonen satte en stopper for sesongen.

Vårin Ness

Det tok lang tid, men Ness fikk til slutt spille Serie A-fotball for klubben hun hjalp til opprykk sesongen før.

Foto: privat.

Nå har hun vendt tilbake og skal forsøke å hjelpe Røa, som ligger sist i Toppserien, med å unngå nedrykk. Spesielt det sosiale i garderoben har det vært fint å komme hjem til, forteller sogningen.

– Det har vært kjekt å komme tilbake og kunne prate på norsk, og være en del av gjengen uten kommunikasjonsproblemer, sier Ness med et smil.

Ness har før overgangen til Italia spilt for Kaupanger i 1. divisjon og skal nå for første gang prøve seg på øverste nivå i Norge.

Røa-trener Geir Nordby er godt fornøyd med det nye tilskuddet i laget.

– Hun er en strålende type både på og utenfor banen. Vi tror at hun kan bidra også i en litt vanskelig situasjon som vi står i. Vi er veldig glad for at hun har kommet hit, sier Nordby, og legger til at hun absolutt er aktuell for spill de neste kampene:

– Hun har mye bra erfaring og er en ekstremt klok fotballspiller, så det ser jeg på som en stor sannsynlighet, sier Røa-treneren.

Toppserien for kvinner 2020: Vålerenga - Røa (2-0)

Røa-trener Geir Nordby omtaler Ness som en omgjengelig og fin type, og en god fotballspiller.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fortsatt hodepine

Selv om Ness er tilbake for fullt på fotballbanen og har spilt og trent med både italienske og norske toppserieklubber, merker hun fortsatt noen plager fra aneurismen.

– Jeg tenker ikke så mye på det annet enn at jeg sliter med litt hodepine, særlig etter harde treningsøkter eller hvis jeg header ballen mye, forteller Ness.

– Det er jo en konsekvens av det som skjedde, og det er kjedelig, men jeg er litt forsiktig og trykker til når det er nødvendig, også har det gått bra så langt. Jeg tenker ikke så mye på det, annet enn hodepinene som er plagsomme.

Likevel har ikke Ness noen planer om å trappe ned som fotballspiller.

– Jeg ser ikke for meg en hverdag uten fotball eller fellestrening, så jeg fortsetter med fotballen en god stund til. Nå får jeg bruke høsten godt på å se om jeg har noe i Toppserien å gjøre, så tar jeg og Røa en evaluering etter sesongen, sier Ness.

Siste nytt

  • Mbappé får tyn etter ny CL-smell

    Kylian Mbappé (25) greide heller ikke i år å vinne Champions League med Paris Saint-Germain. Han kommer dårlig ut på børsen etter semifinaleexiten.

    I en nådeløs dom gir L'Équipe angriperen en toer på en skala som går til ti. «Slutten på drømmen», skriver den franske avisen i overskriften etter tirsdagens 0-1-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

    Mbappé ble i sin tid hentet til PSG for enorme summer. Målet var at han skulle skyte klubben til suksess i den gjeveste europacupen, men det gikk aldri veien. Nærmest var laget som tapende finalist i 2020.

    Dortmund er bare nummer fem i ligaen i Tyskland, men danket ut PSG 2-0 sammenlagt.

    «Slike kvelder blir arven hans. Sju år med feilede forsøk», skriver britiske Daily Mail om Mbappé. I spanske Sport står det at «Mbappé er ute av stand til å ikle seg helterollen».

    Mbappé forlater PSG når kontrakten løper ut etter sesongen, og neste stoppersted blir trolig Real Madrid. «Han tar farvel med den franske hovedstaden med mer smerte enn ære», skriver den Madrid-baserte storavisen Marca.

    (NTB)

    Mbappé
    Foto: AP
  • Fotballkamper utsatt etter katastrofeflommen i Brasil

    Ekstreme nedbørsmengder gjør det umulig å spille seriekamper i fotball i den brasilianske delstaten Rio Grande do Sul.

    Brasils fotballforbund har hittil utsatt ti oppgjør for tre av eliteklubbene fra regionen. Det gjelder Internacional, Gremio og Juventud.

    Delstatshovedstaden Porto Alegre står under vann, og det er der Internacional og Gremio holder til.

    Minst 90 personer er meldt omkomne, opplyser myndighetene i Rio Grande do Sul. I tillegg er 131 ikke blitt gjort rede for, og 155.000 mennesker har mistet hjemmet sitt.

    De voldsomme regnbygene som begynte i forrige uke, har forårsaket flom i elver, lagt hele landsbyer under vann og ødelagt veier og broer.

    Flommen regnes som delstatens verste ekstremværkatastrofe. Det er meldt mer regn i dagene som kommer.

    (NTB)

    imwC_nnuYmA
    Foto: AP
  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal