Hopp til innhold

Gullheltens dramatiske døgn: Våknet midt på natta og var redd for å hoppe

OSLO/KULM (NRK): Johann Forfang var så forslått og redd etter gårsdagens fall at han var nær å ikke stille i lagkonkurransen. Derfor var det historisk VM-gullet ekstra spesielt.

Forfang

IMPONERTE: Johann André Forfang etter et av sine to strålende hopp i lagkonkurransen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Jeg jobbet faktisk knallhardt det siste døgnet for å komme til start i det hele tatt, sier Johann André Forfang.

Det var ikke lett å se det da Forfang fløy ned til tidenes klareste VM-gull i lagkonkurranse i skiflyging, men de siste 24 timene har vært usikre og vanskelige for 20-åringen.

Forfang

MENTAL UTFORDRING: Johann André Forfang våknet flere ganger om natten og var urolig etter dette.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Mental kamp for å bli klar

På lørdag hoppet han utrolige 240 meter, men falt og landet med ansiktet i bakken. Det preget ham mer enn han lot pressen vite.

– Ikke bare var det vondt i kroppen, men man får en støkk av å sette nesa i snøen på 240 meter. Førstehoppet i dag satt langt inne, jeg var så nervøs at det knøt seg i magen, sier Forfang, med gullmedaljen rundt halsen.

– Man prøver jo å visualisere skihopp foran en konkurranse, men hver gang så jeg for meg å tryne. Jeg har jobbet knallhardt med det. Jeg våknet mange ganger i natt og var urolig. Det har vært litt ekkelt å tenke på å hoppe igjen på det samme luggeføret som i går. Det krevde en omstilling, det gjorde det.

Jobbet intenst med å klargjøre kroppen

Men utfordringen stoppet ikke med det mentale. Forfang var kraftig forslått etter fallet, og det var lenge usikkert om han fikk lov å hoppe. Det avslører han overfor NRK.

– Lars, manuellterapeuten vår, har behandlet ryggen min og sjekket knærne flere ganger. Det var helt nødvendig for å hoppe. Det var en ekstremt stor lettelse da jeg fikk klarsignal før frokost i dag.

Han har ikke brukt smertestillende eller lignende.

– Men jeg har ligget på benken og blitt knadd på. Det var avgjørende for å få kroppen på plass igjen, sier Forfang.

Treneren hyller manuellterapeuten

Heldigvis ble han klar til rennet, for nordmannen briljerte. Han var best i sin gruppe i begge omganger med 218,5 meter i første omgang og 201,5 i andre. Det var en viktig årsak til at Norge vant tidenes klareste VM-gull.

– Det er så ufattelig stort. Jeg har ikke ord. Dette må nesten få synke inn litt, det er så deilig etter det som skjedde i går, sier Forfang med et digert smil.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener lagets manuellterapeut gjorde en fantastisk jobb med å få Forfang fysisk i stand til å hoppe.

– Jeg sitter igjen både med gode følelser etter gullet, men også med stress etter fallet i går. Det handlet om å roe ned alle, sier Stöckl.

– Alle har gjort en fantastisk jobb for å få utøverne våre klare, sier han.

Siste nytt

 • Trettebergstuen skal diskutere russisk deltakelse med europeiske ledere

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal møte flere europeiske ministre på fredag, for å diskutere et felles standpunkt på russisk deltakelse i idretten.

  – Russland forsetter sin angrepskrig i Ukraina. Det er derfor ingenting som tilsier at IOC eller særidrettene burde åpne opp for mer deltakelse nå. Her er jeg enig i det tydelige standpunktet som norsk idrett har kommet med, det er uakseptabelt å åpne opp for russisk idrettsdeltakelse internasjonalt nå, skriver Trettebergstuen i e-post til NRK.

  Før helgen sa Litauens idrettsminister at de nordiske landene var invitert til å danne felles front mot at russiske utøvere tas inn i varmen igjen.

  – Jeg er kjent med det baltiske forslaget, og her samarbeider vi med de andre nordiske landene. På fredag skal jeg møte flere andre europeiske ministre for å diskutere saken, skriver Trettebergstuen videre.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har varslet at det skal sees på muligheten for at russere og belarusere kan få konkurrere igjen under strenge vilkår. En FN-ekspert mener det er det riktige å gjøre.

  Anette Trettebergstuen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Ingebrigtsen dropper stevne – håper å rekke EM

  Jakob Ingebrigtsen måtte avbryte høydeoppholdet i Sierra Nevada i januar på grunn av en forkjølelse som nektet å gå over. Tirsdag bekrefter 22-åringen fra Sandnes overfor NRK at han dropper innendørsstevnet i Madrid 22. februar, der det var varslet at han skulle gjøre verdensrekordforsøk på 3000 meter.

  Fortsatt holder han døra på gløtt for å løpe 1500 meter i Lievin 15. februar, i et stevne der han satte verdensrekord for et år siden. Men sjansene er ikke gode, avslører han.

  Det betyr likevel ikke at innendørssesongen er spolert:

  – Jeg planlegger Istanbul, skriver nemlig Ingebrigtsen i en melding til NRK, og bekrefter at han i så fall håper å forsvare titlene sine på både 1500 og 3000 meter i innendørs-EM.

  På instagram forteller han at sykdommen nå er et tilbakelagt kapittel.

  – Nå begynner jeg endelig å føle meg som meg selv, og jeg jobber mot det jeg elsker mest; vinne løp og løpe fort, skriver han.

  v1ElpIOY0I8
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • PSG under etterforskning

  Fotballstorheten Paris Saint-Germain er under etterforskning av påtalemyndigheten i Frankrike for bruk av svart arbeidskraft.

  Det var påtalemyndigheten i Paris som selv bekreftet etterforskningen tirsdag.

  «Etter en klage mottatt 13. desember 2022, ble det åpnet en etterforskning 16. januar 2023 som følge av svart arbeid,» opplyste den til nyhetsbyrået Reuters.

  Klagen skal ha kommet fra den tunisiske statsborgeren Hicham Bouajila, som hevder han jobbet for PSGs klubbpresident Nasser al Khelaifi som rådgiver. Det opplyser Bouajilas advokat Bertrand Repolt til Reuters.

  Bouajila hevder at han bare ble betalt sporadisk gjennom et Qatar-basert tennisakademi.

  – Han var aldri ansatt i PSG, opplyser PSG-ledelsen til den franske sportsavisen L'Equipe. (NTB)

  FILE PHOTO: Ligue 1 - Paris St Germain Press Conference
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste