Hopp til innhold

Gullheltens dramatiske døgn: Våknet midt på natta og var redd for å hoppe

OSLO/KULM (NRK): Johann Forfang var så forslått og redd etter gårsdagens fall at han var nær å ikke stille i lagkonkurransen. Derfor var det historisk VM-gullet ekstra spesielt.

Forfang

IMPONERTE: Johann André Forfang etter et av sine to strålende hopp i lagkonkurransen.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Jeg jobbet faktisk knallhardt det siste døgnet for å komme til start i det hele tatt, sier Johann André Forfang.

Det var ikke lett å se det da Forfang fløy ned til tidenes klareste VM-gull i lagkonkurranse i skiflyging, men de siste 24 timene har vært usikre og vanskelige for 20-åringen.

Forfang

MENTAL UTFORDRING: Johann André Forfang våknet flere ganger om natten og var urolig etter dette.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Mental kamp for å bli klar

På lørdag hoppet han utrolige 240 meter, men falt og landet med ansiktet i bakken. Det preget ham mer enn han lot pressen vite.

– Ikke bare var det vondt i kroppen, men man får en støkk av å sette nesa i snøen på 240 meter. Førstehoppet i dag satt langt inne, jeg var så nervøs at det knøt seg i magen, sier Forfang, med gullmedaljen rundt halsen.

– Man prøver jo å visualisere skihopp foran en konkurranse, men hver gang så jeg for meg å tryne. Jeg har jobbet knallhardt med det. Jeg våknet mange ganger i natt og var urolig. Det har vært litt ekkelt å tenke på å hoppe igjen på det samme luggeføret som i går. Det krevde en omstilling, det gjorde det.

Jobbet intenst med å klargjøre kroppen

Men utfordringen stoppet ikke med det mentale. Forfang var kraftig forslått etter fallet, og det var lenge usikkert om han fikk lov å hoppe. Det avslører han overfor NRK.

– Lars, manuellterapeuten vår, har behandlet ryggen min og sjekket knærne flere ganger. Det var helt nødvendig for å hoppe. Det var en ekstremt stor lettelse da jeg fikk klarsignal før frokost i dag.

Han har ikke brukt smertestillende eller lignende.

– Men jeg har ligget på benken og blitt knadd på. Det var avgjørende for å få kroppen på plass igjen, sier Forfang.

Treneren hyller manuellterapeuten

Heldigvis ble han klar til rennet, for nordmannen briljerte. Han var best i sin gruppe i begge omganger med 218,5 meter i første omgang og 201,5 i andre. Det var en viktig årsak til at Norge vant tidenes klareste VM-gull.

– Det er så ufattelig stort. Jeg har ikke ord. Dette må nesten få synke inn litt, det er så deilig etter det som skjedde i går, sier Forfang med et digert smil.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener lagets manuellterapeut gjorde en fantastisk jobb med å få Forfang fysisk i stand til å hoppe.

– Jeg sitter igjen både med gode følelser etter gullet, men også med stress etter fallet i går. Det handlet om å roe ned alle, sier Stöckl.

– Alle har gjort en fantastisk jobb for å få utøverne våre klare, sier han.

Siste nytt

  • Carlsen reddet remis etter tabbe

    Magnus Carlsen måtte gi fra seg ledelsen i hurtig- og lynsjakkturneringen i Grand Chess Tour fredag.

    Etter dagens tre hurtigsjakkpartier er Carlsen på 2.-plass, ett poeng bak kinesiske Wei Yi.

    Carlsen åpnet med remis mot Rameshbabu Praggnanandhaa før det ble seier mot Vincent Keymer. I det siste partiet ble det en ny remis mot Anish Giri. Carlsen reddet seg inn etter å ha kommet skjevt ut i sluttspillet.

    Turneringen i Warszawa avsluttes med to runder lynsjakk lørdag og søndag. Det er to poeng for seier og ett for remis i hurtigsjakk, halvparten i lynsjakk.

    Magnus Carlsen står foran en travel helg. Fredag starter nemlig årets 2. Champions Chess-turnering. Etter å ha gjort unna Grand Chess Tour-partiene som startet 13.00, var det bare å forberede seg til Champions Chess-partier utover kvelden. (NTB)

    Magnus Carlsen
    Foto: ARUN SANKAR / AFP
  • KFUM brukte suspendert spiller i cupen – kan bli straffet

    KFUM Oslo brukte en spiller som skulle hatt karantene i cupkampen mot Sogndal tidligere i måneden. Norges Fotballforbund åpner for å straffe eliteserieklubben.

    Det skriver Bergens Tidende.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal, samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde, og skulle dermed ha vært plassert på tribunen.

    I neste runde slo KFUM ut Lysekloster, og Lysekloster hevder at de vurderer protest. Klubben mener at de kunne fått en annen motstander i 4. runde dersom ting hadde gått riktig for seg.

    Fristen for å legge inn protest er utløpt, ifølge Norges Fotballforbund. Ifølge NFF er det Sogndal som i så fall kunne ha protestert i dette tilfellet. Lysekloster anses ikke for å være part i saken. Sogndal ønsker ikke å legge inn protest.

    Samtidig har NFF bedt KFUM om en forklaring. I etterkant av at denne er mottatt vil det bli vurdert å opprette sanksjonssak.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sier daglig leder Thor Erik Stenberg til VG.

    (NTB)

    KdW-3xTESgI
    Foto: NTB
  • Premier League-klubben Everton dropper poengtrekk-anke – høring avlyst

    Everton dropper anken knyttet til de to siste minuspoengene Premier League-klubben er ilagt for brudd på økonomiske regler.

    Merseyside-klubben opplyser selv om beslutningen som er tatt fredag.

    I begrunnelsen heter det at Everton nå velger å ta en pragmatisk tilnærming til poengstraffen, all den tid den har berget plassen på øverste nivå.

    Everton ble i fjor høst trukket ti poeng. Etter anke ble straffen i februar redusert til seks poeng. Deretter kom altså ytterligere et poengtrekk.

    1Po1BlxC2kA
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal