Hopp til innhold

Gullet skal gjøre Rune til verdens beste

FALUN (NRK): Rune Velta har nå fått seieren han trengte for å etablere seg i verdenstoppen tror landslagssjefen og flere av de rundt ham.

Rune Velta

Rune Velta har storkost seg i Falun, og har individuelt gull og lag-sølv i normalbakken. Nå er han godt i gang også i storbakken.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Nå vet han at han er blant verdens beste skihoppere, ferdig snakket, sa Alexander Stöckl til NRK under medaljeseremonien da Rune Velta fikk tildelt gullet for seieren i normalbakken.

Stöckl mente at seieren var nøyaktig det Velta trengte for å ta det siste lille steget. Det som forvandler ham fra å være en av de beste, til den aller beste.

Det tror også Anders Bardal, rett etter å ha sett Velta prestere et av de aller beste treningshoppene under treningen tirsdag.

– Den teorien der støtter jeg, for det handler om å ha gjort det en gang. Da har du selvtilliten og vet at du er god nok.

Skjønner at man er god nok

Bardal hadde hoppet i verdenscupen i flere år før han selv tok sin første seier 27. januar 2008 i Zakopane.

NORDIC-SKIING/ Gold medallist Velta of Norway during the medal ceremony the men's HS 100 (Normal Hill) Ski Jumping event at the Nordic World Ski Championships in Falun

Rune Velta med gullmedaljen på premieutdelingen lørdag.

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

– Sånn var det for min del. Først da jeg fikk den fikk man troen på at man faktisk er så god at man kan vinne hopprenn, forteller han nå, og håper på at Velta også kan gjøre noe av det samme.

– Ikke se bort fra at han stabiliserer seg på et enda høyere nivå nå, og det er bra det. Vi trenger det, sier han.

Velta selv håper selvsagt de to har rett.

– Det gjenstår å se da, smiler han lurt.

Fant flyten i storbakken også

– Jeg har mye mer tro på det jeg driver med nå, det har jeg, men sånn føler jeg at det har vært siden nyttår. Jeg har hatt bra kontroll på tingene mine og vært stabil i toppen siden det, sier han.

– Så du har egentlig følt at det var et tidsspørsmål før seieren kom?

– Ja, det har jeg. Jeg føler jeg har vært veldig nærme mange ganger nå, men en seier er en seier, og det har jeg aldri gjort før. Nå får vi bare håpe det ikke tar like lang tid før den neste kommer, sier han.

Velta stod over treningshoppingen mandag, men på tirsdag hoppet han sine første hopp i den store bakken i Falun. Det første hoppet ble ganske mislykket, mens i andre hopp klemte han til med omgangens nest beste.

– Jeg har vært litt sliten. Har kommet litt sent hjem med mye adrenalin i kroppen, så det har vært litt vanskelig å gå å legge seg. Blitt litt sent de siste dagene, så på mandag bare ladet jeg batteriene.

Med et hopp på 95,5 meter sikret Rune Velta VM-gullet.

Rune Velta ble verdensmester i den lille bakken i VM.

Komm.: Christian Nilssen og Johan Remen Evensen.

Velta var lengst i kvalifiseringen onsdag kveld og tangerte bakkerekorden på 135 meter.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal