NRK Meny
Normal

Gullheltens dramatiske døgn: Våknet midt på natta og var redd for å hoppe

OSLO/KULM (NRK): Johann Forfang var så forslått og redd etter gårsdagens fall at han var nær å ikke stille i lagkonkurransen. Derfor var det historisk VM-gullet ekstra spesielt.

Forfang

IMPONERTE: Johann André Forfang etter et av sine to strålende hopp i lagkonkurransen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Jeg jobbet faktisk knallhardt det siste døgnet for å komme til start i det hele tatt, sier Johann André Forfang.

Det var ikke lett å se det da Forfang fløy ned til tidenes klareste VM-gull i lagkonkurranse i skiflyging, men de siste 24 timene har vært usikre og vanskelige for 20-åringen.

Forfang

MENTAL UTFORDRING: Johann André Forfang våknet flere ganger om natten og var urolig etter dette.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Mental kamp for å bli klar

På lørdag hoppet han utrolige 240 meter, men falt og landet med ansiktet i bakken. Det preget ham mer enn han lot pressen vite.

– Ikke bare var det vondt i kroppen, men man får en støkk av å sette nesa i snøen på 240 meter. Førstehoppet i dag satt langt inne, jeg var så nervøs at det knøt seg i magen, sier Forfang, med gullmedaljen rundt halsen.

– Man prøver jo å visualisere skihopp foran en konkurranse, men hver gang så jeg for meg å tryne. Jeg har jobbet knallhardt med det. Jeg våknet mange ganger i natt og var urolig. Det har vært litt ekkelt å tenke på å hoppe igjen på det samme luggeføret som i går. Det krevde en omstilling, det gjorde det.

Jobbet intenst med å klargjøre kroppen

Men utfordringen stoppet ikke med det mentale. Forfang var kraftig forslått etter fallet, og det var lenge usikkert om han fikk lov å hoppe. Det avslører han overfor NRK.

– Lars, manuellterapeuten vår, har behandlet ryggen min og sjekket knærne flere ganger. Det var helt nødvendig for å hoppe. Det var en ekstremt stor lettelse da jeg fikk klarsignal før frokost i dag.

Han har ikke brukt smertestillende eller lignende.

– Men jeg har ligget på benken og blitt knadd på. Det var avgjørende for å få kroppen på plass igjen, sier Forfang.

Treneren hyller manuellterapeuten

Heldigvis ble han klar til rennet, for nordmannen briljerte. Han var best i sin gruppe i begge omganger med 218,5 meter i første omgang og 201,5 i andre. Det var en viktig årsak til at Norge vant tidenes klareste VM-gull.

– Det er så ufattelig stort. Jeg har ikke ord. Dette må nesten få synke inn litt, det er så deilig etter det som skjedde i går, sier Forfang med et digert smil.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener lagets manuellterapeut gjorde en fantastisk jobb med å få Forfang fysisk i stand til å hoppe.

– Jeg sitter igjen både med gode følelser etter gullet, men også med stress etter fallet i går. Det handlet om å roe ned alle, sier Stöckl.

– Alle har gjort en fantastisk jobb for å få utøverne våre klare, sier han.

Siste nytt

 • Nadal trakk seg fra Australian Open

  Rafael Nadal trakk seg fra Australian Open i Melbourne etter at han pådro seg en skade i fjerde sett mot Marin Cilic. Spanjolen spilte fem sett mot Cilic før han valgte å trekke seg fra kampen.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP
 • Mowinckel leder i Italia

  Ragnhild Mowinckel kjørte raskest av samtlige i første omgang av verdenscuprennet i storslalåm i italienske Kronplatz tirsdag.

  Mens storfavoritten Mikaela Shiffrin kjørte ut. Mowinckel kjørte en strålende omgang og hoppet opp og ned av glede i målområdet etter å ha kjørt inn åtte hundredeler foran hjemmehåpet Marta Bassino. Tyske Viktoria Rebensburg følger ytterligere ett hundredel bak på tredjeplass. Andre omgang starter kl: 13.00.

  mow
  Foto: Marco Tacca / AP
 • TV 2: Golberg får gå OL-sprinten

  Pål Golberg har slått Sondre Turvoll Fossli i kampen om den siste plassen på OL-sprinten. Det skriver TV 2 tirsdag.

  Dermed består sprintlaget i OL av Johanne Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Eirik Brandsdal og Pål Golberg.

  Golberg 2
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang menn