Hopp til innhold

GULL til Northug!

Rykket fra alle før oppløpet.

Petter Northug
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Etter målgang kastet Petter Northug seg om halsen på trener Morten Aa Djupvik og leverte en ny klassisk replikk: Kor va dæm hen?! Da hadde han nettopp distansert konkurrentene med et superrykk en halv kilometer før mål.

Petter Northug vant dobbeljaktstarten i ski-VM og tok dermed sin første individuelle VM-medalje. Svenske Anders Södergren tok sølvet, italienske Giorgio Di Centa tok bronsen.

Mens de fleste satt og ventet på et spurtoppgjør inne på stadion, rykket Northug før den siste bakken og fikk en luke på ti meter. Den luken nektet han å gi fra seg. Dermed kunne 23-åringen seile rolig over målstreken mens han bøyde seg ned og skjulte ansiktet i hendene i en blanding av glede og lettelse.

For dette var revansjen Petter Northug har ventet på i to år.

Studerte Sapporo-fallet

I Sapporo-VM for i 2007 falt Northug før oppløpet på den samme øvelsen og mistet det som så ut til å bli et gull.

- Dette er en utrolig lettelse. Jeg har hatt mange mareritt om fallet i Sapporo, i går kveld studerte jeg det for første gang på lenge slik at jeg fikk ekstra motivasjon, for i dag var det bare gull som gjaldt. Og når jeg klarte det var det en drøm som gikk i oppfyllelse, dette henger veldig høyt, sier Northug til NRK.

Video: Se Northug rykke her!

Video nsps_upload_2009_2_22_14_20_21_139.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hjelmeseth valgte ut skia

Northug følte seg tung på oppvarmingen og klarte ikke velge ut hvilke ski han skulle bruke på den klassiske delen.

- Det sto mellom tre skipar. Odd-Bjørn (Hjelmeseth) var der sammen med meg så jeg ba han velge for meg, sier Northug.

Både skia, taktikken og rykket klaffet for trønderen i dag, og det var en tydelig rørt og lettet Petter Northug som krysset målstreken 3,1 sekund før Södergren og 11,9 sekunder før Di Centa.

- I går tenkte jeg at det var mulig å rykke på den flata før den siste bakken, og når vi kom fire mann sammen der i dag slo jeg til. Jeg turte ikke se meg tilbake før jeg var over bakketoppen. Da tenkte jeg: Holder jeg meg på beina nå, blir jeg verdensmester, sier Northug.

Imponerte svenskene

Les også: Resultater dobbeljaktstarten, menn

Da Northug rykket fra Anders Södergren var også de svenske kommentatorene fulle av lovord om trønderen:

- Jeg har aldri sett en slik vilje hos noen skiløper før. Han finner krefter der de egentlig ikke finnes, og når han setter fart er det ingen som klarer å holde følge, sa sportskommentatorene til SVT etter løpet.

Södergren fortjente sølvet

Svenske Södergren dro hele feltet det meste av løpet, og i den klassiske delen kjørte han til tider svært hardt og Northug måtte slippe litt, men inn til skibytte var halve feltet samlet igjen og Northug lå da 5, 8 sekunder bak Södergren.

Anders Södergren

Anders Södergren tok en velfortjent sølvmedalje på søndagens dobbeljaktstart.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Les også: Sport på NRK - søndag

Les også: Travel sportshelg avsluttes

- Det var et kjempeløp av Petter, og et veldig fortjent sølv til Södergren. Det er viktig å ha løpere som holder farta i feltet oppe, slik Södergren gjorde i dag og Kristin Størmer Steira gjorde i går, sier sportssjef Åge Skinstad.

- Taktikken min var å gå ut steinhardt for jeg var nødt til å kjøre hardt i klassisk-delen for å ha en sjanse på medalje, sier Södergren som innrømmer at han kjente hardkjøret mot slutten.

- Jeg skulle kanskje vært litt mer offensiv i den siste bakken da Petter rykket, men jeg er kjempefornøyd med medalje, sier svensken.

Selv om Södergren lå i tet også på det meste av fristil-delen, var det først da det gjenstod fem kilometer han rykket.

Södergren klarte å riste av seg hele feltet - bortsett fra tre menn: Petter Northug, Giorgia Di Centa og Alexander Legkov.

Ingen klarte å ta igjen disse fire, og Northug fikk dermed en drømmesituasjon på de siste kilometerne.

- Det var en litt ny vri å rykke så tidlige, men jeg tenkte at de andre var så slitne at jeg måtte prøve, sier Northug.

Russiske Alexander Legkov falt i den siste nedoverbakken før stadion og endte på 4. plass.

Tora Asle Gjerdalen endte på 14. plass, 38 sekunder bak Northug, Eldar Rønning kom på 28. plass, 1 minutt og 23 sekunder bak, mens Thore Ruud Hofstad endte på 34. plass, 2 minutter og 3 sekunder bak sin landsmann.

Video: Se intervjuet med Northug her!

Video nsps_upload_2009_2_22_14_43_15_140.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Krasjet med startseilet

Det ble en dramatisk start der blant annet startseilet gikk overende. Flere løpere falt før de i det hele tatt hadde startet.

NETT-TV: Dramatikk i starten!

Saken oppdateres.

Hva synes du om Northugs gull-løp? Si din mening her!

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal