NRK Meny
Normal

Gullheltens dramatiske døgn: Våknet midt på natta og var redd for å hoppe

OSLO/KULM (NRK): Johann Forfang var så forslått og redd etter gårsdagens fall at han var nær å ikke stille i lagkonkurransen. Derfor var det historisk VM-gullet ekstra spesielt.

Forfang

IMPONERTE: Johann André Forfang etter et av sine to strålende hopp i lagkonkurransen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Jeg jobbet faktisk knallhardt det siste døgnet for å komme til start i det hele tatt, sier Johann André Forfang.

Det var ikke lett å se det da Forfang fløy ned til tidenes klareste VM-gull i lagkonkurranse i skiflyging, men de siste 24 timene har vært usikre og vanskelige for 20-åringen.

Forfang

MENTAL UTFORDRING: Johann André Forfang våknet flere ganger om natten og var urolig etter dette.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Mental kamp for å bli klar

På lørdag hoppet han utrolige 240 meter, men falt og landet med ansiktet i bakken. Det preget ham mer enn han lot pressen vite.

– Ikke bare var det vondt i kroppen, men man får en støkk av å sette nesa i snøen på 240 meter. Førstehoppet i dag satt langt inne, jeg var så nervøs at det knøt seg i magen, sier Forfang, med gullmedaljen rundt halsen.

– Man prøver jo å visualisere skihopp foran en konkurranse, men hver gang så jeg for meg å tryne. Jeg har jobbet knallhardt med det. Jeg våknet mange ganger i natt og var urolig. Det har vært litt ekkelt å tenke på å hoppe igjen på det samme luggeføret som i går. Det krevde en omstilling, det gjorde det.

Jobbet intenst med å klargjøre kroppen

Men utfordringen stoppet ikke med det mentale. Forfang var kraftig forslått etter fallet, og det var lenge usikkert om han fikk lov å hoppe. Det avslører han overfor NRK.

– Lars, manuellterapeuten vår, har behandlet ryggen min og sjekket knærne flere ganger. Det var helt nødvendig for å hoppe. Det var en ekstremt stor lettelse da jeg fikk klarsignal før frokost i dag.

Han har ikke brukt smertestillende eller lignende.

– Men jeg har ligget på benken og blitt knadd på. Det var avgjørende for å få kroppen på plass igjen, sier Forfang.

Treneren hyller manuellterapeuten

Heldigvis ble han klar til rennet, for nordmannen briljerte. Han var best i sin gruppe i begge omganger med 218,5 meter i første omgang og 201,5 i andre. Det var en viktig årsak til at Norge vant tidenes klareste VM-gull.

– Det er så ufattelig stort. Jeg har ikke ord. Dette må nesten få synke inn litt, det er så deilig etter det som skjedde i går, sier Forfang med et digert smil.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener lagets manuellterapeut gjorde en fantastisk jobb med å få Forfang fysisk i stand til å hoppe.

– Jeg sitter igjen både med gode følelser etter gullet, men også med stress etter fallet i går. Det handlet om å roe ned alle, sier Stöckl.

– Alle har gjort en fantastisk jobb for å få utøverne våre klare, sier han.

Siste nytt

 • Berget scoret to – ble matchvinner

  Jo Inge Berget scoret begge målene for New York City FC da de snudde 0–1 til 2–1 mot Toronto FC søndag.

  Først scoret han med hælen etter 51 minutter, og gjorde 1–1. Etter 68 minutter satte han sitt andre. Nordmannen ble kåret til banens beste.

  MLS: Toronto FC at New York City FC
  Foto: Vincent Carchietta / Reuters
 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Uavgjort på Aspmyra

  Sandefjord scoret sitt første mål på 705 minutter på bortebane mot Bodø/Glimt. Men Kastratis mål holdt ikke til seier. Jose Angel utliknet for Glimt før pause. Kampen endte 1–1

  Eliteserien fotball 2018. Bodø/Glimt-Sandefjord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal