Hopp til innhold

Grøvdal tok knallsterkt EM-gull i terrengløp

Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte et bunnsolid løp, og sikret dagens andre norske EM-gull i terreng.

Grøvdal

– Endelig! Det er så gøy! utbryter Grøvdal i intervju med NRK.

– Det er alltid stort å ta medalje, men det er noe helt spesielt å ta gull – jeg har ikke vært bortskjemt med det. Jeg har tatt så mange bronser og sølv, og har ventet på min tur til å ta gullet. Jeg var så lettet da jeg løp mot mål.

Mens Jakob Ingebrigtsen sikret suverent EM-gull på herresiden, kjempet Karoline Bjerkeli Grøvdal seg til et meget sterkt gull på kvinnesiden.

– Har tatt meg tolv år

I duell med Meraf Bahta fra Sverige var hun sterkest, og løp fra svensken på tampen. Hun fikk fem-seks sekunder mot slutten, og sikret sitt første EM-gull i terrengløp.

– Det var så sterkt felt i dag. De beste er med her. Det er ekstra kult å ta det gullet da, sier Grøvdal.

Som hun selv understreker, så har det ofte vært litt stang ut når det skal kjempes om gull. Derfor synes hun det føles ekstra godt å ta EM-gull i terrengløp.

– Det har tatt meg tolv år. Jeg er så lettet og glad, for jeg er alltid nærme hele tiden. Jeg mangler ofte det lille, og det er deilig å vise at jeg også kan vinne, sier langdistanseløperen.

– Hva var planen din?

– Jeg hadde ikke noe taktikk. Jeg må se hvordan formen er, for det er lenge siden jeg har konkurrert. Jeg tror jeg var lur med de to første korte rundene, da jeg måtte slippe. Jeg var bak, og tenkte at om de skal springe så fort, så klarer jeg ikke det. Heldigivis hadde jeg is i magen og tettet luka, sier hun.

De andre norske langt bak

31-åringen hadde et skuffende OL, der hun aldri var med i toppen i distansene. Dermed ble terrengløpet i Dublin en stor opptur for langdistanseløperen fra Isfjorden.

Hun har allerede bronse og sølv i terreng, men dette var altså hennes første gull på seniornivå.

Ine Bakken ble nest best fra Norge med 50.-plass, mens Mathilde Theisen ble nummer 57.

Grøvdal gikk inn til tiden 26.34, og bak henne og Bahta havnet tyske Alina Reh.

Den norske langdistanseløperen har levert i terrengløp i en årrekke, og hun tok sin første medalje tilbake i 2006. Det var sølv i juniorklassen.

Siste nytt

 • Nadal kontrollert videre i Wimbledon – jakter på etterlengtet tittel

  Rafael Nadal (36) har gått tolv år uten å vinne Wimbledon-turneringen. Mandag tok tennisikonet seg lett til kvartfinale etter seier i tre strake sett. Botic van de Zandschulp ble feid av gresset med sifrene 6-4, 6-2, 7-6 (8-6).

  I kvartfinalen skal Nadal opp mot amerikaneren Taylor Fritz, som tidigere i år slo veteranen i Indian Wells-finalen.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). I år håper han å stoppe ventetiden og være ett steg nærmere å vinne samtlige fire Grand Slam-turneringer i ett og samme kalenderår. En slik bragd har ingen greid siden Rod Laver i 1969. US Open spilles i august og september.

  Nadal måtte stå over fjorårets Wimbledon på grunn av skade, mens prestisjeturneringen ble avlyst i 2020 på grunn av koronapandemien.

  Rafael Nadal møtte nederlandske Botic Van De Zandschulp i fjerde runde av Wimbledon 2022.
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • SAS-streiken utsetter Warholms VM-reise til USA

  Karsten Warholm må vente til onsdag før han kommer seg av gårde til USA. Han henter fram reserveplanen etter at det brøt ut pilotstreik i SAS. Opprinnelig skulle hekkeløperen og trener Leif Olav Alnes ha reist med flyselskapet tirsdag.

  – Vi hadde en plan B klar i forbindelse med at det var fare for streik hos SAS. Når streiken ble et faktum, så hadde vi heldigvis et alternativ klart. Så det har ikke gitt store endringer for vår del. Vi håper og tror at det skal gå greit i henhold til den planen som vi nå går for. Det er ikke lett å planlegge flyreiser for tiden. Målet har vært å få færrest mulig mellomlandinger og etapper, sier Warholms mor og manager Kristine Haddal i en pressemelding sendt til NTB.

  Warholm pådro seg en skade i låret som har ført til usikkerhet rundt hans deltakelse på 400 meter hekk i friidretts-VM i Eugene. Det første forsøksheatet holdes 16. juli og finalen 19 juli.

  Warholm og Henriksen ankommer Norge etter OL i Tokyo
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • 2. plass på Ding i Madrid – får VM-sjanse hvis Carlsen trekker seg

  Siste avgjørende brikke i kandidatturneringen til sjakk-VM er flyttet. Ding Liren sørget for å bli nest best sammenlagt i kandidatturneringen i Spania. Det gjør kineseren til reserve foran neste års VM i langsjakk.

  Andreplassen var i boks med Dings seier over Hikaru Nakamura med hvite brikker i Madrid mandag. 29-åringen endte på åtte poeng og holdt rivalene bak seg unna med et halvt poeng.

  Ding stepper inn i neste års VM-kamp om Magnus Carlsen bestemmer seg for å droppe eget tittelforsvar. Han har flere ganger vært inne på tanken om å gjøre det. Helt sikkert er det at Jan Nepomnjasjtsjij venter som motstander.

  Russeren sikret seg sammenlagtseieren søndag. Det skjedde én runde før slutt. I fjor tapte «Nepo» klart for Carlsen da de gjorde opp om VM-trofeet i klassisk sjakk.

  Carlsen har vært uavbrutt verdensmester siden 2013 og vunnet mesterskapet fem ganger.

  Ding Liren, kandidatturnering 2022 Madrid.
  Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste