Grøvdal fullstendig parkert i OL-finalen: – Det er rett og slett litt vondt å se på

Etter å ha levert personlige rekorder i løp etter løp, ble OL-finalen på 5000-meter en brutal nedtur for Karoline Bjerkeli Grøvdal. Nå er hun usikker på om hun stiller som planlagt på 10.000 meter.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

BLYTUNGT: Karoline Bjerkeli Grøvdal havnet på nest sist i OL-finalen på 5000 meter.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Det ble en marerittfinale for Grøvdal, som ble nummer sju på distansen i OL for fem år siden. Mandag havnet hun nest sist etter å ha falt av tidlig. Overraskende tidlig.

– Dette liker jeg ikke. Det kan ikke være etter planen. Det er rett og slett litt vondt å se på, kommenterte Jann Post.

For syv runder igjen var Grøvdal hektet av med flere sekunder, og verre skulle det bare bli. På et tidspunkt var hun hele 90 meter bak feltet.

– Hva er det som skjer? Det er trist å se at hun ikke har en god dag i denne finalen. Det så lovende ut i vår, la han til.

Grøvdal løp inn på 15.09,37, langt bak sesongbeste på 14.47,67, satt på Bislett Games. Selv har hun ikke et godt svar på hva som skjedde på 5000-meteren.

– Jeg vet egentlig ikke. Jeg har en forferdelig dårlig dag i dag, og merket med en gang. Jeg sleit og var tung på oppvarming, alt var tungt. Det var rett og slett en dårlig dag, og det er utrolig kjipt at det ble i dag, sier Grøvdal til NRK.

Sifan Hassan vant med et imponerende rykk på slutten.

5000 meter OL

PÅ HALEN: Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg aldri lenger opp i feltet.

Foto: ANTONIN THUILLIER / AFP

Andpusten under oppvarming

Grøvdal forteller at hun har følt seg bra de siste dagene, men at hun kjente noe ubehag allerede under oppvarmingen.

– Jeg følte meg bra i forsøket, og har følt meg veldig lett i dagene imellom. Jeg har trent lite og sovet masse, og egentlig følt meg veldig pigg, sier 31-åringen.

– Jeg var utrolig andpusten under oppvarmingen i dag. Unormalt andpusten, så jeg har ikke svaret på det egentlig, legger hun til.

– Kan det være at du brygger på noe sykdom?

– Jeg håper jo ikke det. Jeg føler meg ikke syk. Det var bare ekstremt tungt i dag. Jeg pustet som bare det på 15.09, som burde være en joggetur for meg. Det er noe som ikke stemmer, så jeg får bare håpe at det er en drittdag.

Grøvdal 5000m

VIDERE: Grøvdal tok seg greit videre fra kvalifiseringen, og ble nummer fem.

Foto: Lise Åserud / NTB

Underveis i løpet vurderte Grøvdal om hun skulle bryte. Det fordi hun også skal løpe 10.000 meter på lørdag.

– Jeg veide opp underveis om jeg skulle stå av for å spare meg, så det ble en kamp i hodet, men det sitter langt inne å bryte en OL-finale. Jeg bestemte meg for å komme meg til mål, så får jeg se hvordan jeg føler meg de neste dagene. Det er i hvert fall ikke kult å løpe 10.000 om jeg føler meg som dette, forteller hun.

– Det sitter litt i når kroppen ikke funker, så jeg må ta en liten runde med helseteamet og finne ut om det er noe eller en dårlig dag, legger hun til.

Kan ikke huske sist

Grøvdal har tatt rekorder i mange løp denne sesongen, og har vist meget solid form. Derfor er det ekstra surt å ha en dårlig dag når det endelig er en OL-finale hun har sett frem mot i en årrekke.

– Det trenger jeg vel ikke svare på, det er utrolig kjipt. Jeg er en stabil løper, som har lite svingninger fra dag til dag på trening og kan ikke huske siste jeg hadde en dårlig dag. Det er veldig rart at det skulle komme i dag, forteller Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

KJEMPET SEG INN: Grøvdal ønsket å fullføre finalen, uansett hva tiden ble.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Jeg hadde ikke noe å komme med, jeg var ikke bedre i dag.

Grøvdal har vært blant dem som har benyttet seg mest av Olympiatoppens klimakammer for å forberede seg til heten og fuktigheten i Tokyo. Mandag kveld hadde det regnet og lufta var ekstra fuktig, selv om det ikke var så varmt. På spørsmål om forholdene spilte en rolle, svarer hun:

– Det var likt for alle da, men det er umulig å vite hvordan man takler dette. Jeg har vært her en stund nå og gjort alt jeg kan for å være rustet for dette, men i dag gikk det ikke, sier hun.

Siste nytt

 • Klubbene stiller VAR-krav

  Klubbene i Eliteserien og 1.-divisjon diskuterte torsdag en mulig innføring av VAR (videodommere) i Norge. Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball forteller til NRK at det kom tre hovedpunkter ut av møtet:

  1. Norge må følge den europeiske utviklingen, og forbedre kompetansen på dommerne og de som skal sitte i VAR-rommet.

  2. Et tydelig krav om at VAR må være en del av stadionopplevelsen – og forbedre den.

  3. Ingen pilotprosjekt. Eliteserien skal ikke bli en læringsarena for VAR.

  – Fordelingen av kostnadene er ikke ferdigforhandlet mellom TV 2 (kommende rettighetshaver), NFF og NTF. Klubbene har bedt om et notat for å kunne diskutere kostnadene i klubben. Det er ventet mandag, sier Øverland til NRK. Det er NFF-styret som til slutt bestemmer om det blir VAR i Eliteserien fra 2023.

  Eliteserien
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Haas gjør ingen endringer

  Formel 1-laget Haas beholder tyske Mick Schumacher og russeren Nikita Mazepin i den kommende Formel 1-sesongen.

  Den russiske føreren er blitt hardt kritisert av konkurrentene. Den siste tiden har også Schumacher vært kritisk til Mazepins kjørestil etter flere dueller dem imellom.

  Mazepins far er eier av en av lagets største sponsorer.

  Haas F1's German driver Mick Schumacher (C) chats with Haas F1's Russian driver Nikita Mazepin ahead of the first day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
  Foto: Mazen Mahdi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal